Θεραπείες για τη μυωπία και η καφείνη

Ο ρόλος ενός μεταβολίτη της καφείνης στα παιδιά με μυωπία
Ο ρόλος ενός μεταβολίτη της καφείνης στα παιδιά με μυωπία
  • Το πάνω από ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού έχει κοντοφθαλμία (μυωπία), που σημαίνει ότι οι άνθρωποι μπορούν να βλέπουν πράγματα καθαρά όταν είναι κοντά, αλλά ασάφεια όταν είναι μακριά.
  • Η μυωπία μπορεί να οδηγήσει σε μη αναστρέψιμη βλαβερή κατάσταση των ματιών για κάποιους και να προχωρήσει με την ηλικία.
  • Δεν υπάρχουν θεραπείες για τη μυωπία, αλλά υπάρχουν αγωγές που μπορούν να βοηθήσουν ή να τη διαχειριστούν.
  • Ένας μεταβολίτης της καφεΐνης έχει προκύψει ως πιθανή νέα θεραπεία επιβράδυνσης της προόδου της μυωπίας σε παιδιά.

Η εμφάνιση της κοντοφθαλμίας, ή μυωπίας, αυξάνεται παγκοσμίως. Οι Εθνικοί Ινστιτούτοι Υγείας (NIH) εκτιμούν ότι το 28% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει μυωπία.

Η μειωμένη ικανότητα να βλέπουν απομακρυσμένα αντικείμενα, όπως πίνακες ή οθόνες, δυσκολεύει την μάθηση, και στις αστικές περιοχές της Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ασίας, το 90% των ανθρώπων που επέλεξαν να εγκαταλείψουν το σχολείο έχουν μυωπία. Στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, το 30% έως το 50% από αυτούς είχαν μυωπία.

Σύμφωνα με το NIH, η μη διορθωμένη μυωπία είναι η κύρια αιτία της τύφλωσης στον κόσμο.

Παγκοσμίως το 2015, 124 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν μέτρια έως σοβαρή αναστολή όρασης ή ήταν τυφλοί, λόγω μη διορθωμένης κοντοφθαλμίας.

Η μυωπία μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μη αναστρέψιμη απώλεια όρασης μέσω της ανάπτυξης καταρράκτη, γλαυκώματος, απόδρασης του κεντρικού μακροειδούς και αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς.

Ενώ η μυωπία διορθώνεται εδώ και καιρό με γυαλιά, οι ερευνητές όρασης και οι γιατροί εξετάζουν επίσης φαρμακευτικές θεραπείες που αντιμετωπίζουν το υποκείμενο πρόβλημα.


Μια νέα παρατηρησιακή μελέτη από τη Δανία υποδηλώνει ότι ένας μεταβολίτης της καφεΐνης, 7-μεθυλξανθίνη – γνωστός και ως 7-MX – μπορεί να αναστέλλει την ανάπτυξη της μυωπίας στα παιδιά.

The study is published in the British Journal of Ophthalmology.

Τρέχουσες θεραπείες για τη μυωπία

Συνήθως, η μυωπία ξεκινά στα παιδιά μεταξύ των έξι και επτά ετών και προχωρά μέχρι την ηλικία των 16 έως 20 ετών. Όπως δήλωσε ο κύριος συγγραφέας της μελέτης, δρ. Κλάους Τρίερ, ο οποίος είναι επίσης πρέσβης του Διεθνούς Ινστιτούτου Μυωπίας, στο Medical News Today, “Τα παιδιά που αρχίζουν να εμφανίζουν μυωπία πριν την ηλικία των 10 ετών βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο να προχωρήσουν σε σοβαρή μυωπία.”

Ο δρ. Κέρτις Α. Ονό, του Διοικητικού Συμβουλίου της Αμερικανικής Οπτομετρικής Εταιρείας και του Puget Sound EyeCare, που δεν συμμετείχε στη νέα μελέτη, μίλησε στο MNT για τις τρέχουσες θεραπείες για τη μυωπία.

