Οπτική οξύτητα: τι είναι, πώς ελέγχεται και τι σημαίνουν οι μετρήσεις της

οπτική οξύτητα

Τι είναι η οπτική οξύτητα;

Η οπτική οξύτητα μετρά το πόσο δυνατή είναι η όρασή σας όταν προσπαθείτε να διακρίνεται αντικείμενα που βρίσκονται σε απόσταση. Συνήθως, ο έλεγχός της γίνεται με τη βοήθεια ενός διαγράμματος.

Πώς ελέγχεται η οπτική οξύτητα;

Το διάγραμμα ματιών Snellen, με τις γνωστές σειρές γραμμάτων σε μειούμενα μεγέθη, είναι το πιο συνηθισμένο τεστ οπτικής οξύτητας. Ενώ στέκεστε ή κάθεστε 20 πόδια μακριά από το γράφημα, σας δίνεται η εντολή να διαβάσετε κάθε σειρά, έως ότου δεν μπορείτε να διακρίνετε καθόλου.

Το Random E test χρησιμοποιεί ένα κεφαλαίο γράμμα E που γίνεται μικρότερο σε μέγεθος και επίσης αλλάζει κατεύθυνση (πάνω, κάτω, αριστερά, δεξιά). Η δοκιμή ολοκληρώνεται όταν δεν μπορείτε να δηλώσετε σε ποια κατεύθυνση κοιτάζει το γράμμα Ε.

Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε την οπτική οξύτητα στο σπίτι. Ωστόσο, οι κατ’ οίκον δοκιμές δεν μπορούν να αντικαταστήσουν μια εξέταση που πραγματοποιείται από έναν ειδικό. Ο οφθαλμίατρος ελέγχει την όραση ως μέρος μιας ολοκληρωμένης οφθαλμολογικής εξέτασης.

Ωστόσο, εξετάσεις οπτικής οξύτητας δύναται να πραγματοποιηθούν και από:

  • Παιδίατρους ή/ και άλλους γιατρούς.
  • Νοσηλευτικό προσωπικού.
  • Οπτικούς.

Η όραση μπορεί επίσης να ελεγχθεί και σε σχολεία.

Τι σημαίνουν τα αποτελέσματα των δοκιμών μου;

Τα αποτελέσματα των τεστ οπτικής οξύτητας αποδίδονται σε κλάσμα. Ο αριθμητής, πάνω αριθμός, είναι πάντα ο ίδιος και δηλώνει την απόσταση μεταξύ εσάς και του γραφήματος. Η απόσταση αυτή ορίζεται σταθερά ως 20 πόδια. Ο παρονομαστής, κάτω αριθμός, αναφέρεται στη ‘’φυσιολογική όραση’’. Η σχέση του αριθμού αντιστοιχεί με το μέγεθος του απεικονιζόμενου γράμματος. Όσο μεγαλύτερο είναι το γράμμα του διαγράμματος το οποίο καλείστε να επαληθεύσετε, τόσο μεγαλύτερος θα είναι και ο αριθμός. Για παράδειγμα, τα αποτελέσματα «20/20» – φυσιολογική οπτική οξύτητα – σημαίνει ότι διαβάζετε τη γραμμή που μπορούν να διαβάσουν όσοι έχουν ‘’φυσιολογική όραση’’. Το αποτέλεσμα 20/40 σημαίνει ότι μπορείτε να διακρίνεται στα 20 πόδια αυτό που οι άλλοι μπορούν να διακρίνουν από 40 πόδια μακριά. Συνεπώς, όσο μεγαλύτερος είναι ο παρονομαστής, τόσο μικρότερη είναι η οπτική οξύτητα. Κατ΄ αντιστοιχεία, όσο μικρότερος είναι o παρονομαστής, τόσο καλύτερη είναι η οπτική σας οξύτητα. Αν τα αποτελέσματά σας είναι 20/10 σημαίνει ότι η όρασή σας βρίσκεται σε επίπεδα πάνω από το ‘’φυσιολογικό’’.

Η οπτική οξύτητα μπορεί να μετρηθεί με ή χωρίς διορθωτικά μέσα, για να επιβεβαιωθεί ότι η συνταγογράφηση είναι ορθή.

Γιατί δεν έχω όραση 20/20;

Οπτική οξύτητα μικρότερη από 20/20 είναι κάτι κοινό. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οφείλεται σε διαθλαστικά σφάλματα, όπως μυωπία, αστιγματισμός, κ.α. Τα καλά νέα είναι ότι τα γυαλιά, οι φακοί επαφής ή η χειρουργική επέμβαση μπορούν να βελτιώσουν την όρασή σας αποδίδοντας το 20/20.

Άλλες αιτίες μειωμένης όρασης οφείλονται σε μολύνσεις των οφθαλμών, οι οποίες μειώνουν την οξύτητα της όρασης. Σε αυτή την περίπτωση, ο οφθαλμίατρος θα σχεδιάσει μία θεραπεία με βάση το πρόβλημά σας.

Η οπτική οξύτητα δεν είναι το παν…

Όλοι θέλουμε μη διορθωμένη όραση 20/20, αλλά να θυμάστε ότι η οπτική οξύτητα είναι μόνο μία όψη της υγείας των ματιών. Με τακτικές οφθαλμολογικές εξετάσεις, ο οφθαλμίατρος μπορεί να παρακολουθεί όλο το εύρος της οπτικής λειτουργίας σας, συμπεριλαμβανομένων:

  • Καλύτερα διορθωμένη (με γυαλιά ή φακούς επαφής) όραση.
  • Περιφερειακή (πλευρική) όραση.
  • Αντίληψη βάθους (βλέποντας αντικείμενα σε τρεις διαστάσεις).
  • Κίνηση των ματιών.
  • Διόφθαλμη λειτουργία.
  • Την υγεία του αμφιβληστροειδούς.

Πηγή:
American Academy of Ophthalmology/ aao.org