Χειρουργική επέμβαση LASIK: ένας σύντομος οδηγός

επέμβαση LASIK

Τι είναι η επέμβαση LASIK;

Η χειρουργική επέμβαση LASIK είναι η πιο συχνά εκτελούμενη χειρουργική επέμβαση με λέιζερ για τη θεραπεία της μυωπίας, της υπερμετρωπίας και του αστιγματισμού. Όπως και άλλοι τύποι διαθλαστικής χειρουργικής επέμβασης, η διαδικασία LASIK αναδιαμορφώνει τον κερατοειδή χιτώνα για να επιτρέψει στο φως που εισέρχεται στο μάτι να εστιαστεί σωστά στον αμφιβληστροειδή για καθαρότερη όραση.

Η λέξη “LASIK” είναι το αρκτικόλεξο της φράσης “laser-assisted in situ keratomileusis».

Η επέμβαση LASIK είναι ουσιαστικά ανώδυνη και διαρκεί περίπου 15 λεπτά και για τα δύο μάτια. Τα αποτελέσματα, βελτιωμένη όραση χωρίς γυαλιά ή φακούς επαφής, ξεκινούν αμέσως μετά τη διαδικασία. Η όραση συνήθως συνεχίζει να βελτιώνεται και να σταθεροποιείται εντός λίγων ημερών, μετά το χειρουργείο.

Εάν το ιατρικό ιστορικό σας προφίλ δε σας καθιστά κατάλληλους υποψήφιους για τη χειρουργική επέμβαση LASIK, υπάρχουν διαθέσιμες διάφορες κι άλλες επεμβάσεις διόρθωσης της όρασης. Για παράδειγμα, η χειρουργική επέμβαση ματιών με λέιζερ PRK και LASEK, καθώς και η χειρουργική επέμβαση phakic IOL.

Πριν αποφασίσετε να κάνετε την χειρουργική επέμβαση, πραγματοποιήστε έναν πλήρη οφθαλμολογικό έλεγχο. Ο οφθαλμίατρος θα μπορέσει να σας πει το ένα η συγκεκριμένη επέμβαση ταιριάζει για την αντιμετώπιση των δικών σας συμπτωμάτων.

Πώς γίνεται η επέμβαση LASIK;

Αρχικά, ο χειρουργός γιατρός θα δημιουργήσει έναν πολύ λεπτό, επιφανειακό κρημνό στον κερατοειδή σας με ένα μικρό χειρουργικό εργαλείο που ονομάζεται μικροκερατόμος ή με ένα λέιζερ ‘’Femtosecond’’.

Στη συνέχεια, ο χειρουργός διπλώνει πίσω το αρθρωτό πτερύγιο για να αποκτήσει πρόσβαση στον κερατοειδή (που ονομάζεται στρώμα). Ύστερα, αφαιρεί μέρος του κερατοειδούς ιστού χρησιμοποιώντας ένα λέιζερ ‘’Excimer’’.

Τα λέιζερ Excimer δημιουργούν μια δέσμη υπεριώδους φωτός για την αφαίρεση μικροσκοπικών ποσοτήτων ιστού από τον κερατοειδή χιτώνα και την αναμόρφωσή του, ώστε το φως που εισέρχεται στο μάτι να εστιάζει με μεγαλύτερη ακρίβεια στον αμφιβληστροειδή.

Για τα μυωπικά άτομα, ο στόχος της επέμβασης είναι να καταστήσουν επίπεδο τον κερατοειδή. Τα λέιζερ Excimer μπορούν επίσης να διορθώσουν τον αστιγματισμό εξομαλύνοντας το ακανόνιστο σχήμα του κερατοειδούς, καθιστώντας τον πιο φυσιολογικό.

Αφού η αφαίρεση με λέιζερ αναδιαμορφώσει τον κερατοειδή, το πτερύγιο τοποθετείται στη θέση του, καλύπτοντας την περιοχή όπου αφαιρέθηκε ο κερατοειδικός ιστός. Το πτερύγιο σφραγίζεται στον υποκείμενο κερατοειδή κατά την περίοδο επούλωσης μετά την επέμβαση.

Η επέμβαση ματιών με λέιζερ απαιτεί μόνο τοπικές αναισθητικές σταγόνες και δεν απαιτούνται επίδεσμοι ή ράμματα.

Πριν την επέμβαση LASIK

Ο οφθαλμίατρος σας θα πραγματοποιήσει οφθαλμολογικές εξετάσεις για να διασφαλίσει ότι τα μάτια σας είναι αρκετά υγιή για τη διαδικασία. Έπειτα, θα αξιολογήσει το σχήμα και το πάχος του κερατοειδούς, το μέγεθος της κόρης καθώς και τα πιθανά διαθλαστικά σφάλματα (μυωπία, υπερμετρωπία και αστιγματισμός). Τέλος, θα εξετάσει και την περίπτωση όπου ο ασθενής εμφανίζει οποιαδήποτε άλλη οφθαλμική πάθηση.

