Ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας: αιτίες, συμπτώματα και θεραπεία

ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας

Τι είναι η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας;

Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (AMD) είναι μια ασθένεια των ματιών που επηρεάζει την κεντρική όραση. Τα άτομα με AMD δεν μπορούν να δουν άτομα ή πράγματα που βρίσκονται ακριβώς μπροστά τους. Αυτό το οφθαλμικό πρόβλημα που σχετίζεται με την ηλικία εμφανίζεται σε άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών. Η AMD επηρεάζει την ωχρά κηλίδα, το πίσω μέρος του αμφιβληστροειδούς που ελέγχει την κεντρική όραση. Τα άτομα με AMD δεν είναι εντελώς τυφλά. Η περιφερειακή τους όραση (ικανότητα να βλέπουν τα πράγματα στα πλάγια) είναι καλή.

Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας επηρεάζει και τα δύο μάτια;

Η AMD μπορεί να αναπτυχθεί στο ένα μάτι ή και στα δύο μάτια.

Πόσο συχνή είναι η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας;

Περισσότεροι από 10 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Είναι η κύρια αιτία απώλειας της όρασης. Η ασθένεια επηρεάζει περισσότερους ανθρώπους από ότι ο καταρράκτης και το γλαύκωμα μαζί.

Ποιος μπορεί να εμφανίσει ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας;

Όπως υποδηλώνει και το όνομα, η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας είναι πιο πιθανό να συμβεί καθώς μεγαλώνετε. Άλλοι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν:

  • Οικογενειακό ιστορικό AMD.
  • Αυξημένο σωματικό βάρος.
  • Κάπνισμα.
  • Υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση).
  • Δίαιτα υψηλή σε κορεσμένα λιπαρά.

Ποιοι είναι οι τύποι της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας;

Υπάρχουν δύο τύποι AMD:

Ξηρή μορφή

Έως και το 90% των ατόμων με εκφύλιση της ωχράς κηλίδας έχουν την ξηρή μορφή. Αναπτύσσεται όταν σχηματίζονται μικροσκοπικές κίτρινες εναποθέσεις πρωτεΐνης (Drusen)  κάτω από την ωχρά κηλίδα. Οι συσσωρευμένες εναποθέσεις ξηραίνουν και λεπταίνουν την ωχρά κηλίδα. Η απώλεια όρασης με την ξηρή μορφή τείνει να εμφανίζεται σταδιακά. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν χάνουν εντελώς την κεντρική όραση. Σπάνια, η ξηρή μορφή οδηγεί στην υγρή μορφή.

Υγρή μορφή

Εμφανίζεται όταν αναπτύσσονται μη φυσιολογικά αιμοφόρα αγγεία κάτω από τον αμφιβληστροειδή και την ωχρά κηλίδα. Τα αιμοφόρα αγγεία απελευθερώνουν αίμα και υγρό (μια κατάσταση που ονομάζεται χοριοειδική νεοαγγείωση ή CNV). Λόγω της συσσώρευσης υγρού, σχηματίζεται διόγκωση στην ωχρά κηλίδα. Μπορεί να βλέπετε σκοτεινά σημεία στο κέντρο της όρασής σας. Περίπου το 15% των ατόμων με εκφύλιση της ωχράς κηλίδας έχουν την υγρή μορφή. Αυτός ο τύπος είναι πιο σοβαρός. Μπορεί γρήγορα να οδηγήσει σε ολική απώλεια της κεντρικής όρασης.

Ποια είναι τα στάδια της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας;

Η AMD εμφανίζεται σε τρία στάδια. Συχνά, συμπτώματα όπως η απώλεια όρασης δεν είναι εμφανή μέχρι το τελευταίο στάδιο.

  • Πρώιμο: Η ωχρά κηλίδα αλλάζει, αλλά η όραση δεν επηρεάζεται.
  • Ενδιάμεσο: Η όραση μπορεί να γίνει θολή ή κυματιστή.
  • Προχωρημένο: Η κεντρική όραση έχει χαθεί εντελώς.

Τι προκαλεί την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας;

Η AMD είναι ένας τύπος κληρονομικής οφθαλμικής νόσου. Ωστόσο, η νόσος αναπτύσσεται και σε άτομα χωρίς οικογενειακό ιστορικό. Η AMD εμφανίζεται όταν η ωχρά κηλίδα στο πίσω μέρος του ματιού αρχίζει να επιδεινώνεται για άγνωστους λόγους.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας;

Η ωχρά κηλίδα βοηθά στην αποστολή εικόνων από το οπτικό νεύρο του ματιού στον εγκέφαλο. Εάν έχετε κατεστραμμένη ωχρά κηλίδα, ο εγκέφαλός σας δεν μπορεί να καταλάβει ή να διαβάσει τις εικόνες που βλέπουν τα μάτια σας.

Πολλοί άνθρωποι με ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας δεν έχουν συμπτώματα μέχρι να προχωρήσει η ασθένεια. Μπορεί να αντιμετωπίσετε:

  • Θολή (χαμηλή) όραση.
  • Κενά ή σκοτεινά σημεία στο οπτικό σας πεδίο.
  • Η εμφάνιση κυμάτων ή καμπυλών σε ευθείες γραμμές.

