Πιθανοί κίνδυνοι και επιπλοκές από χειρουργική επέμβαση LASIK

χειρουργική επέμβαση LASIK

Η χειρουργική επέμβαση LASIK, καθώς κι άλλοι τύποι χειρουργικής επέμβασης των οφθαλμών που πραγματοποιούνται με λέιζερ, όπως το PRK και το LASEK, είναι εξαιρετικά ασφαλείς και παρουσιάζουν πολύ υψηλά ποσοστά επιτυχίας. Έχουν σχεδιαστεί για τη θεραπεία της μυωπίας, της υπερμετρωπίας και του αστιγματισμού. Όταν οι επεμβάσεις αυτές είναι πετυχημένες, τότε η χρήση γυαλιών οράσεως και φακών επαφής καθίσταται πλέον περιττή.

Οι επιπλοκές που απειλούν την όραση μετά τη χειρουργική επέμβαση LASIK, είναι εξαιρετικά σπάνιες. Πολλές ανεπιθύμητες ενέργειες και επιπλοκές που μπορεί να προκληθούν από χειρουργικές επεμβάσεις με λέιζερ μπορούν να αντιμετωπιστούν με μία πρόσθετη χειρουργική επέμβαση.

Ωστόσο, όπως και με κάθε άλλη χειρουργική επέμβαση υπάρχουν πιθανοί κίνδυνοι, παρενέργειες και περιορισμοί που θα πρέπει να γνωρίζετε πλήρως πριν αποφασίσετε να υποβληθείτε στην επέμβαση. Η επιλογή ενός ειδικευμένου και έμπειρου οφθαλμολόγου χειρουργού μπορεί να βοηθήσει στη μείωση αυτών των κινδύνων και να σας επιτρέψει να επιτύχετε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα μετά την επέμβαση.

Το πρώτο βήμα που θα πρέπει να κάνετε είναι το να προσδιορίσετε εάν είστε κατάλληλος υποψήφιος για την επέμβαση. Συνεπώς, για να το μάθετε αυτό, θα πρέπει να επισκεφθείτε τον οφθαλμίατρό σας. Ο οφθαλμίατρος θα πραγματοποιήσει μια ενδελεχή διαγνωστική οφθαλμολογική εξέταση για να καθορίσει την καταλληλότητά σας για τη χειρουργική επέμβαση LASIK.

Ο γιατρός θα αξιολογήσει:

  • Το σχήμα και το πάχος του κερατοειδούς σας.
  • Τα διαθλαστικά σφάλματα και το μέγεθος της κόρης σας.
  • Την υγρασία των ματιών σας (για έλεγχο του συνδρόμου ξηροφθαλμίας).
  • Τη γενική υγεία και το ιατρικό ιστορικό σας·
  • Τυχόν φάρμακα που παίρνετε.

Ακόμα κι αν δεν είστε κατάλληλος υποψήφιος για τη χειρουργική επέμβαση LASIK, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Εξακολουθείτε να μπορείτε να διορθώσετε την όρασή σας με άλλες χειρουργικές επεμβάσεις διόρθωσης της όρασης, όπως PRK, LASEK ή εμφυτεύσιμους φακούς.

Παράγοντες και περιορισμοί κινδύνου για τη χειρουργική επέμβαση LASIK

Δεν είναι όλοι κατάλληλοι υποψήφιοι για τη χειρουργική επέμβαση LASIK. Ορισμένες καταστάσεις και ανατομικοί παράγοντες μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο ανεπιθύμητης έκβασης του χειρουργείου ή να περιορίσουν τα βέλτιστα αποτελέσματα. Αυτοί οι παράγοντες  περιλαμβάνουν

  • Πολύ λεπτός ή ακανόνιστος κερατοειδής.
  • Μεγάλοι μαθητές
  • Υψηλά επίπεδα διαθλαστικού σφάλματος.
  • Ασταθής όραση.
  • Ξηροφθαλμία.
  • Η ηλικία.
  • Εγκυμοσύνη.
  • Εάν έχετε ορισμένες εκφυλιστικές ή ενεργές αυτοάνοσες διαταραχές.

Για μια πλήρη λίστα ελέγχου σχετικά με τους παράγοντες κινδύνου για την επέμβαση και για το εάν είστε κατάλληλος υποψήφιος ή όχι, διαβάστε τα Κριτήρια Επιτυχίας LASIK.

