Οι τρεις κύριοι τύποι φακών επαφής

τύποι φακών επαφής

Οι φακοί επαφής είναι μια από τις πιο διαδεδομένες επιλογές διόρθωσης της όρασης για άτομα όλων των ηλικιών. Υπάρχουν τρεις τύποι φακών επαφής που αξιωποιούνται για την επίλυση πληθώρας διαθλαστικών σφαλμάτων. Υπολογίζεται ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των ατόμων με διαθλαστικά προβλήματα όρασης χρησιμοποιούν αυτούς τους φακούς επαφής. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέχει η Αμερικανική Οπτομετρική Ένωση, πάνω από 30 εκατομμύρια Αμερικανοί φορούν φακούς επαφής. Το μεγαλύτερο ποσοσστό αυτών, πάνω από τα 2/3, είναι γυναίκες.

Η χρήση των φακών επαφής έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια λόγω των πρόσφατων τεχνικών προόδων στην τεχνολογία των φακών. Η ταχύτητα πρόοδος της τεχνολογίας έχει καταστήσει τους φακούς πιο λειτουργικούς και πιο άνετους από ποτέ. Συνεπώς, η χρήση τους είναι πιο διαδεδομένη συγκριτικά με το παρελθόν. Ακόμη και άτομα που παρουσίαζαν δυσκολίες στο να φορούν φακούς επαφής, τους εφαρμόζουν με μεγαλύτερη ευκολία σήμερα.

Εάν σκέφτεστε να χρησιμοποιήσετε για πρώτη φορά φακούς επαφής, αυτό το άρθρο είναι για εσάς. Καταρχάς, ένα από τα πρώτα πράγματα που θα ανρωτιέστε είναι «τι φακό να επιλέξω;» Για να σας βοηθήσουμε, λοιπόν, σας παρέχουμε κάποιες βασικές πληροφορίες για τις τρεις κύριες κατηγορίες των φακών επαφής. Με αυτόν τον τρόπο θα είστε καλύτερα ενημερωμένοι, όταν απευθυνθείτε στον οφθαλμίατρό σας.

Για τις πιο πρόσφατες και τις πιο ακριβείς πληροφορίες, θα πρέπει να επισκεφτείτε ένα επαγγελματία οπτικό. Σ’ ένα ενημερωμένο οπτικό κατάστημα θα μπορέσετε ενημερωθείτε για όλους τους διαθέσιμους τύπους των φακών επαφής. Έτσι, θα μπορέσετε να επιλέξετε και να δείτε από μόνοι σας ποιοι φακοί μπορεί να είναι καλύτεροι για εσάς.

Κατηγορίες φακών επαφής

Υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι φακών επαφής που πρέπει να γνωρίζετε:

  • Μαλακοί φακοί επαφής.
  • Άκαμπτοι αεροδιαπερατοί φακοί επαφής.
  • Υβριδικοί φακοί επαφής.

Μαλακοί φακοί επαφής

Οι μαλακοί φακοί επαφής, που χωρίζονται σε υδρογέλης και υδρογέλης σιλικόνης, είναι πολύ λεπτοί, υγροί και κατασκευασμένοι από υλικά που απορροφούν το νερό. Περίπου το 50% του βάρους ενός μαλακού φακού οφείλεται στο νερό που περιέχει. Λόγω αυτού, οι φακοί αυτοί καθίστανται εξαιρετικά άνετοι και εύκολοι στη χρήση.

Οι μαλακοί φακοί είναι οι πιο δημοφιλείς τύποι φακών επαφής. Περίπου το 90% των φακών που επιλέγουν οι Αμερικάνοι πολίτες στις ΗΠΑ είναι μαλακοί φακοί. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι φακοί υδρογέλης σιλικόνης, δηλαδή μεταδίδουν περισσότερο οξυγόνο στην επιφάνεια του ματιού από τους συμβατικούς φακούς υδρογέλης.

Άκαμπτοι αεροδιαπερατοί φακοί επαφής

Αυτοί οι τύποι φακών επαφής, οι οποίοι ονομάζονται επίσης φακοί GP, είναι κατασκευασμένοι από άκαμπτο πλαστικό και συχνά παρέχουν πιο ευκρινή και σταθερή όραση από τους μαλακούς φακούς. Οι φακοί επαφής GP παρέχουν περισσότερο οξυγόνο στην επιφάνεια του ματιού από πολλούς μαλακούς φακούς, μειώνοντας τον κίνδυνο ορισμένων οφθαλμικών προβλημάτων που σχετίζονται με τους φακούς επαφής. Οι φακοί GP έχουν γενικά μικρότερη διάμετρο από τους μαλακούς φακούς και, συνεπώς, εφαρμόζουν καλύτερα στα μάτια σας.

Ωστόσο, λόγω της άκαμπτης φύσης τους και το παχύτερο προφίλ τους, μπορεί να χρειαστεί χρόνος για να τους συνηθίσετε. Επιπλέον, πολλοί άνθρωποι παρουσιάζουν ορισμένες δυσκολίες όταν τους χρησιμοποιούν. Για αυτούς τους λόγους λοιπόν, λιγότερο από το 10% των ανθρώπουν που φορούν φακούς επαφής στις ΗΠΑ επιλέγουν τους άκαμπτους αεροδιαπερατούς φακούς.

Υβριδικοί φακοί επαφής

Οι υβριδικοί φακοί επαφής συνδυάζουν τους δύο παραπάνω τύπους φακών επαφής μαζί. Οι υβριδικοί φακοί έχουν ένα κέντρο κατασκευασμένο από ένα άκαμπτο διαπερατό από αέριο πλαστικό, το οποίο περιβάλλει ένα ειδικό μαλακό υλικό. Αυτός ο υβριδικός σχεδιασμός συνδυάζει την ευκρινή οπτική ενός φακού επαφής GP με την άνεση των μαλακών φακών.

Εντούτοις, οι υβριδικοί φακοί επαφής είναι πιο ακριβοί από τους μαλακούς φακούς ή τους φακούς GP. Επιπρόσθετα, όταν τους τοποθετείτε μπορεί να χρειαστείτε περισσότερο χρόνο, αφού πααρουσιάζουν δυσκολίες στην εφαρμογή. Εξαιτίας αυτού, λιγότερο από το 5% των ανθρώπων που χρησιμοποιούν φακούς επαφής στις ΗΠΑ τους αξιοποιούν.

Πηγή:
seetheclarity.com