Πώς επηρεάζει η διατροφή σας την υγεία και την όραση των οφθαλμών σας;

διατροφή

Όσοι έχουν οικογενειακό ιστορικό κακής όρασης μπορεί να φοβούνται ότι είναι δύσκολο να αντιμετωπίσουν αυτά τα προβλήματα στη ζωή τους. Ωστόσο, η έρευνα δείχνει ότι δεν οφείλονται όλες οι παθήσεις στη γενετική και την κληρονομικότητα. Η διατροφή ενός ατόμου μπορεί επίσης να επηρεάσει την υγεία των ματιών του.

Ορισμένα θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες, όπως τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, οι βιταμίνες Α και C και ο ψευδάργυρος, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο οφθαλμικών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένης της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας (AMD) και του καταρράκτη.

Μια δίαιτα που περιλαμβάνει τρόφιμα που περιέχουν θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν τα μάτια μπορεί να βοηθήσει στο να διασφαλιστεί ότι ένα άτομο λαμβάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να διατηρήσει τη σωστή όραση και την υγεία των ματιών του. Αυτές οι τροφές περιλαμβάνουν εσπεριδοειδή πλούσια σε αντιοξειδωτικά, φυλλώδη λαχανικά που περιέχουν φυτοχημικά και λιπαρά ψάρια που παρέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Μια υγιεινή και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά διατροφή προάγει την υγεία των ματιών. Αντίθετα, ωστόσο, η κατανάλωση τροφών υψηλής επεξεργασίας και υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο οφθαλμικών προβλημάτων. Άλλοι παράγοντες, όπως ο διαβήτης και η αφυδάτωση, μπορεί να οδηγήσουν σε χρόνιες παθήσεις της όρασης και των ματιών.

Έρευνες δείχνουν ότι μια υγιεινή διατροφή μπορεί να επηρεάσει την υγεία των ματιών

Αν και παράγοντες, όπως η καταπόνηση των ματιών και η γενετική, παίζουν τεράστιο ρόλο στην υγεία των ματιών και την όραση, πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι ορισμένες βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά μπορούν να προάγουν την υγεία των ματιών και να αποτρέψουν τις βλαβερές παθήσεις των ματιών και της όρασης.

Μια ενημερωμένη μελέτη AREDS του 2013 διαπίστωσε ότι τα θρεπτικά συστατικά είναι σημαντικά για την υγεία των ματιών.

Έρευνα μετα-ανάλυσης από το 2015 βρήκε μια σημαντική συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης βιταμίνης Ε και του μειωμένου κινδύνου καταρράκτη.

Μια μελέτη του 2007, με επικεφαλής την καθηγήτρια Lois Smith της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, διαπίστωσε ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορεί να αποτρέψουν τις πολλαπλασιαστικές αμφιβληστροειδοπάθειες, μια κύρια αιτία τύφλωσης.

Ποιες βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά μπορεί να είναι ευεργετικά για την υγεία των ματιών;

Σύμφωνα με την τρέχουσα έρευνα και την Αμερικανική Οπτομετρική Εταιρεία (AOA), οι ακόλουθες βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά μπορεί να είναι τα πιο ωφέλιμα για την υγεία των ματιών:

  • Λουτεΐνη και ζεαξανθίνη: Αυτά τα φυτοχημικά βρέθηκε ότι μειώνουν τον κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και του καταρράκτη που σχετίζεται με την ηλικία, καθώς κι άλλων χρόνιων οφθαλμικών παθήσεων.
  • Απαραίτητα Ω-3 λιπαρά οξέα: Τα «καλά» λιπαρά παίζουν σημαντικό ρόλο στην τροφοδοσία των κυττάρων και στη βελτιστοποίηση της λειτουργίας του κεντρικού νευρικού συστήματος. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ιδιαίτερα το εικοσαπεντανοϊκό οξύ (EPA) και το εικοσιδυαεξανοϊκό (DHA), είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη της όρασης και τη διατήρηση της σωστής λειτουργίας των ματιών και του αμφιβληστροειδούς.
  • Βιταμίνη C ή ασκορβικό οξύ: Εκτός από τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καταρράκτη, αυτό το αντιοξειδωτικό μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της σχετιζόμενης με την ηλικία εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και της απώλειας όρασης, ειδικά όταν λαμβάνεται με άλλα θρεπτικά συστατικά που είναι υγιεινά για τα μάτια.
  • Ψευδάργυρος: Πολύ συγκεντρωμένος στο μάτι, αυτό το ιχνοστοιχείο βοηθά στη μεταφορά της βιταμίνης Α από το συκώτι στον αμφιβληστροειδή, όπου βοηθά στην παραγωγή μελανίνης, μιας χρωστικής που απαιτείται για την προστασία των ματιών.
  • Βιταμίνη Ε: Αυτό το αντιοξειδωτικό προστατεύει τα μάτια από τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες, ασταθή μόρια που βλάπτουν τον υγιή ιστό.

