Ιογενής επιπεφυκίτιδα

Η ιογενής επιπεφυκίτιδα μεταδίδεται κυρίως με την επαφή, για όσο διάστημα υπάρχει συμπτωματολογία από τον ασθενή περίπου δηλαδή στις 10-15 ημέρες. Τα κύρια συμπτώματα είναι η μέτρια έως έντονη ερυθρότητα των ματιών, δακρύρροια και κνησμός (φαγούρα).

Η ερυθρότητα των ματιών οφείλεται στη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων των ματιών. Επίσης η αίσθηση ξένου αντικειμένου στα μάτια ή η ελαφρά φωτοευαισθησία είναι  συμπτώματα της ιογενούς επιπεφυκίτιδας.

Στην περίπτωση όπου η ιογενής επιπεφυκίτιδα έχει διαγνωστεί, θα πρέπει να μην ακουμπάτε τα μάτια σας και να πλένετε τα χέρια σας συχνά, ιδιαίτερα μετά από την εφαρμογή κάποιου φαρμάκου στην περιοχή των ματιών. Επίσης θα πρέπει να μην μοιράζεστε κοινόχρηστες πετσέτες, μαντήλια ή μαξιλαροθήκες με άλλους.

Τα παιδιά είναι καλό να απέχουν για λίγο από τη σχολική ζωή, για να εμποδίσουν τη διάδοση της νόσου. Επίσης θα πρέπει να απέχουν από ομαδικές δραστηριότητες όπως το κολυμβητήριο (πισίνα), για όσο διαρκούν τα συμπτώματα.

Μερικές φορές πιο σοβαρές ασθένειες μπορεί να δώσουν συμπτώματα ερυθρότητας στα μάτια δίνοντας την εντύπωση ιογενούς επιπεφυκίτιδας. Στην ιογενή επιπεφυκίτιδα συνήθως η όραση παραμένει καλή. Αν έχει επηρεαστεί η όρασή σας ή αν το πρόβλημα των κόκκινων ματιών παραμένει για παραπάνω από μερικές ημέρες επισκεφτείτε τον οφθαλμίατρο σας για να σας βοηθήσει υπεύθυνα και αποτελεσματικά.