Τι είναι ο νευροπαθητικός πόνος του κερατοειδούς;

νευροπαθητικός πόνος του κερατοειδούς

Ο νευροπαθητικός πόνος στον κερατοειδή είναι μια κατάσταση που προκαλεί μεγάλη ευαισθησία και πόνο στα μάτια, το πρόσωπο ή το κεφάλι σας. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται επίσης νευραλγία του κερατοειδούς. Πράγματι, οι γιατροί δεν γνωρίζουν την ακριβή αιτία του νευροπαθητικού πόνου στον κερατοειδή. Πιστεύουν ότι προκύπτει από βλάβη των νεύρων στον κερατοειδή χιτώνα σε συνδυασμό με φλεγμονή. Αξίζει να σημειωθεί, αυτός ο συνδυασμός κάνει το νευρικό σας σύστημα να μην λειτουργεί σωστά.

Η πάθηση συχνά λανθασμένα θεωρείτε ως ξηροφθαλμία. Αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει σε έντονο και εξουθενωτικό πόνο.

Τι είναι τα συμπτώματα σωματικών διαταραχών (σωματόμορφες);

Τα συμπτώματα σωματικών διαταραχών προφυλάσσουν πιθανούς έντονους πόνο και άλλες σωματικές ανωμαλίες. Ωστόσο, εάν έχετε συμπτώματα σωματικής διαταραχής, ο πόνος από νευροπαθητικό πόνο στον κερατοειδή μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα σας.

Ειδικότερα, η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία του νευροπαθητικού πόνου στον κερατοειδή μπορεί να βελτιώσει την έκβασή σας.

Συμπτώματα νευροπαθητικού πόνου του κερατοειδούς

Τα συμπτώματα στον κερατοειδή που επηρεάζουν τα μάτια περιλαμβάνουν:

πόνος

ευαισθησία στο φως και τον αέρα

ενόχληση

κάψιμο

έντονη ξηρότητα στα μάτια

Τα συμπτώματα δεν περιορίζονται πάντα στα μάτια. Οι περιοχές γύρω από το μάτι έχουν μια κοινή παροχή νεύρων με τον κερατοειδή. Συγκεκριμένα, μερικοί ασθενείς με αυτή την πάθηση μπορεί να αισθανθούν ενόχληση ή πόνο στο πρόσωπο, τα αυτιά ή και το κεφάλι. Ειδικότερα, τα συμπτώματα στον κερατοειδή μπορεί μερικές φορές να έρχονται μαζί με την ξηροφθαλμία. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ασθενείς με νευροπαθητικό πόνο στον κερατοειδή μπορεί να μην εμφανίσουν ξηρότητα σε μια οφθαλμολογική εξέταση. Τα άτομα με νευροπαθητικό πόνο στον κερατοειδή συνήθως δεν ανταποκρίνονται στις συμβατικές θεραπείες ξηροφθαλμίας.

Αιτίες νευροπαθητικού πόνου του κερατοειδούς

Οποιαδήποτε κατάσταση που οδηγεί σε βλάβη του κερατοειδικού νεύρου μπορεί να προκαλέσει νευροπαθητικό πόνο στον κερατοειδή.

Ένας μικρός αριθμός ασθενών μπορεί να αναπτύξει την πάθηση ως επιπλοκή:

LASIK

χειρουργική επέμβαση καταρράκτη

άλλες επεμβάσεις στα μάτια

Ο νευροπαθητικός πόνος στον κερατοειδή μπορεί επίσης να προκληθεί από:

Χρόνια ξηροφθαλμία

Ακτινοθεραπεία

Παρατεταμένη χρήση φακών επαφής

τοξίνες από συντηρητικά

Έρπης

Διαβήτης

Νευραλγία τριδύμου, μια χρόνια πάθηση που προκαλεί πόνο στο πρόσωπο

Οποιαδήποτε πάθηση που μπορεί να οδηγήσει σε νευρική βλάβη

Τα κατεστραμμένα νεύρα συνήθως ανανεώνονται μόνα τους. Αλλά η μη ανατρέψιμη φλεγμονή μπορεί να κάνει τα κατεστραμμένα νεύρα πιο ευάλωτα. Εσείς και ο οφθαλμίατρος σας πρέπει να αντιμετωπίσετε τον τραυματισμό και τη φλεγμονή. Εάν όχι, με την πάροδο του χρόνου μπορεί να υπάρξουν επιπτώσεις στον εγκέφαλο. Ο πόνος που προκύπτει μοιάζει με ”πόνο φάντασμα” που βιώνουν οι ακρωτηριασμένοι.