“Το πιο μελετημένο φάρμακο για τον έλεγχο της μυωπίας είναι η ατροπίνη. Προς το παρόν, πολλοί ειδικοί συνταγογραφούν αδιάλυτες σταγόνες ατροπίνης εκτός ετικέτας για τον έλεγχο της μυωπίας. Η πιρενζεπίνη χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των ελκών του πεπτικού συστήματος και έχει διαπιστωθεί ότι μειώνει τον οφθαλμικό άξονα. Επιπλέον, εξετάζονται η ριβοφλαβίνη με έκθεση UV, η κετορολάκη και το BHVI2 για τον έλεγχο της μυωπίας,” δήλωσε.

“Βάσει των αποτελεσμάτων αυτής της μελέτης μέσα στον πληθυσμό, η χρήση του 7-MX μπορεί να προσφέρει στους ασθενείς πιθανώς έναν άλλο τρόπο για τον έλεγχο της υψηλής βρεφομυωπίας”, δήλωσε ο δρ. Ονό, προσθέτοντας: “Αυτή η έρευνα και οι επιπλέον μελέτες για μέθοδους ελέγχου της μυωπίας είναι κρίσιμες, καθώς η απόδειξη ότι η υψηλή μυωπία αποτελεί δημόσιο πρόβλημα υγείας και αναμφίβολα μπορεί να οδηγήσει σε βλαβερές παθήσεις του οφθαλμού.”

Πώς προκαλείται η μυωπία

Η μυωπία είναι ένας διοπτρικός σφάλμα που προκύπτει όταν το μάτι γίνεται ασυνήθιστα μακρύ — αυτό αναφέρεται ως αξονικό μήκος του ματιού.

Συνήθως, το μάτι επιμηκύνεται από περίπου 16,8 χιλιοστά σε ένα βρέφος έως περίπου 23,6 χιλιοστά σε έναν ενήλικα. Καθώς συμβαίνει αυτό, οι αλλαγές σε άλλα οπτικά στοιχεία, όπως ο φακός και η κορνέα, αντισταθμίζουν τη διαφορά, διατηρώντας το φως εστιασμένο αιχμηρά στον αμφιβληστροειδή. Ο αμφιβληστροειδής μετατρέπει το φως σε μηνύματα που στέλνει στον εγκέφαλο.

Με τη μυωπία, το μήκος του ματιού αυξάνεται πολύ γρήγορα, ξεπερνώντας τον φακό και την κορνέα. Το φως γίνεται διαθλασμένο, ώστε το πιο αιχμηρά εστιασμένο σημείο του δεν φτάνει μέχρι τον αμφιβληστροειδή, με αποτέλεσμα να υπάρχει θολή όραση.

Οι επαγγελματίες της οφθαλμικής φροντίδας παρακολουθούν την πρόοδο της μυωπίας μετρώντας την αύξηση του μήκους του ματιού του ατόμου. Είναι η αύξηση του μήκους αυτού ειδικά που φαίνεται να επιβραδύνει ο 7-MX.

Οι γιατροί μετρούν επίσης την πρόοδο της μυωπίας με δοκιμές όρασης, στις οποίες δοκιμάζουν φακούς για να διαπιστώσουν πόση διόρθωση χρειάζεται κάποιο άτομο. Η δύναμη κάθε φακού μετριέται σε διοπτρίες, ή D. Αν κάποιος χρειάζεται 2 D διορθωτικής διόρθωσης, για παράδειγμα, έχει διοπτρικό σφάλμα των -2,00.”


7-MX για την αντιμετώπιση της μυωπίας

Από το 2009, ο 7-MX έχει εγκριθεί ως θεραπεία για τη μυωπία στη Δανία. Είναι το μοναδικό προφορικό φάρμακο για αυτήν την κατάσταση. Κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου, έχει εκτιμηθεί μόνο σε μια δοκιμή κλινικής αξιολόγησης.

“Η δοκιμή πιλοτικής φάσης έδειξε μείωση της αξονικής επιμήκυνσης κατά 0,04 χιλιοστά κατά την πρώτη χρονιά σε παιδιά που πήραν 400 mg την ημέρα σε σύγκριση με την ομάδα placebo,” ανέφερε ο δρ. Τρίερ.