Χειρουργική επέμβαση LASIK: παρενέργειες και επιπλοκές

Εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση LASIK ώστε να διορθώσουν την όρασή τους. Από τότε που εισήχθη στις Ηνωμένες Πολιτείες, πριν από περισσότερα από 20 χρόνια, όλο και περισσότερος κόσμος επιλέγει την επέμβαση για να απαλλαχθεί από τα συμπτώματα της μυωπίας και άλλων διαθλαστικών σφαλμάτων. Σύμφωνα με τη γνώμη των γιατρών, τα ποσοστά σοβαρών επιπλοκών μπορούν να συγκρατηθούν κάτω από 1%.

Παρακάτω σας παραθέτουμε τις πιο συχνές επιπλοκές και οι παρενέργειες της χειρουργικής επέμβασης LASIK. Τα περισσότερα από αυτά τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν με ιατρική θεραπεία ή πρόσθετη χειρουργική επέμβαση «βελτίωσης».

Προσωρινή ενόχληση και διαταραχές της όρασης

Οι ενοχλήσεις κατά τις πρώτες ημέρες μετά την επέμβαση LASIK, όπως ήπιος ερεθισμός και ευαισθησία στο φως, είναι φυσιολογικές και αναμενόμενες. Κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων ή μηνών μπορεί επίσης να εμφανίσετε:

  • Φωτεινές εκλάμψεις στο οπτικό σας πεδίο.
  • Συμπτώματα ξηροφθαλμίας.
  • Θολή όραση και μειωμένη ευκρίνεια της όρασης.

Στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, αυτά τα προβλήματα είναι προσωρινά και εξαφανίζονται εντελώς μέσα σε τρεις έως έξι μήνες.

Επιπλοκές κρημνού

Η διαδικασία χειρουργικής επέμβασης LASIK περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός λεπτού αρθρωτού κρημνού στην μπροστινή επιφάνεια του κερατοειδούς. Αυτό ανυψώνεται κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης, ώστε να επιτευχθεί η αναμόρφωση του ματιού με λέιζερ. Στη συνέχεια, χρησιμοποιείται ως φυσικό, βιολογικό έμπλαστρο.

Εάν αυτό ο αρθρωτός κρημνός δεν έχει κατασκευαστεί σωστά, υπάρχει πιθανόττηα να μην προσκολληθεί σωστά στην επιφάνεια του ματιού. Επιπλέον, ενέχει ο κίνδυνος να αναπτυχθούν μικροσκοπικές ρυτίδες που ονομάζονται ραβδώσεις (STRIE-ee) στο πτερύγιο. Αυτές οι επιπλοκές του κρημνού μπορεί να προκαλέσουν οπτικές εκτροπές και παραμόρφωση της όρασης.

Σύμφωνα με το τεύχος Απριλίου 2006 του American Journal of Ophthalmology, οι επιπλοκές του κρημνού εμφανίζονται σε ποσοστό από 0,3 έως 5,7% των επεμβάσεων LASIK. Σε μια μελέτη 3.009 διαδοχικών χειρουργικών επεμβάσεων LASIK που πραγματοποιήθηκαν από τον Αύγουστο 2002 έως τον Ιούλιο του 2009, χρησιμοποιώντας ένα λέιζερ femtosecond για δημιουργία κρημνού, εμφανίστηκαν επιπλοκές σε λιγότερο από το 1% (0,37%) αυτών των επεμβάσεων. Επιπλέον, όλες οι επιπλοκές που προέκυψαν αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία, εντός της ίδιας χειρουργικής συνεδρίας.

Να θυμάστε ότι μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο επιπλοκών LASIK, επιλέγοντας έναν αξιόπιστο και έμπειρο οφθαλμίατρο.

Κάποια από τα προβλήματα που σχετίζονται με τις επιπλοκές του κρημνού στη χειρουργική επέμβαση LASIK περιλαμβάνουν:

Ακανόνιστος αστιγματισμός

Αυτό προκαλείται από μια άνισα κυρτή επιφάνεια του κερατοειδούς. Ο ακανόνιστος αστιγματισμός μπορεί επίσης να προκύψει από το λέιζερ που δεν κεντράρεται σωστά στο μάτι. Επιπλέον, μπορεί να είναι το αποτέεσμα και διαφόρων επιπλοκών κατά τη διαδικασία της ανάρρωσης. Τα συμπτώματα που προκύπτουν μπορεί να περιλαμβάνουν διπλή όραση (διπλωπία) ή «εικόνες φαντασμάτων». Σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί επανάληψη θεραπείας ή χειρουργική επέμβαση ενίσχυσης.

