Φακοί επαφής μίας χρήσης: τα υπέρ και τα κατά

Οι φακοί επαφής μίας χρήσης αποτελούν μια σειρά φακών επαφής που αφαιρούνται στο τέλος κάθε ημέρας για να αντικατασταθούν το επόμενο πρωί από ένα νέο ζεύγος φακών. Οι φακοί αυτοί κερδίζουν σε δημοτικότητα μεταξύ των επαγγελματιών και των καταναλωτών τόσο για τα οφέλη τους στην υγεία όσο και για την ευκολία τους στη χρήση και την εφαρμογή.

Πριν λάβετε υπόψη τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των ημερήσιων φακών μίας χρήσης, ακολουθούν δύο πράγματα που πρέπει να θυμάστε:

Οι φακοί επαφής μιας χρήσης δε θα πρέπει να συγχέονται με τους φακούς καθημερινής χρήσης, οι οποίοι μπορούν να φορεθούν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και αφαιρούνται τις βραδινές ώρες, καθώς δεν ενδείκνυνται να χρησιμοποιούνται και κατά τη διάρκεια του ύπνου. Τέτοιοι φακοί μπορούν να αντικαθίστανται καθημερινά, εβδομαδιαία, μηνιαία ή τριμηνιαία, ανάλογα με τη μάρκα. Εν ολίγοις, το χρονοδιάγραμμα φθοράς και το πρόγραμμα αντικατάστασης είναι δύο διαφορετικά πράγματα.

Πολύ συχνά χρησιμοποιείται ο όρος «μιας χρήσης» για φακούς που έχουν διάρκεια μίας ή και περισσότερων εβδομάδων. Ωστόσο, “Ημερήσιοι Φακοί μίας Χρήσης” είναι ο ειδικός όρος για φακούς που αφαιρούνται και απορρίπτονται καθημερινά.

Γιατί να πρέπει να αλλάζετε συχνά τους φακούς επαφής;

Όσο πιο συχνά αντικαθιστάτε τους φακούς σας, τόσο περισσότερο εξασφαλίζετε την υγεία των ματιών σας.

Οι πρωτεΐνες, το ασβέστιο, τα λιπίδια και άλλες ουσίες που βρίσκονται στα δάκρυά σας μπορούν να συσσωρευτούν στην επιφάνεια των φακών. Αυτές οι ουσίας καθιστούν τη χρήση των φακών λιγότερο άνετη, σε σύγκριση με την πρώτη χρήση, και μπορούν να κάνουν τα μάτια σας πιο επιρρεπή σε μολύνσεις.

Φυσικά, οι φακοί μπορούν να καθαριστούν, αλλά ο καθαρισμός δεν είναι 100% αποτελεσματικός. Ορισμένες ουσίες θα παραμείνουν και θα συνεχίσουν να συσσωρεύονται με την πάροδο του χρόνου.

Ημερήσιοι φακοί επαφής: Ευκολία και υγεία

Υπάρχουν δύο τρόποι για να αποφύγετε την ταλαιπωρία της φροντίδας που απαιτούν οι κλασικοί φακοί επαφής. Το ένα είναι να φοράτε συνεχώς εκτεταμένους φακούς για αρκετές ημέρες και, στη συνέχεια, να τους αλλάζεται όταν τους αφαιρείτε.

Ωστόσο, η ολονύχτια χρήση των φακών είναι επιβλαβής για πολλούς ανθρώπους. Η χρήση τους κατά τη διάρκεια του ύπνου αυξάνει τον κίνδυνο οφθαλμικών προβλημάτων.

Η άλλη εναλλακτική είναι οι φακοί επαφής ημερήσιας χρήσης. Πολλοί επαγγελματίες οφθαλμολόγοι και οπτικοί συνιστούν τους συγκεκριμένους φακούς. Οι φακοί αυτοί είναι ιδιαίτερα βολικοί, επειδή δεν απαιτείται καθημερινός καθαρισμός τους. Επιπλέον, είναι και υγιής επιλογή, καθώς δεν υπάρχει συσσώρευση ουσιών που μακροπρόθεσμα μπορεί να τους καθιστά επιβλαβείς.

Πόσο διαφορετικοί είναι οι ημερήσιοι φακοί επαφής από τους κανονικούς φακούς;

Ακόμα και πριν από την εμφάνιση φακών μιας χρήσης, ήταν γνωστό ότι η συχνή  αντικατάσταση των φακών ήταν μια υγιής διαδικασία. Το πρόβλημα ήταν ότι οι φακοί ήταν πολύ ακριβοί για να απορρίπτονται πολύ συχνά. Για τον λόγο αυτό, χρησιμοποιήθηκαν διάφορες λύσεις καθαρισμού και συσκευές για την παράταση της διάρκειας ζωής τους.

Στη συνέχεια, οι κατασκευάστριες εταιρίες ανέπτυξαν νέες μεθόδους για την παραγωγή φακών υψηλής ποιότητας με χαμηλότερο κόστος. Αυτές οι εξελίξεις οδήγησαν σε χαμηλότερες τιμές φακού, καθιστώντας προσιτή την αντικατάσταση των φακών πιο συχνά.

Μερικοί από τους ημερήσιους φακούς είναι κατασκευασμένοι από τα ίδια υλικά με τους παραδοσιακούς. Άλλοι πάλι κατασκευάζονται από νέα υλικά και έχουν σχεδιαστεί και αναπτυχθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορούν να είναι αναλώσιμοι.

Πόσο κοστίζουν οι ημερήσιοι φακοί επαφής;

Οι φακοί επαφής μίας χρήσης είναι συχνά πιο προσιτοί από ό,τι θα περιμέναμε. Δεν είναι ασυνήθιστο να ξοδεύονται περισσότερα χρήματα σε μια επίσκεψη για καφέ παρά σε φακούς μίας χρήσης.

Φυσικά, η χρήση ημερησίων φακών θα κόστιζε ετησίως, γενικά, περισσότερο από τη χρήση φακών που αντικαθίστανται μηνιαίως. Αλλά το κόστος μπορεί να ποικίλει ευρέως ανάλογα με τη μάρκα και το υλικό του φακού. Οι ημερήσιοι φακοί επαφής είναι κατασκευασμένοι από υλικά σιλικόνης. Χαρακτηρίζονται συχνά από τους κατασκευαστές φακών ως “premium” υλικό, το οποίο μπορεί να αναλωθεί στο τέλος της ημέρας, επιφέροντας καλύτερα αποτελέσματα στην υγεία των ματιών μας.

Το κόστος των ημερήσιων φακών μπορεί, ωστόσο, να εξισωθεί από τη χρήση υλικών που θα ήταν αναγκαίοι για τον καθαρισμό των κανονικών φακών.

Μπορώ να φοράω καθημερινά φακούς επαφής;

Σε γενικές γραμμές, θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι ασφαλές, αλλά μια οφθαλμολογική επίσκεψη θα σας έδινε συμβουλές προσαρμοσμένες στις δικές σας ανάγκες.

Είναι πολύ σημαντικό η χρήση τους να ικανοποιεί τις δικές σας ιδιαιτερότητες. Εκτός από τους τυπικούς φακούς, ορισμένες μάρκες προσφέρουν και άλλα είδη. Διατίθενται σε διάφορα χρώματα και σχέδια για τη διόρθωση διαφόρων προβλημάτων όρασης, όπως του αστιγματισμού και της πρεσβυωπίας.

ΠΗΓΗ:
allaboutvision.com