Γυαλιά: τα υπέρ και τα κατά στα υλικά τους

γυαλιά υλικά

Όταν αγοράζετε γυαλιά είτε σε τοπικό κατάστημα είτε στο διαδίκτυο, πιθανότατα θα συναντήσετε μια μεγάλη γκάμα από διαφορετικά υλικά σκελετών. Μπορεί να σας προκαλέσει σύγχυση να καταλάβετε τι τύπος σκελετού μπορεί να θέλετε και τα οφέλη κάθε υλικού. Η επιλογή του σωστού υλικού είναι απαραίτητη για να διασφαλιστεί ότι τα γυαλιά σας θα διαρκέσουν για όσο καιρό τα περιμένετε, ώστε να φοριούνται άνετα για όσο καιρό χρειαστείτε να τα φοράτε.

Ποικίλα υλικών σκελετού γυαλιών διευρύνουν σημαντικά τις επιλογές σας για μια νέα εμφάνιση. Όταν αγοράζετε νέα γυαλιά οράσεως ή γυαλιά ηλίου, ζητώντας συμβουλές από τον οπτικό σας σχετικά με την ποικιλία στα χρώματα, την αντοχή, την ελαφρότητα, τις αγαπημένες μάρκες, τα υποαλλεργικά υλικά, τη μοναδικότητα και την τιμή.

Στην πραγματικότητα, η εύρεση γυαλιών οράσεως με τις πιο σημαντικές ιδιότητες για εσάς θα μπορούσε να είναι τόσο απλή όσο η επιλογή του σωστού υλικού σκελετού, καθώς κάθε τύπος έχει τις δικές του μοναδικές δυνάμεις. Εάν κάνετε αγορές μέσω Διαδικτύου, χρησιμοποιώντας το φίλτρο ΄΄υλικά΄΄ του λιανοπωλητή ενώ κάνετε περιήγηση στα γυαλιά για να βεβαιωθείτε ότι βρίσκετε αυτό που ψάχνετε.

Στον παρακάτω οδηγό, θα αναφερθούμε σε μερικά από τα πιο κοινά υλικά που χρησιμοποιούν για όλους τους τύπους γυαλιών. Αυτό περιλαμβάνει από τα ποιο δημοφιλή υλικά για σύγχρονα γυαλιά μέχρι και υλικά που μπορεί να βρείτε σε vintage γυαλιά οράσεως ή ηλίου.

Οξεική κυτταρίνη :

Ονομάζεται η συνθετική ένωση που προέρχεται από την ακετυλίωση της φυτικής ουσίας κυτταρίνης. Συνηθίζετε να χρησιμοποιείτε σε συμπαγή πλαστικά μέρη όπως λαβές εργαλείων, σε φιλμ για φωτογραφία ή και συσκευασία φαγητού, αν και η χρήση του σε αυτές τις εφαρμογές έχει μειωθεί. Τα προηγούμενα πλαστικά είχαν ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένου του ότι ήταν πολύ εύθραυστα ή εύφλεκτα.

Για παράδειγμα, πριν από τη δεκαετία του 40′, κατασκευάζονταν πολλά είδη γυαλιών με σελιλόιντ (υλικό στο οποίο που καταγράφετε για όσα κινηματογραφούνται ή φωτογραφίζονται), τα οποία είχαν το μειονέκτημα να φθείρονται συχνά μετά από μερικά χρόνια και να είναι εύφλεκτα.

Η οξική κυτταρίνη δεν έχει κανένα από αυτά τα μειονεκτήματα, ενώ είναι επίσης ελαφρύ, εύκολο στο καλούπι και εύκολο στο χρωματισμό με μια πλούσια γκάμα αποχρώσεων και σχεδίων. Περεταίρω, έχει μετατραπεί σε ένα πολύ πιο ευέλικτο υλικό και χρησιμοποιείται ευρέως σε κουφώματα σχεδιαστών, προσφέροντας εξαιρετική αντοχή σε σύγκριση με πολλά άλλα υλικά.

Σε αντίθεση, οι σκελετοί με χύτευση με έγχυση βρίσκονται συχνά σε φθηνότερα γυαλιά. Ωστόσο, θεωρούνται χαμηλότερης ποιότητας λόγω της «φθηνής» εμφάνισης και αίσθησης τους. Συχνά διασπώνται πιο γρήγορα από άλλους τύπους γυαλιών και έχουν λιγότερο φυσική αίσθηση σε σύγκριση με τα γυαλιά οξικής κυτταρίνης.

