Επιπεφυκότας του ματιού: η λειτουργικότητα και οι ευαισθησίες του

επιπεφυκότας του ματιού

Ορισμός

Ο επιπεφυκότας είναι η διαυγής, λεπτή μεμβράνη που καλύπτει μέρος της μπροστινής επιφάνειας του ματιού και την εσωτερική επιφάνεια των βλεφάρων. Έχει δύο τμήματα:

Βολβικός επιπεφυκότας. Αυτό το τμήμα καλύπτει το πρόσθιο τμήμα του σκληρού χιτώνα (το «λευκό» του ματιού). Συγκεκριμένα, σταματά στη διασταύρωση μεταξύ του σκληρού χιτώνα και του κερατοειδούς. (Δεν καλύπτει ολοκληρωτικά τον κερατοειδή).

Βλεφαρικός επιπεφυκότας. Πράγματι, αυτό το τμήμα καλύπτει την εσωτερική επιφάνεια τόσο του άνω όσο και του κάτω βλεφάρου. (Ένας άλλος όρος είναι ο ταρσικός επιπεφυκότας.)

Ο Βολβικός και ο Βλεφαρικός επιπεφυκότας εφάπτονται. Έτσι, είναι αδύνατο να χαθεί ένας φακός επαφής (ή οτιδήποτε άλλο) πίσω από το μάτι σας.

Η Λειτουργικότητα

Οι κύριες λειτουργίες του είναι:

  • Η διατηρήσει της εσωτερικής επιφάνειας των βλεφάρων υγρή και ενυδατωμένη, ώστε να ανοίγουν και να κλείνουν εύκολα χωρίς τριβές ή να προκαλούν ερεθισμό στα μάτια.
  • Προστατέψτε το μάτι από σκόνη, υπολείμματα και μικροοργανισμούς που προκαλούν μόλυνση.

Ο επιπεφυκότας έχει πολλά μικρά αιμοφόρα αγγεία που παρέχουν θρεπτικά συστατικά στο μάτι και τα βλέφαρα. Περιέχει επίσης ειδικά κύτταρα που εκκρίνουν ένα συστατικό της δακρυϊκής μεμβράνης για να βοηθήσουν στην πρόληψη του συνδρόμου ξηροφθαλμίας.

Προβλήματα του επιπεφυκότα Μέρος πρώτο

Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τον επιπεφυκότα. Μεταξύ των πιο κοινών προβλημάτων του είναι τα εξής:

Φλόγωση της μεμβράνης των βλεφάρων. Ονομάζεται επίσης ροζ μάτι, αυτό είναι φλεγμονή του επιπεφυκότα. Μπορεί να έχει διάφορες αιτίες.

Ωχρότητα του επιπεφυκότα. Αυτή είναι μια ανθυγιεινή χλωμή εμφάνιση πάνω στον βλεφαρικό επιπεφυκότα που μπορεί να είναι σημάδι αναιμίας.

Ενέσιμος επιπεφυκότας. Αν και αυτό μπορεί να έχει πολλές αίτιες, συγκεκριμένα από τη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων προκαλείται ερεθισμός στο μάτι.

Κύστη του επιπεφυκότα. Αυτός είναι ένας διάφανος σάκος (λεπτού τοιχώματος) στον επιπεφυκότα που περιέχει διαυγές υγρό. Μοιάζει με μια μικρή, καθαρή φουσκάλα στο δέρμα σας. Επιπλέον, μια κύστη ή σάκος του επιπεφυκότα μπορεί να εμφανιστεί ως αποτέλεσμα μόλυνσης των ματιών, φλεγμονής ή άλλων αιτιών.

