Πώς η παιδική σειρά «Άρθουρ» έκανε τα γυαλιά δημοφιλή για τα παιδιά;

γυαλιά
γυαλιά

Όταν σκέφτεστε την παιδική σειρά «Άρθουρ», σίγουρα σκέφτεστε το κίτρινο πουλόβερ του με την υπογραφή του, τα στρογγυλά του αυτιά και τα μεγάλα στρογγυλά γυαλιά του. Για πολλούς, η εικόνα του προκαλεί μια αίσθηση νοσταλγίας. Όμως, ήταν κάτι περισσότερο από ένα κινούμενο σχέδιο. Ήταν ένας χαρακτήρας πρότυπο.

Για τα παιδιά με προβλήματα όρασης, ο Άρθουρ ήταν κάτι περισσότερο από ένας αγαπημένος χαρακτήρας κινουμένων σχεδίων. Ήταν έμπνευση, δάσκαλος και έμπιστος φίλος, καθώς η σειρά ασχολήθηκε με τα πάντα στο θέμα της παιδικής ηλικίας, συμπεριλαμβανομένων των καυγάδων με αδέρφια και των ανασφαλειών για την εμφάνιση.

Αν και η τηλεοπτική σειρά που έγινε βιβλίο πρόσφατα ολοκληρώθηκε μετά από 25 σεζόν στο PBS, τα πολύτιμα μαθήματά της θα συνεχίσουν να έχουν θετική επιρροή στα παιδιά σ’ ολόκληρο των κόσμο.

Ένα τέτοιο μάθημα είναι η αποδοχή από όλους στο γεγονός να χρειάζεστε και να φοράτε γυαλιά. Σας βοηθούν να διαβάσετε τον πίνακα στην τάξη και να δείτε την μπάλα την ώρα της γυμναστικής. Επιπλέον, μπορείς να δείχνεις υπέροχος/-η φορώντας τα!

Γενιές θεατών και αναγνωστών ευχαριστούν τόσο τον Άρθουρ όσο και τον δημιουργό του, συγγραφέα Μαρκ Μπράουν, για αυτό και για πολλά ακόμη σημαντικά μηνύματα για τη ζωή.

Γιατί ο Άρθουρ φορούσε γυαλιά;

Τι έκανε τον συγγραφέα Marc Brown να αποφασίσει να δώσει στον ήρωα του, Άρθουρ, ένα ζευγάρι γυαλιά; Σε μια συνέντευξη με την WGBH, (την εταιρεία παραγωγής της σειράς), ο Μπράουν σημείωσε πώς οι καλύτερες ιδέες για τις ιστορίες του εμπνεύστηκαν από την πραγματική ζωή.

Θυμήθηκε μια φορά που πήρε τον γιο του μετά το σχολείο, την πρώτη μέρα που φόρεσε ποτέ γυαλιά. Ο γιος του παρατήρησε: «Μπαμπά, όλοι οι φίλοι μου με κοροϊδεύαν»

Έτσι, η ομαλοποίηση των γυαλιών οράσεων μέσα από τη σειρά ήταν πολύ σημαντικό τόσο για τον ίδιο, όσο και για τον γιο του και τα εκατομμύρια των παιδιών που φοράνε γυαλιά οράσεως. Καθ’ όλη τη διάρκεια της σειράς δόθηκαν σε πάρα πολλούς χαρακτήρες γυαλιά, συμπεριλαμβανομένου και του πρωταγωνιστή. Τόσο οι παραγωγοί όσο και οι θεατές της σειράς εκτίμησαν την αυθεντικότητα που παρουσίαζαν στον κόσμο τα διάφορα προβλήματα όρασης των χαρακτήρων κι γι’ αυτό συνέχισαν να τα συμπεριλαμβάνουν.

Fun Fact: Ο Marc Brown φοράει στρογγυλά γυαλιά όπως και ο Arthur!

Πώς βοήθησαν τα γυαλιά τον Άρθουρ και άλλα παιδιά ( μέρος πρώτο )

Στο επεισόδιο “Arthur’s Eyes”, ο Άρθουρ ασχολείται με διάφορα θέματα που μπορεί να υποδηλώνουν πρόβλημα όρασης:

  • Δυσκολεύεται να δει τον πίνακα στην τάξη του στο σχολείο.
  • Έχει πονοκεφάλους, αφού καταπονείται ιδιαίτερα στο να διαβάσει τον πίνακα.
  • Βρίσκει δυσκολία να δει την μπάλα και να σουτάρει καλάθια κατά τη διάρκεια ενός αγώνα μπάσκετ στο μάθημα της γυμναστικής.
  • Δεν μπορεί να διαβάσει τα γράμματα στο διάγραμμα οπτικής οξύτητας κατά τη διάρκεια του σχολικού ελέγχου της όρασης.

Όπως πολλά παιδιά, η σχολική νοσοκόμα του Άρθουρ τον παραπέμπει σε έναν οφθαλμίατρο μετά απ’ τον έλεγχο όρασης. Οι γονείς του τον πηγαίνουν να δει τη Δρ. Ίρις, μια οπτομέτρης που του κάνει μια οφθαλμολογική εξέταση και του στήνει το πρώτο του ζευγάρι γυαλιά οράσεως. Ο Άρθουρ παρατηρεί αμέσως πόσο καλύτερα μπορεί να δει, αλλά δέχεται εκφοβισμό από τα υπόλοιπα παΐδια για τα γυαλιά του όταν επιστρέφει στο σχολείο.