Πώς γίνεται η διάγνωση της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας;

Επειδή η AMD σπάνια προκαλεί συμπτώματα στα αρχικά της στάδια, οι ετήσιες οφθαλμικές εξετάσεις είναι το κλειδί για την ανίχνευση της νόσου και την έναρξη θεραπειών, όταν δηλαδή αυτές είναι πιο αποτελεσματικές. Κατά τη διάρκεια της οφθαλμολογικής εξέτασης, ο γιατρός σας ελέγχει για αλλαγές στον αμφιβληστροειδή και την ωχρά κηλίδα. Μπορείτε να κάνετε μία ή περισσότερες από αυτές τις εξετάσεις:

Δοκιμή οπτικού πεδίου

Το πλέγμα Amsler είναι ένα πλέγμα από ευθείες γραμμές με μια μεγάλη κουκκίδα στο κέντρο. Ο οφθαλμίατρος μπορεί να σας ζητήσει να προσδιορίσετε γραμμές ή τμήματα στο πλέγμα που φαίνονται θολές, κυματιστές ή σπασμένες. Η μεγάλη παραμόρφωση μπορεί να υποδεικνύει ότι έχετε AMD ή ότι η ασθένεια επιδεινώνεται. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό το τεστ οπτικής οξύτητας στο σπίτι, ώστε να παρακολουθήσετε την όρασή σας.

Εξέταση διεσταλμένων οφθαλμών

Οι οφθαλμικές σταγόνες διαστέλλουν ή διευρύνουν τις κόρες των ματιών σας. Μόλις τα μάτια σας διαστέλλονται, ο οφθαλμίατρος χρησιμοποιεί έναν ειδικό φακό για να κοιτάξει μέσα στα μάτια σας.

Αγγειογραφία φλουορεσκεΐνης

Ο γιατρός σας εγχέει μια κίτρινη χρωστική ουσία, που ονομάζεται φλουορεσκεΐνη, σε μια φλέβα στο χέρι σας. Μια ειδική κάμερα παρακολουθεί τη βαφή καθώς ταξιδεύει μέσα από τα αιμοφόρα αγγεία του ματιού. Οι φωτογραφίες μπορούν να αποκαλύψουν οποιαδήποτε διαρροή κάτω από την ωχρά κηλίδα.

Οπτική τομογραφία συνοχής (OCT)

Αυτό το μηχάνημα απεικόνισης λαμβάνει λεπτομερείς εικόνες του πίσω μέρους του ματιού, συμπεριλαμβανομένων του αμφιβληστροειδούς και της ωχράς κηλίδας. Η οπτική τομογραφία συνοχής δεν είναι επεμβατική ή επώδυνη. Απλώς κοιτάτε μέσα σε έναν φακό ενώ το μηχάνημα τραβάει φωτογραφίες.

Αγγειογραφία οπτικής τομογραφίας συνοχής (OCTA)

Αυτό το διαγνωστικό εργαλείο χρησιμοποιεί ανάκλαση φωτός λέιζερ (αντί για βαφή φλουορεσκεΐνης) και τη συσκευή σάρωσης OCT. Χρειάζονται μόνο λίγα λεπτά και παράγει τρισδιάστατες εικόνες της ροής του αίματος μέσα από το μάτι.

Πώς αντιμετωπίζεται ή αντιμετωπίζεται η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας;

Η AMD δε θεραπεύεται. Η έγκαιρη έναρξη θεραπειών μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου και να μειώσει τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων. Ακόμη και με επιτυχείς θεραπείες, τα συμπτώματα AMD συχνά επανέρχονται. Ανάλογα με τον τύπο της νόσου, οι θεραπείες περιλαμβάνουν:

Συμπληρώματα διατροφής

Μελέτη σχετιζόμενη με την ηλικία των ματιών (AREDS) διαπίστωσε ότι ένας συνδυασμός βιταμινών και μετάλλων μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη της ξηρής AMD. Τα συμπληρώματα AREDS περιλαμβάνουν βιταμίνη C, βιταμίνη Ε, λουτεΐνη, ψευδάργυρο, χαλκό, ζεαξανθίνη και βήτα καροτίνη. (Οι καπνιστές δεν πρέπει να λαμβάνουν βήτα καροτίνη γιατί αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα.)

Αντιαγγειακός ενδοθηλιακός αυξητικός παράγοντας (anti-VEGF)

Αυτή η θεραπεία για την υγρή AMD εμποδίζει την παραγωγή του VEGF, μιας πρωτεΐνης που παράγει νέα αιμοφόρα αγγεία. Ο οφθαλμίατρος κάνει ένεση αντι-VEGF στο μουδιασμένο μάτι. Το φάρμακο επιβραδύνει ή σταματά την ανάπτυξη των αιμοφόρων αγγείων. Αυτή η θεραπεία μερικές φορές βελτιώνει την όραση.