Προβλήματα του επιπεφυκότα Μέρος δεύτερο

Αιμορραγία του επιπεφυκότα. Πρόκειται για αιμορραγία από ένα μικρό αιμοφόρο αγγείο στην μπροστινή επιφάνεια του ματιού, πάνω από τον σκληρό χιτώνα. Επειδή το αίμα που διαρρέει εξαπλώνεται κάτω από τον επιπεφυκότα, κάνει το λευκό του ματιού να φαίνεται έντονο κόκκινο. Με μεγαλύτερη ακρίβεια, που ονομάζεται αιμορραγία του υποεπιπεφυκότα, αυτός ο τύπος κόκκινων ματιών είναι αβλαβής και συνήθως υποχωρεί από μόνος του μέσα σε μερικές εβδομάδες. [Διαβάστε περισσότερα για την αιμορραγία του υποεπιπεφυκότα.]

Λέμφωμα του επιπεφυκότα. Αυτός είναι ένας όγκος της μπροστινής επιφάνειας του ματιού που εμφανίζεται συνήθως ως ένα σομόν-ροζ, «σαρκώδες» έμπλαστρο. Τα λεμφώματα συνήθως κρύβονται πίσω από τα βλέφαρα και είναι ανώδυνα.

Ως εκ τούτου, μπορεί να υπάρχουν για αρκετό καιρό πριν ανακαλυφθούν. Ειδικά σε άτομα που δεν υποβάλλονται σε ολοκληρωμένες οφθαλμολογικές εξετάσεις ρουτίνας. Εάν έχετε μια ανάπτυξη στο μάτι σας που μοιάζει με αυτήν την περιγραφή του λεμφώματος, επισκεφθείτε αμέσως έναν οφθαλμίατρο που μπορεί να το αξιολογήσει. Συγκεκριμένα, ενδέχεται να πραγματοποιήσει βιοψία για να καθορίσει την κατάλληλη θεραπεία.

Αιμαγγείωμα του επιπεφυκότα. Αυτός είναι ένας καλοήθης (μη καρκινικός) όγκος μικροσκοπικών αιμοφόρων αγγείων που δημιουργεί έναν κόκκινο, γεμάτο με αίμα σάκο στον επιπεφυκότα. Επιπλέον, τα μεγάλα αιμαγγειώματα μπορούν να αφαιρεθούν χειρουργικά εάν προκαλούν ερεθισμό.

Σπίλος του επιπεφυκότα. Αυτή είναι μια κοινή, καλοήθης ανάπτυξη στον βολβικό επιπεφυκότα. Στην πραγματικότητα, επρόκειτο για την είναι πιο κοινή ανάπτυξη που εμφανίζεται στην επιφάνεια του ματιού. Ένας σπίλος μπορεί να έχει χρώμα από κίτρινο έως σκούρο καφέ και μπορεί να σκουραίνει ή να ανοιχτεί με την πάροδο του χρόνου. Στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν απαιτείται θεραπεία, αλλά εάν ο σπίλος μεγαλώνει σε μέγεθος, μπορεί να αφαιρεθεί χειρουργικά.

Μελάνωμα του επιπεφυκότα. Πρόκειται για μια αυξημένη, σκοτεινή ή σχετικά διαυγή καρκινική ανάπτυξη στον βολβικό επιπεφυκότα. Τα μελανώματα είναι ασυνήθιστα αλλά δυνητικά θανατηφόρα. Τα καρκινικά κύτταρα από ένα μελάνωμα μπορούν να διεισδύσουν στον βολβό του ματιού και να εξαπλωθούν μέσω του λεμφικού συστήματος ή της κυκλοφορίας του αίματος στους πνεύμονες, το ήπαρ, τον εγκέφαλο και τα οστά.

Συμπεράσματα

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα μελάνωμα του επιπεφυκότα μπορεί να προκύψει από έναν καλοήθη σπίλο του. Για να είστε ασφαλείς, εάν παρατηρήσετε οποιοδήποτε είδος ανάπτυξης ή σκούρου σημείου στο μάτι σας , επισκεφθείτε αμέσως τον οφθαλμίατρο σας για αξιολόγηση.

Πηγή : allaboutvision.com