Ο διαβήτης μπορεί να οδηγήσει σε οφθαλμικές λοιμώξεις;

διαβήτης

Καθώς οι διαγνώσεις διαβήτη συνεχίζουν να αυξάνονται στα παιδιά στις Ηνωμένες Πολιτείες, μια νέα μελέτη κάνει μια ανησυχητική ανακάλυψη: Τα παιδιά με διαβήτη τύπου 2 μπορεί να είναι πιο ευάλωτα από ό,τι πιστευόταν προηγουμένως σε μια επικίνδυνη οφθαλμική επιπλοκή που ονομάζεται διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια.

Τα παιδιά με διαβήτη τύπου 2 έχουν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες από εκείνα με τύπου 1 να αναπτύξουν διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, σύμφωνα με τη μελέτη. Οι συχνοί έλεγχοι από τον οφθαλμίατρο είναι πιο σημαντικός από ποτέ για αυτά τα παιδιά, λένε οι ειδικοί, καθώς αυτές οι εξετάσεις θα μπορούσαν να βοηθήσουν στον εντοπισμό της ασθένειας των ματιών πριν προκληθεί σοβαρή βλάβη.

Και οι δύο τύποι διαβήτη έχουν αυξηθεί μεταξύ των παιδιών στις ΗΠΑ, με το ποσοστό του τύπου 2 να αυξάνεται ταχύτερα, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Η Αμερικανική Ένωση Διαβήτη προβλέπει ότι ο αριθμός των νέων με διαβήτη τύπου 1 θα τριπλασιαστεί και εκείνων με τύπου 2 σχεδόν θα τετραπλασιαστεί μέχρι το έτος 2050.

Η συσχέτιση διαβήτη τύπου 2 και οφθαλμικής νόσου

Η ερευνά παρακολούθησε 525 παιδιά που είχαν διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 1 ή τύπου 2 για 50 χρόνια. Με την πάροδο του χρόνου, εμφανίστηκε το παρακάτω πόρισμα. Ειδικότερα, τα παιδιά με τύπου 2 είχαν περισσότερες πιθανότητες από εκείνα με τύπου 1 να αναπτύξουν αμφιβληστροειδοπάθεια. Ήταν πιθανό να χρειαστούν χειρουργική επέμβαση στον αμφιβληστροειδή για να σώσουν την όρασή τους. Αξίζει να σημειωθεί, ότι στη συνεχεία είχαν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καταρράκτη.

Δεν είναι ακόμη σαφές γιατί ο κίνδυνος οφθαλμικών λοιμώξεων μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τον τύπο του διαβήτη. Η μελέτη εμπεριείχε μόνο ασθενείς ανοιχτόχρωμου δέρματος από την κομητεία Olmstead της Μινεσότα. Επομένως είναι πιθανό τα αποτελέσματα να μην γενικεύονται στον πληθυσμό των ΗΠΑ γενικά. Ωστόσο, οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα ευρήματα δείχνουν μια σημαντική ανακάλυψη.

Όλοι οι ασθενείς με διαβήτη, ανεξαρτήτως ηλικίας και τύπου, θα πρέπει να παρακολουθούνται στενά για συμπτώματα οφθαλμικών επιπλοκών. Μη διστάσετε να απευθυνθείτε αμέσως στον οφθαλμίατρο σας εάν εντοπίσετε αλλαγές στην όρασή σας, λέει ο οφθαλμίατρος και μέλος της Ακαδημίας G. Atma Vemulakonda, MD. Οι παιδοφθαλμίατροι θα πρέπει να επισημάνουν τους διαφορετικούς κινδύνους που εγκυμονεί ο διαβήτης. Συγκεκριμένα αναφέρουν, ίσως μια ποιο στενή παρακολούθηση στους νεαρούς ασθενείς με τύπο 2 κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Συμπτώματα οφθαλμικής νόσου σε άτομα με διαβήτη

Συγκεκριμένα, οι ασθενείς πρέπει να επισκέπτονται έναν οφθαλμίατρο ετησίως για οφθαλμικές εξετάσεις ( διεσταλμένων ματιών ). Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια μπορεί να είναι παρούσα πολύ πριν παρατηρηθούν συμπτώματα ή προβλήματα όρασης.

Επομένως, εάν εσείς ή κάποιο μέλος της οικογένειάς σας εμφανίσετε οποιοδήποτε από τα παρακάτω συμπτώματα, επικοινωνήστε αμέσως με τον οφθαλμίατρο σας:

1. Κηλίδες ή σκοτεινές ΄΄χορδές΄΄ που εμποδίζουν την όραση σας

2. Θολή όραση

3. Όραση που κυμαίνεται από θολή έως καθαρή

4. Σκοτεινές ή κενές περιοχές στην όρασή σας

5. Δυσκολία να βλέπετε με ευκολία τη νύχτα

6. Τα χρώματα τα βλέπετε θαμπά ή ξεθωριασμένα

Πηγή : www.aao.org