Χαλάζιο: Αναγνώριση και Θεραπεία

Χαλάζιο στο μάτι
Χαλάζιο στο κάτω βλέφαρο

Τι είναι το χαλάζιο στο μάτι

Το χαλάζιο είναι ένα μικρό, βραδέως αναπτυσσόμενο εξόγκωμα ή κύστη που αναπτύσσεται μέσα στο βλέφαρο.
Συνήθως δεν είναι επώδυνες και σπάνια διαρκούν περισσότερο από μερικές εβδομάδες.

Ένα χαλάζιο μπορεί να αναπτυχθεί όταν ένας μεϊβομιανός αδένας στην άκρη ενός βλεφάρου φράξει ή έχουμε φλεγμονή.
Αυτοί οι αδένες παράγουν λάδι που λιπαίνει την επιφάνεια του ματιού.

Σε αυτό το άρθρο, εξετάζουμε τα συμπτώματα ενός χαλαζίου και τη διαφορά από ένα κριθαράκι και ενός χαλαζίου.
Περιγράφουμε επίσης τις αιτίες, τη θεραπεία στο σπίτι, το πότε πρέπει να επισκεφτείτε έναν γιατρό, τη χειρουργική επέμβαση και την πρόληψη.

Συμπτώματα

Στα αρχικά στάδια, ένα χαλάζιο εμφανίζεται ως μια μικρή, φλεγμονώδης περιοχή του βλεφάρου. Μέσα σε λίγες μέρες, αυτή η φλεγμονή μπορεί να εξελιχθεί σε ένα ανώδυνο και βραδέως αναπτυσσόμενο εξόγκωμα.

Ένα χαλάζιο μπορεί να εμφανιστεί στο άνω ή κάτω βλέφαρο, αλλά είναι πιο συνηθισμένο στο άνω βλέφαρο. Αν και τα χαλάζια είναι γενικά ανώδυνα, μπορεί να προκαλέσουν υγρό και ήπιο ερεθισμό στο μάτι.

Ένα ιδιαίτερα μεγάλο χαλάζιο μπορεί να πιέσει τον βολβό του ματιού, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε θολή όραση. Αυτή η κατάσταση συνήθως δεν προκαλεί πόνο ή πρήξιμο ολόκληρου του βλεφάρου.

Χαλάζιο και Κριθής

Οι άνθρωποι μερικές φορές μπερδεύουν ένα χαλάζιο με μια κριθή λόγω ομοιοτήτων στην εμφάνιση. Αν και οι άνθρωποι μερικές φορές χρησιμοποιούν τους δύο όρους εναλλακτικά, αναφέρονται σε διαφορετικούς τύπους βλαβών που εμφανίζονται γύρω από το μάτι.

Το χαλάζιο προκύπτει από έναν μπλοκαρισμένο αδένα ελαίου, ενώ η κριθή υποδηλώνει μολυσμένο αδένα ελαίου ή θύλακα της τρίχας.

Υπάρχουν δύο τρόποι που μπορεί να αναπτυχθεί μια κριθή. Ένα εξωτερικό κριθαράκι εμφανίζεται στη βάση της βλεφαρίδας. Ένα εσωτερικό κριθαράκι αναπτύσσεται βαθύτερα μέσα στο βλέφαρο. Και τα δύο συμβαίνουν όταν οι αδένες ελαίου αποφραχθούν και μολυνθούν. Εάν ένα εσωτερικό κριθαράκι δεν επουλωθεί, μπορεί να γίνει χαλάζιο.

Η πιο αξιοσημείωτη διαφορά μεταξύ ενός χαλάζιου και μιας κριθής είναι ότι ένα χαλάζιο τείνει να είναι ανώδυνο. Μια βλεφαρίδα συνήθως πονάει και μπορεί να προκαλέσει πόνο και γρατζουνιές στο μάτι. Άλλα συμπτώματα μιας κριθής μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • ένα επώδυνο εξόγκωμα που μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο ολόκληρου του βλεφάρου
  • μια μικρή κηλίδα πύου, παρόμοια με αυτή ενός σπυριού, στο κέντρο
  • κρούστα κατά μήκος της άκρης του βλεφάρου
  • μια αίσθηση ότι κάτι είναι στο μάτι
  • ευαισθησία στο φως
  • βουρκωμένα μάτια

Οι περισσότερες εξωτερικές κριθές αυξάνονται σε μέγεθος για περίπου 3 ημέρες πριν σκάσουν και το πύον αποστραγγιστεί. Ωστόσο, δεν σκάει κάθε κριθαράκι κατά τη διάρκεια της επούλωσης. Συνήθως χρειάζονται περίπου 1 εβδομάδα για να επουλωθούν, η οποία είναι πιο γρήγορη από έναν χαλάζια.

