Κνησμός στους οφθαλμούς: αιτίες, συμπτώματα και θεραπευτική αγωγή

κνησμός στους οφθαλμούς

Σχεδόν όλοι οι άνθρωποι κάποια στιγμή θα αισθανθούν κάποιο είδος φαγούρας στα μάτια. Υπάρχουν πολλές αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν φαγούρα στους οφθαλμούς. Όταν εμφανίζεται κνησμός στους οφθαλμούς συνοδεύεται από κάποια ενοχλητικά συμπτώματα, όπως τσούξιμο των βλεφάρων, κυρίως στη βάση των βλεφαρίδων, πρήξιμο και έντονη ερυθρότητα.

Ο ιατρικός όρος για αυτό το φαινόμενο είναι οφθαλμικός κνησμός (“proo-RIE-tus”).

Με αυτό το άρθρο θα σας βοηθήσουμε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τη φαγούρα αλλά και το πώς μπορείτε να ανακουφιστείτε απ’ αυτήν. (Ειδοποίηση, spoiler: το τρίψιμο των ματιών σας δε βοηθάει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.)

Αιτίες του κνησμού στα μάτια

Τις περισσότερες φορές, ο κνησμός στους οφθαλμούς προκαλείται από κάποιο είδος αλλεργίας. Μια ερεθιστική ουσία (που ονομάζεται αλλεργιογόνο), όπως η γύρη, η σκόνη και το τρίχωμα των ζώων, προκαλεί την απελευθέρωση ενώσεων που ονομάζονται ισταμίνες. Αυτές οι ενώσεις απελευθερώνονται και στους ιστούς που βρίσκονται γύρω από τα μάτια, με αποτέλεσμα τον κνησμό, την ερυθρότητα και το πρήξιμο των οφθαλμών.

Είναι πολύ σημαντικό να θυμάστε ότι, όταν εμφανίζετε κνησμό, το τρίψιμο των οφθαλμών δε θα σας βοηθήσει. Στην πραγματικότητα, μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση.

Οι αλλεργίες των ματιών οφείλονται σε πολλούς παράγοντες και μπορεί να είναι εποχιακές ή πολυετείς.

Οι εποχιακές αλλεργίες προκαλούν αυτό που είναι γνωστό ως αλλεργική επιπεφυκίτιδα. Είναι πιο συνηθισμένη την άνοιξη και το φθινόπωρο και προκαλείται, κυρίως, από τα υψηλά επίπεδα γύρης που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα. Άλλες αιτίες μπορεί να σχετίζονται με την έκθεση και τη χαλάρωση στο ύπαιθρο και το γρασίδι. Ορισμένα ζιζάνια μπορούν, επίσης, να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις.

Οι πολυετείς αλλεργίες, από την άλλη πλευρά, είναι παρούσες όλο το χρόνο και προκαλούνται από άλλους παράγοντες, όπως η μούχλα και η σκόνη.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα προϊόν που χρησιμοποιείτε μπορεί να προκαλέσει φαγούρα στα μάτια, η οποία οφείλεται σε κάποια αλλεργική αντίδραση. Για παράδειγμα, μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν αλλεργίες στα διαλύματα των φακών επαφής τους.

Προϊόντα με συστατικά που μπορεί να προκαλέσουν φαγούρα στα μάτια σας περιλαμβάνουν:

  • Τεχνητά δάκρυα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της ξηροφθαλμίας.
  • Φαρμακευτικές οφθαλμικές σταγόνες για χρόνιες παθήσεις, όπως το γλαύκωμα.
  • Μακιγιάζ.
  • Λοσιόν, κρέμες και σαπούνια.

Ωστόσο, οι αλλεργίες δεν είναι η μόνη αιτία που προκαλεί κνησμό στους οφθαλμούς. Εάν, εκτός από τη φαγούρα, τα μάτια σας καίνε, η αιτία μπορεί να είναι το σύνδρομο ξηροφθαλμίας ή η δυσλειτουργία του μεϊβομιανού αδένα.

