Επιλογή φακών επαφής: ποιοι είναι οι καλύτεροι για άτομα με ξηροφθαλμία

ξηροφθαλμία

Η χρόνια ξηροφθαλμία είναι μια κοινή και ιδιαίτερα διαδεδομένη πάθηση που επηρεάζει εκατομμύρια χρήστες φακών επαφής. Μπορεί να είναι τόσο σοβαρή που γίνεται άβολο ή δύσκολο για ένα άτομο να φοράει τους φακούς του.

Εκτός από πόνο ή ενόχληση, η ξηροφθαλμία μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα, κάψιμο, τσούξιμο, ερυθρότητα ή θολή όραση.

Οι οφθαλμίατροι θεωρούν παραδοσιακά ότι τα άτομα με ξηροφθαλμία μπορεί να μην είναι οι καλύτεροι υποψήφιοι για τη χρήση φακών επαφής. Λόγω της αλλαγής της τεχνολογίας, ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν ισχύει πλέον.

Επιλογές φακών επαφής

Οι μαλακοί φακοί συνιστώνται για άτομα με ξηροφθαλμία, καθώς επιτρέπουν τη διέλευση του οξυγόνου.

Υπάρχουν διάφορες αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορεί να βοηθήσουν ανθρώπους με ξηροφθαλμία. Εάν αυτές οι αλλαγές δε βελτιώσουν την ξηροφθαλμία, θα πρέπει να συζητήσετε την αλλαγή της συνταγής ή των φακών επαφής.

Τα άτομα με έντονη ξηροφθαλμία θα πρέπει να εξετάζουν διαφορετικούς τύπους φακών επαφής, ανάλογα με την αιτία της ξηροφθαλμίας. Οι επιλογές για εξέταση περιλαμβάνουν:

Μαλακούς φακούς επαφής

Οι μαλακοί φακοί είναι σημαντικά καλύτεροι για άτομα με χρόνια ξηροφθαλμία. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται στους μαλακούς φακούς είναι κατασκευασμένα για να συγκρατούν το νερό και να επιτρέπουν στο οξυγόνο να περάσει μέσα από τον φακό, ώστε να επιτρέπει στα μάτια να αναπνέουν. Κάποιος που χρησιμοποιεί σκληρούς φακούς μπορεί να επωφεληθεί από τη μετάβασή τους σε μαλακούς.

Φακοί και υγρασία

Θα πρέπει επίσης να προσέξετε το εξής: οι φακοί επαφής έχουν διαφορετικά επίπεδα υγρασίας. Οι φακοί με υψηλότερο επίπεδο υγρασίας μπορούν να επιδεινώσουν την ξηροφθαλμία, επειδή θα τραβήξουν περισσότερο υγρό απ’ τα μάτια για να διατηρήσουν το υψηλό επίπεδο υγρασίας. Συνεπώς, τα άτομα με προβλήματα ξηροφθαλμίας είναι καλύτερα να χρησιμοποιούν φακούς με χαμηλότερο επίπεδο υγρασίας.

Υδροτζέλες σιλικόνης

Οι φακοί επαφής κατασκευασμένοι από σιλικόνη απαιτούν λιγότερη υγρασία συγκριτικά με άλλους φακούς και αφήνουν περισσότερο οξυγόνο να περάσει. Αν και λίγο πιο ακριβοί από άλλους φακούς, μπορούν να αποδειχθούν εξαιρετικά πιο άνετοι για άτομα με ξηροφθαλμία.

Συχνότητα αντικατάστασης

Πολλοί άνθρωποι αναφέρουν ότι οι φακοί επαφής που χρησιμοποιούν είναι πιο άνετοι όταν αντικαθίστανται συχνά, ακόμη και νωρίτερα από ότι αναφέρουν οι οδηγίες. Η αντικατάσταση νέων επαφών σε καθημερινή βάση φαίνεται να είναι ο καλύτερος τρόπος για να εξασφαλίσετε άνεση στα μάτια.

