Θόλωση της όρασης: αιτίες, συμπτώματα και θεραπεία

θόλωση της όρασης

Η θόλωση της όρασης είναι ένα κοινό οφθαλμολογικό σύμπτωμα το οποίο αλλοιώνει την ποιότητα της οπτικής εικόνας.

Στις κύριες αιτίες που προκαλούν θόλωση της όρασης συγκαταλέγονται οι διαθλαστικές παθήσεις, όπως η μυωπία, ο αστιγματισμός κι η πρεσβυωπία. Παρόλα αυτά, η θολή όραση μπορεί να αποτελεί και σύμπτωμα σοβαρότερων προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένων μιας δυνητικά απειλητικής για την όραση οφθαλμικής νόσου ή μιας νευρολογικής διαταραχής. Μπορεί, επίσης, να επηρεάσει είτε μόνο το ένα μάτι είτε και τα δύο.

Για να διαπιστώσετε εάν έχετε θολή όραση και τι την προκαλεί, επισκεφτείτε έναν οφθαλμίατρο για μια ολοκληρωμένη οφθαλμολογική εξέταση.

Αιτίες και θεραπεία
Μυωπία:

Τα συμπτώματα της μυωπίας περιλαμβάνουν στραβισμό, καταπόνηση των ματιών, πονοκεφάλους και θολή όραση στο ένα ή και στα δύο μάτια. Η μυωπία είναι η πιο συνηθισμένη διαθλαστική πάθηση και προκαλεί αλλοιώσεις της οπτικής ευκρίνειας, όταν εστιάζουμε σε αντικείμενα που βρίσκονται μακριά μας.

Τα γυαλιά, οι φακοί επαφής και η διαθλαστική χειρουργική επέμβαση, όπως η LASIK και το PRK, είναι οι πιο συνηθισμένοι τρόποι αντιμετώπισης της μυωπίας.

Υπερμετρωπία:

Άν έχετε υπερμετρωπία, μπορείτε να διακρίνεται καθαρά τα αντικείμενα σε μακρινές αποστάσεις, αλλά τα μάτια σας αδυνατούν να επικεντρωθούν σε αντικείμενα που βρίσκονται πλησίον σας. Λόγω αυτού, προκαλείται θολή όραση και ασυνήθιστη καταπόνηση και κόπωση των οφθαλμών. Σε περιπτώσεις σοβαρής υπερμετρωπίας, ακόμη και μακρινά αντικείμενα μπορεί να διακρίνονται θολά.

Όπως η μυωπία έτσι και η υπερμετρωπία μπορεί να διορθωθεί με γυαλιά, φακούς επαφής ή διαθλαστική χειρουργική επέμβαση στα μάτια.

Αστιγματισμός:

Η θολή όραση που αφορά τόσο τις μακρινές όσο και τις κοντινές αποστάσεις είναι συχνά σύμπτωμα αστιγματισμού. Ο αστιγματισμός αποτελεί απόρροια του ακανόνιστου σχήματος του κερατοειδούς.

Με τον αστιγματισμό, οι ακτίνες του φωτός αποτυγχάνουν να φτάσουν σε ένα μόνο σημείο εστίασης στον αμφιβληστροειδή ανεξάρτητα από το πόσο μακρινό είναι το αντικείμενο που διακρίνετε.

Ο αστιγματισμός μπορεί, επίσης, να διορθωθεί με γυαλιά, φακούς επαφής ή διαθλαστική χειρουργική επέμβαση.

Πρεσβυωπία:

Εάν είστε άνω των 40 ετών και αρχίζετε να παρατηρείτε θόλωση της όρασης, όταν εστιάζετε σε αντικείμενα κοντινών αποστάσεων, π.χ., κάθε φορά που διαβάζετε ένα μήνυμα στο κινητό ή τον υπολογιστή, πιθανότητα αυτό οφείλεται στην έναρξη της πρεσβυωπίας, μια φυσιολογική πάθηση της όρασης που σχετίζεται με την ηλικία.