Εσωτερική ανάπτυξη του επιθηλίου

Αυτό συμβαίνει όταν κύτταρα από το εξωτερικό στρώμα του κερατοειδούς (επιθήλιο) αναπτύσσονται κάτω από τον κρημνό μετά από τη χειρουργική επέμβαση LASIK. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η ανάπτυξη του επιθηλίου είναι αυτοπεριοριζόμενη και δεν προκαλεί προβλήματα. Αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις (αναφέρεται ότι είναι το 1 έως 2% των περιπτώσεων), μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα δυσφορίας και/ή θολή όραση. Όταν συμβεί αυτό, απαιτείται επιπλέον χειρουργική επέμβαση για την ανύψωση του κρημνού και την αφαίρεση των επιθηλιακών κυττάρων.

Διάχυτη ελασματική κερατίτιδα (DLK)

Με το παρατσούκλι “Sands of the Sahara”, πρόκειται για φλεγμονή κάτω από το πτερύγιο που μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες. Η εμφάνισης μικρής φλεγμονής του κερατοειδούς μετά από τη χειρουργική επέμβαση LASIK είναι φυσιολογική. Ωστόσο, όταν είναι μη ελεγχόμενη, όπως στο DLK, μπορεί να επηρεάσει την επούλωση και να προκαλέσει απώλεια της όρασης. Εάν εμφανιστεί DLK, συνήθως τα συμπτώματα παρέρχονται με απλές θεραπείες, όπως αντιβιοτικά και τοπικά στεροειδή. Επίσης, το πτερύγιο μπορεί να χρειαστεί να ανασηκωθεί και να καθαριστεί για την απομάκρυνση των φλεγμονωδών κυττάρων και για την πρόληψη της βλάβης των ιστών.

Κερατεκτασία ή κερατόκωνος

Αυτή είναι μια πολύ ασυνήθιστη διόγκωση της επιφάνειας του ματιού. Συνήθως μπορεί να συμβεί, εάν αφαιρεθεί πολύς ιστός από τον κερατοειδή κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης LASIK. Επιπλέον, μπορεί να συμβεί εάν ο κερατοειδής είναι αδύναμος, όπως αποδεικνύεται από τη χαρτογράφηση της τοπογραφίας του κερατοειδούς. Σπάνια αναπτύσσεται κερατόκωνος μετά από επέμβαση LASIK, χωρίς την παρουσία κάποιων παθογενών παραγόντων. Η χειρουργική επέμβαση ενίσχυσης συνήθως δεν είναι κατάλληλη σ’ αυτές τις περιπτώσεις. Αντίθετα,  συνιστάται να συνταγογραφηθούν η χρήση αεροδιαπερατών φακών επαφής. Επιπλέον, μπορεί να φανούν ευεργετικά και τα εμφυτεύματα κερατοειδούς (Intacs) που μπορούν να συγκρατούν τον κερατοειδή στη θέση του. Τέλος, μπορεί να πραγματοποιηθεί και μια θεραπεία που ονομάζεται διασύνδεση κολλαγόνου κερατοειδούς για την ενίσχυση του κερατοειδούς.

Ξηροφθαλμία

Μερικοί άνθρωποι που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση LASIK παρουσιάζουν μείωση της παραγωγής δακρύων. Κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει δυσφορία στα μάτια και θόλωση της όραση. Σχεδόν οι μισοί από τους ασθενείς εμφανίζουν κάποιο βαθμό προσωρινού συνδρόμου ξηροφθαλμίας, σύμφωνα με το τεύχος Απριλίου 2006 του American Journal of Ophthalmology.

Το σύνδρομο της ξηροφθαλμίας μετά από την επέμβαση LASIK είναι συνήθως προσωρινό. Μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με λιπαντικές οφθαλμικές σταγόνες ή άλλα μέτρα.