Ποιες τροφές είναι καλύτερες για την υγεία των ματιών και την όραση;

Οι καλύτερες τροφές για την υγεία των ματιών και την όραση είναι αυτές που προσφέρουν πλούσια θρεπτικά συστατικά. Ειδικά η λουτεΐνη και ζεαξανθίνη είναι γνωστό ότι υποστηρίζουν την υγεία και τη λειτουργία των ματιών.

Ψάρια

Τα ψάρια (αυτά που έχουν λάδι στο έντερο και στον ιστό του σώματος) είναι εξαιρετικές πηγές ωμέγα-3 οξέων. Τα ψάρια με άφθονο EDA και DHA περιλαμβάνουν τον τόνο, τις σαρδέλες, την πέστροφα, το σκουμπρί και τη ρέγγα.

Μπρόκολο

Ένα εύκολο πρόσθετο σε πολλά πιάτα, το μπρόκολο προσφέρει βιταμίνη C καθώς και λουτεΐνη και ζεαξανθίνη.

Ξηροί καρποί και όσπρια

Μερικοί ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε ωμέγα-3 καθώς και σε βιταμίνη Ε, καθιστώντας τους μια έξυπνη πηγή θρεπτικών συστατικών. Οι υγιεινές επιλογές περιλαμβάνουν καρύδια, κάσιους, ξηρούς καρπούς Βραζιλίας και φακές.

Σπόροι

Πολλοί σπόροι, συμπεριλαμβανομένων των σπόρων κάνναβης και των σπόρων chia, είναι επίσης πλούσιοι σε ωμέγα-3 και βιταμίνη Ε.

Εσπεριδοειδή

Τα εσπεριδοειδή, όπως τα λεμόνια, τα πορτοκάλια και το γκρέιπφρουτ, είναι εξαιρετικές πηγές βιταμίνης C που βοηθά τα μάτια.

Αυγά

Με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, λουτεΐνη και βιταμίνη Ε, τα πλούσια σε πρωτεΐνες αυγά είναι μια πηγή ενέργειας για τα μάτια. Ορισμένες ποικιλίες, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων επώνυμων προϊόντων ελεύθερης βοσκής και βιολογικών προϊόντων, καυχώνται ότι έχουν διπλάσια ωμέγα-3 λιπαρά οξέα από άλλα αυγά και σημαντικά περισσότερη βιταμίνη Ε και λουτεΐνη επίσης.

Φυλλώδη πράσινα λαχανικά

Εκτός από την παροχή βιταμίνης C, τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λουτεΐνη και ζεαξανθίνη. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι το μαγείρεμα των χόρτων βοηθά το σώμα να απορροφήσει καλύτερα τη λουτεΐνη.

Μοσχάρι

Τα περισσότερα κρεατικά, συμπεριλαμβανομένου του κοτόπουλου και του χοιρινού, περιέχουν ψευδάργυρο. Ωστόσο, το βόειο κρέας προσφέρει υψηλότερα επίπεδα αυτού του ζωτικού ιχνοστοιχείου. Άλλες πηγές ψευδαργύρου περιλαμβάνουν μερικά γιαούρτια, ξηρούς καρπούς και φασόλια.

