Όμικρον και Δέλτα COVID-19: μπορούν να επηρεάσουν την όρασή σας;

covid-19

Από τις αρχές Ιανουαρίου, σχεδόν όλα τα νέα κρούσματα COVID-19 στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ προκλήθηκαν από την παραλλαγή όμικρον.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήρισε τη μετάλλαξη Όμικρον ως «ανησυχητική παραλλαγή» στις 26 Νοεμβρίου 2021. Έκτοτε, η μετάλλαξη Όμικρον έχει ανιχνευθεί σε περισσότερες από 110 χώρες.

Όπως κι άλλες παραλλαγές του Κορωναιού, η Όμικρον και η Δέλτα μπορεί να προκαλέσουν ορισμένα παθολογικά συμπτώματα που σχετίζονται με τα μάτια. Ωστόσο, δεν γνωρίζουμε ακόμα κάτι με βεβαιότητα. Τα εμβόλια είναι λιγότερο αποτελεσματικά έναντι των παραλλαγών Όμικρον και Δέλτα. Βέβαια, εξακολουθούν να είναι η καλύτερη μορφή προστασίας μας απέναντι στον ιό.

Ένα οφθαλμικό τεστ μπορεί σύντομα να βοηθήσει στην ανίχνευση περιπτώσεων μακράς διάρκειας του COVID-19.

Η παραλλαγή Όμικρον του COVID-19 ανακαλύφθηκε τον Νοέμβριο του 2021 και δεν άργησε να εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο. Κάθε φορά που εντοπίζεται σε μια νέα τοποθεσία, συνήθως γίνεται το κυρίαρχο στέλεχος του COVID-19 που επικρατεί στην περιοχή μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Το CDC εκτιμά ότι περισσότερο από το 90% των νέων περιπτώσεων COVID-19 στην Αμερική προκαλούνται πλέον από λοιμώξεις της μετάλλαξης όμικρον, από την 1η Ιανουαρίου 2022.

Επηρεάζει τα μάτια σας η παραλλαγή Όμικρον;

Σε αυτό το σημείο, είναι ακόμα πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε πώς η παραλλαγή Όμικρον που ανακαλύφθηκε πρόσφατα μπορεί να επηρεάσει τα μάτια ή την όρασή σας. Κι αυτό δεν είναι το μόνο πράγμα που δεν γνωρίζουμε για την Όμικρον.

Ακόμη περιμένουμε αναλυτικές πληροφορίες για:

  • Πόσο εύκολα εξαπλώνεται η Όμικρον.
  • Ακριβώς πόσο καλά προστατεύουν τα εμβόλια COVID-19 από τη νέα μετάλλαξη.
  • Πόσο σοβαρή ασθένεια προκαλεί σε σύγκριση με άλλες παραλλαγές.

Τα πρώτα δεδομένα υποδηλώνουν ότι η παραλλαγή Όμικρον θα μπορούσε να προκαλέσει μια πιο ήπια μορφή COVID-19 από ότι η Δέλτα ή άλλες παραλλαγές. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να μην είστε σε επιφυλακή.

Όλες οι παραλλαγές του COVID-19 μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή ασθένεια ή θάνατο. Ιδιαίτερο κίνδυνο διατρέχουν οι ευάλωτες ομάδες, σημειώνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Τονίζουν ότι η πρόληψη είναι πάντα το κλειδί, ανεξάρτητα από τη μετάλλαξη.

Μπορεί η παραλλαγή δέλτα να προκαλέσει συμπτώματα στα μάτια;

Δεν ξέρουμε με σιγουριά. Προηγούμενα στελέχη του COVID θα μπορούσαν να προκαλέσουν συμπτώματα που σχετίζονται με τα μάτια. Ωστόσο δεν υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα. Με αποτέλεσμα να μη υπάρχει βεβαιότητα ότι η μετάλλαξη Δέλτα ή Όμικρον κάνουν το ίδιο.

Έχουν υπάρξει μεμονωμένες αναφορές λοιμώξεων από τη μετάλλαξη Δέλτα που προκάλεσαν οφθαλμικά συμπτώματα. Συγκεκριμένα, ενός πλήρως εμβολιασμένου από το Κεντάκι που είχε αιματοβαμμένα μάτια και συμπτώματα γρίπης και ενός πεντάχρονου στο Μισισιπή που παρουσίαζε σημάδια επιπεφυκίτιδας.

Αν και δεν είναι τόσο συχνά όσο σύμπτωμα, όπως ο βήχας και ο πυρετός, άλλα στελέχη του covid-19 ήταν ικανά να προκαλέσουν:

Δεν είναι περίεργο ότι ορισμένες μολύνσεις της Δέλτα μπορούν να προκαλέσουν παρόμοια συμπτώματα στα μάτια. Επιπλέον, μπορεί να προκαλέσει και άλλες πτυχές της μετάλλαξης, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από περισσότερες πληροφορίες.

Ενώ κάθε μόλυνση είναι διαφορετική, η Δέλτα φαίνεται να προκαλεί ελαφρώς διαφορετικά συμπτώματα συνολικά. Φαίνεται ότι ο βήχας και η απώλεια όσφρησης είναι λιγότερο συχνές, είπε ο Δρ. Inci Yildirim, ειδικός παιδιατρικής λοιμωξιολογίας στο Yale Medicine, σε ένα άρθρο σχετικά με την παραλλαγή δέλτα. Και ο πονοκέφαλος, ο πονόλαιμος, η καταρροή και ο πυρετός είναι παρόντα με βάση τις πιο πρόσφατες έρευνες στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου περισσότερο από το 90% των περιπτώσεων οφείλονται στο στέλεχος ΄΄ Δέλτα΄΄.

Εποχιακές αλλεργίες- Δέλτα: παραπάνω ομοιότητες από ότι πιστεύουμε;

Εάν ένα σύνολο συμπτωμάτων που περιλαμβάνει καταρροή, πονόλαιμο και πονοκέφαλο. Ακούγεται οικείο καθώς πολλά συμπτώματα της Δέλτα μοιάζουν με μια κακή περίπτωση εποχιακής αλλεργίας περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο στέλεχος.

Εάν έχετε κακές εποχιακές αλλεργίες, πιθανότατα γνωρίζετε πόσο οι αλλεργίες μπορούν να επηρεάσουν τα μάτια σας. Τα κόκκινα, ματωμένα μάτια είναι ένα χαρακτηριστικό σύμπτωμα. Φαγούρα, ακόμη και θολή όραση είναι επίσης κοινά.

Και ενώ τα «κλασικά» συμπτώματα του Κορωναιού γίνονται λιγότερο συχνά, μπορούν ακόμα να εμφανιστούν. Βήχας, απώλεια γεύσης ή όσφρησης και ορισμένα γαστρεντερικά συμπτώματα εξακολουθούν να εμφανίζονται, αλλά γίνονται λιγότερο πιθανά.

Τα τρία πιο ευρέως διαθέσιμα εμβόλια COVID-19 – Pfizer, Moderna και Johnson & Johnson – θα εξακολουθήσουν να σας προστατεύουν από την παραλλαγή δέλτα, αλλά όχι τόσο αποτελεσματικά όσο κατά των προηγούμενων στελεχών.

Πηγή: allaboutvision.com