Κάπνισμα – όραση: ποια είναι η σχέση μεταξύ τους

Κάπνισμα όραση

Είναι αλήθεια ότι το κάπνισμα σχετίζεται με προβλήματα στην όραση, πολλά εξ αυτών είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα για την υγεία μας. Τα νέα δεδομένα που έρχονται να προστεθούν στην ήδη υπάρχουσα γνώση δείχνουν ότι και η όραση επιβαρύνεται και κινδυνεύει από τα βλαβερά παραπροϊόντα που περιέχονται στον καπνό.

Ετικέτες τσιγάρων

Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων πρότεινε πρόσφατα να προστεθούν νέες ετικέτες στα πακέτα και τις διαφημίσεις των τσιγάρων. Οι ετικέτες στοχεύουν να αναδείξουν καλύτερα τα συνολικά προβλήματα από τη συνήθεια του καπνίσματος. Οι νέες προειδοποιήσεις θα περιλαμβάνουν ορισμένες από τις επιβλαβείς επιπτώσεις που ίσως δεν είναι γνωστό ότι σχετίζονται με το κάπνισμα. Δύο από τις νέες επισημάνσεις που προτείνονται από το FDA της Αμερικής επικεντρώνονται στις κύριες αιτίες τύφλωσης: τον εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία και τον καταρράκτη.

Οι εικόνες που χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές. Δυστυχώς, δεν αναδεικνύουν πραγματικά τους κινδύνους και τις επιπλοκές που μπορεί να έχει το χρόνιο κάπνισμα στην όραση. Επιπλέον, σπάνια γίνονται αντικείμενο προβληματισμού τόσο για τους χρήστες όσο και για τους μη χρήστες, σύμφωνα με το FDA.

Οι προτεινόμενες προειδοποιήσεις θα χρησιμοποιούν ρεαλιστικές εικόνες και πρόσθετο ενημερωτικό κείμενο. Στόχος είναι να προειδοποιούν και να περιγράφουν με περισσότερες λεπτομέρειες πώς το κάπνισμα βλάπτει την υγεία των οφθαλμών.

Οφθαλμικές παθήσεις που σχετίζονται με το κάπνισμα

Επιπλέον, το κάπνισμα μπορεί επίσης να οδηγήσει σε άλλες παθήσεις των ματιών, όπως:

  • βλάβη οπτικού νεύρου
  • διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια και
  • ξηροφθαλμία.

Η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας έχει από καιρό συστήσει στους ανθρώπους να σταματήσουν το κάπνισμα. Σύμφωνα με έρευνες, ακόμη και το παθητικό κάπνσιμα αποδεικνύεται εξίσου βλαβερό για την υγεία.

Οι προτεινόμενες αλλαγές βρίσκονται σε ανοικτή και δημόσια διαβούλευση. Η FDA διερευνά τρόπους και ιδέες σχετικά με το περιεχόμενο των προειδοποιήσεων αλλά και πόσες διαφορετικές επισημάνσεις θα δημιουργηθούν και θα τυπωθούν στις συσκευασίες των τσιγάρων. Οι προειδοποιητικές ετικέτες θα εμφανίζονται σ’ όλες τις μάρκες και τις διαφημίσεις τσιγάρων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο σκοπός της εκστρατείας είναι να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες σχετικά με τις δυνητικές επιπλοκές που μπορεί να προκαλέσει το τσιγάρο στην υγεία μας, ώστε να μειωθούν τα συνολικά επίπεδα των μακροχρόνιων χρηστών.

ΠΗΓΗ:
American Academy of Ophthalmology/ aao.org