Δακρυοκυστίτιδα

δακρυοκυστίτιδα

Δακρυοκυστίτιδα είναι η φλεγμονή του δακρυϊκού ασκού, όπου αποθηκεύονται προσωρινά τα δάκρυα φεύγοντας από το μάτι. Το ρινοδακρυϊκό σύστημα λειτουργεί ως αγωγός ο οποίος παροχετεύει τα δάκρυα από τον οφθαλμό μέσα στη ρινική κοιλότητα. Η στασιμότητα των δακρύων σε ένα παθολογικά κλειστό δακρυϊκό σύστημα μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση. Η μόλυνση αυτή ονομάζεται δακρυοκυστίτιδα.

Τα άτομα που είναι πιο επιρρεπή στη μόλυνση του ρινοδακρυϊκού συστήματος είναι τα άτομα τρίτης ηλικίας. Παρατηρείται επίσης και σ’ άτομα που πάσχουν από διαβήτη.

Συμπτώματα

Η δακρυοκυστίδια μπορεί να είναι δύο ειδών: οξεία και χρόνια. Πιο συγκεκριμένα:

Η οξεία δακρυοκυστίτιδα ξεκινά με συμπτώματα φλεγμονής (πόνος, ερυθρότητα, θερμότητα, διόγκωση) της περιοχής της γωνίας του ματιού, κοντά στη μύτη. Υπάρχει δακρύρροια ενώ μπορεί να δημιουργηθεί απόστημα που να επεκταθεί στη γύρω περιοχή, προκαλώντας εικόνα προδιαφραγματικής ή και οπισθοδιαφραγματικής κυτταρίτιδας κόγχου.

Η χρόνια δακρυοκυστίτιδα χαρακτηρίζεται κυρίως από τη δακρύρροια. Στην περιοχή της έσω γωνίας του ματιού μπορεί να είναι ψηλαφητή μια ανώδυνη μάζα -βλεννογονοκήλη-. Πολλές φορές υπάρχουν συμπτώματα χρόνιας επιπεφυκίτιδας, ενώ πίεση στην περιοχή του δακρυϊκού ασκού οδηγεί στην έκκριση βλεννώδους ή και πυώδους υγρού από τα δακρυϊκά σημεία.

Θεραπεία

Η θεραπεία ξαρτάται από την κλινική εικόνα του ασθενή.

Η οξεία δακρυοκυστίτιδα απαιτεί αρχικά τη χορήγηση αντιβιοτικών από το στόμα. Μια εξωτερική ασκορινοστομία συνιστάται 2 εβδομάδες μετά την έναρξη της θεραπείας με αντιβιοτικά. Στην περίπτωση που προκαληθεί κυτταρίτιδα κόγχου (δηλαδή επεκτείνεται πίσω από το μάτι) απαιτεί νοσηλεία με ενδοφλέβια αντιβιοτικά και στη συνέχεια ασκορινοστομία. 
Η συγγενής (εκ γενετής) χρόνια δακρυοκυστίτιδα σε βρέφη μέχρι ενός έτους μπορεί να επιλυθεί με μασάζ του δακρυϊκού ασκού, ζεστές κομπρέσες, και τη χορήγηση αντιβιοτικών. 
Η επίκτητη χρόνια δακρυοκυστίτιδα απαιτεί σχεδόν πάντα χειρουργική επέμβαση για τη διόρθωση της συμπτωματολογίας. 
Σε γενικές γραμμές, η δακρυοκυστίτιδα είναι μια χειρουργικά αντιμετωπίσιμη νόσος. Τα χειρουργικά ποσοστά επιτυχίας της ασκορινοστομίας στη θεραπεία της δακρυοκυστίτιδας είναι αρκετά υψηλά, γύρω στο >95%.