Ο νευροπαθητικός πόνος στον κερατοειδή φαίνεται πιο συχνός σε ασθενείς με υπάρχον νευρολογικά ή ψυχιατρικά προβλήματα. Αυτές οι προϋποθέσεις περιλαμβάνουν:

άγχος

κατάθλιψη

χρόνιες ημικρανίες

πονοκεφάλους

ινομυαλγία

αυτοάνοσο νόσημα

Ακολούθως, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθεί αυτή η συσχέτιση.

Διάγνωση νευροπαθητικού πόνου κερατοειδούς

Οι γιατροί υποπτεύονται νευροπαθητικό πόνο στον κερατοειδή όταν οι θεραπείες ξηροφθαλμίας και οι σταγόνες για τον πόνο δεν βελτιώνουν τα συμπτώματα. Συγκεκριμένα, χρησιμοποιούν ένα εξειδικευμένο μικροσκόπιο υψηλής ισχύος για να πραγματοποιήσουν ομοεστιακή μικροσκοπία για τη διάγνωσή του. Αυτό το μικροσκόπιο επιτρέπει σε έναν οφθαλμίατρο ή νευρολόγο να δει νευρικές ανωμαλίες. Αυτά είναι ειδικά μικροσκόπια που πολλές κλίνες δεν διαθέτουν. Επιπλέον, η τεχνολογία είναι διαθέσιμη σε ορισμένα ακαδημαϊκά κέντρα και μεγάλα ιδιωτικά ιατρεία πολλαπλών ειδικοτήτων. Βέβαια, ίσως χρειαστεί να ταξιδέψετε για να κάνετε αυτό το τεστ.

Συχνά, τα άτομα με νευροπαθητικούς πόνους στον κερατοειδή νιώθουν ενοχλήσει στο κεφάλι τους. Καλό θα ήταν, αυτά τα άτομα να αναζητήσουν και μια δεύτερη γνώμη ειδικού, λέει ο Pedram Hamrah, οφθαλμίατρος και ειδικός κερατοειδούς στο Ιατρικό Κέντρο Tufts.

Θεραπεία νευροπαθητικού πόνου κερατοειδούς

Η θεραπεία του νευροπαθητικού πόνου του κερατοειδούς έχει δύο στόχους:

Την ανάπλαση των νεύρων

Την μείωση της φλεγμονής που κάνει τα νεύρα πιο ευαίσθητα

Ειδικότερα, οι θεραπείες ενδέχεται να περιλαμβάνουν:

οφθαλμικές σταγόνες φτιαγμένες με το αίμα του ίδιου του ασθενούς (αυτόλογα δακρυϊκός ορός)

χαμηλή δόση αντιφλεγμονώδους στεροειδούς

φακοί αμνιακής μεμβράνης

νευροδιέγερση

γυαλιά με φακούς blue light

συστηματικές ανοσοτροποποιητικές θεραπείες

αναπτυξιακός παράγοντας τοπικού ανασυνδυαζόμενου κερατοειδικού νεύρου

Βέβαια, άλλες θεραπείες βρίσκονται ως εκ τούτου σε πειραματικά στάδια.

Ο Δρ Hamrah συμβουλεύει : το συντομότερο που θα γίνει η διάγνωση της πάθησης, περισσότερες οι πιθανότητες του ασθενή για να αντιμετωπίσει τον νευροπαθητικό πόνο στον κερατοειδή.

Πηγή : aao.org