Πρεσβυωπία: Τι την προκαλεί και πώς αντιμετωπίζεται;

πρεσβυωπία

Η πρεσβυωπία είναι η φυσιολογική απώλεια της ικανότητας να μπορούμε να εστιάζουμε σε αντικείμενα που βρίσκονται κοντά μας. Συνήθως, η πρεσβυωπία εμφανίζεται με το πέρας της ηλικίας. Οι περισσότεροι άνθρωποι αρχίζουν να παρατηρούν τα συμπτώματα της πρεσβυωπίας κάποια στιγμή μετά την ηλικία των 40 ετών. Έκτοτε, αρχίζουν και δυσκολεύονται να διακρίνουν καθαρά τα μικρά γράμματα σ’ ένα βιβλίο ή των μηνυμάτων κειμένου στο τηλέφωνό τους.

Δυστυχώς, κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει από την εμφάνιση πρεσβυωπίας. Ακόμα κι αν κάποιος δεν είχε ποτέ ξανά παρουσιάσει προβλήματα όρασης, θα εμφανίσει πρεσβυωπία κάπου μετά τα 40. Επιπλέον, και τα άτομα που πάσχουν από προβλήματα μυωπίας θα παρατηρήσουν προβλήματα στην κοντινή τους όραση. Θα προσέξουν ότι η όραση θαμπώνει ακόμη κι όταν φορούν τα συνηθισμένα γυαλιά οράσεως ή τους φακούς επαφής που διορθώνουν τη μυωπία τους.

Οι ερευνητές υπολογίζουν ότι σχεδόν 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από πρεσβυωπία

Αν και η πρεσβυωπία είναι μια φυσιολογική αλλαγή στην όραση, εντούτοις συχνά είναι αγχωτικό σημάδι, επειδή μας θυμίζει ότι γερνάμε. Επιπλέον, σε πολλές περιπτώσεις, οι πρεσβυωπία επηρεάζει αισθητά και αναδιαμορφώνει τον τρόπο ζωής μας.

Σε πολλά μέρη του κόσμου όπου δεν υπάρχει πρόσβαση στην πρωτοβάθμια υγεία, η πρεσβυωπία είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια απλή ταλαιπωρία της κοντινής όρασης. Αποτελεί την κύρια αιτία που αλλοιώνει την όραση και επηρεάζει σε τεράστιο βαθμό την ποιότητα ζωής και την παραγωγικότητα των ανθρώπων.

Συμπτώματα πρεσβυωπίας

Όταν κανείς αντιμετωπίζει τα συμπτώματα της πρεσβυωπίας, θα πρέπει να κρατά τα αντικείμενα σε μακρινότερη από το φυσιολογικό απόσταση, ώστε να διακρίνει καθαρά. Ειδικά οι ηλεκτρονικές συσκευές, όπως τα smartphone αλλά και άλλα αντικείμενα που απαιτούν την επιστράτευση της ανάγνωσης, δυσκολεύουν πολλοί τους ασθενείς που πάσχουν από πρεσβυωπία.

Δυστυχώς όμως, όταν μετακινείτε τα πράγματα σε μακρινή απόσταση από τα μάτια σας, τότε τα αντικείμενα φαίνονται μικρότερα σε μέγεθος. Συνεπώς, αν κι η τεχνική αυτή είναι μία επιτυχημένη λύση, θα σας φέρει αντιμέτωπους με άλλα προβλήματα όρασης.

Σε μερικές περιπτώσεις, οι άνθρωποι, εξακολουθούν να βλέπουν σχετικά καλά τα αντικείμενα που βρίσκονται σε κοντινές αποστάσεις. Ωστόσο, λόγω της πρεσβυωπίας, μπορεί να προκληθούν πονοκέφαλοι, καταπόνηση των ματιών και οπτική κόπωση. Δυστυχώς, τα συμπτώματα αυτά καθιστούν τις εργασίες όπως το διάβασμα λιγότερο άνετες και πιο κουραστικές.

Τι προκαλεί την πρεσβυωπία;

Η πρεσβυωπία είναι μία πάθηση που σχετίζεται με την ηλικία. Είναι μια σταδιακή πάχυνση και απώλεια ευκαμψίας του φυσικού φακού μέσα στο μάτι.

