Ακανθαμοιβάδα: τι πρέπει να γνωρίζουν οι χρήστες φακών επαφής;

ακανθαμοιβάδα
Contact lenses with water drops on bright background

Οι οφθαλμικές λοιμώξεις που προκαλούνται από ακανθαμοιβάδα σε χρήστες φακών επαφής είναι σπάνιες, αλλά σοβαρές. Για παράδειγμα, μια γυναίκα στο Ντένβερ έχασε την όραση από το ένα της μάτι, αφού προσβλήθηκε από την αμοιβάδα καθώς κολυμπούσε στη θάλασσα. Τις περισσότερες φορές, αυτές οι λοιμώξεις ξεκινούν λόγω ακατάλληλου χειρισμού των φακών επαφής σε συνδυασμό με κακή υγιεινή. Εάν παρουσιάσετε πόνο στα μάτια, ερυθρότητα των ματιών, που δεν υποχωρεί με σταγόνες, θολή όραση, ευαισθησία στο φως, δακρύρροια ή αισθάνεστε σαν να υπάρχει κάτι στο μάτι σας, θα πρέπει να επισκεφτείτε τον οφθαλμίατρό σας.

Εάν δεν αντιμετωπιστεί, η κερατίτιδα ακανθαμοιβάδα θα οδηγήσει σε έντονο πόνο και πιθανή απώλεια όρασης ή τύφλωση. Στην περίπτωση της Stacey Peoples, της γυναίκας από το Ντένβερ, χρειάστηκε μεταμόσχευση κερατοειδούς. Σήμερα, απολαμβάνει κανονική όραση με τη χρήση γυαλιών οράσεως.

Η προχωρημένη κερατίτιδα από ακανθαμοιβάδα μπορεί να προκαλέσει έναν λευκό «δακτύλιο» που καλύπτει την ίριδα, καθώς και ερυθρότητα στο λευκό του ματιού. (Διαβάστε επίσης για την επιπεφυκίτιδα, μια άλλη αιτία ερυθρότητας των ματιών.)

Για να αποφύγετε την κερατίτιδα από ακανθαμοιβάδα κι όλες τις οφθαλμικές λοιμώξεις που σχετίζονται με τους φακούς επαφής, φροντίστε να ακολουθείτε προσεκτικά τις οδηγίες φροντίδας, χειρισμού και χρήσης των φακών που λαμβάνετε από τον οφθαλμίατρό σας.

Τι είναι η κερατίτιδα από ακανθαμοιβάδα;

Οι Acanthamoeba είναι φυσικές αμοιβάδες (μικροσκοπικά, μονοκύτταρα ζώα) που βρίσκονται συνήθως σε πηγές νερού, όπως το νερό της βρύσης, το νερό των πηγαδιών, οι πισίνες, τα υδρομασάζ, το έδαφος και τα συστήματα αποχέτευσης.

Εάν αυτά τα μικροσκοπικά παράσιτα μολύνουν το μάτι, προκύπτει κερατίτιδα από ακανθαμοιβάδα.

Αυτή η κερατίτιδα διαγνώστηκε για πρώτη φορά το 1973. Εκτιμάται ότι το 85% των περιπτώσεων κερατίτιδας από ακανθαμοιβάδα στις ΗΠΑ επηρεάζει χρήστες φακών επαφής, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Στον ανεπτυγμένο κόσμο, η συχνότητα της κερατίτιδας από ακανθαμοιβάδα είναι περίπου 1 έως 33 περιπτώσεις ανά εκατομμύριο χρήστες φακών επαφής.

Ωστόσο, αυτή η συχνότητα μπορεί να αυξάνεται διαρκώς.

Βρετανοί ερευνητές στο University College του Λονδίνου διαπίστωσαν ότι τα ποσοστά κερατίτιδας από ακανθαμοιβάδα έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί από το 2011 στη νοτιοανατολική Αγγλία. Το Moorfields Eye Hospital, όπου νοσηλεύονται κρούσματα στη νοτιοανατολική Αγγλία, κατέγραψε κατά μέσο όρο 50,3 περιπτώσεις κερατίτιδας από ακανθαμοιβάδα.

Επιδημίες από ακανθαμοιβάδα μεταξύ των φορέων φακών επαφής

Τα τελευταία χρόνια, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) και άλλοι ερευνητές έχουν σημειώσει σποραδικά κρούσματα κερατίτιδας από ακανθαμοιβάδα μεταξύ των χρηστών φακών επαφής.

Το 2007, για παράδειγμα, το CDC εξέδωσε αρκετές προειδοποιήσεις δημόσιας υγείας σχετικά με την κερατίτιδα ακανθαμοιβάδα που σχετίζεται με τη χρήση του διαλύματος φακών επαφής Complete MoisturePlus, που κατασκευάζεται από την Abbott Medical Optics (AMO) — πρώην Advanced Medical Optics.

