Οφθαλμικά προβλήματα που θα μπορούσαν να σχετίζονται με τον COVID-19

COVID-19;

Αισθάνεστε πόνο στα μάτια ή φαγούρα στα μάτια; Αισθάνεστε ευαισθησία στο φως και ανησυχείτε ότι τα συμπτώματά σας μπορεί να είναι σήμα ότι έχετε COVID-19; Ο κορονοϊός μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα μάτια σε ορισμένους ασθενείς, ωστόσο, συνήθως, δεν είναι το πρώτο σημάδι ότι είστε άρρωστοι.

Τα πιο κοινά συμπτώματα του COVID-19, όπως βήχας, κόπωση, πυρετός, πονοκέφαλος, μυϊκοί πόνοι και απώλεια γεύσης ή όσφρησης, δεν σχετίζονται με τα μάτια. Οι γιατροί εξακολουθούν να μαθαίνουν πώς ο κορονοϊός επηρεάζει τους οφθαλμούς. Μια μελέτη για τον COVID-19 και τα οφθαλμικά προβλήματα σε 83 ασθενείς που δημοσιεύτηκε στο BMJ Open Ophthalmology βρήκε τρία κοινά προβλήματα στα μάτια:

  • Κνησμός στα μάτια: το 17% των ασθενών με COVID-19 στη μελέτη ανέφεραν αυτό το σύμπτωμα.
  • Ευαισθησία στο φως: το 18% των ασθενών με COVID-19 στη μελέτη ανέφεραν αυτό το σύμπτωμα.
  • Πόνο στα μάτια: το 16% των ασθενών με COVID-19 στη μελέτη ανέφεραν αυτό το σύμπτωμα.

Τα συμπτώματα του κορωνοϊού που σχετίζονται με τα μάτια μπορεί να περιλαμβάνουν κάψιμο και φαγούρα, κοκκίνισμα, πόνους και πρήξιμο στα μάτια. Μπορεί να περιλαμβάνουν ακόμη και πρήξιμο των βλεφάρων ή δακύρροια. Τέτοια συμπτώματα τείνουν να είναι πιο συχνά σε ασθενείς με σοβαρή λοίμωξη COVID-19.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ένα πρόβλημα στα μάτια σε ένα άτομο με κορονοϊό θα μπορούσε να προκληθεί και από κάτι διαφορετικό από τον ιό. Πολλά οφθαλμικά συμπτώματα του COVID-19 μοιάζουν με αλλεργίες και άλλες κοινές παθήσεις. Μερικοί ασθενείς με κορονοϊό τυχαίνει να έχουν άσχετα οφθαλμικά προβλήματα, επομένως μην υποθέσετε αμέσως ότι έχετε COVID-19 εάν τα μάτια σας πονάνε, καίγονται ή έχουν φαγούρα.

Επιπεφυκίτιδα και COVID-19

Ο κορονοϊός μπορεί να οδηγήσει σε επιπεφυκίτιδα σε περίπου 1% έως 3% των ενηλίκων, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας (AAO). Η επιπεφυκίτιδα είναι φλεγμονή ή μόλυνση του επιπεφυκότα, μιας λεπτής μεμβράνης που καλύπτει το λευκό των ματιών (σκληρό χιτώνα) και το εσωτερικό των βλεφάρων.

Τα συμπτώματα της ιογενούς επιπεφυκίτιδας, όπως αυτής που προκαλείται από τον κορονοϊό, μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Κάψιμο στους οφθαλμούς.
  • Κνησμός στα μάτια.
  • Πόνος.
  • Κόκκινισμα των οφθαλμών.
  • Δακρύρροια.
  • Φωτοφοβία (ευαισθησία στο φως).

Όπως κάθε ιογενής επιπεφυκίτιδα, η οφθαλμική λοίμωξη από COVID-19 θα πρέπει να θεωρείται πολύ μεταδοτική. Η ιογενής επιπεφυκίτιδα μπορεί να μεταδοθεί με το βήχα, το φτέρνισμα και το άγγιγμα των ματιών σας.