Οι καλύτεροι φακοί επαφής για ξηροφθαλμία

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι και μάρκες φακών επαφής. Ένα άτομο που αντιμετωπίζει δυσκολίες με μια συγκεκριμένη μάρκα μπορεί να τα πάει καλύτερα με έναν διαφορετικό τύπο φακού. Μπορεί να χρειαστεί να δοκιμάσετε πολλά και διαφορετικά είδη φακών, προτού βρείτε έναν που είναι άνετος σ’ εσάς.

Αυτοί οι τύποι φακών φαίνεται να λειτουργούν καλύτερα σε άτομα με ξηροφθαλμία συγκριτικά με άλλα είδη φακών:

ProClear

Αυτοί οι φακοί επαφής διαθέτουν ένα μοναδικό υλικό που βοηθά στη διατήρηση της υγρασίας των φακών. Ο ισχυρισμός τους ότι οι επαφές «μπορεί να παρέχουν βελτιωμένη άνεση στους χρήστες φακών επαφής που παρουσιάζουν ήπια ενόχληση ή συμπτώματα που σχετίζονται με την ξηρότητα κατά τη χρήση φακών», έχει εγκριθεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των Ηνωμένων Πολιτειών (FDA).

Biofinity

Αυτοί οι φακοί είναι κατασκευασμένοι από υδρογόνο σιλικόνης που δεν περιέχει πρόσθετα λιπαντικά. Είναι ειδικά σχεδιασμένα για να επιτρέπουν στο οξυγόνο να περνάει και να διατηρούν τους φακούς υγρούς για μεγαλύτερη άνεση.

Acuvue Oasys

Αυτοί οι φακοί εξασφαλίζουν υψηλή ποσότητα υγρασίας. Παρέχουν επίσης προστασία από το υπεριώδες φως από τις ακτίνες του ήλιου.

Air Optix Αυτοί οι φακοί επαφής επιτρέπουν μια σημαντική ποσότητα οξυγόνου να διέρχεται του φακού, γεγονός που βοηθά στη διατήρηση υψηλού επιπέδου υγρασίας στο μάτι. Διαθέτουν επίσης μια λεία επιφάνεια που βοηθά στην απώθηση της συσσώρευσης και στη διατήρηση της υγρασίας

Φακοί παρατεταμένης χρήσης

Είναι εγκεκριμένα τόσο για καθημερινή όσο και για παρατεταμένη χρήση για έως και 30 ημέρες και νύχτες. Επιπλέον, βοηθούν στη διατήρηση της υγρασίας και είναι πολύ άνετα για τους χρήστες.

Τα άτομα που έχουν αναπτύξει ξηροφθαλμία λόγω των φακών επαφής τους θα πρέπει να παραμείνουν σε επαφή με το γιατρό τους σχετικά με τα συμπτώματα. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε, ώστε να αισθάνεστε πιο άνετα παρά την ξηροφθαλμία. Η στενή συνεργασία με τον οφθαλμίατρο είναι ζωτικής σημασίας για την εύρεση της σωστής λύσης.

Λύσεις περιποίησης φακών

Επί του παρόντος, το καλύτερο προϊόν περιποίησης φακών για την απολύμανση τους είναι ένα διάλυμα με βάση το υπεροξείδιο του υδρογόνου. Ωστόσο, εάν το υπεροξείδιο παραμείνει στους φακούς μετά την απολύμανσή τους, μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό των ματιών και να επιδεινώσει τα συμπτώματα της ξηροφθαλμίας. Συνεπώς, τα άτομα με ξηροφθαλμία θα πρέπει να αναζητήσουν και άλλα προϊόντα καθαρισμού και να βεβαιωθούν ότι αυτά εφαρμόζονται και απομακρύνονται σωστά από τους φακούς.

Αλλαγές του τρόπου ζωής

Τα συμπληρώματα ωμέγα-3 και ωμέγα-6 μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της ξηροφθαλμίας. Εάν η ξηροφθαλμία γίνει πρόβλημα, είναι σημαντικό να επισκεφτείτε έναν γιατρό. Μόλις ο γιατρός αποκλείσει μια πιθανώς πιο σοβαρή παθολογική κατάσταση, υπάρχουν πράγματα που μπορούν να γίνουν στο σπίτι ώστε να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων.

