Σύνδρομο Charles Bonnet: τι είναι και τι είδους παραισθήσεις προκαλεί;

Charles Bonet

Η συζήτηση γύρω από το αν υπάρχουν φαντάσματα αποτελεί ένα μακραίωνο debate. Αν και πολλοί άνθρωποι έχουν να διηγηθούν τουλάχιστον μια τρομακτική εμπειρία που συνέβη στη ζωή τους, συνήθως αυτή είναι σύντομη και για μία φορά. Για τους ανθρώπους με τύφλωση, όμως, που παρουσιάζουν το σύνδρομο Charles Bonnet (Τσαρλς Μπόνετ), η θέαση ‘’φαντασμάτων’’ και οι φιγούρες μπορεί να είναι αρκετά συχνές.

Το σύνδρομο Charles Bonnet επηρεάζει μόνο άτομα με μερική έως πλήρη τύφλωση, οι οποίοι ‘’αντικρίζουν’’ διάφορα είδους οράματα. Συνεπώς, το σύνδρομο Charles Bonnet σημαίνει ότι, ναι… οι τυφλοί βλέπουν σκιές, κάτι που το καθιστά ένα πραγματικά ενδιαφέρον φαινόμενο.

Υπάρχουν πολλά πράγματα που είναι ακόμα άγνωστα γι’ αυτήν την πάθηση. Ωστόσο, τα συμπτώματα του συνδρόμου φαίνονται πολύ αληθινά για όσους τα βιώνουν. Κάτι που αποδεικνύει ότι αυτό που δεν βλέπουμε δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει κιόλας.

Τι είναι το συνδρόμου Charles Bonnet;

Το σύνδρομο Charles Bonnet είναι μια πάθηση που επηρεάζει άτομα που έχουν χάσει μερικώς ή πλήρως την όρασή τους. Τα άτομα με το σύνδρομο αυτό βιώνουν οπτικές παραισθήσεις. Ωστόσο, οι άνθρωποι αυτοί είναι ολότελα ψυχικά υγιείς, κάτι που σημαίνει ότι τα οράματα δεν οφείλονται σε ψυχικές διαταραχές.

Οι παραισθήσεις μπορεί να σχετίζονται με απλές εκλάμψεις φωτός και χρώματος έως ιδιαίτερα ανησυχητικές και τρομακτικές εικόνες. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι ψευδαισθήσεις προκαλούνται από αυθόρμητη και τυχαία εγκεφαλική δραστηριότητα.

Όταν τα μάτια σταματούν να στέλνουν εικόνες στον εγκέφαλο για επεξεργασία, λόγω μερικής ή πλήρους απώλειας της όρασης, ο εγκέφαλος μερικές φορές δημιουργεί τις δικές του εικόνες και προβολές, σχηματίζοντας νοητικές αναπαραστάσεις. Ο εγκέφαλος θα ανασύρει οπτικές εικόνες από του παρελθόντος σε συνδυασμό με άλλες πληροφορίες, ώστε να δημιουργήσει και να προβάλει αυτές τις παραισθήσεις.

Οι ψευδαισθήσεις που προκαλούνται από το σύνδρομο Charles Bonnet είναι συχνά τόσο έντονες που μοιάζουν με πραγματικές εικόνες. Ωστόσο, το άτομο γνωρίζει ότι πρόκειται για παραισθήσεις, καθώς δεν έχει άλλες αισθητηριακές πληροφορίες, όπως ήχο, όσφρηση ή αφή.

Μεταξύ 10% και 30% των ατόμων με σοβαρή απώλεια όρασης και στα δύο μάτια εμφανίζουν σύνδρομο Charles Bonnet. Ωστόσο, λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν για την ύπαρξη της εν λόγω πάθησης μεταξύ του πληθυσμού των τυφλών. Επιπλέον, τα άτομα που τη φέρουν μπορεί να αισθάνονται ντροπή λόγω του κοινωνικού στίγματος που έχει η παραδοχή των παραισθήσεων. Ως εκ τούτου, ο πραγματικός αριθμός των ανθρώπων που πάσχουν από το σύνδρομο μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος.

Τρομακτικές παραισθήσεις

Τα άτομα με σύνδρομο Charles Bonnet δεν μπορούν να ελέγξουν το πότε εμφανίζεται μια ψευδαίσθηση, το πόσο διαρκεί ή το τι περιλαμβάνει. Τα οράματα συνήθως αποτελούνται από διαφορετικά χρώματα, σχέδια και σχήματα. Μερικές φορές, ωστόσο, εμφανίζονται και πιο ανησυχητικά οράματα.

