4 λόγοι να κλείσετε ραντεβού για μια οφθαλμική εξέταση σήμερα

οφθαλμική εξέταση

Καίριο κομμάτι του καθημερινού μας καλλωπισμού, ειδικά με ότι έχει να κάνει με την υγειά των ματιών μας, θα πρέπει να αποτελεί μια ετήσια οφθαλμική εξέταση. Όταν αναφερόμαστε στην έννοια του καλλωπισμού εννοούμε τα πράγματα που κάνουμε για την αυτοβελτίωση της σωματικής και ψυχικής υγεία μας. Όσο περίεργο κι αν σας φαίνεται, ένα πράγμα που μάθαμε για τα οφέλη του καλλωπισμού είναι ότι δεν σταματά ποτέ.

Προσέχουμε για την καλή υγεία των ματιών μας

Ακόμη και που γνωρίζουμε ότι η όραση είναι σημαντική, πολλοί από εμάς δεν της έχουμε δώσει την προσοχή που της αναλογεί. Έρευνές έχουν δείξει πως το 84% των ανθρώπων αντιμετωπίζει την όραση ως την πιο σημαντική από όλες τις αισθήσεις του. Παρόλα αυτά, οι μισοί θα παραλείψουν την ετήσια οφθαλμολογική τους εξέταση!

Ο προγραμματισμός μιας ετήσιας ολοκληρωμένης οφθαλμικής εξέτασης είναι μια σοβαρή υπόθεση για τον καλλωπισμό μας. Έχετε τον αγαπημένο σας δάσκαλο γιόγκα και τον προτιμώμενο αισθητικό, αλλά έχετε γίνει φίλος με έναν οπτομέτρη ακόμα; Ας δώσουμε μια καλύτερη οπτική για το  πόσο σημαντικό είναι :

1. Οι οφθαλμολογικές εξετάσεις μπορούν να βοηθήσουν στην ανίχνευση προβλημάτων υγείας, όπως ο διαβήτης

Όταν σκεφτόμαστε τον οφθαλμίατρο, μας έρχεται στο μυαλό αυτές οι εμβληματικές αφίσες με γράμματα ή σκεφτόμαστε τι σκελετό θα επιλέξουμε για τα γυαλιά οράσεως μας. Αλλά οι οφθαλμικές εξετάσεις είναι κάτι πολύ περισσότερο από αυτό: Μπορούν να βοηθήσουν στην ανίχνευση σοβαρών παθήσεων υγείας, όπως ο διαβήτης. Γνωρίζατε ότι το 20% των ανθρώπων μαθαίνουν αρχικά ότι έχουν διαβήτη ως αποτέλεσμα μιας ολοκληρωμένης οφθαλμολογικής εξέτασης;

Η σχέση μεταξύ του διαβήτη και των ματιών σας δεν σταματά εκεί. Ο διαβήτης είναι επίσης η κύρια αιτία απώλειας όρασης σε άτομα ηλικίας 18 έως 64 ετών. Ο οφθαλμίατρος του δικτύου VSP Nishan Pressley, O.D., εξηγεί:

Ο διαβήτης επηρεάζει τα αιμοφόρα αγγεία σε όλο το σώμα. Συγκεκριμένα, εξασθενεί στο πίσω μέρος των ματιών, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε θολή όραση. Αυτά τα συμπτώματα, και άλλα όπως σκοτεινά σημεία ή φώτα που αναβοσβήνουν, μπορεί να είναι ένα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι διαβήτη. Η ετήσια οφθαλμολογική εξέταση μπορεί να βοηθήσει όλους να διατηρήσουν την υγεία τους.

Ακόμη και η Αμερικανική Ένωση Διαβήτη συνιστά να κάνετε μια ετήσια οφθαλμολογική εξέταση. Ειδικότερα, η έγκαιρη ανίχνευση του διαβήτη μπορεί να αποτρέψει το 95% της απώλειας όρασης που μπορεί να προκαλέσει.

2. Η υγεία των ματιών μας συνδέεται άμεσα με το ανοσοποιητικό σύστημα

Οι αυτοάνοσες διαταραχές συμβαίνουν όταν το ανοσοποιητικό μας σύστημα επιτίθεται κατά λάθος στα υγιή κύτταρα του σώματός μας. Μερικές φορές, το αυτοάνοσο επηρεάζει την όρασή μας καθώς και πιθανά συμπτώματα όπως η φλεγμονή των ματιών. Όλα αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα να σηματοδοτήσουν στον οφθαλμίατρο σας ότι παίζει ένα αυτοάνοσο νόσημα. Ακριβώς όπως με τον διαβήτη, πολλά πρώιμα συμπτώματα σοβαρών παθήσεων εμφανίζονται στα μάτια μας, καθιστώντας ακόμη πιο σημαντικό να δίνουμε προτεραιότητα σε αυτό το ετήσιο ραντεβού για μια ολοκληρωμένη οφθαλμική εξέταση.

3. Υψηλή αρτηριακή πίεση : Η γνώμη του οπτομέτρη

Το να παρακολουθούμε την αρτηριακή μας πίεση είναι τσεκ απ μέιζον σημασίας. Οι οπτομέτρης έχουν την ικανότητα να μετρούν την υψηλή αρτηριακή πίεση, καθώς τα συμπτώματα εμφανίζονται μερικές φορές πρώτα στα μάτια μας.

Αν τα αιμοφόρα αγγεία του αμφιβληστροειδή παρουσιάζονται ως άκαμπτα και ξερά, μπορεί να υποδηλώνουν υπέρταση ( σημάδι υψηλής αρτηριακής πίεσης ). Όσο πιο γρήγορα αναγνωριστούν αυτά τα σημάδια, τόσο καλύτερα μπορούμε να αποτρέψουμε μεγαλύτερες απειλές όπως καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό, πρόσθεσε η δόκτωρ Pressley.

Έτσι, την επόμενη φορά που ο γιατρός θα χρησιμοποιήσει φακό κατά τη διάρκεια της οφθαλμικής εξέτασης, θα ξέρετε για ποιο λόγο το κάνει.

4. Η επιδιόρθωση της όραση συμβάλει στην ψυχοσωματική ευεξία

Έχουν υπάρξει φορές όπου θα κοιτάτε με δυσκολία τις πινακίδες οδικής κυκλοφορίας για να καταλάβετε τι γράφουν; Αυτό μπορεί να φαίνεται σαν να μην είναι κάτι σπουδαίο, αλλά η χαμηλή όραση έχει συνδεθεί με χρόνιους πονοκεφάλους. Επιπλέον η διατήρηση της υγείας των ματιών μας βοηθάει στην ομαλή λειτουργία του εγκέφαλό μας. Θεραπεύοντας το οφθαλμολογικό σας πρόβλημα θα πραγματοποιείτε απλές δραστηριότητες όπως ανάγνωση, γραφή με τεράστια διευκόλυνση.

Συμπεράσματα

Η όραση είναι κάτι παραπάνω από το να μπορούμε να αντικρίζουμε το καλοκαιρινό ηλιοβασίλεμα. Αποτελεί κεντρικό κομμάτι για την ποιότητα της ζωής μας. Ίσως ο προγραμματισμός μιας ολοκληρωμένης οφθαλμικής εξέτασης να σας γίνει μια καλή συνήθεια, με σκοπό να επαναφέρετε την υγεία των ματιών σας και γενικά της υγείας σας σε κορυφαία επίπεδα.

Πηγή: mindbodygreen.com