Ray-Βan γυαλιά ηλίου: Προστασία (UV)

ray-ban γυαλιά ηλίου
ray-ban γυαλιά ηλίου

Σίγουρα, θέλετε γνήσια, αυθεντικά Ray-Βan γυαλιά ηλίου. Ποιος δεν θα ήθελε; Η Ray-Ban ουσιαστικά επινόησε την ιδέα να αφήσετε τα γυαλιά ηλίου σας να αποκαλύπτουν την αίσθηση του στυλ σας.

Αλλά πρέπει να έχετε τα μάτια σας στη μεγάλη εικόνα. Οι υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου (UV) μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή, ακόμη και μόνιμη, βλάβη στα μάτια — ειδικά αν περνάτε πολλές ώρες στον ήλιο. Τα Ray-Bans μπορεί να έχουν τη μόδα των πραγμάτων, αλλά τι θα κάνουν για να προστατεύσουν την όρασή σας;

Λοιπόν, όλοι οι σκελετοί γυαλιών ηλίου Ray-Ban υπόσχονται 100% προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία. Εάν δεν είστε σίγουροι γιατί η προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία είναι τόσο σημαντική για τη διατήρηση της όρασής σας, αυτές οι ερωτήσεις θα σας βοηθήσουν να ξεκαθαρίσετε τα πράγματα.

Τι είναι το υπεριώδες (UV) φως;

Το υπεριώδες φως είναι μια αόρατη μορφή ηλιακής ακτινοβολίας που μετράται στο ηλεκτρομαγνητικό (EM) φάσμα, το οποίο επίσης καταγράφει τα μήκη κύματος των ακτίνων Χ, των ακτίνων γάμμα, του υπέρυθρου, του ορατού φωτός και άλλων ειδών ακτινοβολίας.

Γιατί τα μάτια μου χρειάζονται προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία;

Η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία απειλεί τους ανθρώπινους ιστούς — συμπεριλαμβανομένων των ματιών σας. Οι ακτίνες UV οδηγούν επίσης σε καταρράκτη, εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και πολλές άλλες οφθαλμικές παθήσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε τύφλωση.

Επιπλέον, η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του δέρματος, συχνά στα βλέφαρα και κοντά στις κόγχες των ματιών.

Έτσι, η αποφυγή των ακτίνων UV είναι κεντρικής σημασίας για την υγεία των ματιών. Σε τελική ανάλυση, η μόνιμη βλάβη της όρασης μπορεί να προκαλέσει τεράστια αναστάτωση στον τρόπο ζωής σας.

Πώς μπορώ να καταλάβω αν τα Ray-Βan γυαλιά ηλίου μου προστατεύονται από την υπεριώδη ακτινοβολία;

Ορισμένες περιγραφές προϊόντων Ray-Ban αναφέρουν “100% προστασία UV”. Αυτό σημαίνει ότι οι σκιές μπλοκάρουν όλες τις επικίνδυνες ακτίνες UV που διαφορετικά θα έφταναν στα μάτια σας και στο δέρμα γύρω τους. Μην ανησυχείτε, ωστόσο, εάν δεν βλέπετε αυτήν την ακριβή γλώσσα στην περιγραφή του προϊόντος: Όπως αναφέραμε, όλα τα Ray-Bans διαθέτουν 100% προστασία UV.

Ορισμένες μάρκες γυαλιών ηλίου μπορεί να περιλαμβάνουν λέξεις όπως “100% προστασία από την UV400”. Το UV400 αναφέρεται στο υψηλότερο μήκος κύματος υπεριώδους ακτινοβολίας στο φάσμα EM. Οι φακοί μπορούν να επικαλυφθούν ή να διαμορφωθούν για να μπλοκάρουν όλη την ακτινοβολία μέχρι αυτό το μήκος κύματος

Είναι αρκετή η 100% προστασία UV;

Όπως ένα φλιτζάνι καφέ δεν μπορεί να είναι περισσότερο από 100% γεμάτο, δεν υπάρχει τρόπος να βελτιωθεί η 100% προστασία UV. Επομένως, πρέπει να είναι αρκετό. Σημειώστε ότι η UV ακτινοβολία διατίθεται σε τρεις ποικιλίες: UVA, UVB και UVC. Τα γυαλιά ηλίου που απαιτούν 100% προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία θα πρέπει να μπλοκάρουν και τα τρία.

