Ψηφιακά γυαλιά για την αντιμετώπιση της αμβλυωπίας

ψηφιακά γυαλιά

Η αμβλυωπία παραμένει η πιο κοινή αιτία πάθησης της όρασης για τα παιδιά. Η συνήθης θεραπεία γίνεται με επικάλυψη του καλύτερου ματιού, συνήθως στην περίπτωση της στραβισμικής αμβλυωπίας αλλά όχι μόνο. Ωστόσο, μια νέα μελέτη δείχνει ότι τα ηλεκτρονικά προγραμματιζόμενα ψηφιακά γυαλιά που λειτουργούν σαν ψηφιακό έμπλαστρο ματιών είναι εξίσου αποτελεσματικά με τα υφασμάτινα κάλυπτρα. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι αυτή η συσκευή είναι η πρώτη νέα αποτελεσματική θεραπεία για την αμβλυωπία.

«Αυτή η νέα τεχνολογία δίνει στους οφθαλμολόγους που θεραπεύουν την αμβλυωπία ένα νέο εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποκατάσταση της όρασης για τα παιδιά», δήλωσε ο παιδιατρικός οφθαλμίατρος K. David Epley, εκπρόσωπος της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας και προηγούμενος πρόεδρος της Αμερικανικής Ένωσης Παιδιατρικής Οφθαλμολογίας και Στραβισμού. «Η διόρθωση μπορεί να είναι δύσκολη, και όσο περισσότερες μεθόδους διαθέτουμε, τόσο πιο πιθανό είναι να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τη νόσο σε κάθε μεμονωμένο παιδί».

Η αμβλυωπία αποτελεί την κακή όραση στο ένα εκ των δύο ματιών που δεν αναπτύχθηκε κανονικά κατά την πρώιμη ηλικία. Το παιδί πρέπει να υποβληθεί σε θεραπεία έως την ηλικία των 8 ετών, ενώ τα μάτια και ο εγκέφαλός του εξακολουθούν να αναπτύσσονται.

Η θεραπεία των παιδιών με αμβλυωπία εξακολουθεί να στηρίζεται σε οφθαλμικές σταγόνες ή τσιρότα που τοποθετούνται στο μάτι. Και οι σταγόνες και τα τσιρότα λειτουργούν με βάση τη μέθοδο απόφραξης. Εμποδίζουν την όραση στο υγιές μάτι, αναγκάζοντας τον εγκέφαλο να βασιστεί στο μάτι που εμφανίζεται η πάθηση. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, η όραση βελτιώνεται. Παρόλα αυτά, πολλά παιδιά θα χρειαστούν γυαλιά για να διορθώσουν πλήρως την όρασή τους.

Τα ψηφιακά γυαλιά αποδεικνύονται αποτελεσματικά ως εναλλακτική μέθοδο θεραπείας

Τα ηλεκτρονικά γυαλιά σε αυτή τη μελέτη συνδυάζουν τη διόρθωση και την απόφραξη παράλληλα. Στη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν την αποτελεσματικότητα των ψηφιακών γυαλιών σε σύγκριση με την επιδιόρθωση και τα βρήκαν συγκρίσιμα.

Στρατολόγησαν 33 άτομα με αμβλυωπία, μεταξύ 3 και 8 ετών, που φορούσαν γυαλιά. Μια ομάδα φορούσε αυτοκόλλητο επίθεμα για δύο ώρες καθημερινά. Η άλλη φορούσε γυαλιά απόφραξης για τέσσερις ώρες καθημερινά. Μετά από τρεις μήνες, και οι δύο ομάδες παιδιών παρουσίασαν την ίδια βελτίωση.

«Όταν μιλάτε σε ενήλικες που είχαν υποβληθεί σε θεραπεία για την αμβλυωπία, θα σας πουν ότι η χρήση μπαλώματος ήταν το χειρότερο πράγμα που υπέστησαν ποτέ», δήλωσε ο Daniel Neely, καθηγητής παιδιατρικής οφθαλμολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα που ηγήθηκε της μελέτης. «Με αυτά τα ηλεκτρονικά γυαλιά απόφραξης το παιδί μπορεί να έχει μια πολύ καλύτερη εμπειρία θεραπείας».

Πηγή:
American Academy of Ophthalmology/ aao.org