Η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να προκαλέσει οφθαλμικά προβλήματα;

ατμοσφαιρική ρύπανση

Νέα έρευνα δείχνει ότι η ζωή σε μια πόλη με ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τις πιθανότητες να αναπτύξετε οφθαλμικά προβλήματα. Μια κύρια αιτία τύφλωσης είναι η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (AMD). Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Ophthalmology, διαπίστωσε ότι οι κάτοικοι περιοχών με υψηλούς ρύπους είχαν τουλάχιστον 8% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με AMD από τους κατοίκους λιγότερους.Η AMD αναπτύσσεται όταν η ωχρά κηλίδα, το τμήμα του ματιού που είναι υπεύθυνο για την κεντρική όραση, έχει υποστεί βλάβη.

Πώς η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί προβλήματα στα μάτια;

Αυτή η νέα μελέτη δείχνει μια συσχέτιση μεταξύ της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και του κινδύνου AMD. Ωστόσο, ακόμα δεν γνωρίζουμε τον μηχανισμό που εμπλέκεται, δήλωσε ο Raj Maturi, MD. Επρόκειτο, για τον κλινικό εκπρόσωπο της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας. Γνωρίζουμε ότι η αυξημένη φλεγμονή μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ξηρής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και οι ρύποι αυξάνουν τις φλεγμονώδεις αποκρίσεις.

Πώς μπορώ να ξέρω αν έχω ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας;

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν απώλεια κεντρικής όρασης, θολή όραση ή εμφάνιση κυματιστών γραμμών (Μεταμορφοψία).

Κατά τις πρώτες φάσεις της AMD, οι άνθρωποι συχνά δεν παρατηρούν αλλαγές στην όρασή τους. Εξαιτίας αυτού, είναι σημαντικό να ελέγχετε τα μάτια σας τακτικά από έναν οφθαλμίατρο.

Μειώστε τον κίνδυνο απώλειας όρασης από εκφύλιση της ωχράς κηλίδας

Αν και ορισμένοι παράγοντες μπορεί να είναι εκτός ελέγχου, υπάρχουν αρκετές αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο απώλειας όρασης από την AMD. Αυτές οι υγιεινές συνήθειες περιλαμβάνουν την αποφυγή ή την απαλλαγή από το κάπνισμα, υγιεινή διατροφή για τα μάτια και την τακτική γυμναστική.

Γνωρίζουμε ότι τα γονίδια μας μπορούν να συμβάλουν στο μισό σχεδόν κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας σε μερικούς ανθρώπους. Εμείς, φυσικά, δεν μπορούμε να το αλλάξουμε αυτό. Αν και υπάρχουν φάρμακα επί του παρόντος σε ερευνητικές μελέτες για να το αντιμετωπίσουμε, δήλωσε ο Δρ. Maturi. Οι παράγοντες κινδύνου που μπορούμε να προλάβουμε περιλαμβάνουν το κάπνισμα, την υψηλή αρτηριακή πίεση και την υψηλή χοληστερόλη.

Οι θεραπείες για οφθαλμικές παθήσεις όπως η υγρή AMD είναι πιο αποτελεσματικές με έγκαιρη διάγνωση. Βεβαιωθείτε ότι κάνετε τακτικές ολοκληρωμένες οφθαλμολογικές εξετάσεις για να μειώσετε τον κίνδυνο της απώλειας όρασης.

Πηγή: aao.org