Τι είναι η διαθλαστική χειρουργική επέμβαση PRK;

χειρουργική επέμβαση PRK

Η χειρουργική επέμβαση PRK (φωτοδιαθλαστική κερατεκτομή) είναι μια χειρουργική επέμβαση των ματιών με τη χρήση λέιζερ που διορθώνει διαθλαστικά σφάλματα της όρασης, αλλάζοντας το σχήμα του κερατοειδούς. Ο κερατοειδής είναι υπεύθυνος για τη διάθλαση (ή την κάμψη) του φωτός προς το κέντρο του αμφιβληστροειδούς και τα διαθλαστικά σφάλματα προκύπτουν όταν το σχήμα του κερατοειδούς καθιστά τη διάθλαση εκτός κέντρου.

Η επέμβαση PRK αλλάζει τα περιγράμματα του κερατοειδούς, έτσι ώστε να λυγίζει σωστά το φως. Είναι μια αποτελεσματική μέθοδος θεραπείας για τη μυωπία, την υπερμετρωπία ή/και τον αστιγματισμό.

Η χειρουργική επέμβαση PRK ήταν η πρώτη διαθλαστική χειρουργική με λέιζερ, που εγκρίθηκε από τον FDA το 1995. Η επέμβαση LASIK εγκρίθηκε λίγα χρόνια αργότερα. Σήμερα υπάρχουν πολλοί τύποι χειρουργικών επεμβάσεων με λέιζερ για τη διόρθωση της όρασης. Η επέμβαση PRK αποτελεί μια ασφαλής και αποτελεσματική επιλογή διαθλαστικής χειρουργικής και ειδικά για άτομα που δεν είναι ιδανικοί υποψήφιοι για την επέμβαση LASIK.

Υποψήφιοι και κριτήρια για τη χειρουργική επέμβαση PRK

Οι επεμβάσεις PRK, LASIK, LASEK, καθώς κι άλλες επεμβάσεις ματιών με λέιζερ πραγματοποιούνται με ελαφρώς διαφορετικές τεχνικές. Αυτές οι τεχνικές, μαζί με τον χρόνο και το κόστος αποκατάστασης, είναι που καθιστούν το είδος της χειρουργικής επέμβασης κατάλληλη ή όχι επιλογή.

Για παράδειγμα, η επέμβαση PRK αφαιρεί πλήρως το επιθήλιο για να αποκτήσει πρόσβαση στον κερατοειδή και στη συνέχεια το επιθήλιο αναπτύσσεται ξανά. Στην επέμβαση LASIK, καθώς και σε ορισμένους άλλους τύπους διαθλαστικών επεμβάσεων, δημιουργείται ενός κρημνός στο επιθήλιο και σε μέρος του κερατοειδούς χιτώνα. Το πτερύγιο διπλώνεται πίσω κατά τη διάρκεια της επέμβασης και επανατοποθετείται στη συνέχεια στην αρχική του θέση.

Επειδή δε δημιουργείται κρημνός στη χειρουργική επέμβαση PRK, συνιστάται συχνά σε άτομα που έχουν πολύ λεπτό ιστό κερατοειδούς. Μπορεί επίσης να αποτελεί καλή επιλογή και για όσους πάσχουν από ξηροφθαλμία, καθώς η μέθοδος του κρημνού μερικές φορές επιδεινώνει τα συμπτώματα της ξηροφθαλμίας.

Η μέθοδος PRK μπορεί επίσης να είναι μια πολύ καλή επιλογή και για όσα άτομα διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο τραυματισμού στα μάτια

Υψηλό κίνδυνο τραυματισμού ενέχουν άτομα τα οποία ασχολούνται με τον αθλητισμό, καθώς και με διάφορες χειρωνακτικές εργασίες. Σε πρίπτωση τραυματισμοί, το χτύπημα μπορεί να μετακινήσει το πτερύγιο από τη θέση του. Κάτι τέτοιο που μπορεί να προκαλέσει πολλές και σοβαρές επιπλοκές.

Οι υποψήφιοι για χειρουργική αποκατάσταση της όρασης με λέιζερ θα πρέπει να πληρούν ορισμένα κριτήρια, όπως η καλή υγεία και κατάσταση των ματιών, καθώς και μια σταθερή πορεία των διαθλαστικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν. Η χειρουργική επέμβαση PRΚ, καθώς κι όλες οι διαθλαστικές επεμβάσεις, δεν μπορούν να παρεμποδίσουν τη μυωπία ή την υπερμετρωπία που εξακολουθεί να εξελίσσεται. Εάν η συνταγή των μετρήσεων δεν είναι σταθερή για τουλάχιστον ένα χρόνο, πριν από τη χειρουργική επέμβαση, η όρασή σας θα μπορούσε ενδεχομένως να υποχωρήσει εκ νέου μετά την επέμβαση.

Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι η επέμβαση PRK δεν θα αποτρέψει ή δεν θα διορθώσει την πρεσβυωπία. Η πρεσβυωπία είναι ένα από τα πιο κοινά διαθλαστικά σφάλματα που αφορά  την απώλεια της κοντινής όρασης. Σχετίζεται άμεσα με την ηλικία και πρωτοεμφανίζεται γύρω μετά τα 40. Για τους περισσότερους ανθρώπου που παρουσίασαν πρεσβυωπία μετά από επέμβαση PRK συνιστάται η χρήση γυαλιών ειδικά για πρεσβυωπία.

Για να μάθετε εάν είστε κατάλληλοι υποψήφιοι για την χειρουργική επέμβαση PRK, θα χρειαστεί να επισκεφτείτε έναν οφθαλμίατρο. Ο ειδικός γιατρός θα προβεί σε μία πλήρη οφθαλμολογική εξέταση. Σκοπός του είναι να ελέγξει ώστε να βεβαιωθεί ότι πληροίτε όλα τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις για την επέμβαση. Στη συνέχεια, θα σας βοηθήσει να αποφασίσετε για το εάν η μέθοδος PRK είναι κατάλληλη για εσάς.

Πώς πραγματοποιείται η χειρουργική επέμβαση PRK;

χειρουργική επέμβαση PRK

Πρώτα – πρώτα, ο οφθαλμίατρος σας, θα χρησιμοποιήσει ειδικές σταγόνες που προκαλούν μούδιασμα των οφθαλμών. Στην περίπτωση που είστε ιδιαίτερα νευρικοί, μπορεί να σας προτείνει τη χρήση ηρεμιστικών, πριν το χειρουργείο.

Ο χειρουργός οφθαλμίατρος θα τοποθετήσει στη συνέχεια ένα κάτοπτρο πάνω από τα μάτια σας για να σας εμποδίσει να τα ανοιγοκλείσετε. Μερικοί χειρουργοί χρησιμοποιούν επίσης δακτύλιο αναρρόφησης, ώστε να κρατούν το μάτι ακίνητο. Θα νιώσετε ελαφρά πίεση από τον δακτύλιο αναρρόφησης, ωστόσο οι μουδιαστικές σταγόνες θα μπλοκάρουν όλες τις άλλες αισθήσεις στους οφθαλμούς.

Στη συνέχεια, ο χειρουργός θα αφαιρέσει το ανώτερο στρώμα των κυττάρων του κερατοειδούς (το επιθήλιο), ώστε να αποκτήσει πρόσβαση στο επόμενο στρώμα. Ανάλογα με τον χειρουργό, θα αφαιρεθεί με χειρουργικό όργανο, αλκοολούχο διάλυμα ή κάποια ειδική συσκευή.

Η χρήση του eximer λέιζερ επιτρέπει στον χειρούργο να αναδιαμορφώσει το σχήμα του κερατοειδή

Αφού αφαιρεθεί το επιθήλιο, θα ζητηθεί να εστιάσετε σε ένα φως/στόχο. Όταν συγκεντρωθείτε, ο χειρουργός θα χρησιμοποιήσει ένα εξαιρετικά ακριβές, ελεγχόμενο από υπολογιστή λέιζερ (excimer), ώστε να αναδιαμορφώσει το σχήμα του κερατοειδούς. Αυτό το λέιζερ αφαιρεί μικροσκοπικές ποσότητες ιστού, ώστε να δημιουργήσει τα ακριβή περιγράμματα του κερατοειδούς που χρειάζονται με σκοπό την όξυνση της όρασης. Η όλη διαδικασία συνήθως διαρκεί λιγότερο από 10 λεπτά ανά μάτι.

Τέλος, ο χειρουργός θα τοποθετήσει έναν μαλακό φακό επαφής πάνω από τον κερατοειδή, ως ένα είδος επίδεσμου. Θα ξεκουράσετε τα μάτια σου για λίγα λεπτά και έπειτα θα είστε ελεύθεροι. Ούτε θα μπορείτε ούτε θα σας επιτρέπεται να οδηγείτε μετά την επέμβαση. Επομένως, θα χρειαστείτε κάποιον, ώστε να σας πάει μέχρι το σπίτι για να ξεκουραστείτε.

Χρόνος αποκατάστασης μετά από επέμβαση PRK

Είναι σημαντικό να κοιμηθείτε για λίγες ώρες, αμέσως μετά την χειρουργική επέμβαση PRK. Όταν οι σταγόνες μουδιάσματος εξαφανιστούν, πιθανότατα θα νιώσετε πόνο, μια αίσθηση «ξένου σώματος» και ελαφρύ κάψιμο και τσούξιμο. Ο μεσημεριανός ύπνος τις πρώτες ώρες βοηθά στην παράκαμψη χειρότερης ταλαιπωρίας.

Το επιθήλιο που αφαιρέθηκε θα αναπτυχθεί ξανά από μόνο του σε περίπου 1 εβδομάδα μετά την επέμβαση. Λίγοκαιρό αργότερα, ο οφθαλμίατρος θα αφαιρέσει και τον επίδεσμο. Κατά τη διάρκεια των πρώτων δύο εβδομάδων, θα εξακολουθείτε να έχετε θολή όραση και επιπλέον ευαισθησία στο φως.

