Οφθαλμικός έρπητας: αιτίες, συμπτώματα και θεραπευτική αγωγή

οφθαλμικός έρπητας

Τι είναι ο έρπητας των οφθαλμών;

Ο έρπητας των ματιών, που ονομάζεται οφθαλμικός έρπητας, είναι μια ιογενής οφθαλμική λοίμωξη που προκαλείται από τον ιό του απλού έρπητα τύπου 1 (HSV-1). Ο HSV-1 προκαλεί τον συνήθη και γνωστό έρπητα που, όταν εμφανίζεται, επηρεάζει το στόμα και τα χείλη.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο οφθαλμικός έρπητας επηρεάζει τον κερατοειδή χιτώνα του ματιού. Ο έρπητας αυτού του είδους, ονομάζεται ερπητική κερατίτιδα (στα λατινικά, kerato σημαίνει “κερατοειδής” και itis σημαίνει “φλεγμονή”) κι όταν εμφανίζεται διαταράσσει μερικώς την υγεία μας.

Ο έρπητας των ματιών μπορεί να επηρεάσει τα επιφανειακά κύτταρα του κερατοειδούς (επιθηλιακή ερπητική κερατίτιδα) ή το κύριο σώμα του κερατοειδούς (στρωματική ερπητική κερατίτιδα). Η στρωματική ερπητική κερατίτιδα μπορεί να προκαλέσει ουλές στον κερατοειδή και απώλεια της όρασης.

Λιγότερο συχνά, ο HSV-1 μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή του αμφιβληστροειδούς στο πίσω μέρος του ματιού (ερπητική αμφιβληστροειδίτιδα) ή φλεγμονή της ίριδας και των σχετικών ιστών στο μπροστινό μέρος του ματιού (ιρίτιδα που σχετίζεται με τον έρπητα).

Τι προκαλεί τον οφθαλμικό έρπητα;

Ο ιός του απλού έρπητα τύπου 1 που προκαλεί τον έρπητα των ματιών. Συνήθως, μεταδίδεται μέσω της επαφής από στόμα σε στόμα, όπως όταν ανταλλάζουμε φιλιά ή όταν κάνουμε κοινή χρήση σε σκεύη, όπως η οδοντόβουρτσα.

Ο HSV-1 μολύνει περισσότερο από τον μισό πληθυσμό των ΗΠΑ πριν ακόμη αυτοί φτάσουν στην ηλικία των 20 ετών, σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH). Εκτιμάται ότι 3,7 δισεκατομμύρια άνθρωποι κάτω των 50 ετών (67%) πάσχουν από λοίμωξη από τον HSV-1 παγκοσμίως, λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Η λοίμωξη HSV-1 συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα. Ωστόσο, για μερικούς ασθενής, ο ιός του έρπητα παράγει ένα επώδυνο εξόγκωμα μέσα ή γύρω από το στόμα που μπορεί να διαρκέσει μία εβδομάδα ή/και περισσότερο. Τα συμπτώματα σταδιακά εξασθενούν, αφού ο ιός σταθερά υποχωρεί κάτω από το δέρμα και γίνεται ανενεργός (αδρανής).

Ο ιός μπορεί να παραμείνει αδρανής καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας, χωρίς, ωστόσο, να προκαλέσει εμφανή προβλήματα. Αλλά πολλούς μήνες ή και χρόνια μετά τη μόλυνση, ορισμένοι στρεσογόνοι παράγοντες μπορούν να επανενεργοποιήσουν τον HSV-1. Εξαιτίας τέτοιων περιπτώσεων, προκαλείται η επανεμφάνιση του έρπητα (έρπητας του στόματος) ή λοιμώξεις των ματιών (οφθαλμικός ή οφθαλμικός έρπητας).

Αυτοί οι στρεσογόνοι παράγοντες περιλαμβάνουν:

  • Συναισθηματική αναστάτωση.
  • Υπερβολική έκθεση στο ηλιακό φως.
  • Πυρετός.
  • Μείζονες οδοντιατρικές ή χειρουργικές επεμβάσεις.
  • Τραύμα.

Όταν ένας άνθρωπος εμφανίζει εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, στην περίπτωση, για παράδειγμα, που υποβάλλεται σε χημειοθεραπείες, αυξάνεται ο κίνδυνος επανενεργοποίησης του HSV-1. Κάτι τέτοιο, θα οδηγήσει σε επανεμφάνιση του οφθαλμικού έρπητα.

