Η έκθεση σε ψηφιακές οθόνες σχετίζεται με την ξηροφθαλμία;

ξηροφθαλμία
ξηροφθαλμία

Στον σύγχρονο, ψηφιακό μας κόσμο, συχνά νιώθουμε ότι δεν υπάρχει τρόπος να αποφύγουμε την  υπερβολική έκθεση σε μια οθόνη. Μεγάλο μέρος της ζωής μας περνάει μπροστά από φορητούς υπολογιστές, smartphone και οθόνες τηλεόρασης. Δυστυχώς, αυτό σημάνει ότι τα μάτια μας μπορεί να δυσκολεύονται εξαιτίας τους.

Μια νέα ανασκόπηση της Acta Ophthalmologica εντοπίζει τρόπους για την καταπολέμηση της ξηρότητας των ματιών που προκαλείται από τη συχνή χρήση της οθόνης. Με τα ευρήματά τους δημιουργήσαμε τρεις χρήσιμες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να ενυδατώσετε τα μάτια σας με σκοπό να τα διατηρήσετε σε καλή κατάσταση.

Πώς η υπερβολική έκθεση σε οθόνες επηρεάζει την υγεία των ματιών μας;

Ειδικότερα, ο κερατοειδής προστατεύεται από ένα δακρυϊκό φακό που αποτελείται από τρία στρώματα. Το πρώτο στρώμα ονομάζεται ελαιώδες και βρίσκεται στο εξωτερικό μέρος του κερατοειδή. Στη συνέχεια ακολουθούμενο από το υδάτινο στρώμα και τέλος το βλεννώδες στρώμα. Η δουλειά του δακρυϊκού φακού είναι να προστατεύει, να ενυδατώνει το μάτι και με κάθε βλεφάρισα του, ο δακρυϊκός φακός ανανεώνεται.

Κατά μέσο όρο, ανοιγοκλείνουμε 15 έως 20 φορές το λεπτό για να αναπτυχθεί υγρασία στα μάτια μας. Εν ολίγοις, αναπτύσσονται θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο με σκοπό να καθαριστούν τυχόν υπολείμματα (π.χ. σκόνη, βλεφαρίδες). Ωστόσο, όταν ασχολούμαστε με την οποιαδήποτε δραστηριότητα με όλη μας την συγκέντρωση, είναι πιθανό να ανοιγοκλείσετε τα ματιά σας λιγότερο. Επιπλέον, η χρήση ψηφιακών οθονών μπορεί να μειώσει περισσότερο τον αριθμό των επαναλήψεων περισσότερο.

Όπως μπορείτε να φανταστείτε, όσο ποιο σπάνιο γίνεται το βλεφάρισα τόσο λιγότερο ενυδατωμένα μάτια θα είναι τα μάτια σας. Ως αποτέλεσμα έχει τα μάτια να καταπονηθούν και να να νιώθετε υπνηλία. Εάν τα μάτια σας χρειάζονται την υγρασία, σκεφτείτε να εφαρμόσετε αυτές τις συμβουλές για να νιώθετε ενυδατωμένοι και φρέσκοι, ανεξάρτητα από την οθόνη που βρίσκεστε μπροστά!

Συμβουλή Νο. 1: Χρησιμοποιήστε ένα πρόγραμμα λογισμικού που θα σας βοηθά να ανοιγοκλείνετε τα ματιά σας.

Η ψηφιακή τεχνολογία μπορεί να ελαττώσει την ενυδάτωση των ματιών μας. Βέβαια, θα μπορούσε να βοηθήσει και στην αποκατάσταση της υγρασίας; Προγράμματα λογισμικού όπως το eyeblink στοχεύουν στην σωστή υγιεινή και ενυδάτωση των ματιών. Συγκεκριμένα, το λογισμικό χρησιμοποιεί μια κάμερα για να παρακολουθεί το ρυθμό βλεφαρισμού του χρήστη της οθόνης με σκοπό να του υπενθυμίζει να ανοιγοκλείνει τα ματιά του όπως χρειάζεται.