Το δακρυϊκό φιλμ στην επιφάνεια των ματιών θα αξιολογηθεί, επίσης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να συσταθεί μια προληπτική θεραπεία για να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης ξηροφθαλμίας, μετά την επέμβαση LASIK.

Συνήθως, ένα αυτοματοποιημένο όργανο που ονομάζεται τοπογράφος κερατοειδούς χρησιμοποιείται για να μετρήσει την καμπυλότητα της μπροστινής επιφάνειας του ματιού και να δημιουργήσει έναν «χάρτη» του κερατοειδούς.

Ο οφθαλμίατρος θα σας ρωτήσει επίσης για το γενικό ιστορικό υγείας σας και για τυχόν φάρμακα που παίρνετε. Με αυτόν τον τρόπο θα εξετάσει το ένα είστε σε θέση να υποβληθείτε σε χειρουργική επέμβαση LASIK.

Θα πρέπει να σταματήσετε να φοράτε φακούς επαφής για το χρονικό διάστημα που σας συμβουλεύει ο γιατρός σας, συνήθως περίπου δύο εβδομάδες, πριν από την οφθαλμολογική εξέταση και πριν από την επέμβαση. Αυτό συμβαίνει επειδή η χρήση φακών επαφής μπορεί να αλλάξει προσωρινά το φυσικό σχήμα του κερατοειδούς.

Τι να περιμένετε κατά τη διάρκεια της επέμβασης LASIK;

Πριν ξεκινήσει η επέμβαση LASIK, θα εφαρμοστούν στο μάτι σας οφθαλμικές σταγόνες. Οι σταγόνες αυτές θα προκαλέσουν μούδιασμα, ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε ενόχληση κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Ο γιατρός μπορεί επίσης να σας δώσει και κάποια φάρμακα για να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε.

Στην επέμβαση LASIK, απαιτείται ένα μεγάλο άνοιγμα για να μπορέσει το laser να αναδιαμορφώσει τον κερατοειδή.

Το μάτι θα τοποθετηθεί κάτω από το λέιζερ και θα χρησιμοποιηθεί ένα όργανο, ώστε να κρατήσει τα βλέφαρά σας ανοιχτά.

Ο χειρουργός χρησιμοποιεί ένα δείκτη από μελάνη για να σημαδέψει τον κερατοειδή πριν δημιουργήσει το πτερύγιο. Εφαρμόζεται ένας δακτύλιος αναρρόφησης στο μπροστινό μέρος του ματιού, ώστε να αποφευχθούν οι κινήσεις των ματιών ή η απώλεια επαφής που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ποιότητα του κρημνού.

Αφού δημιουργηθεί ο κρημνός του κερατοειδούς, ο χειρουργός χρησιμοποιεί έναν υπολογιστή για να προσαρμόσει το laser με βάση τις διαθλαστικές ανάγκες σας.

Θα σας ζητηθεί να κοιτάξετε ένα φως για σύντομο χρονικό διάστημα. Την ίδια ώρα ο χειρουργός θα παρακολουθεί το μάτι μέσω μικροσκοπίου καθώς το λέιζερ στέλνει παλμούς φωτός στον κερατοειδή.

Οι παλμοί του φωτός λέιζερ αναδιαμορφώνουν ανώδυνα τον κερατοειδή. Ωστόσο, υπάρει πιθανότητα να αισθανθείτε κάποια πίεση στο μάτι. Θα ακούτε επίσης έναν σταθερό ήχο ‘’κλικ’’, ενώ λειτουργεί το λέιζερ.

Η επέμβαση LASIK εκτελείται σε κάθε μάτι ξεχωριστά, με κάθε διαδικασία να διαρκεί μόνο περίπου πέντε λεπτά.

Τι να κάνετε μετά την επέμβαση LASIK;

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας LASIK, ο χειρουργός θα σας ζητήσει να ξεκουραστείτε για λίγο. Μπορεί να νιώσετε ένα προσωρινό αίσθημα καψίματος ή κνησμού αμέσως μετά τη διαδικασία.

Μετά από μια σύντομη μετεγχειρητική εξέταση, κάποιος δικός σας άνθρωπος θα πρέπει να σας συνοδεύσει στο σπίτι. Δεν μπορείτε να οδηγήσετε μετά την επέμβαση, έως ότου σας ο οφθαλμίατρος σας εξετάσει.  Αφού ο γιατρός σας επιβεβαιώσει ότι η όρασή σας έχει επιστρέψει πλήρως, τότε θα μπορείτε και πάλι να βρεθείτε πίσω από το τιμόνι.

Θα πρέπει να περιμένετε κάποια συμπτώματα θολής όρασης αμέσως μετά την επέμβαση. Ωστόσο, η καθαρότητά του οπτικού σας πεδίου θα πρέπει να έχει επιστρέψει βελτιωμένη μέχρι το επόμενο πρωί.