Επειδή ο COVID-19 μπορεί να εξαπλωθεί μέσω των ματιών, ορισμένοι ειδικοί συνιστούν να φοράτε προστατευτικά γυαλιά για τα μάτια, όπως γυαλιά COVID, ώστε να προστατεύσετε τα μάτια σας από σταγονίδια σάλιου που μπορεί να περιέχουν τον ιό. Κάποιος που εκτίθεται στον κορονοϊό και η είσοδος του ιού γίνει διαμέσου των οφθαλμών ενδέχεται να αναπτύξει επιπεφυκίτιδα. Φυσικά, όμως, αυτό δεν είναι απόλυτο.

Καταρροή και COVID-19

Η αυξημένη οφθαλμική έκκριση έχει αναγνωριστεί σε ορισμένες μελέτες ως πιθανό σύμπτωμα του COVID-19. Κάτι τέτοιο περιγράφεται κοινώς ως καταρροή. Οι εκκρίσεις αυτές των ματιών αποτελούνται από βλέννα, λάδι και κύτταρα δέρματος. Η αυτά τα απορριφθέντα στοιχεία που βρίσκονται στα μάτια σας το πρωί, όταν ξυπνάτε, είναι κοινώς γνωστή ως «τσίμπλα».

Ορισμένες εκκρίσεις από τα μάτια είναι φυσιολογικές. Στην πραγματικότητα, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία, επειδή απομακρύνουν τα υπολείμματα και συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας των ματιών. Αλλά η υπερβολική έκκριση από τα μάτια μπορεί να είναι σημάδι επιπεφυκίτιδας και πολλών τύπων οφθαλμικών λοιμώξεων.

Είναι το πρήξιμο των ματιών σημάδι του COVID-19;

Το οίδημα των ματιών μπορεί να είναι σύμπτωμα επιπεφυκίτιδας ή σημάδι χημειώσεως (Cheomosis). Μια μικρή μελέτη 38 ασθενών διαπίστωσε ότι ορισμένοι ασθενείς με COVID-19 είχαν επίσης χημειώσεις. Η χημίωση είναι η διόγκωση του επιπεφυκότα, της λεπτής μεμβράνης που καλύπτει το μπροστινό μέρος του ματιού και το εσωτερικό των βλεφάρων.

Τα συμπτώματα αυτά του επιπεφυκότα περιλαμβάνουν κόκκινα μάτια, φαγούρα, δακρύρροια, πρήξιμο των βλεφάρων και την αίσθηση ότι έχετε κάτι στο μάτι σας (αίσθηση ξένου σώματος). Μερικοί ασθενείς εμφανίζουν επίσης μια κόκκινη ή ροζ «φουσκάλα» στο λευκό του ματιού.

Οι γιατροί εξακολουθούν να μαθαίνουν πολλά ακόμα γύρω από τον τρόπο με τον οποίο ο COVID-19 προκαλεί οφθαλμικά προβλήματα. Επομένως είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε το εάν ο κορωνοϊός μπορεί πράγματι να προκαλέσει χημειώσεις.

Δακρύρροια και COVID-19

Η ίδια μικρή μελέτη που αναφέρθηκε παραπάνω διαπίστωσε ότι ορισμένοι ασθενείς με κορονοϊό εμφανίζουν υπερβολική δακρύρροια. Ωστόσο, η μελέτη δεν ήταν σε θέση να συμπεράνει οριστικά το εάν τα σύμπτωμα οφείλονται στον κορονοϊό.

Εάν έχετε δακρύρροια, τα δάκρυα θα ξεχειλίσουν από τα μάτια σας και θα τρέξουν στα μάγουλά σας. Η δακρύρροια μπορεί να προκληθεί από μια ποικιλία καταστάσεων, όπως η βακτηριακή κερατίτιδα, τα έλκη του κερατοειδούς, οι μολύνσεις των ματιών, το γλαύκωμα και η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Τα υπερβολικά δάκρυα είναι επίσης ένα κοινό σύμπτωμα αλλεργιών.

