6 θεραπείες για την ενόχληση που μπορεί να προκαλέσουν οι φακοί επαφής

φακούς επαφής


Αισθάνεστε άβολα και δυσφορία όταν φοράτε τους φακούς επαφής σας; Μία ή περισσότερες από τις παρακάτω ‘’θεραπείες’’ μπορεί να είναι αυτό που χρειάζεστε.

Εάν τα μάτια σας δείχνουν πρησμένα, όταν φοράτε τους φακούς επαφής, θα πρέπει να τους αφαιρέστε αμέσως. Σ’ αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον οφθαλμίατρό σας, ώστε να ελέγξει τα μάτια σας και να σχεδιάσει μία θεραπεία αντιμετώπισης των συμπτωμάτων σας.

Κάποιες από τις θεραπείες που μπορείτε να ακολουθήσετε, ώστε να απαλλαχθείτε από τα ενοχλητικά συμπτώματα, ακολουθούν παρακάτω:

Τεχνητά δάκρυα

Τα τεχνητά δάκρυα μπορούν να ανακουφίσουν την περιστασιακή ξηρότητα. Ακολουθήστε τις συστάσεις του οφθαλμίατρου σας, επειδή ορισμένες οφθαλμικές σταγόνες δεν είναι συμβατές με ορισμένα είδη φακών επαφής. Οι μη συμβατές σταγόνες μπορεί να αποχρωματίσουν και να καταστρέψουν τους φακούς. Επίσης, δεν έχουν σχεδιαστεί και εγκριθεί όλες οι σταγόνες για χρήση με φακούς επαφής.

Για την ξηροφθαλμία, μην χρησιμοποιείτε προϊόντα που διαφημίζονται ότι “απομακρύνουν το κοκκίνισμα”. Στην πραγματικότητα, τα προϊόντα αυτά είναι σχεδιασμένα ώστε να συστέλλουν τα μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία που επικαλύπτουν το λευκό του ματιού (σκληρό χιτώνα). Ωστόσο, η συρρίκνωση του μεγέθους αυτών των αιμοφόρων αγγείων εξαλείφει το κοκκίνισμα, αλλά δεν αντιμετωπίζει το υποκείμενο πρόβλημα ξηροφθαλμίας.

Συμπληρώματα διατροφής

Για να αισθάνεστε άνετα, όταν φοράτε τους φακούς επαφής, πρέπει να παράγετε αρκετά δάκρυα. Ωστόσο, δεν είναι μόνο η ποσότητα παραγωγής δακρύων που είναι σημαντική, αλλά και η ποιότητα. Για παράδειγμα, η ανισορροπημένη χημεία των δακρύων μπορεί να οδηγήσει σε ταχεία εξάτμιση τους. Αυτό είναι εξίσου σημαντικό πρόβλημα με το να μην παράγονται αρκετά δάκρυα.

Η έρευνα έχει βρει ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που βρίσκονται άφθονα στον σολομό και τα ψάρια, καθώς ο λιναρόσπορος, μπορούν να βελτιώσουν το λιπαρό μέρος της σύνθεσης των δακρύων, το οποίο αποτρέπει την εξάτμιση τους.

Απόφραξη των αδένων

Η απόφραξη των αδένων αναφέρεται στο μπλοκάρισμα των αγωγών που αποστραγγίζουν τα δάκρυα από τα μάτια σας. Εισάγοντας ένα μικροσκοπικό κομμάτι σιλικόνης ή ακρυλικού, που ονομάζεται punctal, μπορεί να μειωθεί η αποστράγγιση των δακρύων, έτσι ώστε να διατηρηθεί περισσότερη υγρασία στην επιφάνεια των ματιών. Διατίθενται προσωρινά βύσματα διάλυσης, ώστε να μπορείτε να δοκιμάσετε εάν λειτουργούν επάνω σας.

Φακοί επαφής για την ξηροφθαλμία

Εάν οι τρέχοντες φακοί επαφής εφαρμόζουν καλά, αλλά εξακολουθείτε να αισθάνεστε ενόχληση, τότε πρέπει να δείτε έναν ειδικό. Ο οφθαλμίατρός σας μπορεί να συστήσει διαφορετικό τύπο φακού ή διαφορετικό πρόγραμμα χρήσης. Πολλοί τύποι φακών επαφής υπάρχουν σήμερα διαθέσιμοι. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι ένας άλλος φακός εφαρμόζει καλύτερα επάνω σας. Ακολουθούν μερικές προτάσεις που μπορεί να καταστίσουν τους φακούς επαφής πιο άνετους, όταν τους φοράτε:

Καθημερινοί φακοί επαφής μίας χρήσης

Εάν οι φακοί μεγάλης διάρκειας σας κάνουν να αισθάνεστε ενόχληση, τότε μπορεί να σας φανούν πιο άνετοι οι καθημερινοί φακοί μίας χρήσης. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα, εάν υποφέρετε από αλλεργίες και ενοχλείστε από τα αερομεταφερόμενα αλλεργιογόνα που μπορεί να κολλήσουν στους φακούς σας ή εάν η χημεία των δακρύων σας είναι τέτοια που συσσωρεύονται στους φακούς σας λιπίδια και πρωτεΐνες που είναι δύσκολο να αφαιρεθούν. Αρκετές μάρκες ημερήσιων φακών μιας χρήσης διατίθενται από τους μεγάλους κατασκευαστές φακών επαφής.