Τα προβλήματα της ξηροφθαλμίας συνήθως εξαφανίζονται όταν ολοκληρωθεί η επούλωση του ματιού. Αυτό μπορεί να διαρκέσει περίπου έως και 6 μήνες. Τα άτομα που έχουν ήδη έντονη ξηροφθαλμία συνήθως αποκλείονται ως υποψήφιοι για τη χειρουργική επέμβαση LASIK.

Σημαντική υποδιόρθωση, υπερδιόρθωση ή παλινδρόμηση

Δε θα επιτύχουν όλοι όραση 20/20 μετά από τη χειρουργική επέμβαση LASIK. Σε πολλά άτομα μπορεί να απαιτούνται φακοί επαφής ή γυαλιά οράσεως για ορισμένες δραστηριότητες. Σε μερικές σπάνιες περιπτώσεις, ακόμη και μετά την επέμβαση, η χρήση των γυαλιών καθίσταται αναγκαία. Εάν το λέιζερ αφαιρέσει πολύ ή λίγο ιστό του κερατοειδούς ή η επουλωτική απόκριση του ματιού σας δε θα είναι τυπική. Συνεπώς, το οπτικό σας αποτέλεσμα δε θα το βέλτιστο.

Μια πιθανή αιτία η οποία μπορεί να αναχαιτίσει το βέλτιστο αποτέλεσμα της όρασης είναι ότι τα μάτια σας δεν ανταποκρίθηκαν στη χειρουργική επέμβαση με τρόπο προβλέψιμο. Μια άλλη πιθανή αιτία είναι ότι η όρασή σας μπορεί να ήταν η βέλτιστη λίγο μετά το χειρουργείο, αλλά υποχώρησε εκ νέου με την πάροδο του χρόνου.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, μια σημαντική υποδιόρθωση ή παλινδρόμηση μπορεί να αντιμετωπιστεί επιτυχώς με πρόσθετη διορθωτική επέμβαση με λέιζερ, αφού ο χειρουργός επιβεβαιώσει ότι το υπολειπόμενο διαθλαστικό σφάλμα σας είναι σταθερό.

Μόλυνση ματιού

Λοιμώξεις συμβαίνουν σπάνια μετά από χειρουργική επέμβαση LASIK. Επειδή ο κρημνός του κερατοειδούς λειτουργεί ως φυσικός επίδεσμος, οι οφθαλμικές μολύνσεις εμφανίζονται λιγότερο συχνά μετά από μία επέμβαση LASIK, συγκριτικά με άλλες διαθλαστικές θεραπείες, όπως η PRK. Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιείτε φαρμακευτικές οφθαλμικές σταγόνες, σύμφωνα με τις οδηγίες του οφθαλμολόγου. Όταν ολοκληρωθεί το χειρουργείο, ακολουθήστε τις οδηγίες του γιατρού, ώστε να αποφύγετε πιθανή μόλυνση και να ελέγξετε ζητήματα φλεγμονών κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης.

Πόσο συχνές είναι οι επιπλοκές του LASIK;

Η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα της χειρουργικής επέμβασης LASIK συνεχίζει να βελτιώνεται, χάρη στην ολοένα και πιο εξελιγμένη τεχνολογία, τις χειρουργικές δεξιότητες και τη βέλτιστη επιλογή των κατάλληλων υποψηφίων.

Οι επιπλοκές ήταν γενικά πιο συχνές στα πρώτα χρόνια των επεμβάσεων, όταν μελέτες στα τέλη της δεκαετίας του 1990 έδειξαν ότι έως και το 5% των ατόμων που υποβλήθηκαν χειρουργική επέμβαση LASIK αντιμετώπισαν κάποιου είδους πρόβλημα. Ωστόσο, σήμερα αυτός ο αριθμός είναι κάτω από 1%.

Μια παγκόσμια ανασκόπηση των επεμβάσεων LASIK που δημοσιεύθηκε το 2009 έδειξε ότι περισσότερο από το 95% των ανθρώπων που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση LASIK μεταξύ 1995 και 2003 ήταν ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμά τους.

