ΧΑΛΑΖΙΟ

Χαλάζιο ονομάζουμε τον έντονο ερεθισμό, που παρουσιάζεται συνήθως στο πάνω βλέφαρο, περιστασιακά όπως και στο κάτω βλέφαρο. Σε αυτήν την περίπτωση το βλέφαρο διογκώνεται, ερεθίζεται, ενοχλεί, κοκκινίζει πολύ και στην αφή έχει την αίσθηση σαν να έχει δημιουργηθεί ένα μικρό μπαλάκι.

Συνήθως το χαλάζιο δημιουργείταιµε βάση τη βλεφαρίτιδα, η οποία είναι µία επίμονη φλεγμονή των  βλεφάρων και δεν είναι µία ασθένεια ή μόλυνση, αλλά περισσότερο µία κακή λειτουργία των αδένων λαδιού που υπάρχουν μέσα σε αυτά.

Το χαλάζιο θεραπεύεται ακριβώς µε τους ίδιους τρόπους µε τους οποίους αντιµετωπίζουµε τη βλεφαρίτιδα, και αυτοί είναι βασικά:

  • Ζεστές κοµπρέσες
  • Συνθετικά δάκρυα για τον ερεθισµό των µατιών
  • Συνταγογράφηση κάποιας αλοιφής αντιβιοτικού που περιέχει και κορτιζόνη, όταν αυτό δεν υποχωρεί απλώς µε κομπρέσες και µε δάκρυα (η συνταγογράφηση φαρμάκου, που περιέχει κορτιζόνη πρέπει να γίνεται από τον οφθαλμίατρο).
  • Σε ορισµένες περιπτώσεις, εάν το χαλάζιο γίνεται σε υπόστρωµα πολύ σοβαρής βλεφαρίτιδας χορηγείται αντιβιοτικό της οικογένειας των τετρακυκλινών από το στόµα, δηλαδή τετρακυκλίνη ή δοξυκυκλίνη ή µινοσυκλίνη. Αυτά τα αντιβιοτικά, εάν και είναι ήπια σε σχέση µε αυτά που χρησιμοποιούνται καθημερινώς από γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, έχουν µία παρενέργεια η οποία είναι χρήσιµη σε αυτό το πρόβληµα. Μεταβολίζονται και εκβάλλονται από τον οργανισµό από τους αδένες λαδιού και έτσι µπαίνοντας µέσα σε αυτόν τον µηχανισµό, οι εκρίσεις γίνονται πιο λεπτόρευστες µε αποτέλεσµα να µπορεί να αποσυµφορηθεί ο αδένας και να «ξεφουσκώσει» και ηρεµήσει το χαλάζιο.

Σε ορισμένες ακραίες περιπτώσεις που το χαλάζιο επιμένει και δεν υποχωρεί µε συντηρητική αγωγή, όπως αυτή που αναφέρθηκε πιο πάνω, αφαιρείται χειρουργικά ή υποβάλλεται σε αγωγή µε ένεση μικρής ποσότητας κορτιζόνης.