Για να αποφύγει τον χλευασμό, ο Άρθουρ σταματά να φοράει τα γυαλιά του και μάλιστα προσπαθεί να τα ξεφορτωθεί. Ωστόσο, δε βλέπει καλά χωρίς αυτά καθώς επίσης δεν μπορεί να λειτουργήσει στην καθημερινότητα του.

Πώς βοήθησαν τα γυαλιά τον Άρθουρ και άλλα παιδιά ( μέρος δεύτερο )

Εκείνο το βράδυ, ο Άρθουρ συνειδητοποιεί ότι θα πρέπει να διαφέρει απ’ τα άλλα παιδιά, ακριβώς επειδή φοράει γυαλιά. Αλλά μετά βλέπει τον Wilbur Bunny – τον ηθοποιό που υποδύεται το Bionic Bunny – στην τηλεόραση να φορά τα ίδια γυαλιά. Εάν ο Wilbur Bunny φοράει γυαλιά, τότε θα πρέπει να είναι κουλ και οποίος τα φοράει.

Στο βιβλίο, ένας δάσκαλος που χρειάζεται επίσης γυαλιά οράσεως, βοηθά στην αποκατάσταση της αυτοπεποίθησης του Άρθουρ λέγοντάς του πόσο σημαντικά είναι.

Ο Άρθουρ επιστρέφει στο σχολείο την επόμενη μέρα φορώντας τα γυαλιά του. Χάρης στην αυτοπεποίθηση του σταματούν οι κοροϊδίες. Τώρα μπορεί να βλέπει καλύτερα τον πίνακα και να αποδώσει όπως πρέπει στον επόμενο αγώνα μπάσκετ. Αποδεικνύεται, συνεπώς ότι τα γυαλιά κάνουν τη διαφορά.

Στο τέλος της ιστορίας, η Φράνκι, που τον περιγέλασε περισσότερο από άλλους, εμφανίζεται στο σχολείο φορώντας ένα ζευγάρι ψεύτικα γυαλιά. Γιατί; Νομίζει ότι την κάνουν να φαίνεται όμορφη. Μέσα από την αυτοπεποίθηση που ένιωσε και έδειχνε ο Άρθουρ με το να φοράει τα γυαλιά του, έκανε τους γύρω του να επιζητούν το ίδιο αίσθημα. Έτσι, όχι μόνο ο Άρθουρ άντεξε τον εκφοβισμό, αλλά επηρέασε και άλλους στο να φορέσουν τα δικά τους γυαλιά!

Συνοψίζοντας: Αφού πήρε γυαλιά, ο Άρθουρ έδειξε βελτίωση στην:

  • Ακαδημαϊκή επίδοση.
  • Αθλητισμός και άλλες δραστηριότητες όπου ο συντονισμό χεριού-ματιού είναι απαραίτητος.

Εάν το παιδί σας χρειάζεται γυαλιά, μπορεί επίσης να παρουσιάσει βελτίωση σε παρόμοιους τομείς.

Γιατί όλα τα παιδιά πρέπει να μάθουν τι σημαίνει να φοράς γυαλιά;

Μπορεί να προκαλεί σύγχυση το να συνειδητοποιεί κάνεις ως παιδί, ότι η όρασή σας δεν είναι τέλεια. Το να μάθεις ότι χρειάζεσαι γυαλιά μπορεί να είναι τρομακτικό. Διότι δεν γνωρίζετε:

  • Πώς θα φαίνεστε φορώντας γυαλιά ή πώς θα δείχνει το πρόσωπό σας.
  • Εάν οι φίλοι σας θα αποδεχτούν εσάς ή εάν θα σας συμπεριφέρονται διαφορετικά.
  • Τι ακριβώς δεν πάει καλά με την όρασή σας ή πώς να το περιγράψετε σε άλλα παιδιά.

Το να τα εξηγήσετε όλα αυτά σ’ ένα παιδί εσείς οι ίδιοι ή ο οφθαλμίατρος, είναι ιδιαίτερα σημαντικό για να μπορέσει το παιδί να ξεπεράσει τον φόβο του.

Εκεί μπαίνει ο Άρθουρ, λειτουργώντας ως συνομήλικος με τα παιδιά που αντιμετωπίζουν μυωπία, υπερμετρωπία και άλλα προβλήματα όρασης. Ο Άρθουρ εξηγεί τα πράγματα με όρους φιλικούς προς τα παιδιά. Διευκολύνει την κατανόηση και την ανάγκη για τη χρήση γυαλιών. Ο Άρθουρ και οι φίλοι του βιώνουν ρεαλιστικές δυσκολίες και εμπνέουν τους θεατές με τους τρόπους που βρίσκουν για να τις ξεπεράσουν.

Με ποσοστά επικράτησης μυωπίας έως και 42% μεταξύ των παιδιών σχολικής ηλικίας στη Βόρεια Αμερική, τα παιδιά χρειάζονται χαρακτήρες όπως ο Άρθουρ σήμερα περισσότερο από ποτέ. Και σύμφωνα με πρόσφατα ευρήματα, το ποσοστά κλιμακώνονται. Ο Άρθουρ βοηθά τα παιδιά να καταλάβουν ότι τα γυαλιά είναι απαραίτητο εργαλείο για όσους τα έχουν ανάγκη.

Όλα αυτά δείχνουν ότι ο Άρθουρ είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό καρτούν που φοράει γυαλιά. Είναι μια παγκόσμια αίσθηση. Έτσι, το να φορά κάνεις γυαλιά το έκανε όχι μόνο τιμητικό αλλά και κουλ για τους μικρούς μας φίλους.

Πηγή: allaboutvision.com