Από τι υλικά φτιάχνονται οι σκελετοί των γυαλιών ηλίου και οράσεως;

οι σκελετοί

Τα διαφορετικά διαθέσιμα υλικά για τη δημιουργία των σκελετών των γυαλιών οράσεως και ηλίου διευρύνουν σημαντικά τις επιλογές σας, ώστε να πετύχετε το επιθυμητό look. Όταν πρόκειται να αγοράσετε ένα νέα ζευγάρι γυαλιά, ζητήστε τις συμβουλές του οπτικό σας για να ενημερωθείτε για την ποικιλία στα χρώματα, την αντοχή, την ελαφρότητα, τις μάρκες, τα υποαλλεργικά υλικά και την τιμή. Οι επιλογές είναι, πράγματι, πολλές και οι σκελετοί σε διαφορετικά είδη μπορούν να αναδείξουν το στιλ σας.

Στην πραγματικότητα, η εύρεση γυαλιών οράσεως με τις απαραίτητα χαρακτηριστικά προσαρμοσμένα στις ανάγκες σας για εσάς σχετίζεται άμεσα με την κατάλληλη επιλογή του σωστού υλικού στον σκελετό, καθώς κάθε τύπος σκελετού έχει τις δικές του μοναδικές ιδιότητες. Εάν κάνετε αγορές μέσω διαδικτύου, φροντίστε να χρησιμοποιείτε το φίλτρο περιήγησης, ώστε να βλέπετε στη σελίδα εμπορίου μόνο τα γυαλιά που ταιριάζουν στις απαιτήσεις σας.

Ποια είναι τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των σκελετών στα γυαλιά;

Πλαστικοί σκελετοί

Αν θέλετε χρώματα ανάλογα του ουράνιου τόξου στον σκελετό σας, τότε  τα γυαλιά από ζυλονίτη (zylonite) είναι το υλικό σας. Πρόκειται για ένα μοναδικό είδος πλαστικού με βάση την οξική κυτταρρίνη (cellulose acetate). Είναι ιδιαίτερα άθραυστο με μεγάλη αντοχή στην υγρασία και της καιρικές συνθήκες. Επιπλέον, οι σκελετοί αυτοί είναι μια πολύ οικονομική και δημιουργική επιλογή και το υλικό είναι εξαιρετικά ελαφρύ. Ιδιαίτερα δημοφιλή αυτή τη στιγμή είναι οι πλαστικοποιημένοι σκελετοί ζυλίου που έχουν χρώματα σε διαφορετικές στρώσεις. Ψάξτε για ανοιχτά χρώματα στις εσωτερικές πλευρές για ιδιαίτερο στιλ. Κλασική επιλογή, βέβαια, είναι κι ένας ολόμαυρος σκελετός και στην εσωτερική και στην εξωτερική πλευρά.

Ορισμένοι κατασκευαστές χρησιμοποιούν επίσης προπιονική οξική κυτταρίνη, ένα πλαστικό με βάση το νάιλον που είναι υποαλλεργικό. Είναι ελαφρύ και έχει μεγαλύτερη διαφάνεια και γυαλάδα από άλλα πλαστικά. Εάν το κύριο κριτήριό σας για τον σκελετό είναι η ελαφρότητα, τότε σίγουρα σκεφτείτε τα προπιονικά γυαλιά.

Τα γυαλιά οράσεως από νάιλον κυκλοφόρησαν στα τέλη της δεκαετίας του 1940. Λόγω ευθραυστότητας και άλλων προβλημάτων, οι κατασκευαστές γυαλιών στράφηκαν σε ανάμεικτο νάιλον (πολυαμίδια, συμπολυαμίδια και γλιαμίδια). Οι σημερινοί αναμεμειγμένοι σκελετοί από νάιλον είναι και ανθεκτικοί και ελαφροί.

Το νάιλον είναι επίσης ένα κορυφαίο υλικό για σκελετούς αθλητικών επιδόσεων, συνήθως κατασκευασμένο από γλιαμίδιο, γριλαμίδιο ή κάποιο άλλο υλικό που είναι πολύ ανθεκτικό στην ζεστό και το κρύο και καθιστά τα γυαλιά πιο εύκαμπτα αλλά και άκαμπτα. Το νάιλον διαμορφώνεται εύκολα στα σημερινά δημοφιλή στυλ περιτυλίγματος, καθώς και σε άλλα σχήματα που είναι δύσκολο να παραχθούν.

Το καστορέλαιο χρησιμοποιείται πλέον και για την κατασκευή ορισμένων σκελετών σε γυαλιά οράσεως ή ηλίου

Μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά πλαστικό από καστορέλαιο χρησιμοποιείται πλέον σε ορισμένα γυαλιά. Χρησιμοποιείται παραδοσιακά ως καθαρτικό, συστατικό σαπουνιού και λιπαντικό μηχανών, ωστόσο το καστορέλαιο χρησιμοποιείται πλέον και στα πλαστικά ανταλλακτικά αυτοκινήτων, που δεν έχουν βάση το πετρέλαιο. Οι λόγοι για την ανάπτυξη του πλαστικού καστορέλαιου περιλαμβάνουν την υψηλή τιμή του πετρελαίου και την ευκολία καλλιέργειας φυτών καστορέλαιου σε μέρη όπου άλλα κερδοφόρα φυτά δεν ευδοκιμούν.

