Χρειάζονται τα βρέφη γυαλιά ηλίου;

Τα βρέφη έχουν πολύ πιο ευαίσθητα μάτια από αυτά των ενηλίκων γι’αυτό χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Πως μπορεί όμως να επιτευχθεί η μέγιστη προστασία και πως μπορεί να γίνει η σωστή επιλογή γυαλιών;

Οι υπεριώδες ακτίνες Α και Β, οι οποίες δεν διακρίνονται από το γυμνό μάτι, είναι άκρως επικίνδυνες για την υγεία των ματιών του παιδιού και αυτό διότι οι φακοί τους δεν έχουν αναπτύξει ακόμα την κατάλληλη προστασία.

Μια προστασία που θα αποκτηθεί σταδιακά μέχρι την ηλικία των 12 ετών. Για αυτό και όταν τα παιδιά ή τα βρέφη εκτεθούν για πολύ ώρα στον ήλιο τα μάτια τους τις επόμενες ημέρες δακρύζουν, ή κοκκινίζουν. Εάν τα μάτια του παιδιού γίνουν πολύ ευαίσθητα στην φωτεινότητα, τότε η επίσκεψη σε οφθαλμίατρο κρίνεται ως αναγκαία.

Ο σημαντικότερος κανόνας για την προστασία των παιδικών οφθαλμών είναι η χρήση γυαλιών ηλίου. Οι ιδικοί προτείνουν πως το παιδί μπορεί να κάνει χρήση γυαλιών ηλίου ενώ βρίσκεται στο πρώτο του έτος.

Οι σωστές κινήσεις ως προς την επιλογή των σωστών γυαλιών ηλίου στα βρέφη θα πρέπει να είναι οι εξής:

  • Τα γυαλιά ηλίου δεν θα πρέπει να επιλεγούν με βάση το πως φαίνονται και από τα χρώματα τους, αλλά από την μέγιστη προστασία που μπορούν να προσφέρουν στο παιδί.
  • Τα γυαλιά ηλίου θα πρέπει να αναγραφούν το σήμα «CE»
  • Προτιμείστε γυαλιά ηλίου που έχουν κατασκευαστεί από πολυανθακικό άλας. Τα συγκεκριμένα απορροφούν το 80% των υπεριωδών ακτίνων.
  • Στα τζάμια των γυαλιών θα πρέπει να αναγράφεται το εξής: 100% αντι-UV, δείκτης 3
    Τα γυαλιά που θα επιλεγούν θα πρέπει να εφαρμόζονται σωστά. Εάν δεν έχουν καλή εφαρμογή τότε δεν θα προσφέρουν την μέγιστη προστασία.