Η διαδικασία που χρησιμοποιείται για την παραγωγή οξικής κυτταρίνης περιλαμβάνει διάφορα στάδια που εκτελούνται με το χέρι, συμπεριλαμβανομένης της κοπής των διαφόρων τμημάτων των γυαλιών, του γυαλίσματος με το χέρι και της συναρμολόγησής τους. Δημιουργούνται διαφορετικά καλούπια για κάθε τύπο πλαισίου και οι σκελετοί παράγονται μαζικά πολύ εύκολα με αυτή τη μέθοδο.

Πλαστική ύλη:

Αν επιθυμείτε χρώματα ανάλογα ενός ουράνιου τόξου, τότε το ζυλ (ζυλονίτης ή οξική κυτταρίνη) είναι το υλικό σας. Το Zyl είναι μια πολύ οικονομική και δημιουργική επιλογή για γυαλιά και είναι εξαιρετικά ελαφρύ. Ιδιαίτερα δημοφιλή αυτή τη στιγμή είναι οι πλαστικοποιημένοι σκελετοί ζυλίου που έχουν χρώματα σε στρώσεις. Ψάξτε για ανοιχτά χρώματα στις εσωτερικές πλευρές, που μπορεί να κάνουν τα γυαλιά σας να «εξαφανίζονται» από το οπτικό σας πεδίο όταν τα φοράτε. Ένας ολόμαυρος σκελετός, από την άλλη πλευρά, είναι ορατός ανά πάσα στιγμή τόσο στην εσωτερική όσο και στην εξωτερική πλευρά.

Εάν αγοράζετε γυαλιά online, μπορείτε συνήθως να μάθετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το υλικό για την κατασκευή των γυαλιών σας στην περιγραφή του προϊόντος και εάν τα γυαλιά είναι κατασκευασμένα από πλαστικό με βάση το πετρέλαιο, θα πρέπει να το αναφερθεί κάπου στον ιστότοπο της εταιρείας.

Νάιλον :

Το νάιλον είναι το παρατσούκλι για το οξικό άλας, ένα πλαστικό. Είναι ένα άλλο δημοφιλές υλικό που έχει χρησιμοποιηθεί για γυαλιά επειδή είναι ανθεκτικό και σε ζεστές και κρύες θερμοκρασίες. Το νάιλον χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά για γυαλιά τη δεκαετία του 40΄, το αρχικό υλικό που χρησιμοποιήθηκε ήταν πιο εύθραυστο, αλλά στη πορεία παρουσιάστηκε  ένα πιο ανθεκτικό υλικό.

Το υλικό χρησιμοποιείται συνήθως για αθλητικά γυαλιά ηλίου, επειδή μπορεί εύκολα να διαμορφωθεί σε στυλ περιτυλίγματος. Το πλαστικό μπορεί να είναι άκαμπτο και να αισθάνεται αφύσικο ή άβολο. Μπορεί επίσης να βαφτεί μόνο με απλά χρώματα. Αν και τα νάιλον γυαλιά οράσεως και τα γυαλιά ηλίου είναι ισχυρά, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να γίνουν εύθραυστα με την πάροδο του χρόνου και με την έκθεση σε χαμηλή υγρασία.

Το νάιλον διαμορφώνεται εύκολα στα σημερινά δημοφιλή στυλ περιτυλίγματος, καθώς και σε άλλα σχήματα που είναι δύσκολο να παραχθούν. Μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά πλαστικό από καστορέλαιο χρησιμοποιείται πλέον σε ορισμένα γυαλιά.

Χρησιμοποιείται παραδοσιακά ως καθαρτικό, συστατικό σαπουνιού και λιπαντικό μηχανών, το καστορέλαιο κάνει επίσης το δρόμο του στα πλαστικά ανταλλακτικά αυτοκινήτων, μαζί με άλλα πλαστικά που δεν έχουν βάση το πετρέλαιο. Οι λόγοι για την ανάπτυξη του πλαστικού καστορέλαιου περιλαμβάνουν την υψηλή τιμή του πετρελαίου και την ευκολία καλλιέργειας φυτών καστορέλαιου σε μέρη όπου άλλα κερδοφόρα φυτά δεν ευδοκιμούν.