“Η τρέχουσα παρατηρητική ανάλυση,” πρόσθεσε, “υποδεικνύει μείωση της αξονικής επιμήκυνσης κατά περίπου 0,07 χιλιοστά κατά την πρώτη χρονιά για τα παιδιά που παίρνουν 1000 mg την ημέρα [7-MX], σε σύγκριση με παιδιά που δεν παίρνουν 7-MX, και συσσωρευμένη μείωση της τάξης των 0,18 χιλιοστών κατά τη διάρκεια 6 ετών.”

Επιπλέον, ο δρ. Τρίερ πιστεύει ότι ο 7-MX μπορεί να λειτουργήσει καλά σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες, όπως γυαλιά. Δήλωσε, “Φαίνεται ότι ο 7-MX ενισχύει την υπερωπία σε μαϊμούδες, μια εύρημα που υποδηλώνει ότι ο 7-MX πιθανόν να μπορεί να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα οπτικών συσκευών που σχεδιάζονται για τον έλεγχο της προόδου της μυωπίας.”

Ωστόσο, ο δρ. Τρίερ παρατηρεί ένα πρόβλημα με τον 7-MX:

“Το δισκίο που χρησιμοποιείται αυτήν τη στιγμή είναι ένα απλό δισκίο άμεσης απελευθέρωσης, το οποίο, λόγω της γρήγορης εξάλειψης του 7-MX, δεν είναι ικανό να διατηρήσει σταθερή συγκέντρωση στην αιμοσφαιρίνη, ακόμη και όταν λαμβάνεται τρεις φορές την ημέρα.”

Προοπτικές για τον 7-MX

Ο δρ. Τρίερ ανέφερε ότι σύμφωνα με το Δανέζικο Φαρμακευτικό Συμβούλιο (DMA), από το 2009, χορηγήθηκε αποζημίωση σε 1.171 παιδιά και εφήβους για το κόστος των δισκίων 7-MX για τη θεραπεία της προοδευτικής μυωπίας.

“Προς το παρόν, περίπου 200 παιδιά/εφήβοι που πάσχουν από μυωπία και λαμβάνουν 7-MX παρακολουθούνται στην οφθαλμολογική μονάδα μου. Ορισμένοι άλλοι οφθαλμίατροι στη Δανία επίσης συνταγογραφούν ο 7-MX”, δήλωσε στο MNT.

“Οι περισσότεροι οφθαλμίατροι στη Δανία δεν συνταγογραφούν ο 7-MX με το επιχείρημα ότι δεν έχει διενεργηθεί ακόμη μεγάλη κλινική δοκιμή τυχαίας επιλογής για να υποστηρίξει τη θεραπευτική επίδραση. Ελπίζουμε ότι η πρόσφατη παρατηρητική μελέτη που δημοσιεύτηκε μπορεί να βοηθήσει να ληφθούν κεφάλαια για μια τέτοια δοκιμή,” πρόσθεσε.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν αναφορές που να έχουν υποβληθεί στο Δανέζικο Φαρμακευτικό Συμβούλιο για παρενέργειες του 7-MX.

Ωστόσο, ο δρ. Ονό δήλωσε ότι η FDA θα πρέπει να διεξάγει περισσότερες έρευνες για να εγκρίνει τον 7-MX στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ανέφερε τέσσερα πράγματα που θα χρειαζόταν να αξιολογηθούν ή να συμβούν:

  • Επίπονη μακροπρόθεσμη επίδραση σε παιδιατρικό πληθυσμό
  • Περιβαλλοντικοί και εθνοτικοί παράγοντες (καθώς οι συμμετέχοντες στη μελέτη ήταν μόνο Δανοί)
  • Η αποτελεσματικότητα της συνδυασμένης θεραπείας με άλλες γνωστές μεθόδους ελέγχου της μυωπίας
  • Κλινικές δοκιμές τυχαίας επιλογής

“Αυτή η μέθοδος θεραπείας μπορεί να έχει θετική επίδραση σε ασθενείς που εμφανίζουν μυωπία, υπό τον όρο ότι κριθεί ως ασφαλής με ελάχιστες παρενέργειες,” δήλωσε ο δρ. Ονό.