Η εμπιστοσύνη του κοινού στην επέμβαση LASIK έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια λόγω του σταθερού ποσοστού επιτυχίας των αποτελεσμάτων. Ο στρατός των ΗΠΑ έχει επίσης υιοθετήσει ευρεία χρήση της χειρουργικής επέμβασης, ώστε να μειώσει την εξάρτηση των στρατευσίμων από γυαλιά οράσεως και φακούς επαφής. Από το 2008, περισσότεροι από 224.000 στρατιωτικοί είχαν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση LASIK. Από τότε που η διαδικασία εισήχθη για πρώτη φορά στον στρατό το 2000, οι ερευνητές έχουν πραγματοποιήσει περισσότερες από 45 μελέτες σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του LASIK και άλλων θεραπευτικών διαδικασιών.

Τα αποτελέσματα των επεμβάσεων LASIK ήταν συντριπτικά θετικά. Οι περισσότεροι στρατιωτικοί ασθενείς βελτίωσαν την όρασή τους στο 20/20 ή και καλύτερα. Επιπλέον, το ποσοστό των επιπλοκών ήταν σημαντικά χαμηλό. Σύμφωνα με μια μελέτη, μόνο 1 στους 112.500 ασθενείς χρειάστηκε συνταξιοδότηση, εξαιτίας ιατρικής αναπηρίας που προκλήθηκε από επιπλοκές στην επέμβαση με λέιζερ. Στη μελέτη συγκρίθηκαν τα αποτελέσματα των επεμβάσεων σε βάθος 8 χρόνων.

Επιπλέον μελέτες αποκαλύπτουν τα θετικά αποτελέσματα της επέμβασης LASIK

Σε μια άλλη μελέτη, το 100% των πιλότων και του λοιπού προσωπικού αεροσκαφών από το Ναυτικό των ΗΠΑ και το Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση LASIK πέτυχαν 20/20 οπτική οξύτητα εντός δύο εβδομάδων μετά την επέμβαση.

Όταν ρωτήθηκαν για την ικανοποίησή τους ένα μήνα μετά την επέμβαση, το 95% αυτών των ασθενών είπε ότι η διαδικασία ήταν ωφέλιμη και αποτελεσματική. Επιπλέον, το 100% αυτών είπε ότι θα τη συνιστούσε και σε άλλους αεροπόρους. Τα αποτελέσματα της μελέτης παρουσιάστηκαν στην ετήσια συνάντηση ASCRS του 2008.

Η χειρουργική επέμβαση LASIK έχει αντιμετωπίσει με επιτυχία τα διαθλαστικά προβλήματα εκατομμυρίων ανθρώπων ανά τον κόσμο με υψηλά ποσοστά ικανοποίησης μεταξύ των ασθενών. Ωστόσο, όπως και με κάθε χειρουργική επέμβαση, η επέμβαση LASIK περιλαμβάνει και πιθανές επιπλοκές. Είναι σημαντικό για εσάς να σταθμίσετε τα οφέλη και τους κινδύνους, πριν επιλέξετε να προχωρήσετε στη χειρουργική επέμβαση.

Γυαλιά μετά από χειρουργική επέμβαση LASIK

Αν και ο στόχος της χειρουργικής επέμβασης LASIK είναι να εξαλείψει την ανάγκη σας για γυαλιά ή φακούς επαφής όσο το δυνατόν περισσότερο, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να επωφεληθείτε από τη χρήση γυαλιών, ακόμη και μετά την επέμβαση.

Για παράδειγμα, για επίμονα προβλήματα ξηροφθαλμίας, η χρήση γυαλιών οράσεως με φωτοχρωμικούς φακούς μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Συνήθως, ένα από τα πιο συχνά προβλήματα που εμφανίζεται λόγω της ξηροφθαλμίας είναι φωτοφοβία/ φωτοευαισθησία.

Για περιπτώσεις ήπιου υπολειπόμενου διαθλαστικού σφάλματος που δεν δικαιολογούν πρόσθετη χειρουργική επέμβαση, η χρήση διορθωτικών γυαλιών για συγκεκριμένες οπτικές εργασίες όπως η οδήγηση κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι μια καλή επιλογή.

Εάν μπορείτε χρησιμοποιείτε γυαλιά ηλίου, επιλέξτε φακούς με αντιανακλαστική επίστρωση για καλύτερη δυνατή όραση και άνεση.

Επίσης, εάν είστε άνω των 40 ετών, σκεφτείτε τους προοδευτικούς φακούς που παρέχουν βελτιωμένη όραση στην ανάγνωση καθώς και ευκρινέστερη όραση από απόσταση.

Πηγή:
allaboutvison.com