Πολωτικά γυαλιά ηλίου: είναι χρήσιμα και πότε πρέπει να τα φοράμε;

πολωτικά γυαλιά ηλίου

Τα πολωτικά γυαλιά ηλίου μειώνουν σημαντικά σημαντικά τις επιπτώσεις της αντανακλώμενης ακτινοβολίας

Τα πολωτικά γυαλιά ηλίου είναι γνωστά για την ικανότητά τους να μπλοκάρουν την ακτινοβολία που αντανακλάται σε ορισμένες επίπεδες επιφάνειες. Για το λόγο αυτό, τα πολωτικά γυαλιά είναι μία από τις πιο δημοφιλείς επιλογές μεταξύ των καταναλωτών. Όλα τα άτομα που περνούν αρκετό χρόνο σε εξωτερικούς χώρους κάτω μπορούν να επωφεληθούν από τη χρήση των συγκεκριμένων φακών.

Βέβαια, τα πολωτικά γυαλιά ηλίου δεν απευθύνονται μόνο σε άτομα που αγαπούν τις βόλτες, το περπάτημα ή μία βόλτα στην παραθαλάσσια πόλη. Οποιοσδήποτε που ενοχλείται από το έντονο φως μπορεί να αξιοποιήσει την τεχνολογία των πολωτικών γυαλιών, με σπουδαία οφέλη στην υγεία και την όρασή του.

Τα πολωτικά γυαλιά αποτελούν και ιδανική επιλογή και κατά τη διάρκεια της οδήγησης, επειδή οι ειδικές επιστρώσεις που διαθέτουν εμποδίζουν τον ανακλώμενο φως από τις επιφάνειες των αυτοκινήτων και του πεζοδρομίου να φτάσει στα μάτια. Έτσι, βελτιώνει την οπτική οξύτητα που απαιτείται στην οδήγηση, ενώ διασφαλίζει και την υγεία των οφθαλμών.

Μερικά άτομα που παρουσιάζουν υψηλή ευαισθησία στο ηλιακό φως (φωτοευαισθησία), συμπεριλαμβανομένων εκείνων που υποβλήθηκαν πρόσφατα σε χειρουργική επέμβαση καταρράκτη, μπορούν επίσης να επωφεληθούν από τους πολωτικούς φακούς.

Τι σημαίνει ‘’πολωτικός’’ φακός;

Όταν λέμε ότι οι φακοί είναι πολωτικοί, εννοούμε ότι διαθέτουν ένα ενσωματωμένο φίλτρο που εμποδίζει το φωτεινό ανακλώμενο φως. Με το ανακλώμενο φως αναφερόμαστε στην έντονη εκπομπή φωτός που προέρχεται από επιφάνειες σωμάτων, όπως το νερό, η άσφαλτος κ.α. Το φως αυτό που προβάλλεται με τη μορφή εκλάμψεων και προκαλείται από την ηλιακή ακτινοβολία η οποία προσκρούει σ’ αυτές τις επιφάνειες και ύστερα ‘’αντανακλάται’’ πίσω. Αυτές οι αντανακλάσεις του φωτός είναι επικίνδυνες για τους οφθαλμούς, όταν αυτοί εκτίθενται για πολύ ώρα σε αυτή την ακτινοβολία.

Πιο συγκεκριμένα, το φως του ήλιου διαχέεται προς όλες τις κατευθύνσεις. Όταν κάποιες από τις ηλιακές ακτίνες προσκρούουν σε επίπεδες επιφάνειες, το ανακλώμενο φως τείνει να πολώνεται. Η πόλωση του φωτός σημαίνει ότι το ανακλώμενο φως ταξιδεύει σε μια πιο ομοιόμορφη, συνήθως οριζόντια, κατεύθυνση. Αυτό είναι που δημιουργεί ενοχλητικές και, μερικές φορές, επικίνδυνες εκλάμψεις που απειλούν την όρασή μας.