Από κατασκευής τους οι πλαστικοί σκελετοί έχουν κάποια μειονεκτήματα. Είναι πιο εύκολο να σπάσουν από τα μεταλλικούς, θα καούν (αλλά δεν αναφλέγονται εύκολα) και η γήρανση και η έκθεση στο ηλιακό φως μειώνουν ελαφρώς τη δύναμή τους. Το χρώμα τους μπορεί να ξεθωριάσει με την πάροδο του χρόνου, αλλά όχι τόσο με τα σύγχρονα υλικά.

Τιτάνιο:

Το τιτάνιο χρησιμοποιούν συνήθως σε μερικά από τα πιο ακριβά γυαλιά σχεδιαστών ή σε κράμα τιτανίου. Αυτό είναι ένα ισχυρό, υψηλής τεχνολογίας και εξαιρετικά ανθεκτικό μέταλλο που χρησιμοποιείται συχνά στους πιο προηγμένους τεχνολογικά τύπους κατασκευών, συμπεριλαμβανομένων των αεροδιαστημικών, ιατρικών και στρατιωτικών εφαρμογών. Για τα γυαλιά οράσεως, το τιτάνιο αποτελεί εξαιρετικό υλικό για σκελετούς και μεντεσέδες.

Αν και ελαφρύ σε βάρος, θεωρείτε ισχυρό και ανθεκτικό στη διάβρωση, καθώς και υποαλλεργικό. Το μειονέκτημα για το τιτάνιο ξεκινούν από την τιμή του καθώς επρόκειτο για ένα πολύ ακριβό υλικό και μπορεί να ανεβάσει σημαντικά το κόστος των γυαλιών.

Έτσι, χρησιμοποιούν συχνά κράματα τιτανίου, τα οποία είναι ένας συνδυασμός τιτανίου και άλλων μετάλλων, τα οποία εξακολουθούν να προσφέρουν πολλά από τα οφέλη του τιτανίου με χαμηλότερο κόστος. Είναι επίσης συνήθως διαθέσιμο σε πολύ πιο περιορισμένη επιλογή χρωμάτων σε σύγκριση με την οξική κυτταρίνη λόγω της μικρότερης ποσότητας που παράγεται και της μεγαλύτερης δυσκολίας βαφής με πολύπλοκα σχέδια.

Χάλυβας από κράμα Monel:

Το κράμα χάλυβα Monel είναι ένα άλλο από τα κορυφαία υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή οπτικών σκελετών. Αυτό το υλικό αποτελείται από νικέλιο που περιέχει επίσης 20-29 τοις εκατό χαλκό και μικρές ποσότητες σιδήρου, μαγγανίου, ψευδαργύρου και πυριτίου.

Τα κράματα Monel τα χρησιμοποιούν σε ένα ευρύ φάσμα διαφορετικών εφαρμογών, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής αεροσκαφών, βαλβίδων, πνευστών, δεξαμενών νερού και πολλά άλλα. Το κράμα προσφέρει πολλές διαφορετικές ευεργετικές ιδιότητες, όπως είναι ισχυρότερο από τον χάλυβα, ανθεκτικό στη διάβρωση, ελατό, εξαιρετικά ανθεκτικό στη θερμική διαστολή ή παραμόρφωση.

Αυτός ο τύπος μετάλλου είναι εξαιρετικός για χρήση σε γυαλιά και γυαλιά ηλίου, αλλά είναι πιο ακριβός από την οξική κυτταρίνη που μπορεί να ανεβάσει τις τιμές για τα γυαλιά που κατασκευάζονται με αυτό.

Οι επιλογές χρωμάτων είναι συνήθως πολύ πιο περιορισμένες σε σύγκριση είτε με πλαστικά γυαλιά με έγχυση είτε με οξική κυτταρίνη, κατά τη διαδικασία κατασκευής τα κουφώματα με το υλικό είναι συνήθως λεπτά και δύσκολα να τα χρωματίσουν, υπάρχουν περιορισμένες επιλογές όσον αφορά τα διαθέσιμα χρώματα .

Η αίσθηση των πλαισίων από κράμα Monel είναι επίσης λιγότερο φυσική σε σύγκριση με την οξική κυτταρίνη και άλλα υλικά. Μπορεί να ρυθμιστεί όπως και σε άλλα υλικά.