Αιτίες και παράγοντες κινδύνου για το χαλάζιο

Τα χαλάζια εμφανίζεται συχνά σε άτομα με υποκείμενες φλεγμονώδεις καταστάσεις που επηρεάζουν τα μάτια ή το δέρμα, όπως:

  • χρόνια βλεφαρίτιδα
  • ροδόχρου ακμή
  • σμηγματορροϊκή δερματίτιδα
  • δυσλειτουργία του μεϊβομιανού αδένα

Λιγότερο συχνά, το χαλάζιο αναπτύσσεται λόγω ιογενούς επιπεφυκίτιδας ή φυματίωσης. Σπάνια, το σμηγματοκυτταρικό καρκίνωμα μπορεί να μεταμφιεστεί ως επαναλαμβανόμενο χαλάζιο.

Άτομα που είχαν λοίμωξη ή χαλάζιο έχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν χαλάζιο στο μέλλον.

Πως να θεραπεύσετε το χαλάζιο του ματιού στο σπίτι

Ένα χαλάζιο συνήθως απαιτεί πολύ λίγη ιατρική περίθαλψη και τείνει να ξεκαθαρίσει από μόνο του μέσα σε λίγες εβδομάδες. Στο μεταξύ, είναι σημαντικό να αποφύγετε τη συμπίεση ή το σκάσιμο του χαλαζίου, καθώς αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μόλυνσης των ματιών.

Υπάρχουν αρκετοί ασφαλείς τρόποι για την προώθηση της αποστράγγισης και την επιτάχυνση της διαδικασίας επούλωσης. Αυτά περιλαμβάνουν:
Ζεστές κομπρέσες

Η εφαρμογή μιας ζεστής κομπρέσας στο προσβεβλημένο μάτι μπορεί να βοηθήσει να μαλακώσει οποιοδήποτε σκληρυμένο λάδι που εμποδίζει τους πόρους του αδένα. Αυτό βοηθά τους αγωγούς να ανοίγουν και να στραγγίζουν πιο αποτελεσματικά, γεγονός που μπορεί να ανακουφίσει τον ερεθισμό.

Για να φτιάξετε και να χρησιμοποιήσετε μια ζεστή κομπρέσα:

  • Μουλιάστε ένα μαλακό, καθαρό πανί ή ένα βαμβάκι σε ένα μπολ με ζεστό νερό.
  • Στύψτε τυχόν περίσσεια υγρού.
  • Εφαρμόστε το νωπό πανί ή το επίθεμα στο βλέφαρο για 10-15 λεπτά.
  • Συνεχίστε να βρέχετε συχνά τη κομπρέσα για να διατηρείται ζεστή.
  • Επαναλάβετε αυτό πολλές φορές την ημέρα μέχρι να μειωθεί το πρήξιμο.

Χρησιμοποιήστε ένα καθαρό πανί ή ένα νέο βαμβάκι για κάθε συμπίεση – μην τα επαναχρησιμοποιήσετε.

Απαλό μασάζ

Κάνοντας απαλό μασάζ στα βλέφαρα για αρκετά λεπτά κάθε μέρα μπορεί να βοηθήσει τους πόρους του ελαίου να στραγγίσουν πιο αποτελεσματικά. Πριν δοκιμάσετε αυτήν την τεχνική, εφαρμόστε μια ζεστή κομπρέσα σύμφωνα με τις παραπάνω οδηγίες. Στη συνέχεια, πλύνετε καλά τα χέρια για να βεβαιωθείτε ότι είναι καθαρά. Αυτό μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης.

Κάντε απαλό μασάζ στο βλέφαρο με τα δάχτυλα για αρκετά λεπτά και επαναλάβετε καθημερινά μέχρι να αρχίσει να στραγγίζει το χαλάζιο. Μόλις ξεκινήσει, κρατήστε την περιοχή καθαρή και αποφύγετε να την αγγίξετε.

Θεραπείες χωρίς ιατρική συνταγή

Μια σειρά από προϊόντα χωρίς ιατρική συνταγή μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία ενός χαλαζίου ή της κριθής. Αυτά μπορεί να μειώσουν τον ερεθισμό ή να αποτρέψουν τη μόλυνση ενώ επουλώνεται. Μερικά από αυτά τα προϊόντα περιλαμβάνουν αλοιφές, διαλύματα και φαρμακευτικά επιθέματα ματιών. Ένας φαρμακοποιός μπορεί να παρέχει συμβουλές.

Πράγματα που πρέπει να αποφύγετε

Για να αποφύγετε περαιτέρω ενόχληση ή ερεθισμό, είναι καλύτερο να αποφύγετε τη χρήση μακιγιάζ ματιών ή φακών επαφής μέχρι να επουλωθεί το χαλάζιο. Αποφύγετε να αγγίζετε την περιοχή των ματιών με τα χέρια εκτός εάν είναι απαραίτητο.

Χειρουργική επέμβαση

Για ένα άτομο με σοβαρό ή επίμονο χαλάζιο, ένας γιατρός μπορεί να συστήσει χειρουργική επέμβαση για την παροχέτευση του. Αυτό λαμβάνει χώρα συνήθως στο ιατρείο με τοπική αναισθησία. Θα τρυπήσουν το εξόγκωμα για να αφαιρέσουν το υγρό και θα επιτρέψουν στο βλέφαρο να επουλωθεί. Μην προσπαθήσετε να το κάνετε αυτό στο σπίτι.

