Αχρωματοψία: Γιατί μοιάζουν τα χρώματα;

Αχρωματοψία
Αχρωματοψία

Είτε παρακολουθείτε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα, είτε διαλέγετε ώριμα φρούτα είτε κάνετε ένα έργο τέχνης με τα παιδιά σας,
τα χρώματα παίζουν σημαντικό ρόλο στην καθημερινή μας ζωή.
Αλλά με έως και 8 τοις εκατό των ανδρών και 0,5 τοις εκατό των γυναικών να αντιμετωπίζουν αχρωματοψία, η ζωή για ορισμένους δεν είναι τόσο απλή.

Η αχρωματοψία ή η χρωματική ανεπάρκεια προκαλείται από γενετικές μεταλλάξεις ή βλάβη στα κύτταρα στο πίσω μέρος του ματιού. Αυτά τα κύτταρα είναι υπεύθυνα για την έγχρωμη όρασή μας.

Τα περισσότερα άτομα που έχουν αχρωματοψία δεν μπορούν να δουν ένα από τα τρία χρώματα που μπορεί να διακρίνει το ανθρώπινο μάτι: μπλε, πράσινο και κόκκινο.

Στην πραγματικότητα, κανένας άνθρωπος δεν αντιλαμβάνεται ένα συγκεκριμένο χρώμα με τον ίδιο τρόπο. Αυτό συμβαίνει επειδή η έγχρωμη όραση είναι μια πολύπλοκη αλληλεπίδραση μεταξύ των φωτοϋποδοχέων, του οπτικού νεύρου και του εγκεφάλου.

Η οπτική ψευδαίσθηση του χρώματος

Το ορατό φως που μπορούμε να δούμε είναι ένας τύπος ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Τα ανθρώπινα μάτια έχουν την ικανότητα να βλέπουν κύματα φωτός που κυμαίνονται από 420 νανόμετρα, που είναι μπλε, έως 680 νανόμετρα, που είναι κόκκινο.

Τα κύτταρα που είναι υπεύθυνα για την έγχρωμη όραση ονομάζονται κωνικά κύτταρα και βρίσκονται στο πίσω μέρος του ματιού, στον αμφιβληστροειδή. Κάθε κύτταρο κώνου έχει έναν τύπο έγχρωμου φωτοϋποδοχέα που μπορεί να πάρει μπλε, πράσινο ή κόκκινο φως.

Όταν το φως εισέρχεται στο μάτι, οι φωτοϋποδοχείς στα κωνικά κύτταρα διεγείρονται και περνούν μηνύματα στον εγκέφαλο μέσω του οπτικού νεύρου. Ο συνδυασμός εισόδου και από τους τρεις φωτοϋποδοχείς μας επιτρέπει να βλέπουμε πολύπλοκα χρώματα.

Οι πολλές αποχρώσεις της αχρωματοψίας

Η έλλειψη χρώματος επηρεάζει κυρίως τους άνδρες επειδή τα γονίδια που είναι υπεύθυνα για τους πράσινους και κόκκινους φωτοϋποδοχείς βρίσκονται στο χρωμόσωμα Χ.

Επομένως, ένας άνδρας που έχει κληρονομήσει ένα μεταλλαγμένο αντίγραφο ενός από αυτά τα γονίδια θα είναι αχρωματοψία, καθώς οι άνδρες έχουν μόνο ένα χρωμόσωμα Χ. Αλλά οι γυναίκες έχουν δύο αντίγραφα αυτού του χρωμοσώματος και η πιθανότητα να κληρονομήσουν ένα μη μεταλλαγμένο γονίδιο φωτοϋποδοχέα είναι στη συνέχεια μεγαλύτερη.

Η αχρωματοψία ποικίλλει επίσης ανάλογα με τη φυλή. Μια πληθυσμιακή μελέτη παιδιών προσχολικής ηλικίας προσδιόρισε τα ποσοστά αχρωματοψίας να είναι τα υψηλότερα μεταξύ των μη Ισπανόφωνων ανδρών και τα χαμηλότερα μεταξύ των μαύρων ανδρών.

Η κοκκινοπράσινη αχρωματοψία επηρεάζει περίπου 1 στους 12 άντρες . Αυτή η ομάδα περιλαμβάνει όσους έχουν οποιεσδήποτε μεταλλάξεις στο γονίδιο του κόκκινου φωτοϋποδοχέα (που προκαλεί πρωτανωπία) ή του πράσινου (προκαλεί δευτερανωπία).

Η γαλαζοκίτρινη αχρωματοψία ή τριτανωπία είναι σπάνια και επηρεάζει εξίσου άνδρες και γυναίκες. Η πλήρης αχρωματοψία είναι πολύ σπάνια και όσοι τη βιώνουν συχνά έχουν άλλα προβλήματα με την όρασή τους εκτός από την έλλειψη χρωματικής όρασης.

Δεν υπάρχουν θεραπείες για την αχρωματοψία, αλλά η πειραματική γονιδιακή θεραπεία έχει αποδειχθεί ότι λειτουργεί σε ζωικά μοντέλα.

«Σταμάτα να με ρωτάς τι χρώμα έχουν τα πράγματα»

Το να παλεύετε να μαζέψετε ώριμα φρούτα ή να επιλέξετε ταιριαστά χρώματα για ένα ντύσιμο μπορεί να είναι πιο σημαντικό για κάποιους από άλλους. Ωστόσο, τα άτομα με αχρωματοψία μπορούν να αντιμετωπίσουν πραγματικές προκλήσεις στη ζωή τους.

Τα παιδιά μπορεί να δυσκολεύονται να ακολουθήσουν χρωματιστές πινακίδες γύρω από το σχολείο τους. Και για όσους αθλούνται, μπορεί να είναι δύσκολο να ξεχωρίσουν τους συμπαίκτες από τους αντιπάλους.

Ομοίως, οι ενήλικες συχνά συναντούν δεδομένα με χρωματική κωδικοποίηση, όπως γραφήματα και γραφήματα, στην επαγγελματική τους ζωή. Και ορισμένες θέσεις εργασίας, όπως οι πιλότοι και το προσωπικό ασφαλείας στους σιδηροδρόμους, εξαιρούν άτομα με αχρωματοψία. Για κάποιους, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι δεν μπορούν να ακολουθήσουν το επάγγελμα των ονείρων τους.

Πως να κάνετε άτομα με αχρωματοψία να νιώσουν πιο άνετα.

Οι πιθανότητες είναι μεγάλες να γνωρίζετε κάποιον που έχει αχρωματοψία. Η απομάκρυνση από τα κόκκινα και τα πράσινα χρώματα είναι ένα καλό μέρος για να ξεκινήσετε, αλλά οποιοδήποτε χρώμα περιέχει κόκκινα ή πράσινα στοιχεία μπορεί να προκαλέσει σύγχυση. Ακόμα καλύτερα, αφήστε τους να επιλέξουν το χρώμα των μολυβιών, των γραφημάτων δεδομένων ή των παικτών σε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι.

Και ό,τι κι αν κάνετε, μην τους ζητάτε συνέχεια να σας πουν τι χρώμα έχουν τα πράγματα!

Πηγή: medicalnewstoday.com