Τα αντιισταμινικά, οι δροσερές κομπρέσες, η αλλαγή φακών επαφής και το διάλειμμα από το κοίταγμα στις οθόνες μπορεί να βοηθήσουν στην παύση των συμπτωμάτων. Ωστόσο, επισκεφτείτε έναν οφθαλμίατρο, εάν το πρόβλημα επιμένει.

Είναι η σύσπαση των ματιών σύμπτωμα του COVID-19;

Η σύσπαση των ματιών δεν αναγνωρίστηκε ως οφθαλμικό σύμπτωμα του COVID-19 σε μια μετα-ανάλυση 12 μελετών σχετικά με τα οφθαλμικά συμπτώματα COVID-19. Ωστόσο, ο COVID-19 μπορεί να προκαλέσει νευρολογικά συμπτώματα σε ορισμένους ασθενείς. Μια αναφορά περιστατικού περιέγραψε έναν ασθενή που είχε νευρολογικές εκδηλώσεις του COVID-19 και βίωσε σπασμούς στο πρόσωπο που περιελάμβαναν συσπάσεις των ματιών.

Η σύσπαση των ματιών είναι ένας ανεξέλεγκτος σπασμός του βλεφάρου που συνήθως διαρκεί λίγα λεπτά, αλλά μπορεί να διαρκέσει και περισσότερο. Οι συσπάσεις των ματιών (μυοκυμία) μπορεί να έχουν ποικίλες πιθανές αιτίες, όπως αλλεργίες, καφεΐνη, ξηροφθαλμία, άγχος ή προβλήματα διατροφής. Σε πολλές περιπτώσεις, υποχωρεί από μόνο του. Οι ασθενείς με επίμονες συσπάσεις των ματιών πρέπει να επισκεφτούν έναν οφθαλμίατρο.

Δε συνδέονται όλα τα οφθαλμικά προβλήματα με τον COVID-19

Ορισμένες μελέτες έχουν βρει ότι οι ασθενείς με COVID-19 αναφέρουν ορισμένα οφθαλμικά προβλήματα με τον ίδιο ρυθμό που κάνουν οι ασθενείς χωρίς κορονοϊό. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι αρνητικοί στον COVID-19 ασθενείς είχαν στην πραγματικότητα υψηλότερο ποσοστό ορισμένων οφθαλμικών προβλημάτων από εκείνους με τον ιό.

Αυτό σημαίνει ότι ορισμένα αναφερόμενα προβλήματα στα μάτια μπορεί να μην σχετίζονται καθόλου με τον κορονοϊό.

Με άλλα λόγια, θα μπορούσε απλώς να είναι σύμπτωση ότι κάποιος έχει COVID-19, ενώ ταυτόχρονα έχει κάποιο οφθαλμολογικό πρόβλημα.

Επισκέψεις οφθαλμίατρου και COVI-19

Εάν έχετε οφθαλμικά συμπτώματα που μπορεί να σχετίζονται με τον COVID-19, καλέστε τον οφθαλμίατρό σας και περιγράψτε τα συμπτώματά σας πριν κλείσετε ραντεβού. Ενημερώστε τους τηλεφωνικά εάν:

  • Μπορεί να έχετε εκτεθεί στον κορονοϊό.
  • Βιώνετε συμπτώματα κορονοϊού.
  • Περιμένετε τα αποτελέσματα των τεστ κορονοϊού.
  • Έχετε βρεθεί θετικός στον COVID-19.

Εάν το πρόβλημα των ματιών σας δεν είναι επείγον, ίσως χρειαστεί να περιμένετε για να επισκεφτείτε έναν οφθαλμίατρο. Εάν είστε πρόθυμοι να μεταβείτε στον οφθαλμίατρο σας, θυμηθείτε να φοράτε μάσκα.

Πηγή:
allaboutvision.com