Πλεονεκτήματα-μειονεκτήματα  κάθε υλικού

Αν και περιστασιακά χρησιμοποιούν άλλα υλικά για την παραγωγή σκελετών γυαλιών, τα υλικά που αναφέρουμε παραπάνω είναι πολύ κοινά. Όταν αγοράζετε γυαλιά οράσεως στο διαδίκτυο, θα θέλετε να επιλέξετε το υλικό που σας ταιριάζει καλύτερα και προσφέρει τα οφέλη που θέλετε στην τιμή που αναζητάτε. Παρακάτω μπορείτε να βρείτε μια περίληψη των πλεονεκτημάτων και των μειονεκτημάτων κάθε υλικού πλαισίου, ώστε να αποφασίσετε τι μπορεί να είναι καλύτερο για εσάς:

Οξεική κυτταρίνη

Πλεονεκτήματα :

  • Παράγεται από φιλικό προς το περιβάλλον υλικό
  • Χαμηλό κόστος και άφθονο
  • Άνετο στη χρήση για μεγάλες περιόδους
  • Μπορεί να βαφτεί με πολλά διαφορετικά χρώματα
  • Υποαλλεργικό

Μειονεκτήματα :

  • Μπορεί να παραμορφωθεί όταν εκτίθεται σε υψηλές θερμοκρασίες

Πλαστικό έγχυσης με βάση το πετρέλαιο

Πλεονεκτήματα :

  • Μπορεί να παραμορφωθεί όταν υπόκειται σε υπερβολική θερμότητα
  • Χαμηλό κόστος λόγω του γρήγορου χρόνου παραγωγής
  • Μπορεί να κατασκευαστεί σε μεγάλη γκάμα χρωμάτων
  • Ελαφρύ και συνήθως άνετο στη χρήση

Μειονεκτήματα :

  • Μπορεί να αλλοιωθεί γρήγορα με συχνή χρήση
  • Τα χρώματα μπορεί να ξεθωριάσουν με την έκθεση στον ήλιο
  • Δεν έχει τόσο φυσική αίσθηση όσο η οξική κυτταρίνη
  • Μπορεί να σπάσει όταν υπόκειται σε κρύο ή ζέστη

Νάιλον

Πλεονεκτήματα :

  • Ανθεκτικό και ανθεκτικό στη ζέστη και το κρύο
  • Μπορεί να διαμορφωθεί εύκολα σε περιτυλιγμένο πλαίσιο

Μειονεκτήματα :

  • Μπορεί να αισθάνεται άκαμπτο ή αφύσικο
  • Μπορεί να γίνει εύθραυστο με την πάροδο του χρόνου
  • Πολύ πιο περιορισμένη γκάμα χρωμάτων

Τιτάνιο

Πλεονεκτήματα :

  • Δυνατό και ανθεκτικό
  • Ελαφρύ και άνετο
  • Υποαλλεργικό
  • Ανθεκτικό στη διάβρωση
  • Ανθεκτικό στις αλλαγές θερμοκρασίας

Μειονεκτήματα :

  • Μειονεκτήματα τιτανίου
  • Εξαιρετικά υψηλό κόστος
  • Διατίθεται σε περιορισμένες ποσότητες
  • Περιορισμένη επιλογή χρωμάτων

Monel Steel

Πλεονεκτήματα :

  • Ανθεκτικό στη διάβρωση
  • Δεν είναι ευαίσθητο στις αλλαγές θερμοκρασίας
  • Υποαλλεργικό
  • Πιο δυνατό από το ατσάλι
  • Μπορεί να διαμορφωθεί σε πολλούς διαφορετικούς τύπους πλαισίου

Μειονεκτήματα :

  • Περιορισμένα χρώματα και σχέδια
  • Μπορεί να έχει υψηλό κόστος

Συμπεράσματα :

Όσο άφορα τα υλικά γυαλιών, δεν υπάρχει ξεκάθαρη “καλύτερη” επιλογή, επειδή κάθε υλικό έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του. Ποιος σκελετός είναι κατάλληλος για εσάς θα εξαρτηθεί από μια μεγάλη ποικιλία παραγόντων που περιλαμβάνουν τον προϋπολογισμό σας, τον τρόπο ζωής σας και την αίσθηση του στυλ σας. Το ιδανικό πλαίσιο για εσάς μπορεί να μην είναι το ιδανικό πλαίσιο για ένα άλλο άτομο και το αντίστροφο. Οι συμβουλές σε αυτόν τον οδηγό έχουν ως στόχο να βοηθήσουν στην επιλογή για το τέλειο υλικό σκελετού για τα γυαλιά σας.

Πηγή : classicspecs.com