Γυαλιά ηλίου και η συμβολή τους στην προστασία των UV ακτινών

UV ακτίνες

Ορισμένες επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι το να περνάτε πολλές ώρες στον ήλιο, χωρίς προστασία, μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα μάτια. Οι υπεριώδης ακτίνες του ήλιου μπορού να συμβάλλουν στην ανάπτυξη σοβαρών παθήσεων, όπως ο καταρράκτης. Οι περισσότερες έρευνες συνηγορούν επίσης ότι η ηλιακή ακτινοβολία σχετίζεται έντονα και με την άνπτυξη καρκίνου του οφθαλμού. Για όλους αυτούς τους λόγους, οι οφθαλμίατροι συνιστούν να φοράτε γυαλιά ηλίου απορρόφησης UV ακτινών (υπεριώδης ακτινοβολία), κυρίως όταν βρίσκεστε έξω στον ήλιο για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Τα σωστά γυαλιά ηλίου είναι το κλειδί για την προστασία των ματιών σας από βλάβες που σχετίζονται με το υπεριώδες φως. Πρέπει να φοριούνται πάντα, όταν βρίσκεστε σε εξωτερικούς χώρους, και ιδιαίτερα:

  • Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όταν το επίπεδο της υπεριώδους ακτινοβολίας (UVA και UVB) είναι τουλάχιστον τρεις φορές υψηλότερο από ό,τι τον χειμώνα.
  • Όταν βρίσκεστε στην παραλία ή στο νερό.
  • Όταν συμμετέχετε σε χειμερινά σπορ, ειδικά σε μεγάλα υψόμετρα.
  • Όταν χρησιμοποιείτε φάρμακα που μπορούν να προκαλέσουν ευαισθησία στο φως (φωτοευαισθησία).

Τα γυαλιά ηλίου είναι καλά, όταν προσφέρουν 100% απορρόφηση των UV ακτινών. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να είναι και ανθεκτικά στις κρούσεις. Ένα ζευγάρι γυαλιά με αυτά τα χαρακτηριστικά θα είναι ο καλλύτερος σύμμαχός σας ενάντια στη βλαβερή ακτινοβολία.

Εάν φοράτε φακούς επαφής, ενδέχεται να μην προστατεύουν τα μάτια σας από το υπεριώδες φως. Ωστόσο, υπάρχουν διαθέσιμοι φακοί επαφής με προστασία UV. Εάν δεν έχετε τέτοιους φακούς, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε γυαλιά ηλίου.

Είναι σ’ όλες τις περιπτώσεις τα γυαλιά ηλίου αποτελεσματικά;

Τα γυαλιά ηλίου δε μπορούν να προστατεύσουν τα μάτια σας από συγκεκριμένες πηγές που εκπέμπουν πολύ έντονο ηλιακό φως. Για παράδειγμα, το να κοιτάζετε απευθείας στον ήλιο, ειδικά κατά τη διάρκεια φαινομένων ηλιακής έκλειψης, χωρίς επαρκή προστασία, μπορεί να προκαλέσει εκφυλισμό του κερατοειδούς ή ακόμη και βλάβη στον αμφιβληστροειδή. Κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει μόνιμη απώλεια της κεντρικής όρασης. Ο οφθαλμίατρος σας μπορεί να σας συστήσει τα κατάλληλα μέτρα που πρέπει να εφαρμόσετε προκείμενου να προστατέψετε τα μάτια και την όρασή σας.

ΠΗΓΗ:
American Academy of Ophthalmology/ aao.org