Φυσικά, όταν οι εκλάμψεις είναι μειωμένες, τα μάτια μπορούν να διακρίνουν με μεγαλύτερη άνεση και η πιο καθαρά το περιβάλλον. Αντίθετα, όταν οι εκλάμψεις είναι ισχυρές, η οπτική μας οξύτητα επηρεάζεται σημαντικά. Τα πολωτικά γυαλιά ηλίου παρέχουν ισχυρή προστασία στο ανακλώμενο φώς, ιδίως αυτό που προέρχεται απ’ το νερό.

Σύγκριση πολωτικών και μη πολωτικών φακών

Πολωτικά γυαλιά ηλίου

Τα πολωτικά γυαλιά ηλίου προσφέρουν πολλά πλεονεκτήματα στην αντιμετώπιση της έντονης ηλιακής ακτινοβολίας:

  • Μείωση του ανακλώμενου φωτός από υδάτινες επιφάνειες.
  • Καλύτερη ορατότητα κατά τη διάρκεια της οδήγησης.
  • Πιο ζωντανά χρώματα και αντίληψη των χρωματικών αντιθέσεων μεταξύ των τοπίων που αντικρίζεται.

Τα άτομα που περνούν σημαντικά πολύ χρόνο στο τιμόνι ενός αυτοκινήτου κατά τη διάρκεια της ημέρας, χρειάζεται να διαθέτουν καλή οπτική οξύτητα και άνεση στη λειτουργία της όρασης. Συνεπώς, τα πολωτικά γυαλιά μπορούν να αποδειχθούν ένας σπουδαίος σύμμαχος καθ’ όλη τη μέρα. Με την ικανότητά τους να μπλοκάρουν τις επιβλαβείς ακτινοβολίες προσφέρουν μεγαλύτερη ασφάλεια και άνεση στην όραση και τους οφθαλμούς.

Ωστόσο, θα πρέπει να λάβετε υπόψη ότι τα συγκεκριμένα γυαλιά εμφανίζουν και ορισμένα μειονεκτήματα. Οι ειδικές επιστρώσεις που εμποδίζουν τις ανακλάσεις του φωτός, επηρεάζουν και την οπτική αντίληψη όταν κοιτάζετε το ανακλώμενο φως μίας ψηφιακής οθόνης. Κάτι τέτοιο καθιστά μη λειτουργική τη χρήση των πολωτικών γυαλιών όταν κοιτάζετε την οθόνη του κινητού σας. Και, φυσικά, κάτι τέτοιο μπορεί να είναι σημαντικότατο πρόβλημα και για τους οδηγούς, όταν πρόκειται να πάρουν μία απόφαση σε κλάσματα δευτερολέπτου η οποία εξαρτάται από τις πληροφορίες που εμφανίζονται σε μια οθόνη.

Μη πολωτικά γυαλιά ηλίου

Οι πολωτικοί φακοί μπορεί να βελτιώσουν την άνεση και την ορατότητα, ωστόσο μπορεί να βρεθείτε σε καταστάσεις όπου η χρήση τους δεν είναι και η καλύτερη επιλογή.

Αν για παράδειγμα ασχολείστε με το σκι τους χειμερινούς μήνες και χρησιμοποιείται πολωτικά γυαλιά, θα έχετε παρατηρήσει ορισμένα προβλήματα. Παρότι εμποδίζουν το ανακλώμενο φως να φτάσει στα μάτια σας, μπλοκάρουν επίσης και την ικανότητά σας να διακρίνεται τις φωτεινές σημάνσεις που σας πληροφορούν για την κατάσταση του εδάφους. Συνεπώς, η χρήση τους κατά τη διάρκεια του σκι, δεν είναι απαραίτητα βέλτιστη.

