Θα μπορούσε η VR τεχνολογία να διορθώσει την αμβλυωπία;

αμβλυωπία

Τι θα γινόταν, εάν τα παιδιά με αμβλυωπία μπορούσαν να βελτιώσουν την όρασή τους ενώ παρακολουθούσαν τις αγαπημένες τους τηλεοπτικές σειρές; Μια νέα θεραπεία που ονομάζεται «Διόφθαλμη Ψηφιακή Θεραπεία» μπορεί να βοηθήσει. Προσφέρει μια εναλλακτική πρόταση στις υπάρχουσες παραδοσιακές θεραπείες για την αντιμετώπιση της αμβλυωπίας. Πρόκειται, για μια κοινή πάθηση που οφείλεται για την απώλεια της όρασης στην παιδική ηλικία.

Αρκετές εταιρείες έχουν ήδη δοκιμάσει σε κλινικές δοκιμές διάφορες θεραπείες με μοντέλα εικονικής πραγματικότητας για την αμβλυωπία. Το Luminopia One είναι το πρώτο που έλαβε έγκριση από τον FDA. Αναμένεται να κυκλοφορήσει στην αγορά το 2022.

Γιατί το Eye Patching και οι Σταγόνες Ατροπίνης δεν είναι αρκετές;

Η αμβλυωπία προκύπτει από ανώμαλη οπτική ανάπτυξη κατά την παιδική ηλικία. Μπορεί να προκαλέσει μόνιμη απώλεια της όρασης, εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία. Για δεκαετίες, οι σταγόνες ατροπίνης ήταν η καλύτερη δυνατή θεραπεία και συνοδεύονται συχνά με διορθωτικά γυαλιά. Λειτουργούν περιορίζοντας τη χρήση του πιο δυνατού ματιού, αναγκάζοντας τα παιδιά να χρησιμοποιούν και να ενισχύουν το πιο αδύναμο μάτι τους.

Ωστόσο, είναι δεν είναι εύκολο να πείσετε τα μικρά παιδιά να φορούν έμπλαστρο στο ένα τους μάτι. Επιπλέον, μερικοί ασθενείς βρίσκουν τα έμπλαστρα στιγματιστικά και άβολα. Ως αποτέλεσμα, ορισμένοι οφθαλμίατροι λένε ότι λιγότερο από το 50% των παιδιών συμμορφώνονται με τη θεραπεία. Η οικογενειακή εκπαίδευση και η ισχυρή υποστήριξη από τις ομάδες φροντίδας μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση της συμμόρφωσης κοντά στο 90%.

Οι σταγόνες ατροπίνης είναι μια εναλλακτική θεραπεία για την αμβλυωπία, αλλά όχι χωρίς τα δικά της προβλήματα. Σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες όπως έξαψη, ξηροστομία και γρήγορος καρδιακός παλμός είναι πιθανές.

Παρότι και οι δύο αυτές θεραπείες είναι προσφερόμενες και διαδεδομένες, εντούτοις τα παιδιά παραμένουν αρκετές φορές με σημαντική υπολειπόμενη όραση ακόμη και μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας. Ωστόσο, οι θεραπείες που βασίζονται στην νέα τεχνολογία μπορεί να προσφέρουν μια καλύτερη και πιο εύκολη λύση τόσο για τα παιδιά όσο και για τους γονείς.

Διόφθαλμη ψηφιακή θεραπεία για την αμβλυωπία

Ενώ οι θεραπείες, όπως το έμπλαστρο, περιορίζουν την ικανότητα του παιδιού να χρησιμοποιεί το μάτι που προτιμά, η διόφθαλμη θεραπεία ενθαρρύνει τη χρήση του πιο αδύναμου ματιού. Επιπλέον ωθεί τον εγκέφαλο των ασθενών να συνδυάσει τη συμβολή και από τα δύο μάτια.