Αυτές οι αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία συμβαίνουν μέσα στις πρωτεΐνες του φακού, καθιστώντας τον φακό σκληρότερο και λιγότερο ελαστικό με την πάροδο του χρόνου. Αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία λαμβάνουν χώρα επίσης στις μυϊκές ίνες που περιβάλλουν τον φακό. Με λιγότερη ελαστικότητα, είναι δύσκολο για τα μάτια να εστιάσουν σε κοντινά αντικείμενα.

Θεραπεία πρεσβυωπίας

Η πρεσβυωπία μπορεί να αντιμετωπιστεί με γυαλιά οράσεως (συμπεριλαμβανομένων των γυαλιών ανάγνωσης), φακούς επαφής και χειρουργική επέμβαση όρασης.

Γυαλιά

Τα γυαλιά οράσεως με προοδευτικούς φακούς είναι η πιο δημοφιλής λύση για την αντιμετώπιση της πρεσβυωπίας. Είναι ιδιαίτερα διαδομένη για τα περισσότερα άτομα άνω των 40 ετών. Οι πολυεστιακοί φακοί που διαθέτουν τα γυαλιά οράσεως αποκαθιστούν την καθαρή κοντινή όραση και παρέχουν ευκρίνεια σ’ όλες τις αποστάσεις.

Μια άλλη επιλογή θεραπείας της πρεσβυωπίας είναι τα γυαλιά οράσεως με διεστιακούς φακούς. Ωστόσο, οι διεστιακοί φακοί παρέχουν πιο περιορισμένο εύρος όρασης σε πολλά άτομα που μάχονται με την πρεσβυωπία.

Είναι επίσης σύνηθες για τα άτομα με πρεσβυωπία να παρατηρούν ότι γίνονται πιο ευαίσθητα στο φως και τη λάμψη, εξαιτίας των αλλαγών που προκαλούνται από τη γήρανση των οφθαλμών. Οι φωτοχρωμικοί φακοί, που σκουραίνουν αυτόματα στο φως του ήλιου, είναι μια καλή επιλογή για την αντιμετώπιση της φωτοευαισθησίας.

Τα γυαλιά άναγνωσης αποτελούν μια ακόμη επιλογή κατά της πρεσβυωπίας

Τα γυαλιά ανάγνωσης είναι μια άλλη, επιπλέον επιλογή θεραπείας της πρεσβυωπίας. Σε αντίθεση με τους διπλοεστιακούς και τους προοδευτικούς φακούς, τα γυαλιά ανάγνωσης φοριούνται μόνο όταν χρειάζεται. Μπορούν δηλαδή να φορεθούν κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης, ώστε να μπορούν να διακρίνουν πιο καθαρά τα γράμματα.

Εάν φοράτε φακούς επαφής, ο οφθαλμίατρος σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει γυαλιά ανάγνωσης που μπορείτε να τους φοράτε, χωρίς να χρειάζεται να αφαιρέστε τους φακούς επαφής σας. Μπορείτε να αγοράσετε γυαλιά ανάγνωσης σχεδόν σ’ όλα τα κατάστημα λιανικής πώλησης οπτικών. Μπορείτε, επίσης, να ζητήσετε από τον οφθαλμίατρό σας να σας συνταγογραφήσει συγκεκριμένα είδη γυαλιών ανάγνωσης. Έτσι, τα γυαλιά θα ταιριάζουν απόλυτα με τις υποκείμενες ανάγκες σας.

Ανεξάρτητα από το είδος των γυαλιών που θα επιλέξετε για τη διόρθωση της πρεσβυωπίας, είναι πολύ σημαντικό οι φακοί που θα χρησιμοποιήσετε να περιλαμβάνουν αντιανακλαστική επίστρωση. Η ειδική αυτή επίστρωση εξαλείφει τις αντανακλάσεις που προκαλούνται από το ηλιακό φως. Όταν το ηλιακό φως διέρχεται την ατμόσφαιρα προσκρούσει πάνω σε επίπεδες επιφάνειες και ύστερα αντανακλάται πάλι πίσω. Οι αντανακλάσεις αυτές μπορούν τόσο να αποσπάσουν την προσοχή, όταν οδηγείτε, όσο και να προκαλέσουν καταπόνηση και βλάβη των οφθαλμών. Για τον λόγο αυτό η ειδική αντανακλαστική επίστρωση είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη. Μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των οφθαλμών και στην αύξηση της οπτικής ευκρίνειας όταν οδηγείτε τη νύχτα.