Θα πρέπει να ξέρετε, βέβαια, ότι τα πλαστικά κουφώματα έχουν κάποια μειονεκτήματα. Είναι πιο εύκολο να σπάσουν συγκριτικά με ταα μεταλλικά κουφώματα. Επιπλέον, η γήρανση και η έκθεση στο ηλιακό φως μειώνουν ελαφρώς τη δύναμή τους. Το χρώμα μπορεί να ξεθωριάσει με την πάροδο του χρόνου, αλλά όχι τόσο εύκολα λόγω των νέων υλικών που επιλέγονται για την κατασκευή τους.

Μεταλλικοί σκελετοί

Το μονέλ (Monel) είναι το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο υλικό στην κατασκευή σκελετών γυαλιών. Η ελαστικότητά του και η αντοχή στη διάβρωση είναι τα κυρίως πλεονεκτήματά του.

Αν και οι περισσότεροι σκελετοί monel είναι υποαλλεργικοί, είναι πιθανό τα άτομα με ευαίσθητο δέρμα να εμφανίσουν ερεθισμό όταν το υλικό ακουμπάει το γυμνό δέρμα του προσώπου. Αλλά αυτό μπορεί να αποφευχθεί εάν χρησιμοποιηθεί το σωστό είδος επιμετάλλωσης, όπως παλλάδιο ή άλλες επιλογές χωρίς νικέλιο.

Το τιτάνιο και το βήτα-τιτάνιο είναι επίσης δημοφιλή υλικά για σκελετούς γυαλιών. Το τιτάνιο είναι ένα ασημί-γκρι μέταλλο που είναι ελαφρύ, ισχυρό και ανθεκτιό στη διάβρωση. Έχει χρησιμοποιηθεί για σχεδόν στα πάντα, από τα διαστημόπλοια μέχρι την κατασκευή ιατρικών συσκευών, όπως οι βαλβίδες καρδιάς.

Τα γυαλιά τιτανίου μπορούν να παραχθούν σε ποικιλία χρωμάτων για μια καθαρή, μοντέρνα εμφάνιση με μια μοντέρνα νότα χρώματος. Και είναι και υποαλλεργικά.

Μερικά κουφώματα τιτανίου είναι κατασκευασμένα από κράμα που είναι ένας συνδυασμός τιτανίου και άλλων μετάλλων, όπως το νικέλιο ή ο χαλκός. Γενικά, τα κουφώματα από κράμα τιτανίου κοστίζουν λιγότερο από ότι γυαλιά με 100% κουφώματα τιτανίου.

Το βηρύλλιο, ένα ατσάλι-γκρι μέταλλο, είναι μια εναλλακτική λύση χαμηλότερου κόστους στα γυαλιά τιτανίου. Αντιστέκεται στη διάβρωση, καθιστώντας το μια εξαιρετική επιλογή για όσους έχουν υψηλή οξύτητα δέρματος ή περνούν αρκετό χρόνο μέσα ή γύρω από το αλμυρό νερό.

Το βηρύλλιο είναι επίσης ελαφρύ, πολύ ισχυρό, πολύ εύκαμπτο (καθιστώντας εύκολο για έναν οπτικό να προσαρμόσει τα γυαλιά σας) και διατίθεται σε μεγάλη γκάμα χρωμάτων.

Τα κουφώματα από ανοξείδωτο χάλυβα είναι μια άλλη εναλλακτική λύση στο τιτάνιο. Οι ιδιότητες των πλαισίων από ανοξείδωτο χάλυβα περιλαμβάνουν το μικρό βάρος, τη χαμηλή τοξικότητα και την αντοχή. Πολλά κουφώματα από ανοξείδωτο χάλυβα εμφανίζονται χωρίς νικέλιο και, επομένως, είναι υποαλλεργικά.

Οι μεταλλικοί σκελετοί παράγονται από πλήθος υλικών και απτελούν μια ιδανική επιλογή που ταιριάζει τόσο στο στιλ όσο και στις ανάγκες των καταναλωτών

Ο ανοξείδωτος χάλυβας διατίθεται και σε λογικές τιμές. Είναι ένα κράμα χάλυβα και χρωμίου και μπορεί επίσης να περιέχει και κάποιο άλλο επιπλέον στοιχείο. Οι περισσότεροι ανοξείδωτοι χάλυβες περιέχουν από 10 έως 30% χρώμιο, το οποίο παρέχει εξαιρετική αντοχή στη διάβρωση, την τριβή και τη θερμότητα.