Η Luminopia παρέχει στους ασθενείς ένα ακουστικό VR που προσθέτει θεραπευτικές τροποποιήσεις στο περιεχόμενο ροής. Τα παιδιά χρησιμοποιούν τα ακουστικά για 1 ώρα την ημέρα, 6 ημέρες την εβδομάδα. Για κάθε θεραπεία, μπορούν να επιλέξουν από 700+ ώρες περιεχομένου από δημοφιλείς παρόχους όπως η Dreamworks, η Sesame Street και η Nickelodeon. Τα ακουστικά παρουσιάζουν μια πιο θολή εικόνα στο πιο δυνατό μάτι και μια πιο καθαρή εικόνα στο πιο αδύναμο μάτι. Επιπλέον, η θεραπεία κάνει ορισμένα μέρη του βίντεο αόρατα σε κάθε μάτι μόνο. Με σκοπό να ενθαρρύνει τη χρήση και των δύο ματιών μαζί. Σκεφτείτε το σαν ένα παζλ όπου ολόκληρη η εικόνα δεν είναι ορατή χωρίς τη χρήση και από τα δύο μάτια. Κάθε μάτι έχει κομμάτια από το παζλ που συνθέτει ο εγκέφαλος, δήλωσε ο Aaron Miller, MD, παιδοφθαλμίατρος στο Houston Eye Associates.

Είναι το VR αποτελεσματικό για τη θεραπεία της αμβλυωπίας;

Μια μικρή κλινική δοκιμή παιδιών ηλικίας 4 ετών και άνω διαπίστωσε ότι εκείνα που έλαβαν θεραπεία με Luminopia και διορθωτικά γυαλιά για 12 εβδομάδες σημείωσαν περισσότερες βελτιώσεις στην όραση από τα παιδιά που φορούσαν μόνο διορθωτικά γυαλιά. Σχεδόν το 90% των παιδιών συνέχισαν να χρησιμοποιούν το Luminopia καθ’ όλη τη διάρκεια της μελέτης. Συγκεκριμένα, δήλωσαν ότι το απόλαυσαν αρκετά ώστε να το ακολουθήσουν. Παρόλα αυτά, δεν είναι ξεκάθαρο εάν η θεραπεία με την τεχνολογία εικονικής πραγματικότητας είναι καλύτερη λύση. Οι μελέτες δεν το έχουν εξετάσει, αν και συνέκριναν το patching με άλλες θεραπείες που βασίζονται στην τεχνολογία, όπως τα διόφθαλμα βιντεοπαιχνίδια.

Ποιος μπορεί να χρησιμοποιήσει το Luminopia;

Η αμβλυωπία προκαλείται συνήθως από ένα εκ των τριών πραγμάτων: ένα μη διορθωμένο διαθλαστικό σφάλμα, στραβισμό (κακή ευθυγράμμιση των ματιών) ή απόφραξη στο οπτικό πεδίο (που προκαλείται από καταρράκτη, για παράδειγμα).

Η διόφθαλμη ψηφιακή θεραπεία είναι καλύτερα εξοπλισμένη για να αντιμετωπίσει το πρώτο πρόβλημα: το μη διορθωμένο διαθλαστικό σφάλμα. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ορισμένων ατόμων με στραβισμό, ανάλογα με τη σοβαρότητα. Αλλά δεν θα βοηθήσει στη διόρθωση των εμποδίων στο οπτικό πεδίο. Μέχρι στιγμής, η θεραπεία έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία μόνο σε παιδιά ηλικίας 4 έως 7 ετών. Οι ασθενείς που έχουν υποβληθεί προηγουμένως σε θεραπεία με άλλες μεθόδους μπορούν ακόμα να επωφεληθούν από τη χρήση της συσκευής.

Κόστος και διαθεσιμότητα της Luminopia

Η Luminopia δεν έχει ανακοινώσει ακόμη την τιμολόγηση, αλλά οι οφθαλμίατροι αναμένουν ότι η θεραπεία θα είναι 2 έως 5 φορές πιο ακριβή από το έμπλαστρο. Η επιδιόρθωση κοστίζει 30 έως 50 $ ανά μήνα.

«Οι υπάρχουσες θεραπείες για την αμβλυωπία είναι πολύ αποτελεσματικές όταν η συμμόρφωση είναι υψηλή. Παρόλα αυτά, το πρόβλημα είναι ότι συχνά δεν είναι», λέει ο Δρ Μίλερ. Οι πραγματικές δυνατότητες της διόφθαλμης θεραπείας που βασίζεται στην τεχνολογία είναι να βελτιώσει τη συμμόρφωση προσφέροντας μια λύση που τα παιδιά δεν είναι προορισμένοι να μισούν. Αν αυτές οι θεραπείες επιτύχουν τελικά στην κλινική πράξη θα εξαρτηθεί πολύ από το κόστος και την προσβασιμότητά τους.

Πηγή: American Academy of Ophthalmology.com