Επιεπλόν, όπως έχει αναφερθεί ήδη, οι πολωτικοί φακοί μειώνουν την ικανότητά μας να διακρίνουμε καθαρά τις οθόνες των ψηφιακών συσκευών:

  • Κινητά τηλέφωνα και tablet.
  • Υπολογιστές.
  • Οθόνες τραπεζικών συστημάτων (ΑΤΜ)

Είναι μόνο μερικά από τα πράγματα που η εφαρμογή των πολωτικών γυαλιών δυσκολεύσει σημαντικά τη χρήση τους.
Φυσικά, τα μειονεκτήματα των πολωτικών γυαλιών ηλίου δεν είναι σημαντικά. Ωστόσο, θα πρέπει να συνεκτιμήσετε τα υπέρ και τα κατά με βάση το περιβάλλον χρήσης τους και έτσι να αποφασίσετε για τη λειτουργικότητά τους. Εάν η ειδική επίστρωση του πολωτικών φακών δυσκολεύει την οδήγηση, για παράδειγμα, τότε αλλάξτε φακούς όταν οδηγείτε.

Άλλα πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη, πριν χρησιμοποιήσετε τα πολωτικά γυαλιά

Οι προοδευτικοί φακοί μπορούν επίσης να διαθέτουν ειδικές αντιανακλαστικές επιστρώσεις. Η ιδιότητα αυτή των φακών μπορεί να αποδειχτεί εξαιρετικά χρήσιμοι για άτομα άνω των 40 ετών.

Τα πολωτικά γυαλιά ηλίου με φωτοχρωμικούς φακούς μπορούν επίσης να είναι βολικά για όσους φοράνε γυαλιά ηλίου και εντός κλειστών χώρων.

Για να βελτιώσετε την άνεση και την απόδοση των γαλιών σας, ρωτήστε τον οπτικό σας για τη χρησιμότητα των πολωτικών φακών.

Ωστόσο, θα πρέπει οπωσδήποτε να θυμάστε ότι δεν προσφέρουν όλα τα πολωτικά γυαλιά ηλίου πλήρη προστασία έναντι της UV ακτινοβολίας. Θα πρέπει να ρωτήσετε τον οπτικό σας και να ελέγξετε ότι τα γυαλιά ηλίου προμηθεύεστε, είτε είναι πολωτικά είτε όχι μπλοκάρουν το 100% των ακτινών UV, συμπεριλαμβανομένων και των UVA και UVB.

Βρείτε τα κατάλληλα πολωτικά γυαλιά ηλίου για εσάς

Το πρώτο βήμα προς την αγορά πολωτικών φακών είναι να προγραμματίσετε μια οφθαλμολογική εξέταση.

Εάν έχετε έστω και ένα μικρό ποσοστό διαθλαστικού σφάλματος, οι εξετάσεις είναι ιδιαίτερα σημαντικές, ώστε να προσαρμόσετε τα γυαλιά ηλίου με βάση την ιατρική συνταγή του οφθαλμίατρου.

Συχνές ερωτήσεις για τα πολωτικά γυαλιά

Ε: Η Ray-Ban διαθέτει γυαλιά που με πολωτική επίστρωση;

Α: Ναι. Πολλά απ’ τα γυαλιά της Ray-Ban διατίθενται είτε πολωτική επίστρωση είτε όχι. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τα πολωτικοί γυαλιά διαθέτουν, επιπλέον, και αντιανακλαστική επίστρωση στην πίσω επιφάνεια. Για να μάθετε εάν το ζευγάρι γυαλιών της Ray-Ban που επιθυμείτε είναι πολωτικό, ελέγξτε το λογότυπο της Ray-Ban στον δεξιό φακό. Τα πολωτικά γυαλιά της Ray Ban θα έχουν ένα “P” δίπλα απ’ το λογότυπο.

Ε: Γιατί δεν επιτρέπεται στους πιλότους να φορούν πολωτικά γυαλιά ηλίου;

Α: Οι πολωτικοί φακοί δε συνιστώνται για πιλότους, επειδή μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα του πιλότου να βλέπει τους πίνακες οργάνων στο πιλοτήριο, κατά τη διάρκεια της πτήσης. Κάτι τέτοιο μπορεί να αυξήσει την επικινδυνότητα, λόγω της αδυναμίας στην οπτική αντίληψη.

Πηγή:
allaboutvison.com