Μπορούν ορισμένες δίαιτες να αυξήσουν τον κίνδυνο προβλημάτων όρασης;

Μια ανθυγιεινή διατροφή με επεξεργασμένα τρόφιμα που στερούνται θρεπτικής αξίας μπορεί να μην παρέχει σε ένα άτομο αρκετά θρεπτικά συστατικά, ώστε να υποστηρίξει τη βέλτιστη υγεία των ματιών και της όρασης. Στην πραγματικότητα, η έρευνα υποδηλώνει ότι μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά με επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας (AMD).

Άλλοι πιθανοί κίνδυνοι της διατροφής για την υγεία των ματιών περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

  • Αναψυκτικά διαίτης: Μια μελέτη του 2018 βρήκε έναν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο πολλαπλασιαστικής διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας (μια προοδευτική ασθένεια του αμφιβληστροειδούς) μεταξύ των ατόμων που κατανάλωναν περισσότερα από τέσσερα κουτιά αναψυκτικού διαίτης την εβδομάδα.
  • Αφυδάτωση: Η ενυδάτωση είναι απαραίτητη για πολλές πτυχές της υγείας και η όραση των ματιών δεν αποτελούν εξαίρεση. Το να μην πίνετε αρκετό νερό μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα, ερεθισμό ή φαγούρα στα μάτια.
  • Υψηλό νάτριο: Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει μια σχέση μεταξύ μιας δίαιτας υψηλής περιεκτικότητας σε νάτριο και αυξημένου κινδύνου καταρράκτη.
  • Διαβήτης: Ο διαβήτης μπορεί να προκαλέσει βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη θολή όραση. Οι οφθαλμικές παθήσεις που σχετίζονται με τον διαβήτη είναι προοδευτικές και μπορεί να επιδεινωθούν με την πάροδο του χρόνου. Οι επιπλοκές μπορεί να περιλαμβάνουν διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση.
  • Επεξεργασμένοι υδατάνθρακες: Μια μελέτη American Journal of Clinical Nutrition διαπίστωσε ότι όσοι κινδυνεύουν να αναπτύξουν εκφύλιση της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία μπορεί να ωφεληθούν από την κατανάλωση λιγότερους επεξεργασμένους υδατάνθρακες στη διατροφή τους. Οι δίαιτες που παρέχουν υψηλότερο γλυκαιμικό δείκτη, όπως αυτές με υψηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εξέλιξης της AMD. Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες είναι προϊόντα δημητριακών υψηλής επεξεργασίας. Η διαδικασία εξευγενισμού συχνά αφαιρεί βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά καθώς και φυτικές ίνες. Παραδείγματα επεξεργασμένων υδατανθράκων περιλαμβάνουν το λευκό ψωμί, τα αρτοσκευάσματα, τα μπισκότα και τα ζυμαρικά.

Μίλα γιατρέ!

Είναι σημαντικό να μιλήσετε με έναν οφθαλμίατρο, πριν κάνετε αλλαγές στη διατροφή σας. Εάν θέλετε να προσαρμόσετε το φαγητό που τρώτε με την ελπίδα να βελτιώσετε την όρασή σας, πραγματοποιήστε μία οφθαλμολογική εξέταση.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα υγιεινά τρόφιμα συνιστώνται ιδιαίτερα για καλή όραση. Για να μάθετε συγκεκριμένα ποιες από αυτές τις τροφές μπορεί να χρειαστεί να συμπληρώσετε, ίσως χρειαστείτε τη γνώμη ενός γιατρού.

Θα πρέπει επίσης να συμβουλευτείτε το γιατρό σας, πριν αφαιρέσετε τα τρόφιμα από τη διατροφή σας. Ειδικά εάν είστε διαβητικός ή έχετε κάποιες φυσικές διατροφικές εξαρτήσεις, είναι σημαντικό να ενημερώσετε τον γιατρό σας.

Ένας οφθαλμίατρος μπορεί να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε μια δίαιτα που σας ταιριάζει και μεγιστοποιεί τις πιθανότητές σας να αποφύγετε ασθένειες των ματιών που σχετίζονται με την ηλικία, όπως η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (AMD).

Πηγή:
nvisioncenters.com