Φωτοφοβία/φωτοευαισθησία: Τι είναι, από τι προκαλείται και πώς θεραπεύεται;

φωτοευαισθησία

Τι είναι η φωτοφοβία;

Η φωτοφοβία, ή η φωτοευαισθησία, είναι μια έντονη ενόχληση στο φως. Πηγές όπως το ηλιακό φως ή το φως της πυρκαγιάς μπορούν να προκαλέσουν δυσφορία, μαζί με την ανάγκη να στραβίσετε ή να κλείσετε τα μάτια σας. Οι πονοκέφαλοι μπορεί επίσης να συνοδεύουν την φωτοευαισθησία

Οι ευαίσθητοι στο φως μερικές φορές ενοχλούνται μόνο από το έντονο ηλιακό φως. Σε ακραίες περιπτώσεις, ωστόσο, οποιοδήποτε φως μπορεί να είναι ερεθιστικό.

Τι προκαλεί τη φωτοευαισθησία;

Η φωτοφοβία δεν είναι ασθένεια των ματιών, αλλά σύμπτωμα πολλών καταστάσεων. Μπορεί να σχετίζεται με διάφορες παθήσεις, όπως μόλυνση ή φλεγμονή που μπορεί να ερεθίσει τα μάτια.

Τα κάλυπτρα φιλτραρίσματος μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμα εάν είστε ευαίσθητοι στο ηλιακό φως. Οι επιστρώσεις έχουν σχεδιαστεί για να λειτουργούν με συνταγογραφούμενα γυαλιά. Διατίθενται σε πέντε διαφορετικά χρώματα, το καθένα με τη δική του ικανότητα μετάδοσης φωτός και μείωσης της αντανάκλασης. Ο επαγγελματίας φροντίδας των ματιών σας μπορεί να σας προτείνει την καλύτερη για εσάς επιλογή με βάση τις ιδιαίτερες ανάγκες σας.

Η ευαισθησία στο φως μπορεί επίσης να είναι σύμπτωμα υποκείμενων ασθενειών που δεν επηρεάζουν άμεσα τα μάτια, όπως ασθένειες που προκαλούνται από ιούς, πονοκεφάλους και ημικρανίες.

Τα άτομα με πιο ανοιχτό χρώμα ματιών είναι πιο συχνό να εμφανίσουν μεγαλύτερη ευαισθησία σε περιβάλλοντα όπως το έντονο ηλιακό φως, επειδή τα μάτια με πιο σκούρο χρώμα περιέχουν περισσότερη χρωστική ουσία μελανίνης για την προστασία από τον έντονο φωτισμό.

Άλλες κοινές αιτίες φωτοφοβίας περιλαμβάνουν τριβή του κερατοειδούς, ραγοειδίτιδα και μια διαταραχή του κεντρικού νευρικού συστήματος, όπως η μηνιγγίτιδα. Η ευαισθησία στο φως σχετίζεται επίσης με αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς, ερεθισμούς των φακών επαφής, ηλιακά εγκαύματα και διαθλαστικές επεμβάσεις.

Η φωτοευαισθησία συχνά συνοδεύει τον αλμπινισμό (έλλειψη χρωστικής στα μάτια), την ολική ανεπάρκεια χρώματος (που φαίνεται μόνο σε αποχρώσεις του γκρι), την αλλαντίαση, τη λύσσα, τη δηλητηρίαση από υδράργυρο, την επιπεφυκίτιδα, τη φλεγμονή του κερατοειδούς και την ιρίτιδα.

Ορισμένες σπάνιες ασθένειες, όπως η γενετική διαταραχή Keratosis follicularis spinulosa decalvans (KFSD), αναφέρεται ότι προκαλούν φωτοφοβία. Και ορισμένα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν ευαισθησία στο φως ως παρενέργεια. Τέτοια φάρμακα είναι η μπελαντόνα, η φουροσεμίδη, η κινίνη, η τετρακυκλίνη και η δοξυκυκλίνη.

Θεραπεία φωτοευαισθησίας

Η καλύτερη θεραπεία για την ευαισθησία στο φως είναι η αντιμετώπιση της υποκείμενης αιτίας. Μόλις αντιμετωπιστεί ο παράγοντας ενεργοποίησης, η φωτοφοβία εξαφανίζεται στις περισσότερες περιπτώσεις.

Εάν λαμβάνετε κάποιο φάρμακο που προκαλεί ευαισθησία στο φως, μιλήστε με τον συνταγογραφούντα ιατρό σας σχετικά με τη διακοπή ή την αντικατάσταση του φαρμάκου.

Εάν είστε εκ φύσεως ευαίσθητοι στο φως, αποφύγετε το έντονο ηλιακό φως και άλλες σκληρές πηγές φωτισμού. Φοράτε καπέλα με φαρδύ γείσο και γυαλιά ηλίου με προστασία υπεριώδους (UV), όταν βρίσκεστε σε εξωτερικούς χώρους. Επίσης, σκεφτείτε να φοράτε γυαλιά οράσεως με φωτοχρωμικούς φακούς. Αυτοί οι φακοί σκουραίνουν αυτόματα σε εξωτερικούς χώρους και μπλοκάρουν το 100% των ακτίνων UV του ήλιου.

Για το έντονο ηλιακό φως, σκεφτείτε τα πολωμένα γυαλιά ηλίου. Αυτοί οι φακοί ηλίου παρέχουν πρόσθετη προστασία από τις αντανακλάσεις του φωτός που προκαλούν αντανάκλαση από το νερό, την άμμο, το χιόνι, τους δρόμους από σκυρόδεμα και άλλες ανακλαστικές επιφάνειες.

Σε μια ακραία περίπτωση, μπορείτε να σκεφτείτε να φορέσετε προσθετικούς φακούς επαφής που είναι ειδικά χρωματισμένοι για να μοιάζουν με τα δικά σας μάτια. Οι προσθετικοί φακοί επαφής μπορούν να μειώσουν την ποσότητα φωτός που εισέρχεται στο μάτι και να κάνουν τα μάτια σας πιο άνετα.

Πηγή:
allaboutvision.com