Ξηροφθαλμία: αιτίες, συμπτώματα και θεραπευτική αγωγή

ξηροφθαλμία

Τι είναι η ξηροφθαλμία

Η ξηροφθαλμία είναι μια πολύπλοκη ασθένεια που έχει πολλές αιτίες που συχνά αλληλεπικαλύπτονται και αλληλεπιδρούν. Για πολλούς ανθρώπους, απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να επιλύσουν της δυσάρεστες επιπτώσεις που προκαλεί στην υγεία των ματιών.

Η ξηροφθαλμία εμφανίζεται όταν τα μάτια δεν παράγουν αρκετά δάκρυα ή όταν η ποιότητα των δακρύων δεν μπορεί να διατηρήσει την επιφάνεια του ματιού επαρκώς λιπασμένη. Με άλλα λόγια, υπάρχει ελλιπής ισορροπία στο σύστημα ροής δακρύων.

Αιτίες

Υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που μπορούν να διαταράξουν το σύστημα. Για παράδειγμα, διαταραχές τις υγείας, όπως το σύνδρομο Sjogren, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και οι αγγειακές παθήσεις κολλαγόνου, μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα των οφθαλμών να παράγουν δάκρυα. Επιπλέον, οι περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η ρύπανση ή ο καιρός, παίζουν επίσης ρόλο. Άλλες φορές προκαλούνται επιπλοκές από φάρμακα, όπως αντιισταμινικά ή ορισμένα φάρμακα γλαυκώματος, φάρμακα για άσθμα ή αντισυλληπτικά. Τέλος, η ξηροφθαλμία μπορεί να επιδεινωθεί από την πολύωρη χρήση υπολογιστή ή/και από τη λανθασμένη χρήση των φακών επαφής.

Θεραπεία

Επειδή η ασθένεια της ξηροφθαλμίας μπορεί να έχει πολλές αιτίες, χρησιμοποιούνται διάφορες θεραπευτικές προσεγγίσεις. Για τους περισσότερους ανθρώπους με περιστασιακά ή ήπια συμπτώματα ξηροφθαλμίας, οι σταγόνες ματιών (τεχνητά δάκρυα) μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά. Εάν τα συμπτώματά σας είναι επίμονα και πιο σοβαρά, ο οφθαλμίατρος σας μπορεί να προτείνει διαφορετικές επιλογές. Επιπλέον, μπορεί να συστήσει την αλλαγή κάποιων φαρμάκων που μπορεί να προκαλούν ή να συντηρούν την ξηροφθαλμία.

Ακολουθούν ορισμένες από τις επιλογές, ανάλογα με την αιτία και τη σοβαρότητα της ξηροφθαλμίας:

  • Αντιβιοτικά για τη μείωση της φλεγμονής των βλεφάρων. Η φλεγμονή κατά μήκος της άκρης των βλεφάρων μπορεί να αποτρέψει τους αδένες από το να εκκρίνουν λάδι στα δάκρυά σας.
  • Σταγόνες για τα μάτια για τον έλεγχο της φλεγμονής του κερατοειδούς. Η φλεγμονή στον κερατοειδή χιτώνα μπορεί να ελεγχθεί με συνταγογραφούμενα σταγονίδια που περιέχουν κυκλοσπορίνη.
  • Μοσχεύματα ματιών που λειτουργούν σαν τεχνητά δάκρυα. Τοποθετημένα μεταξύ του κάτω βλεφάρου και του βολβού σας, αυτά τα μικροσκοπικά ένθετα διαλύονται αργά, απελευθερώνοντας ένα λιπαντικό στα μάτια.
  • Φάρμακα που προκαλούν δάκρια. Αυτά τα φάρμακα διατίθενται ως χάπια, τζελ ή σταγόνες για τα μάτια.
  • Συσκευές διέγερσης δακρύων. Μια νέα συσκευή που εισάγεται στη μύτη διεγείρει ένα νεύρο για να προκαλέσει δάκρυα.
  • Σταγόνες ματιών δημιουργημένες απ’ το αίμα σας. Αυτές ονομάζονται autologous blood serum drops.
  • Κλείσιμο των δακρυϊκών αγωγών με ένα μικρό βύσμα σιλικόνης με σκοπό τη μείωση της απώλειας δακρύων.
  • Ξεμπλοκάρισμα των αδένων του λαδιού χρησιμοποιώντας θεραπεία φωτός ή μασάζ στα βλέφαρα.
  • Αντιμετώπιση της κατάστασης των βλεφάρων με χειρουργική επέμβαση.

Πηγή:
American Academy of Ophthalmology/ aao.org