Διαβήτης και διαβητική οφθαλμική νόσος

διαβήτης
Τί είναι ο διαβήτης;

Ο διαβήτης είναι μια ασθένεια που επηρεάζει την ικανότητα του οργανισμού να παράγει ή να χρησιμοποιεί ινσουλίνη αποτελεσματικά για τον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα (γλυκόζη). Η υπερβολική ποσότητα γλυκόζης στο αίμα για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να προκαλέσει βλάβη σε πολλά μέρη του σώματος. Ο διαβήτης μπορεί να βλάψει την καρδιά, τα νεφρά και τα αιμοφόρα αγγεία. Βλάπτει επίσης και τα μικρά αιμοφόρα αγγεία στο μάτι.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) αναφέρουν ότι περίπου το 90% της απώλειας όρασης από τον διαβήτη μπορεί να προληφθεί. Το κλειδί είναι έγκαιρη ανίχνευση και πρόληψη. Τα άτομα με διαβήτη θα πρέπει να υποβάλλονται σε ετήσιες οφθαλμικές εξετάσεις ακόμη και πριν εμφανίσουν σημάδια απώλειας οράσεως. Μελέτες δείχνουν ότι το 60% των διαβητικών δεν προβαίνουν στις εξετάσεις που προτείνουν οι γιατροί τους.

Τί είναι η διαβητική οφθαλμοπάθεια;

Η διαβητική οφθαλμική νόσος είναι ένας όρος για πολλά οφθαλμικά προβλήματα που μπορούν να προκύψουν από τον διαβήτη. Η διαβητική οφθαλμική νόσος περιλαμβάνει:

  • Διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια.
  • Οίδημα της διαβητικής ωχράς κηλίδας.
  • Καταρράκτη.
  • Γλαυκώμα.
Διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια

Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια προκαλείται όταν τα αιμοφόρα αγγεία στον αμφιβληστροειδή διογκώνονται ή κλείνουν τελείως. Μη φυσιολογικά νέα αιμοφόρα αγγεία μπορούν επίσης να αναπτυχθούν στην επιφάνεια του αμφιβληστροειδούς.

Τα άτομα που έχουν διαβήτη ή χαμηλό έλεγχο του σακχάρου στο αίμα διατρέχουν κίνδυνο για διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια. Ο κίνδυνος αυξάνεται επίσης όταν τα άτομα πάσχουν από χρόνια διαβητική νόσο. Μια γυναίκα ανέπτυξε διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια μετά από 25 χρόνια της συγκεκριμένης νόσου.

Διαβητικό οίδημα της ωχράς κηλίδας

Το οίδημα της ωχράς κηλίδας συμβαίνει όταν συσσωρεύεται υγρό στον αμφιβληστροειδή και προκαλεί πρήξιμο και θολή όραση. Το διαβητικό οίδημα της ωχράς κηλίδας μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη απώλεια όρασης.

Διαβήτης και καταρράκτης

Η περίσσεια σακχάρου στο αίμα μπορεί να προκαλέσει καταρράκτη. Είναι πιθανό να χρειαστείτε χειρουργική επέμβαση για ολική θεραπεία. Η διατήρηση του σωστού ελέγχου του σακχάρου στο αίμα βοηθά στην αποφυγή μόνιμης θόλωσης του φακού και της χειρουργικής επέμβασης.

Διαβήτης και γλαύκωμα

Το γλαύκωμα είναι μια ασθένεια που προκαλεί βλάβη στο οπτικό νεύρο του ματιού. Αυτή η βλάβη οδηγεί σε μη αναστρέψιμη απώλεια οράσεως. Ο διαβήτης διπλασιάζει την πιθανότητα εμφάνισης γλαυκώματος.

Ποια άλλα προβλήματα ματιών σχετίζονται με τον διαβήτη;

Ο διαβήτης μπορεί να προκαλέσει κι άλλα προβλήματα όρασης ακόμα και αν δεν έχετε διαβητική οφθαλμοπάθεια.

Εάν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας αλλάξουν γρήγορα, μπορεί να επηρεάσει το σχήμα του φακού του ματιού, προκαλώντας θόλωση της όρασης. Η οπτική σας ικανότητα επανέρχεται στο φυσιολογικό, αφού σταθεροποιηθεί το σάκχαρο στο αίμα. Πριν επισκεφθείτε τον οφθαλμίατρο σας, ελέγξετε τα επίπεδα σακχάρου.

Ο διαβήτης είναι παράγοντας κινδύνου για πολλές ασθένειες των οφθαλμών όπως:

  • Απόφραξη φλεβικού αμφιβληστροειδούς (BRVO)
  • Απόφραξη κεντρικού φλεβικού αμφιβληστροειδούς (CRVO)
Πρόληψη και προστασία

Για να αποφύγετε ασθένειες των ματιών που οφείλονται στον διαβήτη, θα πρέπει να ελέγχετε και να διατηρείτε το σάκχαρο στο αίμα σας σε φυσιολογικά επίπεδα. Ακολουθήστε το πρόγραμμα διατροφής και άσκησης που σας έχει προτείνει ο γιατρός σας. Εάν δεν έχετε πραγματοποιήσει οφθαλμολογικές εξετάσεις, είναι σημαντικό να το κάνετε σύντομα. Φροντίστε να μην παραλείψετε ποτέ τις εξετάσεις που συνίστανται απ’ τον οφθαλμίατρό σας.

ΠΗΓΗ:
American Academy of Ophthalmology/ aao.org