Οφθαλμολογική εξέταση για το παιδί: ότι χρειάζεται να ξέρετε

Ο μέσος άνθρωπος για περίπου το 80% της μάθησης του χρησιμοποιεί την όραση του. Το να έχεις καλή όραση και να μπορείς να εκτελείς αποτελεσματικά ποικίλες οπτικές εργασίες είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας για ένα παιδί. Έτσι η οφθαλμολογική εξέταση καθίσταται μια αρκετά σημαντική εξέταση ρουτίνας για το παιδί.

Τα παιδιά περνούν ένα σημαντικό μέρος της ζωής τους στις τάξεις, διαβάζοντας, γράφοντας από βιβλία, πίνακες και όλες αυτές οι δραστηριότητες χρειάζονται καλή όραση. Είναι μια κρίσιμη πτυχή της ανάπτυξης των ακαδημαϊκών γνώσεων, των αθλητικών ικανοτήτων και της κοινωνικής τους ζωής.

Ποια είναι τα πιο σπάνια ακουστά προβλήματα όρασης;

Εάν ένα παιδί έχει άλλα προβλήματα όρασης εκτός από μυωπία, πιθανότατα δεν θα διαγνωστεί. Μερικά από αυτά τα προβλήματα περιλαμβάνουν:

Τα παιδιά με οποιαδήποτε από αυτά τα προβλήματα μπορεί να θεωρήσουν ότι είναι δύσκολο και λιγότερο ευχάριστο να διαχειρίζονται αυτές τις απλές εργασίες στο σχολείο. Όταν οι ενήλικες έχουν προβλήματα όρασης, μπορούν να περιγράψουν το πρόβλημα στους ανθρώπους γύρω τους. Ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει με τα παιδιά.

Εάν αντιμετωπίζουν δυσκολίες με τις εργασίες τους ενώ είναι στο σχολείο, μπορεί να μην πιστεύουν ότι έχουν πρόβλημα όρασης. Αντιθέτως, μπορεί να πιστεύουν ότι η μάθηση δεν είναι ευχάριστη ή ότι δεν είναι αρκετά έξυπνοι για να παρακολουθήσουν σχολείο. Δυστυχώς, πολλοί ενήλικες υπογραμμίζουν αυτή την πεποίθηση επειδή υπάρχουν πολλά κοινά σημεία μεταξύ των προβλημάτων όρασης και των συμπτωμάτων της μαθησιακής διαταραχής.

Πότε πρέπει το παιδί σας να κάνει οφθαλμολογικές εξετάσεις;

Οι οφθαλμολογικές εξετάσεις πρέπει να γίνονται σε συγκεκριμένες ηλικίες:

  • Η πρώτη ολοκληρωμένη οφθαλμολογική εξέταση του παιδιού σας πρέπει να γίνει όταν είναι 6 μηνών.
  • Η επόμενη εξέταση πρέπει να είναι στην ηλικία των 3 ετών
  • Μετά από αυτό, πρέπει να κάνετε το οφθαλμικό τεστ σε ηλικία 5 ή 6 ετών

Παιδιά σχολικής ηλικίας πρέπει να κάνουν οφθαλμολογική εξέταση κάθε δύο χρόνια εάν δεν χρειάζονται διόρθωση της όρασης. Τα παιδιά που χρειάζονται φακούς επαφής ή γυαλιά οράσεως θα πρέπει να εξετάζονται κάθε χρόνο ή όπως συνιστά ο οφθαλμίατρος.