Τα συμπτώματα της πρεσβυωπίας είναι τα ίδια με εκείνα που προκαλούνται από την υπερμετρωπία. Η πρεσβυωπία είναι μια απώλεια της οπτικής ικανότητας που σχετίζεται με την ηλικία και οφείλεται στην σκλήρυνση του φακού μέσα στο μάτι.

Οι συνηθισμένες θεραπείες για την πρεσβυωπία περιλαμβάνουν φακούς και γυαλιά οράσεως. Υπάρχουν επίσης επιλογές χειρουργικής επέμβασης.

Για να μπορούν τα γυαλιά να παρέχουν ευκρίνεια κι άνεση αλλά και για να υποβοηθούν τους χρήστες που αντιμετωπίζουν ορισμένες από τις παραπάνω οφθαλμικές παθήσεις, έχουν αναπτυχθεί μια σειρά από ειδικές επιστρώσεις στην επιφάνεια των φακών, ώστε να είναι πιο αποτελεσματικά. Ρωτήστε τον οπτικό σας για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις ανάγκες σας.

Χρόνια ξηροφθαλμία:

Το σύνδρομο της ξηροφθαλμίας μπορεί να επηρεάσει τα μάτια σας με πολλούς τρόπους, συμπεριλαμβανομένης της θολής όρασης. Τα τεχνητά δάκρυα μπορούν, στις περισσότερες περιπτώσεις, να αποδειχθούν εξαιρετικά αποτελεσματικά. Στις πιο δύσκολες πς ξηροφθαλμίας μπορεί να συνταγοφραγηθούν φάρμακα.

Εγκυμοσύνη:

Η θολή όραση είναι συχνή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μερικές φορές συνοδεύεται από διπλή όραση (διπλωπία). Οι ορμονικές αλλαγές μπορούν να αλλάξουν το σχήμα και το πάχος του κερατοειδούς, προκαλώντας το σύμπτωμα της θολής όρασης. Το φαινόμενο της ξηροφθαλμίας είναι επίσης συχνό σε έγκυες γυναίκες και μπορεί να προκαλέσει το εν λόγω σύμπτωμα.

Θα πρέπει πάντα να αναφέρετε τυχόν διαταραχές στην όραση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης στον γιατρό σας. Αν και σπάνια είναι δείκτης σοβαρών παθήσεων, η θολή όραση μπορεί να είναι σημάδι διαβήτη ή υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Οφθαλμικές ημικρανίες:

Αν και γενικά αβλαβείς και προσωρινές, η θολή όραση και το τρεμόπαιγμα του φωτός είναι κοινά συμπτώματα που εμφανίζονται πριν από την έναρξη οφθαλμικής ημικρανίας.

Θολή όραση μετά από επέμβαση LASIK:

Η οπτικές εικόνες, τα είδωλα, είναι πιθανό να εμφανίζονται θολά αμέσως μετά από επέμβαση LASIK ή οποιοδήποτε άλλο είδος διαθλαστικής χειρουργικής επέμβασης. Η ευκρίνεια της όρασης συνήθως θα βελτιωθεί μέσα σε λίγες μέρες. Ωστόσο, μπορεί να χρειαστεί και περισσότερος χρόνος μέχρι να σταθεροποιηθεί πλήρως.

Οφθαλμικές σταγόνες και φάρμακα:

Ορισμένες οφθαλμικές σταγόνες μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό και θολή όραση. Επίσης, ορισμένα φάρμακα όπως χάπια για τις αλλεργίες μπορούν να προκαλέσουν παρενέργειες ξηροφθαλμίας. Κατά τη διάρκεια μιας ολοκληρωμένης οφθαλμολογικής εξέτασης, ο οφθαλμίατρος μπορεί να σας συμβουλεύσει σχετικά με τα πια φάρμακα μπορούν δυνητικά να επιφέρουν τα αναφερθέντα συμπτώματα.