Συμπληρώματα ωμέγα-3

Υπάρχουν ενδείξεις ότι τα συμπτώματα της ξηροφθαλμίας μπορούν να βελτιωθούν με τη λήψη συμπληρωμάτων διατροφής με ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι πλούσια σε αντιφλεγμονώδη μόρια. Πράγματι, αυτά τα λιπαρά οξέα μπορεί να αλληλοεπιδράσουν με τον τρόπο επεξεργασίας των λιπών στους δακρυϊκούς αδένες και να βοηθήσουν στην αύξηση της παραγωγής δακρύων.

Σταγόνες για τα μάτια

Οι οφθαλμικές σταγόνες είναι ουσιαστικά τεχνητά δάκρυα και διατίθενται με ή χωρίς ιατρική συνταγή. Μπορούν να εφαρμοστούν γρήγορα και εύκολα και είναι πολύ αποτελεσματικά στη λίπανση των ξηρών ματιών.

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι οφθαλμικών σταγόνων, επομένως είναι σημαντικό για τους ανθρώπους να επιλέξουν το σωστό προϊόν.

Χωρίς συντηρητικά

Οι οφθαλμικές σταγόνες χωρίς συντηρητικά είναι καλές για άτομα με μέτρια ξηροφθαλμία ή άτομα που είναι ευαίσθητα στα συντηρητικά.

Με Συντηρητικά Οι οφθαλμικές σταγόνες με συντηρητικά είναι καλές για άτομα με ξηροφθαλμία που δεν είναι ευαίσθητα στα συντηρητικά.

Συνταγογραφούμενες

Υπάρχουν συνταγογραφούμενες οφθαλμικές σταγόνες διαθέσιμες για άτομα με πολύ σοβαρή ξηροφθαλμία. Ανακουφίζουν την ξηρότητα και βοηθούν στην αύξηση της παραγωγής δακρύων. Αν και οι οφθαλμικές σταγόνες μπορούν να προσφέρουν προσωρινή ανακούφιση, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμες σταγόνες που να μπορούν να εξαλείψουν εντελώς την ξηροφθαλμία. Για να βεβαιωθείτε ότι οι φακοί επαφής παραμένουν άνετοι θα πρέπει να εφαρμόζεται τις σταγόνες περισσότερο από μία φορά την ημέρα.

Αιτίες

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους ένα άτομο μπορεί να υποφέρει από ξηροφθαλμία. Η έκθεση στον κλιματισμό ή τη ζέστη, οι ώρες που αφιερώνετε κοιτάζοντας την οθόνη, ορισμένα φάρμακα ή ιατρικές παθήσεις, ακόμη και οι φακοί επαφής που δεν εφαρμόζουν καλά, όλα μπορούν να προκαλέσουν ξηροφθαλμία.

Εάν η ξηροφθαλμία αποτελεί πρόβλημα, η προτεραιότητα είναι να προσδιοριστεί η αιτία και να διορθωθεί, εάν είναι δυνατόν. Ένας οπτομέτρης ή οφθαλμίατρος μπορεί να βοηθήσει στον προσδιορισμό της αιτίας. Είναι σημαντικό για τους ανθρώπους να επισκέπτονται έναν οφθαλμίατρο, αν η ξηροφθαλμία είναι ενοχλητική, καθώς υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να βοηθήσουν.

Κίνδυνοι

Η ξηροφθαλμία δεν είναι απλώς μια ενοχλητική κατάσταση ή κάτι που απαιτεί περιστασιακές οφθαλμικές σταγόνες. Η επίμονη ξηροφθαλμία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αρκετών επιπλοκών, όπως:

  • Τραυματισμοί όπως τριβή κερατοειδούς, έλκος κερατοειδούς ή φλεγμονή των ματιών.
  • Λοιμώξεις λόγω μειωμένων δακρύων.
  • Κακή ποιότητα ζωής από δυσκολία στην ανάγνωση ή άλλες δραστηριότητες.

Πηγή: medicalnewstoday.com