Φακοί με διαφορετική περιεκτικότητα σε νερό

Οι φακοί επαφής Hydrogel (μαλακοί) συγκρατούν διαφορετικές ποσότητες νερού με βάση τα χαρακτηριστικά του υλικού των φακών. Μερικοί άνθρωποι αισθάνονται πιο άνετα με φακούς σε υλικά που έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε νερό. Άλλοι πάλι αισθάνονται πιο άνετα με φακούς που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό. Εάν αισθάνεστε ξηροφθαλμία, ρωτήστε τον οφθαλμίατρό σας εάν η αλλαγή σε φακούς με διαφορετική περιεκτικότητα σε νερό μπορεί να βοηθήσει.

Υδροτζέλες σιλικόνης

Αυτοί οι προηγμένοι μαλακοί φακοί επιτρέπουν περισσότερο οξυγόνο να φτάσει στα μάτια και μπορεί να παραμείνουν υγροί περισσότερο από τους συμβατικούς μαλακούς φακούς επαφής (hydrogel). Οι μάρκες υδρογέλης σιλικόνης περιλαμβάνουν Air Optix (Alcon), PureVision (Bausch + Lomb) και Acuvue Oasys (Johnson & Johnson).

Φακοί επαφής για την ξηροφθαλμία

Μερικοί μαλακοί φακοί επαφής έχουν αναπτυχθεί ειδικά για την ανακούφιση της ξηροφθαλμίας.  Για παράδειγμα, ο φακός Proclear της CooperVision έχει ειδική άδεια από τον FDA καθώς, όπως φαίνεται, μπορεί να παρέχει βελτιωμένη άνεση σε χρήστες φακών επαφής που παρουσιάζουν ήπια ενόχληση ή συμπτώματα που σχετίζονται με ξηροφθαλμία που προκαλείται από τη χρήση των φακών επαφής. Η Extreme H2O είναι μια μάρκα που, επίσης, προτιμάται από ορισμένους επαγγελματίες οφθαλμιάτρους και οπτικούς για όσους φορούν φακούς επαφής με ξηροφθαλμία.

Προϊόντα φροντίδας φακών επαφής

Χρησιμοποιήστε τη μάρκα διαλύματος φακών επαφής που ορίζει ο οφθαλμίατρος σας. Η χρήση διαλυμάτων ή σταγόνων που δεν είναι συμβατοί με του φακούς σας μπορεί να υποβαθμίσει την ποιότητα των φακών. Κάτι τέτοιο μπορεί να επηρεάσει τόσο την οπτική ποιότητα όσο και την άνεση.

Ορισμένα συστήματα φροντίδας φακών μπορεί να λειτουργούν καλά για τους περισσότερους ανθρώπους. Ωστόσο, υπάρχουν κι εξαιρέσεις. Εάν οι φακοί σας δεν καθαρίζονται αρκετά, μπορεί να ερεθίσουν ή να καταστρέψουν την επιφάνεια του ματιού σας. Σε αυτήν την περίπτωση, ο οπτομέτρης ή ο οφθαλμίατρός σας μπορεί να σας προτείνει ένα διαφορετικό σύστημα φροντίδας των οφθαλμών και των φακών, το οποίο μπορεί να λειτουργεί καλύτερα για εσάς.

Ακόμα κι αν τα διαλύματα φροντίδας των φακών ή οι οφθαλμικές σταγόνες λειτουργούν καλά στην αρχή, μερικοί άνθρωποι με την πάροδο του χρόνου μπορεί να αναπτύξουν ευαισθησία σε ορισμένες φόρμουλες, ειδικά σε αυτές με συντηρητικά. Ο οφθαλμίατρος μπορεί τότε να προτείνει να μεταβείτε είτε σε μη συντηρημένα συστήματα φροντίδας είτε σε καθημερινούς φακούς μιας χρήσης, που δεν απαιτούν διαλύματα καθαρισμού.

Ορθοκερατολογία

Εάν η χρήση φακών επαφής κατά τη διάρκεια της ημέρας σας δημιουργεί προβλήματα, ίσως πρέπει να δοκιμάσετε την ορθοκερατολογία. Αυτή είναι η τοποθέτηση των ειδικά σχεδιασμένων αεροδιαπερατών φακών επαφής, τους οποίους φοράτε πριν τον ύπνο και καθ’ όλη τη νύχτα. Ενώ κοιμάστε, οι ορθοκερατολογικοί φακοί (ή “ortho-k”) αναμορφώνουν απαλά την μπροστινή επιφάνεια του ματιού σας, ώστε να μπορείτε να αφαιρέσετε τους φακούς το πρωί και να συνεχίσετε να βλέπετε καλά χωρίς γυαλιά ή φακούς κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Τα αποτελέσματα του ortho-k είναι προσωρινά και πρέπει να φοράτε τους φακούς τακτικά τη νύχτα, ώστε να διατηρήσετε το αποτέλεσμα. Πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι η ορθοκερατολογία είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να απαλλαχθούν από τα προβλήματα δυσφορίας των φακών επαφής, χωρίς να χρειάζεται να επιστρέψουν στη χρήση γυαλιών ή χειρουργικών επεμβάσεων.

Πηγή:
allaboutvision.com