Φακοί επαφής

Τα άτομα με πρεσβυωπία μπορούν επίσης να επιλέξουν πολυεστιακούς φακούς επαφής, είτε αεροδιαπερατούς είτε μαλακούς.

Μία άλλη τεχνική για την αντιμετώπιση της πρεσβυωπίας είναι η χρήση δύο διαφορετικών φακών επαφής. Για παράδειγμα, στο ένα μάτι τοποθετείτε ένας φακός που βελτιώνει την όραση σε κοντινές αποστάσεις και στ’ άλλο μάτι τοποθετείται φακός που βελτιώνει τη μακρινή όραση. Ο εγκέφαλος μαθαίνει έτσι να ενισχύει το καθένα απ’ τα δύο μάτια για την επιτέλεση διαφορετικών εργασιών. Αν και μερικοί άνθρωποι είναι ευχαριστημένοι με αυτή τη μέθοδο, εντούτοις πολλοί παραπονιούνται για μειωμένη οπτική οξύτητα και απώλεια αντίληψης βάθους.

Επειδή το ανθρώπινο μάτι αλλάζει και αναδιαμορφώνεται καθώς μεγαλώνουμε, η συνταγή που παρέχει ο οφθαλμίατρος για την αγορά γυαλιών οράσεως ή φακών επαφής για την αντιμετώπιση της πρεσβυωπίας θα πρέπει να ανανεώνεται με την πάροδο του χρόνου. Θα πρέπει να πραγματοποιείτε ετήσιες οφθαλμολογικές εξετάσεις, ώστε ο οφθαλμίατρος να είναι σε θέση να παρακολουθεί την όρασή σας. Με αυτόν τον τρόπο θα είναι σε θέση να σας δώσει την κατάλληλη συνταγή ανάλογα με την κατάσταση της όρασης.

Χειρουργική επέμβαση

Εάν δεν θέλετε να φοράτε γυαλιά οράσεως ή φακούς επαφής σε περίπτωση που πάσχετε από πρεσβυωπία, πλέον υπάρχουν κι άλλες λύσεις. Για παράδειγμα, υπάρχουν διάφορες χειρουργικές επεμβάσεις για τη θεραπεία της πεσβυωπίας, με άρσιτα αποτελέσματα.

Μια επεμβατική μέθοδος αντιμετώπισης της πρεσβυωπίας που κερδίζει συνεχώς σε δημοτικότητα είναι η εμφύτευση ενός ένθετου κερατοειδούς.

Συνήθως, το εμφύτευμα αυτό τοποθετείται στον κερατοειδή χιτώνα και αυξάνει το βάθος της εστίασης του ματιού. Παράλληλα, μειώνει την ανάγκη για γυαλιά οράσεως, χωρίς να επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα της μακρινής όρασής σας.

Το πρώτο βήμα για να μάθετε εάν είστε μπορείτε να υποβληθείτε σε χειρουργική επέμβαση για την τοποθέτηση εμφυτεύματος είναι να πραγματοποιήσετε πριν μια ολοκληρωμένη οφθαλμολογική εξέταση. Όταν ολοκληρώσετε την εξέταση, τότε μπορείτε να συζητήσετε με τον διαθλαστικό χειρουργό πως θα προχωρήσετε με την επέμβαση.

Η πρεσβυωπία είναι μέρος της γήρανσης

Η πρεσβυωπία είναι ένα φυσιολογικό επόμενο του γήρατος και όλοι ανεξαιρέτως θα αντιμετωπίσουν κάποια στιγμή μετά τα 40 τα συμπτώματά της. Όποια επιλογή κι αν επιλέξετε για τη θεραπεία της, γυαλιά οράσεως, φακούς επαφής ή χειρουργική επέμβαση, θα σας προσφέρει την απαραίτητη οπτική ευκρίνεια που χρειάζεστε για να συνεχίσετε κανονικά τη ζωή σας.

Εάν αρχίζετε να παρατηρείτε συμπτώματα της πρεσβυωπίας, επισκεφθείτε άμεσα έναν οφθαλμίατρο. Πραγματοποιήστε πρώτα μια οφθαλμολογική εξέταση και ύστερα συζητήστε μαζί του για της διαθέσιμες θεραπείες της πρεσβυωπίας.

Πηγή:
allaboutvision.com