Φακοί επαφής εκτεταμένης χρήσης:

Η χρήση φακών επαφής για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το επιτρεπόμενο, θα προκαλέσει τη συσσώρευση πρωτεϊνών και άλλων ουσιών στην επιφάνεια του οφθαλμού σας. Κάτι που μπορεί να προκαλέσει θόλωση της όρασης αλλά και να αυξήσει τον κίνδυνο για την εμφάνιση οφθαλμικών λοιμώξεων.

Ασθένειες των ματιών:

Εάν εμφανίζετε ξαφνικά θολή όραση στο ένα μάτι και είστε άνω των 60 ετών, είναι πιθανό να έχετε αναπτύξει μια (ωχρά) κηλίδα στην κεντρική ζώνη του αμφιβληστροειδούς σας.

Μπορεί επίσης να είναι και σύμπτωμα αποκολλημένου αμφιβληστροειδούς, έρπητα ματιών ή οπτικής νευρίτιδας (φλεγμονή του οπτικού νεύρου).

Επειδή ορισμένες παθήσεις και ασθένειες των ματιών μπορεί να προκαλέσουν μόνιμη απώλεια της όρασης, είναι σημαντικό να επισκεφτείτε έναν γιατρό για διάγνωση και θεραπεία, εάν εμφανίσετε αλλοιώσεις στην οπτική σας ικανότητα.

Καταρράκτης:

Αλλαγές στην όραση, όπως οι θολές και ‘’συννεφιασμένες’’ εικόνες μπορούν να είναι συμπτώματα καταρράκτη. Εάν δεν αντιμετωπιστεί, ο καταρράκτης μπορεί τελικά να επιδεινωθεί και να οδηγήσει ακόμη και σε τύφλωση.

Γλαύκωμα:

Η θολή όραση μπορεί να είναι επίσης συμπτώματα γλαυκώματος. Χωρίς θεραπεία, η επιδείνωση της όρασης θα συνεχιστεί και προοδευτικά θα οδηγήσει σε μόνιμη τύφλωση.

Εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία:

Η θολή όραση και οι παραμορφώσεις της που προκαλούν την εμφάνιση κυματοειδών ή σπασμένες ευθείων γραμμών στα είδωλα μπορεί να είναι συμπτώματα εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία (AMD). Η ασθένεια αυτή αποτελεί την πιο συχνή αιτία τύφλωσης μεταξύ των ηλικιωμένων.

Διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια:

Εάν έχετε διαβήτη, η ανεξήγητη θολή όραση μπορεί να οφείλεται στην έναρξη της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας, μια απειλητική για την όραση ασθένεια που βλάπτει τον αμφιβληστροειδή του ματιού.

Καρδιαγγειακές παθήσεις και άλλες συστηματικές ασθένειες:

Η θολή όραση, συχνά σε συνδυασμό με τη διπλή όραση, μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα μιας υποκείμενης επιδείνωσης της υγείας, όπως εγκεφαλικό επεισόδιο ή εγκεφαλική αιμορραγία. Μπορεί επίσης να είναι ένα πρώιμο σημάδι της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Εάν έχετε ξαφνική θολή όραση ή διπλή όραση, επισκεφτείτε αμέσως έναν γιατρό.

Η ήπια θολή όραση που εμφανίζεται και εξαφανίζεται, μπορεί να είναι κάποιος σωματικός δείκτης. Η σωματική εξάντληση, η κόπωση των ματιών και η υπερβολική έκθεση στο ηλιακό φως ευθύνονται συχνά για συμπτώματα θολής όρασης.

Ωστόσο, ξαφνικές ή συνεχείς αλλαγές στην όραση όπως θόλωση, διπλή όραση, τυφλά σημεία, φωτεινά σημάδια, κ.α. μπορεί να είναι ενδείξεις σοβαρών οφθαλμικών νόσων και προβλημάτων υγείας.

Συνεπώς, εάν εμφανίζεται ξαφνικές αλλαγές στην οπτική σας ικανότητα θα πρέπει να επισκεφθείτε αμέσως τον οφθαλμίατρο σας.

ΠΗΓΗ:
allaboutvision.com