Πώς η διαφορά θερμοκρασίας επηρεάζει τους φακούς επαφής σας

φακούς επαφής

Οι ακραίες καιρικές συνθήκες πέρα από τον όλεθρο που προκαλούν στην υγεία σας επηρεάζουν καις στους φακούς επαφής σας. Αναλόγως, όπως τα ηλιακά εγκαύματα το καλοκαίρι και γρίπη το χειμώνα, ο ζεστός και κρύος καιρός επιδεινώνει τη δυνατότητα χρήσης των φακών, οδηγώντας σε δυσφορία ή ακόμα και σε μολύνσεις. Μπορεί ακόμη και να έχετε αναρωτηθεί πώς η υπερβολική ζέστη ή το κρύο επηρεάζει το κουτί των φακών επαφής που άφησαν στην εξώπορτά σας το πρώτο πράγμα που ανακαλύψατε όταν γυρίσατε σπίτι από τη δουλειά.

Ζεστός καιρός / ζέστη

 Μπλοκάρετε τον ήλιο

Δεδομένου ότι τείνουμε να περνάμε περισσότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους τους θερμότερους μήνες, είναι ζωτικής σημασίας να βεβαιωθείτε ότι δεν εκθέτετε τα μάτια σας σε επιβλαβείς ακτίνες UV. Επομένως, μπορείτε να σκεφτείτε να φοράτε φακούς επαφής με προστασία UV, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Σημαντικό είναι πάντα να φοράτε πολωμένα γυαλιά ηλίου όταν βρίσκεστε έξω, ανεξάρτητα από το αν το θερμόμετρο δείχνει 90 βαθμούς ή 9 βαθμούς.

Σταματήστε τη ροή του ιδρώτα

Είναι ένας μύθος ότι οι φακοί επαφής θα λιώσουν στα μάτια σας εάν η ζέστη του καλοκαιριού σας επηρεάζει ή αν στέκεστε πάνω από μια σχάρα μπάρμπεκιου.

Πολλοί χρήστες φακών επαφής περνούν ώρες σε ζεστές συνθήκες και κανένας από αυτούς δεν βιώνει λιωμένους φακούς. Φροντίστε όμως να φοράτε γυαλιά ηλίου για να αποφύγετε να βλάψετε τα μάτια σας.

Κολύμπι με φακούς επαφής, με ευλάβεια

Εάν βουτήξετε στην πισίνα ενός γυμναστηρίου, ενός ξενοδοχείου ή στην αυλή σας, αφαιρέστε τις επαφές σας πριν έρθετε σε επαφή με το νερό.

Το να φοράτε τους φακούς σας ενώ κολυμπάτε μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό και μόλυνση στα μάτια. (Αυτή η συμβουλή ισχύει επίσης για το πιτσίλισμα στον ωκεανό, το ντους ή το μούσκεμα σε υδρομασάζ.) Εάν επιμένετε να κρατάτε τις επαφές σας ενώ κολυμπάτε, φορέστε μια μάσκα θαλάσσης πριν βουτήξετε.

Κρύος καιρός

Προσέξτε τη χαμηλή υγρασία

Το φθινόπωρο και το χειμώνα, όταν η υγρασία κανονικά μειώνεται, τα μάτια σας μπορεί να γίνουν πιο ξηρά. Αυτό συνηθώς οφείλεται στο γεγονός ότι τα δάκρυά σας είναι πιο πιθανό να εξατμιστούν.

Επομένως, είναι σημαντικό να εφοδιαστείτε με οφθαλμικές σταγόνες συμβατές με φακούς επαφής ή τεχνητά δάκρυα. Επιπλέον, θα πρέπει να φοράτε γυαλιά ηλίου ή γυαλιά όταν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο για να εμποδίσετε τους ανέμους που στεγνώνουν τα μάτια.

Να κρατάτε τον σώμα σας ενυδατωμένο

Δεν προτείνουμε μια μπύρα ή μια Bloody Mary. Αντίθετα, σας συνιστούμε να πίνετε άφθονο νερό για να διατηρείτε το σώμα σας – συμπεριλαμβανομένων των ματιών σας – επαρκώς ενυδατωμένο.

Η κατανάλωση περισσότερου νερού δημιουργεί περισσότερα δάκρυα που καταπολεμούν την ξηρότητα.