Ωστόσο, αυτή δεν είναι όλη η ιστορία, επειδή το σχήμα των γυαλιών σας επηρεάζει την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία έχει εξίσου σημαντικό ρόλο.

Τα wraparound γυαλιά ηλίου, για παράδειγμα, προσφέρουν συνήθως περισσότερη προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία από τις συμβατικές αποχρώσεις. Γι’ αυτό τόσοι πολλοί επαγγελματίες γκολφ και παίκτες μπιτς βόλεϊ που περνούν ώρες στον άμεσο ήλιο φορούν wraparound. Έτσι, η επέκταση της 100% προστασίας UV σε μεγαλύτερο μέρος του προσώπου σας είναι μια εξαιρετική ιδέα.

Γιατί χρειάζομαι πολωμένα γυαλιά ηλίου;

Όταν οι ακτίνες του ήλιου αναπηδούν από μια επίπεδη επιφάνεια, δημιουργούν φωτεινές αντανακλάσεις που συσκοτίζουν το οπτικό σας πεδίο. Εάν βλέπετε εκτυφλωτική λάμψη όταν οδηγείτε στον ήλιο αργά το απόγευμα μετά από μια βροχή, αυτό είναι πόλωση στην εργασία.

Τα πολωμένα γυαλιά ηλίου φιλτράρουν αυτή τη λάμψη, μειώνοντας την καταπόνηση των ματιών, αποσαφηνίζοντας το οπτικό πεδίο και κάνοντας γραφικές όψεις όπως παραλίες και οροσειρές να φαίνονται πιο όμορφες. Έτσι, τα πολωμένα γυαλιά ηλίου μπορούν να βελτιώσουν την εμπειρία υπαίθριων δραστηριοτήτων όπως η οδήγηση, η πεζοπορία, το σκι και ο τουρισμός. ‘

Η πόλωση δεν είναι η θεραπεία – μπορεί να είναι επικίνδυνη σε μερικές περιπτώσεις.

Είναι όλα τα Ray-Βan γυαλιά ηλίου πολωμένα;

Τα περισσότερα στυλ γυαλιών ηλίου Ray-Ban — συμπεριλαμβανομένων των κλασικών Aviators και Wayfarers — είναι διαθέσιμα με πολωτικούς φακούς. Αλλά μην υποθέσετε ότι όλα τα Ray-Ban είναι πολωμένα.

Πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το μοντέλο που αγοράζετε είναι στην πραγματικότητα πολωμένο. Τα γυαλιά ηλίου Polarized Ray-Ban έχουν το γράμμα “P” σε γράμματα δίπλα στο λογότυπο Ray-Ban σε έναν από τους φακούς.

Όταν αγοράζετε πολωμένα γυαλιά ηλίου, να θυμάστε ότι το να φοράτε Ray-Bans είναι μια δήλωση προτίμησης μόδας — όχι απαραίτητα επιλογή αθλητικού εξοπλισμού. Εάν χρειάζεστε καρέ που αγκαλιάζουν το δέρμα ενώ τρέχετε δέκα χιλιόμετρα ή παίζετε σόφτμπολ όλο το απόγευμα, το Ray-Bans μπορεί να μην προσφέρει τη μεγαλύτερη προστασία.

Οι πολωμένοι φακοί μπλοκάρουν τις ακτίνες UVA και UVB;

Όχι. Οι πολωμένοι φακοί δεν έχουν καμία επίδραση στην υπεριώδη ακτινοβολία. Ωστόσο, οι φακοί των υψηλής ποιότητας πολωμένων γυαλιών ηλίου συχνά εμποδίζουν τις ακτίνες UVA και UVB.

Ωστόσο, ελέγχετε πάντα τις πληροφορίες του προϊόντος.

Πηγή: allaboutvision.com