Ο χειρουργός θα συνταγογραφήσει αντιφλεγμονώδεις και αντιβιοτικές οφθαλμικές σταγόνες για χρήση κατά τη διάρκεια της ανάρρωσής σας. Θα χρειαστεί επίσης να χρησιμοποιήσετε λιπαντικές οφθαλμικές σταγόνες για αρκετούς μήνες μετά την επέμβαση PRK, ώστε να καταπολεμήσετε τα συμπτώματα ξηροφθαλμίας. Μετά την πρώτη μέρα, οι περισσότεροι άνθρωποι διαπιστώνουν ότι τα παυσίπονα που χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή αντιμετωπίζουν επαρκώς οποιαδήποτε επίμονη ενόχληση.

Μετά τη επέμβαση PRK

Είναι επίσης καλή ιδέα να πάρετε προσωρινή άδεια από τη δουλειά σας, ώστε να πραγματοποιήσετε όλες τις απαραίτητες εξετάσεις και πριν και μετά την επέμβαση. Θα πρέπει επίσης να είστε εξαιρετικά προσεκτικοί να μην αγγίξετε τα μάτια σας ή να μην βάλετε νερό, σαπούνι. Επιπλέον, θα πρέπει να αποφύγετε δραστηριότητες όπως το κολύμπι και η έντονη άσκηση. Ο περιορισμός του χρόνου που καταναλώνεται σε ψηφιακές οθόνες θα πρέπει να σημειωθεί σημαντικά. Επιπλέον, είναι σαφές, ότι θα πρέπει να περιορίσετε και την έκθεσή των ματιών σας στην υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία.

Οι περισσότεροι άνθρωποι αποκτούν την πλήρη όρασή τους μέσα σε 2 εβδομάδες. Ύστερα, μπορούν να ασχοληθούν και πάλι με δραστηριότητες όπως η οδήγηση. Ωστόσο, χρειάζονται 3 έως 6 μήνες, και μερικές φορές περισσότερο, για να επουλωθούν πλήρως τα μάτια. Είναι σύνηθες να αντιμετωπίζετε διακυμάνσεις της όρασης. Φωτοστέφανα, ευαισθησία στο φως και μειωμένη νυχτερινή όραση για αρκετούς μήνες μετά τη χειρουργική επέμβαση PRK είναι τα κύρια συμπτώματα. Φροντίστε να πραγματοποιήσετε όλες τις εξετάσεις παρακολούθησης, ώστε ο γιατρός σας να μπορεί να ελέγχει την πρόοδό σας.

Παρενέργειες, κίνδυνοι και αποτελέσματα της χειρουργικής επέμβασης PRK

Με την επέμβαση PRK, καθώς κι άλλες χειρουργικές επεμβάσεις όρασης με λέιζερ, οι επιπλοκές είναι σπάνιες και μπορούν να αποφευχθούν σε μεγάλο βαθμό με την εύρεση ενός έμπειρου χειρουργού για να εκτελέσει τη διαδικασία σας.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας, οι κίνδυνοι της PRK περιλαμβάνουν:

  • Μη επιτυχής θεραπεία.
  • Θολότητα κερατοειδούς.
  • Ουλή κερατοειδούς.
  • Μειωμένη νυχτερινή όραση.
  • Λάμψη και φωτοστέφανα στην όραση.
  • Συνολικά μειωμένη όραση σε σχέση με πριν.
  • Τύφλωση.

Τα περισσότερα προβλήματα μετά τη χειρουργική επέμβαση μπορούν εύκολα να αντιμετωπιστούν με διορθωτικούς φακούς. Μπορεί, επίσης, να πραγματοποιηθεί και ένα δεύτερο βελτιωτικό χειρουργείο.

Έρευνες δείχνουν ότι περίπου το 97% των ανθρώπων επιτυγχάνουν οπτική οξύτητα 20/20 ή/και καλύτερη έως και 1 χρόνο μετά την επέμβαση PRK. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι χρειάζεται ένας ολόκληρος χρόνος για να δείτε καθαρά. Η θολούρα και άλλες διακυμάνσεις της όρασης θα πρέπει να μειώνονται όλο και περισσότερο μετά τις πρώτες εβδομάδες της επούλωσης. Χρειάζεται λίγο περισσότερος χρόνος για να επιτύχετε την καλύτερη δυνατή όραση όταν πραγματοποιείτε επέμβαση PRK συγκριτικά με την επέμβαση LASIK. Ωστόσο, τα αποτελέσματα είναι εξίσου επιτυχημένα.

Σκέφτεστε να προβείτε σε μια χειρουργική επέμβαση PRK;

Προγραμματίστε πρώτα μια οφθαλμολογική εξέταση, ώστε να μάθετε, πριν την επέμβαση, εάν είστε κατάλληλος υποψήφιος γι’ αυτήν.

Πηγή:
allaboutvision.com