Φωτοδυναμική θεραπεία (PDT)

Κατά τη διάρκεια της φωτοδυναμικής θεραπείας, ο γιατρός σας χρησιμοποιεί έναν συνδυασμό ενέσιμου φωτοευαίσθητου φαρμάκου και λέιζερ για να καταστρέψει επιπλέον αιμοφόρα αγγεία στο μάτι. Ο οφθαλμίατρος μπορεί να συνδυάσει το PDT με το anti-VEGF.

Ποιες είναι οι παρενέργειες ή οι κίνδυνοι της θεραπείας της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας που σχετίζονται με την ηλικία;

Οι θεραπείες για την υγρή AMD ενέχουν κάποιο κίνδυνο επιπλοκών, όπως:

Ποιες είναι οι επιπλοκές της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας;

Η απώλεια της κεντρικής σας όρασης μπορεί να σας καταστήσει δύσκολο το να κάνετε ορισμένες εργασίες. Ανάλογα με την έκταση της απώλειας της όρασης, μπορεί να μην μπορείτε να διαβάζετε καλά, να αναγνωρίζετε πρόσωπα, να οδηγείτε, να μαγειρεύετε ή να κάνετε επισκευές στο σπίτι. Εάν η AMD είναι σοβαρή, μπορεί να θεωρηθείτε νομικά τυφλός. Αυτές οι αλλαγές μπορεί να οδηγήσουν σε κατάθλιψη και άγχος. Μερικά άτομα με AMD εμφανίζουν το σύνδρομο Charles Bonnet, μια κατάσταση που προκαλεί οπτικές παραισθήσεις.

Πώς μπορώ να αποτρέψω την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας;

Μπορείτε να ακολουθήσετε αυτά τα βήματα για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης AMD:

  • Κόψετε το κάπνισμα.
  • Χάστε βάρος.
  • Παραμείνετε σωματικά δραστήριοι.
  • Διατηρήστε υγιή επίπεδα αρτηριακής πίεσης και χοληστερόλης.
  • Ακολουθήστε μια υγιεινή διατροφή.

Ποια είναι η προοπτική για τα άτομα με ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας;

Δεν αντιμετωπίζουν όλοι όσοι έχουν AMD σημαντική απώλεια της όρασης. Με την ξηρή AMD, η απώλεια όρασης μπορεί να συμβεί αργά και να πάρει πολύ χρόνο για να συμβεί. Επειδή η πάθηση μπορεί να επηρεάσει μόνο ένα μάτι, μπορεί να μην παρατηρήσετε καμία αλλαγή στην όραση. Μερικές φορές, η απώλεια όρασης είναι τόσο σοβαρή που θεωρείσαι νομικά τυφλός. Για να δείτε καλύτερα, μπορείτε:

  • Φοράτε γυαλιά οράσεως ή φακούς επαφής.
  • Χρησιμοποιήστε πιο έντονα φώτα στο σπίτι ή στη δουλειά.
  • Διαβάστε με μεγεθυντικό φακό.

Πότε πρέπει να καλέσω τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης;

Θα πρέπει να καλέσετε τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης, εάν έχετε εκφύλιση της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία και έχετε :

  • Επώδυνη φλεγμονή των ματιών (ιρίτιδα ή ραγοειδίτιδα) και ευαισθησία στο φως (φωτοφοβία).
  • Αυξημένη πίεση των οφθαλμών.

Ποιες ερωτήσεις πρέπει να κάνω στον οφθαλμίατρο;

Εάν έχετε εκφύλιση της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία, μπορεί να θέλετε να ρωτήσετε τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης:

  • Γιατί έχετε AMD;
  • Τι τύπο AMD έχετε;
  • Ποια είναι η καλύτερη θεραπεία για τον τύπο AMD που έχετε;
  • Τι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορείτε να κάνετε για να προστατεύσετε την όρασή σας;
  • Υπάρχουν κίνδυνοι ή παρενέργειες από τη θεραπεία;
  • Κινδυνεύει η οικογένειά μου να αναπτύξει AMD; Εάν ναι, ποια μέτρα μπορούν να λάβουν για να προστατεύσουν την όρασή τους;
  • Πρέπει να προσέχω για σημάδια επιπλοκών;

Σημείωμα από την κλινική του Κλίβελαντ

Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας είναι η κύρια αιτία απώλειας όρασης σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Αν και η AMD δεν προκαλεί πλήρη τύφλωση, η απώλεια της κεντρικής όρασης μπορεί να κάνει πιο δύσκολη την εκτέλεση καθημερινών εργασιών. Η ξηρή AMD, μια κατάσταση που προκαλεί σταδιακή απώλεια όρασης, είναι η πιο κοινή μορφή. Η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής μπορεί να επιβραδύνει την ασθένεια. Η υγρή AMD μπορεί να προκαλέσει ταχεία απώλεια όρασης και μπορεί να οδηγήσει σε νομική τύφλωση. Ο οφθαλμίατρος σας μπορεί να προσφέρει θεραπείες που μπορεί να βοηθήσουν στη διατήρηση της όρασης. Μπορεί επίσης να ωφεληθείτε από τη χρήση γυαλιών ή τη χρήση μεγεθυντικών συσκευών για ανάγνωση.

Πηγή:
clevelandclinic.org