Το χαλάζιο μερικές φορές μπορεί να υποτροπιάσει. Εάν αυτό συμβαίνει συχνά, ο γιατρός μπορεί να χρειαστεί να κάνει βιοψία του εξογκώματος. Η βιοψία περιλαμβάνει την αφαίρεση ενός μικρού δείγματος ιστού, το οποίο ο γιατρός θα εξετάσει για ενδείξεις πιο σοβαρής πάθησης.

Οι γιατροί μπορούν επίσης να παρέχουν ενέσεις κορτικοστεροειδών για τη θεραπεία του χαλάζιου, η οποία μειώνει τη φλεγμονή.

Μόλυνση

Ένα χαλάζιο μπορεί να μολυνθεί εάν εισέλθουν βακτήρια μέσα στον αδένα του ελαίου. Εάν συμβεί αυτό, το εξόγκωμα μπορεί να γίνει επώδυνο και πιο πρησμένο. Εάν συμβεί αυτό, ένας γιατρός μπορεί να παράσχει αντιβιοτική αλοιφή, σταγόνες ή από του στόματος δισκία.

Ωστόσο, εάν η μόλυνση εξαπλωθεί στο περιβάλλον δέρμα ή στο ίδιο το μάτι, αυτό είναι επείγουσα ανάγκη. Οι οφθαλμικές λοιμώξεις μπορούν να εξαπλωθούν γρήγορα και να βλάψουν την όραση εάν αφεθούν χωρίς θεραπεία.

Πότε να επισκεφθείτε τον γιατρό

Εξετάστε το ενδεχόμενο να επισκεφτείτε έναν οφθαλμίατρο εάν το χαλάζιο δεν αποστραγγιστεί και δεν επουλωθεί μέσα σε 1 μήνα. Ο γιατρός θα ρωτήσει για τα συμπτώματα και θα εξετάσει την περιοχή για να αποκλείσει άλλες καταστάσεις.

Για μερικούς ανθρώπους, ένας γιατρός μπορεί να κάνει μια ένεση στεροειδούς για να μειώσει το πρήξιμο. Αυτό θα εξαρτηθεί από την τοποθεσία, το μέγεθος και τον αριθμό των χαλαζίων που υπάρχουν. Τα πολύ μεγάλα χαλάζια μπορεί να χρειάζονται τρυπήματα.

Εάν υπάρχουν σημάδια βακτηριακής λοίμωξης, όπως πόνος ή πόνος, μιλήστε με έναν οφθαλμίατρο. Μπορεί να συστήσουν μια αντιβιοτική αλοιφή ή μια πορεία αντιβιοτικών από το στόμα. Εάν εμφανιστεί κάποιο από τα ακόλουθα συμπτώματα, αναζητήστε άμεση βοήθεια:

  • έντονο πόνο ή πρήξιμο
  • πρήξιμο που εξαπλώνεται γρήγορα
  • αλλαγές στην όραση
  • πυρετός

Πρόληψη

Δεν είναι πάντα δυνατό να αποτραπεί ένα χαλάζιο. Για να μειώσετε τις πιθανότητες, είναι καλύτερο:

  • μην τρίβετε τα μάτια
  • πλύνετε τα χέρια πριν αγγίξετε τα μάτια, π.χ. για να τοποθετήσετε φακούς επαφής
  • προστατεύστε τα μάτια από τη σκόνη και την ατμοσφαιρική ρύπανση φορώντας γυαλιά ηλίου ή προστατευτικά γυαλιά
  • κρατήστε τα βλέφαρα καθαρά με ειδικά καθαριστικά για τα μάτια, αφαιρώντας όλο το μακιγιάζ των ματιών πριν από τον ύπνο
  • αντικαταστήστε το μακιγιάζ των ματιών, όπως τη μάσκαρα, κάθε 3 μήνες για να αποτρέψετε την ανάπτυξη βακτηρίων
  • αποφύγετε να μοιράζεστε αντικείμενα που αγγίζουν τα μάτια, όπως πετσέτες, με άλλους

Εάν ένα άτομο παθαίνει συχνά χαλάζια λόγω βλεφαρίτιδας, θα πρέπει επίσης να καθαρίζει απαλά την περιοχή των ματιών καθημερινά με εξειδικευμένα καθαριστικά βλεφάρων. Οι άνθρωποι μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν προβρεγμένα μαντηλάκια καθαρισμού ή ειδικά απολεπιστικά βλεφάρων.

Περίληψη

Το χαλάζιο είναι ένα ανώδυνο εξόγκωμα που μπορεί να αναπτυχθεί στο βλέφαρο. Αν και το χαλάζιο μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό και ενόχληση, συνήθως είναι αβλαβές και ξεκαθαρίζει από μόνο του μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Περιστασιακά, ένα χαλάζιο μπορεί να μολυνθεί. Επισκεφθείτε έναν οφθαλμίατρο, έναν οπτομέτρη ή έναν οφθαλμίατρο εάν η περιοχή των ματιών πρήζεται ή γίνει ιδιαίτερα επώδυνη ή εάν το χαλάζιο δεν ανταποκρίνεται στην κατ’ οίκον θεραπεία.

πηγή: medicalnewstoday.com