Τι διαφορετικά προβλήματα στα μάτια αντιμετωπίζουν τα παιδιά;

Οι γονείς και κηδεμόνες συχνά υποτιμούν εσφαλμένα αυτά τα ζητήματα. Πιστεύουν ότι το παιδί τους έχει μαθησιακή διαταραχή και δεν το πηγαίνουν σε οφθαλμίατρο για οφθαλμολογική εξέταση. Εκτός από την υπερμετρωπία, τη μυωπία και τον αστιγματισμό, ορισμένα κοινά προβλήματα όρασης που έχουν τα παιδιά, περιλαμβάνουν:

Lazy Eye: Στην αμβλυωπία (τεμπέλικο μάτι), το ένα μάτι του παιδιού είναι πολύ πιο αδύναμο από το άλλο. Μερικές φορές, υπάρχει μείωση της όρασης και στα δύο μάτια χωρίς καμία αξιοσημείωτη ανατομική βλάβη. Το ατυχές μέρος είναι ότι οι φακοί επαφής ή τα γυαλιά οράσεως δεν διορθώνουν πάντα αυτό το πρόβλημα. Ο οφθαλμίατρος μπορεί να προτείνει το έμπλαστρο των ματιών ως θεραπεία για την ενίσχυση και τη βελτίωση της όρασης στο πιο αδύναμο μάτι.

Ανεπάρκεια σύγκλισης: Σε αυτό το πρόβλημα όρασης, το παιδί δεν μπορεί να διατηρήσει την ευθυγράμμιση των ματιών όταν βλέπει πιο κοντά αντικείμενα. Το πρόβλημα μπορεί να προκαλέσει διπλή όραση ή δυσφορία στα μάτια κατά την ανάγνωση.

Στραβισμός (κακή ευθυγράμμιση των ματιών) : Μπορεί να υπάρχουν πολλές διαφορετικές αιτίες για κακή ευθυγράμμιση ή σταυρωμένα μάτια, συμπεριλαμβανομένων των προβλημάτων ελέγχου των μυών στο προσβεβλημένο μάτι/μάτια. Αυτή η πάθηση προκαλεί συνήθως αμβλυωπία. Συνιστάτε να αντιμετωπιστεί όταν το παιδί είναι πολύ μικρό για να βοηθήσει τις δεξιότητες ομαδοποίησης των ματιών και την όραση να αναπτυχθούν φυσιολογικά.

Αχρωματοψία, προβλήματα εστίασης και κακή αντίληψη βάθους : Ο οφθαλμίατρος μπορεί επίσης να ελέγξει την ικανότητα εστίασης του παιδιού, την αντίληψη του βάθους και πολλά άλλα.

Προβλήματα που σχετίζονται με την υγεία των ματιών : Ο οφθαλμίατρος θα εξετάσει τα βλέφαρα του παιδιού για να αναζητήσει ανωμαλίες ή σημεία όπως πρήξιμο, εκκρίσεις ματιών, εξογκώματα ή μολυσμένα θυλάκια των βλεφαρίδων. Θα εξετάσουν επίσης τον φακό, τον κερατοειδή χιτώνα και την ίριδα για να αναζητήσουν ανωμαλίες όπως θολότητα (θολότητα) κλπ.

Γιατί είναι σημαντικές οι οφθαλμολογικές εξετάσεις για παιδιά;

Οι οφθαλμολογικές εξετάσεις για παιδιά είναι ζωτικής σημασίας για να διασφαλιστεί ότι δεν έχουν προβλήματα όρασης και υγιή μάτια. Θέματα που σχετίζονται με την όραση μπορούν να επηρεάσουν την ακαδημαϊκή απόδοση του παιδιού σας και ενδεχομένως την ασφάλειά του. Ο άλλος λόγος για τον οποίο οι πρώιμες οφθαλμολογικές εξετάσεις είναι απαραίτητες είναι ότι τα παιδιά απαιτούν αυτές τις δεξιότητες για βέλτιστη μάθηση:

  • Ακριβής ικανότητα κίνησης των ματιών
  • Εξαιρετική οπτική οξύτητα σε διάφορες αποστάσεις
  • Βελτίωση στην ικανότητα του παιδιού σας να μαθαίνει
  • Άνετες και ακριβείς δεξιότητες ομαδοποίησης ματιών

Ποια είναι τα κοινά συμπτώματα των προβλημάτων στα μάτια;

Ένα πρόβλημα όπως ένα μάτι που δείχνει προς τη λάθος κατεύθυνση δεν είναι δύσκολο να εντοπιστεί. Ωστόσο, τα περισσότερα από τα συμπτώματα δεν είναι τόσο εμφανή. Αρκετά πιο λεπτά συμπτώματα μπορεί να υποδεικνύουν αδιάγνωστα οφθαλμικά προβλήματα, όπως:

  • Μια συνήθεια να καλύπτουμε μόνο το ένα μάτι ενώ διαβάζουμε
  • Πρόβλημα στην ολοκλήρωση των σχολικών εργασιών
  • Μικρό διάστημα προσοχής (ειδικά όταν περιλαμβάνει κοντινή εργασία)
  • Συχνός βλεφαρισμός και τρίψιμο των ματιών
  • ταραχή
  • Δυσκολία αναγνωστικής κατανόησης
  • Συχνοί πονοκέφαλοι

Ακόμα κι αν όλα αυτά τα συμπτώματα φαίνονται να συνδέονται με μαθησιακές διαταραχές, είναι προτιμότερο να επισκεφτείτε έναν οφθαλμίατρο για οφθαλμολογική εξέταση για να αποκλείσετε προβλήματα όρασης.

Μια οφθαλμολογική εξέταση την κατάλληλη στιγμή είναι καίρια

Η έγκαιρη αντιμετώπιση των προβλημάτων των ματιών και η αντιμετώπισή τους μπορεί να αποτρέψει την κλιμάκωση τους και να επηρεάσει τις δραστηριότητες, την εκπαίδευση και την κοινωνική ζωή του παιδιού σας. Ανάλογα με το θέμα, ο οφθαλμίατρος μπορεί να συστήσει οπτική θεραπεία, γυαλιά οράσεως ή άλλες θεραπείες.

Συμβουλευτείτε έναν εξειδικευμένο και πιστοποιημένο οφθαλμίατρο και κάντε μια λεπτομερή οφθαλμολογική εξέταση για το παιδί σας. Θα βοηθήσει στον αποκλεισμό λιγότερο γνωστών οφθαλμικών προβλημάτων ότι μια σχολική νοσοκόμα θα πραγματοποιήσει ένα βασικό τεστ όρασης.

Για τους περισσότερους ασθενείς που φροντίζουν τα μάτια τους, οι φακοί επαφής είναι μια εύκολη και βολική επιλογή για τη διόρθωση της όρασης.

Ο οπτομέτρης είναι ο άνθρωπο σας! Είναι ο επιστήμονας ο οποίος έχει ως αντικείμενο την πρωτοβάθμια εξέταση της όρασης, δηλαδή τη διάγνωση και αποκατάσταση των προβλημάτων όρασης. Είναι εκπαιδευμένοι να παρέχουν υψηλής ποιότητας φακούς επαφής και γυαλιά οράσεως και να διασφαλίζουν ότι είναι ιδανικοί για τον ασθενή.

Οι οφθαλμικές εξετάσεις που πραγματοποιούν βοηθούν στην αξιολόγηση της οπτικής οξύτητας του παιδιού σας ενώ εξετάζεται η πλήρης υγεία των ματιών του. Οι ετήσιες εξετάσεις είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να προστατέψετε τα μάτια του παιδιού σας και να αντιμετωπίσετε τυχόν προβλήματα πριν ξεφύγουν από τον έλεγχο. Η έγκαιρη αντιμετώπιση ακόμη και των παραμικρών προβλημάτων όρασης θα διασφαλίσει ότι το παιδί σας θα μαθαίνει καλύτερα καθώς είναι πιο άνετο και σίγουρο στα κοινωνικά περιβάλλοντα.

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, τα περισσότερα προβλήματα όρασης και οφθαλμών δεν έχουν συγκεκριμένα ή εμφανή συμπτώματα και περνούν απαρατήρητα. Ωστόσο, οι αδειούχοι οπτομέτρες μπορούν να δώσουν διάγνωση άμεσα και να συνταγογραφήσουν κατάλληλα γυαλιά για το παιδί σας.

Πραγματοποιήστε μια οφθαλμική εξέταση για το παιδί σας σήμερα κιόλας!

Πηγή : jacksondavenport.com