Συμπτώματα του έρπητα των οφθαλμών

Διάφορα συμπτώματα σχετίζονται με την εμφάνιση του έρπητα των οφθαλμών. Εξαιτίας του έρπητα, μπορεί να προκληθεί φλεγμονή του κερατοειδούς, η οποία με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει σε ερεθισμό ή ξαφνικό και έντονο οφθαλμικό πόνο. Ο κερατοειδής μπορεί επίσης να γίνει θολός, με αποτέλεσμα την θόλωση της όρασης.

Άλλα χαρακτηριστικά του έρπητα των οφθαλμών περιλαμβάνουν:

  • Πρήξιμο γύρω από τα μάτια.
  • Επαναλαμβανόμενες οφθαλμικές λοιμώξεις.
  • Ερεθισμός.
  • Αίσθηση ξένου σώματος.
  • Ερυθρότητα των ματιών.
  • Πληγές στα μάτια.
  • Εκκρίσεις και καταρροή των ματιών.
  • Ευαισθησία στο φως (φωτοευαισθησία).

Ο οφθαλμικός έρπητας συνήθως επηρεάζει μόνο το ένα μάτι. Ωστόσο, σε κάποιες περιπτώσεις, μπορούν να προσβληθούν και τα δύο μάτια.

Αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, ο έρπητας των ματιών μπορεί να προκαλέσει έλκος κερατοειδούς και ουλές. Κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη απώλεια της όρασης.

Θεραπεία οφθαλμικού έρπητα

Εάν βασανίζεστε από οφθαλμικό έρπητα, ο οφθαλμίατρος μπορεί να συνταγογραφήσει αντιιικά φάρμακα για να σας βοηθήσει στον έλεγχο του ιού και στην πρόληψη της βλάβης του κερατοειδούς. Το Εθνικό Ινστιτούτο Οφθαλμών συνιστά σ’ αυτές τις περιπτώσεις τη χρήση αντιικών φαρμάκων. Τα φάρμακα αυτά μπορούν να δοθούν με μορφή φαρμακευτικών οφθαλμικών σταγόνων και αλοιφών. Μπορούν επίσης να δοθούν και χάπια, ανάλογα με τη θέση και τη σοβαρότητα του έρπητα των ματιών.

Στα συνταγογραφούμενα αντιιικά φάρμακα για τον οφθαλμικό έρπητα περιλαμβάνονται:

  • Οφθαλμικές σταγόνες Trifluridine (Viroptic).
  • Οφθαλμικό τζελ Ganciclovir (Zirgan).
  • Αλοιφή Vidarabine (Vira-A).
  • Acyclovir από του στόματος φαρμακευτική αγωγή (Zovirax).

Φροντίστε να ακολουθείτε προσεκτικά τις οδηγίες του οφθαλμίατρου σας για τη θεραπεία του οφθαλμικού έρπητα. Θα πρέπει να θυμάστε να χρησιμοποιείτε πάντα όλα τα φάρμακα σύμφωνα με τις ακριβείς οδηγίες, επειδή η παράληψη ή η κατάχρησή τους μπορεί να προκαλέσει διαταραχές στην υγεία.

Για τον έρπητα των ματιών δεν υπάρχει ολική θεραπεία. Ωστόσο, τα φάρμακα μπορούν να αποτρέψουν τη βλάβη των ματιών, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος απώλειας της όρασης. Επιπλέον, η υπάρχουσες θεραπείες μπορούν να βοηθήσουν και στον έλεγχο πιθανών μελλοντικών επαναμολύνσεων από τον ιό.

Εάν έχουν προκληθεί ουλές στον κερατοειδή και απώλεια της όρασης εξαιτίας του οφθαλμικό έρπητα, τότε θα πρέπει να υποβληθείτε σε χειρουργείο. Σ’ αυτήν την περίπτωση, χρησιμοποιείται η χειρουργική επέμβαση μεταμόσχευσης κερατοειδούς (κερατοπλαστική). Συνήθως, αυτή η επέμβαση μπορεί να αποκαταστήσει μέρος ή και ολόκληρη την όρασή σας.

Πηγή:
allaboutvision.com