“Μια φόρμουλα με βιομηχανική απελευθέρωση που χορηγείται μία ή δύο φορές την ημέρα θα ήταν θεωρητικά αποτελεσματικότερη. Ελπίζουμε ότι αυτή η νέα φόρμουλα θα δοκιμαστεί σε μια κλινική δοκιμή τυχαίας επιλογής, η οποία θα μπορούσε θεωρητικά να οδηγήσει στη διάθεση της θεραπείας έξω από τη Δανία. Αυτό το έργο περιμένει αυτήν την περίοδο επενδυτές.” — Δρ. Klaus Trier

Αν ένα παιδί έχει έντονη κοντοφθαλμία

Ο δρ. Ονό πρότεινε ότι “το παιδί πρέπει να εξετάζεται από έναν οπτικό για παιδιά τουλάχιστον κάθε χρόνο, με προσοχή στην αλλαγή του διορθωτικού σφάλματος και πλήρη αξιολόγηση της οφθαλμικής υγείας (συμπεριλαμβανομένου του ελέγχου της αμφιβληστροειδούς),” προσθέτοντας ότι “οι ασθενείς μπορούν να βρουν έναν τοπικό οπτικό για παιδιά στον Αμερικανικό Οπτικό Σύλλογο.”

“Ενθαρρύνουμε τους γονείς να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους και να ενημερωθούν για τις διάφορες μεθόδους ελέγχου της μυωπίας — περισσότερες δραστηριότητες στον εξωτερικό χώρο, περισσότερες διακοπές των ματιών κατά την εργασία κοντά, έκθεση στο φυσικό φως, ατροπίνη, πολυεστερικοί φακοί επαφής, φακοί γυαλιών και ορθοκερατολογία,” επεσήμανε.

Για πολλά παιδιά, τα γυαλιά αποτελούν ακόμη ένα αξεσουάρ μόδας.

“Κατά την άποψή μου ως επαγγελματίας σε ένα κυρίως παιδιατρικό ιατρείο, τα παιδιά φαίνεται να είναι πιο δεκτικά στη διόρθωση με γυαλιά, μερικοί από αυτούς να επιθυμούν γυαλιά ακόμα κι αν δεν τα χρειάζονται! Πιστεύω ότι αυτό είναι αποτέλεσμα του ότι τα παιδιά βλέπουν συνομηλίκους τους με γυαλιά και ενήλικες/διάσημους να φορούν διορθωτικά γυαλιά,” δήλωσε ο δρ. Ονό.

“Οι επαφικοί φακοί είναι η άλλη επιλογή,” δήλωσε.

“Έχει αποδειχθεί ότι η χρήση επαφικών φακών αποτελεί μια ασφαλή εναλλακτική λύση στα γυαλιά, όταν αξιολογείται και προσαρμόζεται από καταρτισμένο γιατρό οπτικής ή άλλον οφθαλμίατρο. Οι επαφικοί φακοί προσαρμόζονται σε νεότερη ηλικία από πριν λόγω της διαθεσιμότητας των φακών μιας χρήσης και της ανάπτυξης υλικών υψηλής διαπερατότητας στο οξυγόνο. Είναι ακόμα κρίσιμο να ενημερωθούν τόσο ο ασθενής όσο και οι φύλακες για τη σωστή χρήση των επαφικών φακών και για επανερχόμενες επισκέψεις για τη διασφάλιση της καλής οφθαλμικής υγείας,” πρόσθεσε.

“Η κοινότητα της οφθαλμικής υγείας πρέπει να συνεχίσει να εξερευνά όλες τις δυνατότητες για να μειώσει τα υψηλά επίπεδα μυωπίας — πάνω από ένα διορθωτικό σφάλμα των -6.00 [D] — το οποίο συνδέεται με αποκολλήσεις αμφιβληστροειδούς, εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και γλαυκώμα,” δήλωσε ο δρ. Κέρτις Α. Ονό.

Πηγή: medicalnewstoday.com