Το CDC είπε ότι η επταπλάσια αύξηση του κινδύνου εμφάνισης κερατίτιδας από ακανθαμοιβάδα που σχετίζεται με τη χρήση του διαλύματος φακών επαφής ώθησε την AMO να αποσύρει το Complete MoisturePlus από την αγορά. Το ίδιο το διάλυμα φακών επαφής δεν ήταν μολυσμένο, αλλά φαινόταν να είναι αναποτελεσματικό στην πρόληψη της κερατίτιδας από ακανθαμοιβάδα.

Το CDC έχει εκδώσει παρόμοιες προειδοποιήσεις σχετικά με μυκητιασικές οφθαλμικές λοιμώξεις που σχετίζονται με τη χρήση του διαλύματος φακών επαφής ReNu With MoistureLoc της Bausch + Lomb, το οποίο αφαιρέθηκε από τις παγκόσμιες αγορές τον Μάιο του 2006.

Το 2011, το CDC και οι κρατικοί και τοπικοί υγειονομικοί αξιωματούχοι ερεύνησαν ασυνήθιστες ομάδες κρουσμάτων κερατίτιδας ακανθαμοιβάδα για να βρουν κοινούς παράγοντες κινδύνου για τη μείωση των μελλοντικών λοιμώξεων. Η προκαταρκτική ανάλυση διαπίστωσε ότι οι πρακτικές υγιεινής των φακών επαφής έπαιξαν κάποιο ρόλο, ωστόσο δεν οδήγησαν σε έκκληση για διακοπή των πωλήσεων οποιωνδήποτε προϊόντων που σχετίζονται με φακούς επαφής.

Τι προκαλεί την κερατίτιδα Acanthamoeba;

Παράγοντες και δραστηριότητες που αυξάνουν τον κίνδυνο προσβολής από κερατίτιδα ακανθαμοιβάδα περιλαμβάνουν τη χρήση μολυσμένου νερού σε φακούς επαφής, τη χρήση σπιτικών διαλυμάτων για την αποθήκευση και τον καθαρισμό των φακών, τη χρήση φακών επαφής σε υδρομασάζ και το κολύμπι ή το ντους με τους φακούς επαφής.

Η ακανθαμοιβάδα είναι ένας μονοκύτταρος οργανισμός που υπάρχει στη φύση με δύο μορφές: μια ενεργή, αναπτυσσόμενη μορφή (αριστερά) και μια αδρανής, ανθεκτική (δεξιά).

ακανθαμοιβάδα

Μια ακαθάριστη θήκη φακών μπορεί να είναι μία καλή πηγή μόλυνσης από ακανθαμοιβάδα

Επιπλέον, ορισμένοι επιστήμονες θεωρούν ότι οι νέοι κανονισμοί της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ που στοχεύουν στη μείωση των καρκινογόνων (δυνητικά καρκινογόνων) προϊόντων, όπως τα απολυμαντικά στην παροχή νερού, ενδέχεται να ενίσχυσαν ακούσια τους μικροβιακούς κινδύνους, συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης πιθανότητας εύρεσης της ακανθαμοιβάδας στις παροχές νερού.

Άλλοι ερευνητές συσχετίζουν τις πρόσφατες αυξήσεις στις οφθαλμικές λοιμώξεις που σχετίζονται με τους φακούς επαφής με την εισαγωγή συστημάτων φροντίδας φακών “χωρίς τρίψιμο” που μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα λιγότερο αποτελεσματικό καθαρισμό και απολύμανση των φακών επαφής.

Αλλά ανεξάρτητα από την αιτία της αύξησης, η ακανθαμοιβάδα μπορεί να σκοτωθεί εύκολα, ειδικά όταν τρίβεται από την επιφάνεια του φακού κατά τον καθαρισμό. Τελικά, η καλή υγιεινή των φακών επαφής είναι ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη της κερατίτιδας από ακανθαμοιβάδα.

Πώς μπορείτε να γνωρίζετε ότι έχετε κερατίτιδα που οφείλεται στην ακανθαμοιβάδα;

Τα συμπτώματα της κερατίτιδας από ακανθαμοιβάδα περιλαμβάνουν κοκκίνισμα και πόνο στα μάτια, μετά την αφαίρεση των φακών επαφής σας. Περιλαμβάνουν επίσης και δακρύρροια, ευαισθησία στο φως, θολή όραση και αίσθηση ότι κάτι είναι στο μάτι σας.

Με αυτούς τους τύπους συμπτωμάτων, θα πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με τον οφθαλμίατρό σας. Λάβετε, ωστόσο, υπόψη ότι η κερατίτιδα από ακανθαμοιβάδα είναι συχνά δύσκολο να διαγνωστεί, επειδή τα συμπτώματά της είναι παρόμοια με τα συμπτώματα της επιπεφυκίτιδας, καθώς και με άλλες οφθαλμικές λοιμώξεις.

Η διάγνωση της κερατίτιδας γίνεται συχνά όταν διαπιστωθεί ότι η πάθηση είναι ανθεκτική στα αντιβιοτικά που χρησιμοποιούνται για τη διαχείριση άλλων λοιμώξεων. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί ένα έλκος που μοιάζει με δακτύλιο στον ιστό του κερατοειδούς σας.