Το Flexon είναι ένα κράμα με βάση το τιτάνιο. Αυτό το μοναδικό και δημοφιλές υλικό προέρχεται από τον κατασκευαστή γυαλιών Marchon. Τα κουφώματα από Flexon επανέρχονται στο αρχικό τους σχήμα ακόμα και μετά από το στρίψιμο ή την κάμψη τους. Οι σκελετοί από Flexon είναι ελαφριοί, υποαλλεργικοί και ανθεκτικοί στη διάβρωση.

Οι υπεύθυνοι της εταιρείας Marchon υποστηρίζουν ότι ο σκελετός είναι ως περίπου 25% ελαφρύτερο σε βάρος από συγκριτικά με άλλα μέταλλα, δίνοντάς σας μια πολύ πιο ανάλαφρη αίσθηση στο πρόσωπό σας.

Τα κουφώματα από αλουμίνιο είναι ελαφριά και εξαιρετικά ανθεκτικά στη διάβρωση. Το αλουμίνιο χρησιμοποιείται κυρίως από σχεδιαστές γυαλιών υψηλής τεχνολογίας λόγω της μοναδικής εμφάνισης που δημιουργεί.

Το αλουμίνιο είναι το πιο άφθονο και ευρέως χρησιμοποιούμενο μη σιδηρούχο μέταλλο στον κόσμο (μέταλλο εκτός από σίδηρο ή χάλυβα). Το καθαρό αλουμίνιο είναι στην πραγματικότητα μαλακό και αδύναμο. Ωστόσο, το αλουμίνιο του εμπορίου με μικρές ποσότητες πυριτίου και σιδήρου είναι σκληρό και ισχυρό.

Ασυνήθιστα υλικά σκελετών

Θέλετε ένα ξεχωριστό στυλ; Είστε πρόθυμοι να πληρώσετε για αυτό; Δοκιμάστε σκελετούς γυαλιών ή σχεδιαστικές πινελιές κατασκευασμένες από αυτά τα υλικά. Οι κορυφαίες μπουτίκ οπτικών θα προσφέρουν αυτά τα μοναδικά και μερικές φορές ακριβά γυαλιά.

Το συμπαγές ασήμι ή το ασήμι στερλίνα δεν χρησιμοποιείται συνήθως ως κύριο υλικό πλαισίου, επειδή δεν μπορεί να δημιουργήσει πολύ άνετους σκελετούς. Μερικές φορές το ασήμι χρησιμοποιείται ως ιχνοστοιχείο σε κουφώματα από μεταλλικό κράμα και συχνά δίνει μια νότα που μοιάζει με κόσμημα στα πλαστικά κουφώματα.

Ορισμένες εταιρείες κατασκευάζουν χρυσά γυαλιά, συνήθως επιχρυσωμένα και όχι μασίφ χρυσό. Όπως το ασήμι, ο χρυσός μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τον τονισμό πλαστικών ή μεταλλικών πλαισίων.

Οι σκελετοί από ξύλο, κόκαλο και κέρατο βουβάλου είναι συνήθως χειροποίητοι και αποτελούν μοναδικά κομμάτια. Το ξύλο και τα κόκαλα, αν και πιο άκαμπτα, λιγότερο ρυθμιζόμενα και πολύ πιο ακριβά από άλλα υλικά σκελετού, είναι ελκυστικά λόγω της μοναδικής ομορφιάς τους. Οι σκελετοί από κέρατο βουβάλου έχουν κομψή εμφάνιση και άποψη. Επίσης, έχουν διαφορετικοί αίσθηση από οποιοδήποτε άλλο είδος σκελετού έχετε φορέσει μέχρι πριν.

Το δέρμα που χρησιμοποιείται συχνά στους κροτάφους ή στις προσόψεις του πλαισίου, δεν είναι τόσο ανθεκτικό ή πρακτικό όσο άλλα υλικά που χρησιμοποιούνται για τονισμό. Παρόλα αυτά, παρέχει μια ενδιαφέρουσα και μοντέρνα εμφάνιση. Πρόσφατα, το βελούδο χρησιμοποιήθηκε για το τύλιγμα ενός μοντέλου σε γυαλιού ηλίου ειδικής έκδοσης.

Ημιπολύτιμες ή πολύτιμες πέτρες και κρύσταλλα μερικές φορές χρησιμοποιούνται ως επιστρώσεις σε γυαλιά όλων των ειδών. Δημοφιλείς επιλογές είναι ο όνυχας, το τιρκουάζ και τα κρύσταλλα Swarovski. Ακόμη και τα διαμάντια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μια πολυτελή πινελιά. Τα στρας είναι μια λιγότερο δαπανηρή εναλλακτική λύση και συχνά χρησιμοποιούνται για να δημιουργήσουν μια φανταχτερή ή ρετρό εμφάνιση, ειδικά σε αναποδογυρισμένους σκελετούς Cat Eye.

Πηγή:
allaboutvision.com