Παρομοίως, εάν τα βλέφαρά σας είναι κόκκινα και παρουσιάζουν φλεγμονή, μπορεί να οφείλεται σε μια πάθηση που ονομάζεται βλεφαρίτιδα. Αυτή προκαλείται από βακτήρια και σε ορισμένες περιπτώσεις από μικροσκοπικά ακάρεα που ζουν στην επιφάνεια των βλεφάρων.

Εάν φοράτε φακούς επαφής, ο κνησμός στους οφθαλμούς μπορεί να καταστήσει την εφαρμογή των φακών βασανιστική. Σε πολλές περιπτώσεις, η χρήση των φακών επαφής για παρατεταμένα χρονικά διαστήματα μπορεί να προκαλέσει κνησμό. Ακόμα πιο συχνά ο κνησμός εμφανίζεται όταν χρησιμοποιείται τους φακούς επαφής για διάστημα μεγαλύτερο από την προβλεπόμενη διάρκεια ζωής τους.

Επειδή οι αιτίες για της φαγούρας είναι τόσο διαφορετικές, εάν τα συμπτώματά σας διαρκούν, επιδεινώνονται ή δεν υποχωρούν, μετά το πέρας της αλλεργικής περιόδου, κλείστε ένα ραντεβού με τον οφθαλμίατρό σας.

Θεραπείες για τον κνησμό των οφθαλμών

Τα συμπτώματα του κνησμού μερικές φορές μπορούν να ανακουφιστούν με τεχνητά δάκρυα. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ειδικές οφθαλμικές σταγόνες, όταν ο κνησμός οφείλεται σε αλλεργίας, που χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγογράφηση. Ωστόσο, σε αρκετές περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστούν συνταγογραφούμενες οφθαλμικές σταγόνες και φάρμακα σε χάπια, ώστε να αναχαιτιστούν τα συμπτώματα του κνησμού.

Ορισμένα φάρμακα μπορεί επίσης να βοηθήσουν στην πρόληψη των αλλεργιών, ώστε να εμφανίζετε μεγαλύτερη αντοχή σε αλλεργιογόνα που προκαλούν τον κνησμό, ειδικά όταν αυτά οφείλονται στις εποχικές αλλεργίες.

Η εφαρμογή μιας καθαρής, κρύας πετσέτας πάνω από τα μάτια σας μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Οι πιο αποτελεσματικές θεραπείες για τον κνησμό είναι αυτές που αντιμετωπίζουν άμεσα την αιτία. Για παράδειγμα, εάν τα συμπτώματά σας σχετίζονται με την πάθηση της ξηροφθαλμίας, οφθαλμικές αντιαλλεργικές σταγόνες δε θα είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές για εσάς, συγκριτικά με κάποιον που εμφανίζει επηρεάζεται από τις εποχιακές αλλεργίες. Για αυτόν τον λόγο, η επίσκεψη στον οφθαλμίατρο καθίσταται ιδιαίτερα σημαντική, ώστε να προσδιορίσετε τόσο την αιτία όσο και την αποτελεσματικότερη θεραπεία.

Αρκετοί διαφορετικοί τύποι φαρμάκων μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση από τον οφθαλμικό κνησμό. Ωστόσο, μόνο ο γιατρός σας θα γνωρίζει ποια θεραπεία ή συνδυασμός θεραπειών είναι πιο κατάλληλος για τις ιδιαίτερες ανάγκες σας.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο κνησμός στους οφθαλμούς μπορεί να θεραπευτεί με τεχνητά δάκρυα ή αντιαλλεργικές σταγόνες. Αλλά σε άλλες περιπτώσεις, μπορεί να απαιτούνται αντιβιοτικά φάρμακα, αντιφλεγμονώδοι ή/και ειδικά προϊόντα καθαρισμού των βλεφάρων.

Πάνω απ’ όλα, αν και φαντάζει αδύνατο, δε θα πρέπει να τρίβετε τα μάτια σας. Το τρίψιμο απελευθερώνει περισσότερες ισταμίνες που επιδεινώνουν τον κνησμό. Είναι επίσης πιθανό να προκληθεί τραυματισμός του κερατοειδούς, όταν τρίβεται πολύ έντονα τα μάτια σας. Το τρίψιμο των ματιών μπορεί επίσης να εισάγει βακτήρια στα οφθαλμούς και μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση των ματιών.

Πηγή:
allaboutvision.com