Ο Δρ Dominic ffytche, ειδικός στο σύνδρομο Charles Bonnet, λέει ότι οι άνθρωποι συχνά αναφέρουν ότι βλέπουν πρόσωπα χωρίς σώμα. Αυτά τα πρόσωπα είναι συχνά παραμορφωμένα ή έχουν άγρια χαρακτηριστικά.

Ο Δρ ffytche λέει ότι οι άνθρωποι περιγράφουν επίσης ότι οι φιγούρες που παρουσιάζονται προέρχονται από μια άλλη εποχή.

Στην πραγματικότητα, η θέαση ανθρώπων του παρελθόντος είναι συνηθισμένη σε ανθρώπους με σύνδρομο Charles Bonnet. Ωστόσο, το γιατί ο εγκέφαλος προβάλλει αυτές τις συγκεκριμένες εικόνες είναι άγνωστο.

Η Judith Potts είναι η ιδρύτρια της Esme’s Umbrella. Ίδρυσε την οργάνωση για να τιμήσει τη μητέρα της, Esme, η οποία είχε το σύνδρομο Charles Bonnet. Η Judith λέει ότι η μητέρα της έβλεπε συχνά ένα «εδουαρδιανό άστεγο παιδί». Η Εσμέ έβλεπε, επίσης, απρόσωπους ανθρώπους να κάθονται στον καναπέ της και οι οποίοι εξαφανίζονταν μόνο αν ανέβαινε και τους χτυπούσε στον ώμο.

Άλλες παραισθήσεις που βίωσε η Esme περιελάμβαναν το να βλέπει φιγούρες να χοροπηδούν γύρω από την κουζίνα της. Επιπλέον, έβλεπε και σκουλήκια να τριγυρίζουν στο φαγητό της.

Ένας γιατρός από το Λονδίνο, ονόματι Amit Patel, έχασε την όρασή του ξαφνικά το 2013. Λίγο μετά το περιστατικό, ένα κορίτσι που έμοιαζε με τη Samara, από την ταινία τρόμου The Ring του 2002, εμφανίστηκε μπροστά του.

Σε μια συνέντευξη στο Fight for Sight, ο Δρ. Patel περιέγραψε το κορίτσι: «φορούσε ένα λευκό μανδύα, με μακριά σκούρα μαλλιά και αίμα να βγαίνει από τα μάτια της».

Η Δρ Patel περιέγραψε περαιτέρω το περιστατικό σε συνέντευξή της στην The Independent, λέγοντας: «Ήταν τόσο ζωηρή. Έβλεπα τη λεπτομέρεια στο φόρεμά της. Στο πρόσωπό της υπήρχε αίμα». Σύμφωνα με τον Δρ Patel, η ψευδαίσθηση του κοριτσιού συνεχίζει να εμφανίζεται τακτικά από το 2013 και μετά.

Η πανδημία προκαλεί αύξηση των παραισθήσεων

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι το άγχος μπορεί να είναι αυτό που μετατρέπει μια φανταστική ψευδαίσθηση σε τρομακτική. Μια αναφορά περίπτωσης του 2009 εξέτασε Αυστραλιανή που είχε σύνδρομο Charles Bonnet:

Στο τετραετές ιστορικό της γυναίκας με την πάθηση, οι παραισθήσεις της δεν ήταν συνήθως τρομακτικές. Ωστόσο, οι παραισθήσεις της άρχισαν να αλλάζουν το «Μαύρο Σάββατο».

Το Μαύρο Σάββατο σηματοδοτεί ένα γεγονός στην ιστορία της Αυστραλίας. Οι πυρκαγιές που έπληξαν 14 περιοχές σε όλη την πολιτεία της Βικτόρια προκάλεσαν τεράστιες καταστροφές. Η γυναίκα ζούσε σε μια από τις πληγείσες περιοχές και απομακρύνθηκε από το σπίτι της. Για αρκετές ημέρες μετά το συμβάν, οι παραισθήσεις της γυναίκας περιελάμβαναν το να βλέπει τα πρόσωπα των μελών της οικογένειάς της να καίγονται.

Έχοντας αυτό υπόψη, φαίνεται δίκαιο να υποθέσουμε ότι η συνεχιζόμενη πανδημία COVID 19 έχει προκαλέσει μια έξαρση στις ανησυχητικές παραισθήσεις. Σε μια μελέτη που έγινε μεταξύ Ιουνίου και Ιουλίου 2020, συμμετείχαν 45 άτομα με ενεργό σύνδρομο Charles Bonnet. Από τους ερωτηθέντες, το 56% βίωνε πιο συχνά τρομακτικά οράματα.

Πηγή:
allaboutvision.com