Μείνετε μακριά από την άμεση ζέστη

Ιδιαίτερα το χειμώνα, ανεβάζουμε τη ζέστη στα σπίτια, τα γραφεία και τα οχήματά μας για να καταπολεμήσουμε τις χαμηλές θερμοκρασίες.

Είτε η θερμότητα προέρχεται από αεραγωγούς φούρνου μέχρι τζάκι ή σόμπα, μπορεί να στεγνώσει τα μάτια σας και να προκαλέσει ερεθισμό.

Για να διασφαλίσετε ότι τα μάτια σας παραμένουν υγρά, αποφύγετε τη στενή επαφή με αυτές τις πηγές θερμότητας και ενεργοποιήστε έναν υγραντήρα.

Μην φοβάστε το πάγωμα

Όπως οι φακοί επαφής δεν μπορούν να λιώσουν στα μάτια σας, δεν μπορούν επίσης να παγώσουν στα μάτια σας.

Γιατί; Επειδή διατηρούνται ζεστά από τη θερμοκρασία των κερατοειδών και των δακρύων σας.

Λάβετε υπόψη, ωστόσο, ότι θα πρέπει να φοράτε γυαλιά οράσεως ή γυαλιά σε κρύο καιρό για να εμποδίσετε τους δυνατούς ανέμους να στεγνώσουν τα μάτια σας και να προστατέψετε τα μάτια σας από τις ακτίνες UV.

Μεταβείτε σε γυαλιά

Στη χειρότερη περίπτωση, εάν ο ψυχρός καιρός συμβάλλει σε συχνά οφθαλμικά προβλήματα, αντικαταστήστε τους φακούς επαφής σας με γυαλιά. Επρόκειτο για μια σύντομη λύση μέχρι να δείτε τον επαγγελματία οφθαλμολογίας σας.

Ζεστός και κρύος καιρός

Φροντίστε τους φακούς σας

Για να προάγετε την υγεία των ματιών είτε έχει λιακάδα, συννεφιά, βροχή ή χιόνι, καθαρίστε σωστά και φυλάξτε τους φακούς επαφής σας.

Πώς το κάνεις αυτό; Ακολουθήστε το προτεινόμενο πρόγραμμα του κατασκευαστή για την αλλαγή των επαφών σας (καθημερινά, μηνιαία κ.λπ.).

Κοιτάξτε τα καθημερινά αναλώσιμα

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να προφυλαχθείτε από προβλήματα με τα μάτια, ανεξάρτητα από τον καιρό, είναι να ρωτήσετε για μια συνταγή για καθημερινούς φακούς επαφής μιας χρήσης (αν δεν τους χρησιμοποιείτε ήδη).

Ένα φρέσκο, καθαρό ζευγάρι καθημερινών επαφών μπορεί να μειώσει την πιθανότητα ερεθισμού ή μόλυνσης των ματιών.

Ξεκουράστε τα μάτια σας

Για να ελαχιστοποιήσετε τα προβλήματα που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες, αποχωριστείτε φακούς λίγες ώρες πριν τον ύπνο. Αντί αυτού, φορέστε τα γυαλιά σας.

Επίσης, φροντίστε να κοιμάστε αρκετά. αυτό μπορεί να μειώσει την ξηρότητα και την κούραση των ματιών.

Ίσως το πιο σημαντικό, μην φοράτε τις επαφές σας ενώ κοιμάστε, καθώς αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης μόλυνσης των ματιών.

Μην ανησυχείτε για τις επαφές που έχουν μείνει στην πόρτα σας

Έχετε παραγγείλει φακούς επαφής μέσω Διαδικτύου. Δύο μέρες αργότερα, παραδίδονται στο σπίτι σας.

Το κουτί των επαφών βρίσκεται στην εξώπορτά σας για μεγάλο μέρος της ημέρας ενώ λείπετε στη δουλειά, επομένως είναι εκτεθειμένο στα στοιχεία.

Πρέπει να ανησυχείτε για την κατάσταση των επαφών;

Όχι. Η έρευνα δείχνει ότι οι φακοί επαφής μπορούν να αντέξουν τόσο την κολασμένη ζέστη όσο και το κρύο τύπου Ανταρκτικής.

Πηγή : allaboutvision.com