Δυστυχώς, εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, η κερατίτιδα από ακανθαμοιβάδα μπορεί να προκαλέσει μόνιμη απώλεια όρασης ή να χρειαστεί μεταμόσχευση κερατοειδούς για την ανάκτηση της χαμένης όρασης.

Πώς μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης κερατίτιδας από ακανθαμοιβάδα;

Υπάρχουν διάφοροι εύκολοι τρόποι για να μειώσετε σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης αυτής της απειλητικής για την όραση πάθησης — στην πραγματικότητα, οποιουδήποτε τύπου μόλυνσης των ματιών που σχετίζεται με τους φακούς επαφής:

  • Καθαρίστε και αποστειρώστε τη θήκη των φακών επαφής σας για να αποφύγετε τη μόλυνση από ακανθαμοιβάδα.
  • Ακολουθήστε τις συστάσεις του οφθαλμίατρου σας σχετικά με τη φροντίδα των φακών επαφής σας. Χρησιμοποιήστε μόνο προϊόντα που συνιστά ο ίδιος.
  • Μη χρησιμοποιείτε ποτέ νερό βρύσης για τον καθαρισμό των φακών επαφής σας. Ο FDA έχει συστήσει ότι οι φακοί επαφής δεν πρέπει να εκτίθενται σε νερό οποιουδήποτε είδους.
  • Μη κολυμπάτε, μην κάνετε ντους ή χρησιμοποιείτε υδρομασάζ ενώ φοράτε τους φακούς σας. Εάν αποφασίσετε να φοράτε τους φακούς σας ενώ κολυμπάτε, φορέστε αεροστεγή γυαλιά κολύμβησης από πάνω τους. (Διαβάστε σχετικά με πρόσθετες στρατηγικές για κολύμπι με φακούς επαφής.)
  • Μουλιάζετε τους φακούς σας σε φρέσκο ​​απολυμαντικό διάλυμα κάθε βράδυ. Μη χρησιμοποιείτε διαβρεκτικό διάλυμα ή αλατούχο διάλυμα που δεν προορίζεται για απολύμανση.
  • Πάντα να πλένετε τα χέρια σας πριν ακουμπήσετε τους φακούς σας.\
  • Να καθαρίζετε πάντα τους φακούς σας αμέσως μετά την αφαίρεση τους (εκτός εάν φοράτε φακούς επαφής μιας χρήσης που αντικαθίστανται καθημερινά). Για να καθαρίσετε τους φακούς σας, τρίψτε τους φακούς με διάλυμα πολλαπλών χρήσεων — ακόμα κι αν χρησιμοποιείτε διάλυμα «χωρίς τρίψιμο» — και φυλάξτε τους σε μια καθαρή θήκη γεμάτη με διάλυμα πολλαπλών χρήσεων ή απολυμαντικό.
  • Φροντίστε τη θήκη των φακών επαφής σας.

Η καθαριότητα και η σωστή φροντίδα είναι εξίσου σημαντικές για τις θήκες των φακών επαφής

Είναι σημαντικό να καθαρίζετε, να ξεπλένετε και να στεγνώνετε τη θήκη των φακών επαφής αμέσως μετά την αφαίρεση των φακών σας από τη θήκη. Απορρίψτε το παλιό διάλυμα και τρίψτε τα εσωτερικά φρεάτια της θήκης με καθαρά δάχτυλα για τουλάχιστον πέντε δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια, γεμίστε τη θήκη με διάλυμα πολλαπλών χρήσεων ή αποστειρωμένο φυσιολογικό ορό (όχι νερό βρύσης ή εμφιαλωμένο), πετάξτε το και αποθηκεύστε τη θήκη ανάποδα με τα καπάκια κλειστά.

Ως πρόσθετη προφύλαξη, ίσως θελήσετε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να αποστειρώνετε την άδεια θήκη των φακών επαφής σας μία φορά την εβδομάδα βυθίζοντάς την σε βραστό νερό για λίγα λεπτά.

Πολλοί οφθαλμίατροι λένε επίσης ότι πρέπει να απορρίπτετε και να αντικαθιστάτε τη θήκη των φακών επαφής σας κάθε μήνα ή, τουλάχιστον, κάθε τρεις μήνες για να αποτρέψετε τη μόλυνση.

Η πρόληψη είναι η καλύτερη άμυνά σας ενάντια στην κερατίτιδα από ακανθαμοιβάδα. Να χρησιμοποιείτε πάντα καλή υγιεινή κατά τη χρήση και τη φροντίδα των φακών επαφής. Και αν παρατηρήσετε οποιαδήποτε ασυνήθιστα συμπτώματα στα μάτια που μπορεί να υποδηλώνουν μόλυνση, συμβουλευτείτε αμέσως τον οφθαλμίατρό σας.

Πηγή:
allaboutvision.com