Η όρασή σας θα πρέπει πρώτα να σταθεροποιηθεί και ύστερα θα συνεχίσει να βελτιώνεται μέσα στις επόμενες ημέρες. Σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστούν ακόμη και εβδομάδες ή και περισσότερο για να φανούν τα αποτελέσματα. Για τους περισσότερους ανθρώπους, η όραση βελτιώνεται εντός της επόμενη ημέρας.

Πιθανώς, θα είστε σε θέση να μεταβείτε στη δουλειά την επόμενη μέρα. Ωστόσο, ορισμένοι γιατροί συμβουλεύουν τουλάχιστον μία ημέρα ανάπαυσης.

Επιπλέον, συνήθως συνιστάται να απέχετε από οποιαδήποτε έντονη άσκηση για τουλάχιστον μια εβδομάδα μετά το χειρουργείο. Κι αυτό γιατί η έντονη πίεση μπορεί να τραυματίσει το μάτι και να επηρεάσει την επούλωση των πληγών.

Θα πρέπει να προβείτε σε έναν οφθαλμολογικό έλεγχο την αμέσως επόμενη ημέρας της επέμβασης

Σε αυτόν τον αρχικό έλεγχο, θα μετρηθεί η οπτική σας οξύτητα για να βεβαιωθείτε ότι είναι ασφαλές να κάνετε δραστηριότητες, όπως η οδήγηση, δίχως τη χρήση γυαλιών ή φακών επαφής. Συνήθως, αυτό απαιτεί οπτική οξύτητα 20/40 ή/και καλύτερη.

Όπως και με κάθε άλλη χειρουργική επέμβαση, είναι πολύ σημαντικό για εσάς να ακολουθείστε τις οδηγίες του γιατρού σας και να λαμβάνετε οποιοδήποτε φάρμακο σας έχει συνταγογραφηθεί.

Επίσης, αποφύγετε να τρίβετε τα μάτια σας, καθώς υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να αποσπάσετε το κρημνό του κερατοειδούς, εάν τρίψετε έντονα τα μάτια σας προτού το πτερύγιο επανασυνδεθεί με ασφάλεια στο στρώμα του κερατοειδούς.

Πόσο διαρκεί η επέμβαση Lasik των ματιών;

Η χειρουργική επέμβαση ματιών με λέιζερ προσφέρει πολλά οφέλη και μπορεί να βελτιώσει δραματικά την ποιότητα της ζωής σας.

Οι περισσότεροι άνθρωποι επιτυγχάνουν όραση 20/20 ή και καλύτερη μετά την επέμβαση, αλλά τα αποτελέσματα της επέμβασης ποικίλλουν. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να επιτύχουν μόνο όραση 20/40 ή και λιγότερο.

Μπορεί να χρειαστεί να φοράτε γυαλιά ή φακούς επαφής και μετά την επέμβαση με λέιζερ. Ωστόσο, σ’ αυτήν την περίπτωση το επίπεδο των διαθλαστικών σφαλμάτων θα είναι σημαντικά χαμηλότερο σε σχέση με πριν.

Εάν έχετε ήπιο υπολειπόμενο διαθλαστικό σφάλμα μετά την επέμβαση LASIK και θέλετε πιο ευκρινή όραση για ορισμένες δραστηριότητες, όπως οδήγηση κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι συνταγογραφούμενοι φακοί με αντιανακλαστική επίστρωση συχνά μπορούν να σας βοηθήσουν σ’ αυτό.

Επίσης, εάν είστε ευαίσθητοι στο ηλιακό φως μετά το χειρουργείο, τα γυαλιά οράσεως με φωτοχρωμικούς φακούς μπορούν να μειώσουν τη φωτοευαισθησία για καθαρότερη και πιο άνετη όραση.

Αν και η επέμβαση LASIK έχει εξαιρετικό προφίλ ασφάλειας, μπορεί να εμφανιστούν επιπλοκές. Αυτές περιλαμβάνουν μόλυνση και εκλάμψεις στο οπτικό σας πεδίο.

Σ’ ένα μικρό ποσοστό των ανθρώπων ίσως χρειαστεί και μια δεύτερη επέμβαση LASIK, λίγους μήνες μετά την αρχική επέμβαση, ώστε να επιτευχθεί αποδεκτή οπτική οξύτητα.

Μπορεί επίσης να χρειάζεστε ακόμα γυαλιά ανάγνωσης μόλις φτάσετε τα 40 σας, λόγω μιας φυσιολογικής απώλειας στην κοντινή όραση που σχετίζεται με την ηλικία. Το πιο συχνά διαθλαστικό πρόβλημα σ’ αυτήν την ηλικία είναι η πρεσβυωπία.

Αν και η επέμβαση LASIK έχει υψηλό ποσοστό επιτυχίας, είναι σημαντικό να συζητήσετε με τον οφθαλμίατρο ή τον χειρουργό σας τυχόν ανησυχίες που μπορεί να έχετε, προτού συναινέσετε στη διενέργεια της επέμβασης.

Πηγή:
allaboutvision.com