Μια μελέτη από Indian Journal of Ophthalmology διαπίστωσε ότι η χρήση ενός προγράμματος λογισμικού βλεφαρισμού εικόνας για 15 ημέρες βελτίωσε τον ρυθμό βλεφαρίδων και οι συμμετέχοντες κατάφεραν να διατηρήσουν τα επίπεδα υγρασίας των ματιών έως και έναν μήνα μετά τη μελέτη! Εν κατά κλειδί, αν δυσκολεύεστε να κρατάτε τα ματιά σας ενυδατωμένα ,ένα πρόγραμμα λογισμικού αναλαμπής ματιών μπορεί να είναι ο καλύτερος τρόπος.

Συμβουλή Νο. 2: Πάρτε καθημερινά ένα συμπλήρωμα ωμέγα-3.

Μια μετα-ανάλυση από το Cornea υποστηρίζει τα ευρήματα από την ανασκόπηση Acta Ophthalmologica: Η αύξηση της πρόσληψης ωμέγα-3 μπορεί να προάγει την ενυδάτωση και την άνεση των ματιών. Συγκεκριμένα, η μετα-ανάλυση προσδιορίζει ότι τα συμπληρώματα ωμέγα-3 βελτιώνουν σημαντικά την ενυδάτωση των ματιών.

Συμβουλή Νο. 3: Βελτιώστε την εργονομία του χώρου εργασίας σας.

Όταν σκεφτόμαστε την εργονομία, συχνά λαμβάνουμε υπόψη τη κορμοστασιά μας, την καρέκλα γραφείου και τη συνολική διαρρύθμιση του χώρου εργασίας σας. Ωστόσο, η εργονομία αφορά τη βελτιστοποίηση κάθε πτυχής του εργασιακού μας περιβάλλοντος, ώστε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί (και πιο υγιείς), συμπεριλαμβανομένης της υγείας των ματιών σας.

Όταν πρόκειται για την προστασία των ματιών σας κατά τη διάρκεια πολλών ημερών στον υπολογιστή, ο πιο σημαντικός παράγοντας είναι να μειώσετε την κόπωση των ματιών από τη χρήση της οθόνης. Εδώ είναι μερικοί τρόποι για να το κάνετε αυτό:

Βεβαιωθείτε ότι βρίσκεστε 18 έως 30 ίντσες μακριά από την οθόνη του υπολογιστή σας. Εάν αισθάνεστε ότι γέρνετε προς τα εμπρός επειδή δεν μπορείτε να διαβάσετε κείμενο, για αρχή μεγεθύνετέ το κείμενο και σκεφτείτε να προγραμματίσετε ένα ραντεβού με τον οφθαλμίατρό σας.

Μειώστε τη λάμψη με ένα αντιθαμβωτικό φίλτρο που καλύπτει την οθόνη σας ή με γυαλιά μπλε φωτός που χρησιμοποιούν φακό σε κίτρινο τόνο για να προστατεύουν τα μάτια σας από το μπλε φως.

Κάντε συχνά διαλείμματα από τις οθόνες για να αφήσετε τα μάτια σας να ξεκουραστούν.

Συμπεράσματα

Εν κατακλείδι, αν περνάτε μεγάλο μέρος της ημέρας σας μπροστά από την οθόνη του κινητού σας είναι αρκετά πιθανό τα μάτια σας να χρειαστούν λίγη επιπλέον υποστήριξη. Η συχνή  ενυδάτωση των ματιών σε συνδυασμό με μια βελτιωμένη εργονομία του χώρου εργασίας, ένα πρόγραμμα λογισμικού τελευταίας τεχνολογίας για την υγεία των ματιών και συμπληρώματα ωμέγα-3 αποτελούν κάποια από τα εργαλεία που θα σας εγγυηθούν την απαλλαγή σας από την ξηροφθαλμία.

Πηγή : mindbodygreen.com