Μάθετε πως θα λάβετε την αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ για την αγορά γυαλιών οράσεως

ΕΟΠΥΥ

Μετά την αγορά οπτικών, δε χρειάζεται να μαζέψετε τα δικαιολογητικά και να επισκεφθείτε έναν δημόσιο φορέα προκειμένου να τα καταθέσετε, ώστε να λάβετε την αποζημίωσή σας. Η διαδικασία πλέον γίνεται ηλεκτρονικά, μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του ΕΟΠΥΥ. Αν έχετε πρόσβαση σε έναν υπολογιστή, σας δείχνουμε βήμα – βήμα τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσετε, ώστε να λάβετε μέρος των χρημάτων σας πίσω.

Τι πρέπει να κάνετε για να λάβετε την αποζημίωση για την αγορά οπτικών από τον ΕΟΠΥΥ;

1. Οφθαλμολογικές εξετάσεις από ένα πιστοποιημένο οφθαλμίατρο του ΕΟΠΥΥ

Εάν παρουσιάζετε προβλήματα στην όραση, πιθανώς να χρειάζεστε γυαλιά οράσεως. Για να ελέγξετε την όρασή σας, θα πρέπει να πραγματοποιήσετε μία πλήρη οφθαλμική εξέταση. Ο οφθαλμίατρος που είναι συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ, αφού σας εξετάσει, θα σας παραδώσει τη συνταγογράφηση με την οποία θα μπορείτε να αγοράσετε τα κατάλληλα για εσάς γυαλιά.

2. Αγορά οπτικών (γυαλιά οράσεως/ φακούς επαφής)

Μετά την απόκτηση της συνταγογράφησης, έχετε 1 μήνα για να μεταβείτε σε ένα οποιοδήποτε κατάστημα οπτικών και να κάνετε την αγορά των οπτικών βοηθημάτων. Από το κατάστημα οπτικών και τον οπτικό θα πρέπει να λάβετε 2 έγγραφα:

  • Τη γνωμάτευση του οπτικού που θα βεβαιώνει την ανάγκη χρήσης γυαλιών οράσεως ή άλλων οπτικών βοηθημάτων.
  • Την απόδειξη αγοράς που θα αναγράφει επάνω το ονοματεπώνυμό σας.

3. Να έχετε μία φωτοτυπία το iban ενός τραπεζικού λογαριασμού, ο οποίος είναι ακόμη σε ισχύ.

Αφού έχετε ολοκληρώσει τα παραπάνω, θα πρέπει να επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα, ώστε να καταθέσετε τα έγγραφα. Η καταβολή του ποσού δε γίνεται άμεσα, αλλά σε σύντομο χρονικό διάστημα στο λογαριασμό της τράπεζας που καταχωρήσατε.

Πώς γίνεται η ηλεκτρονική καταχώρηση των δικαιολογητικών;

Για να καταθέσετε τα δικαιολογητικά θα χρειαστείτε:

  • Τους προσωπικούς κωδικούς με τους οποίους εισέρχεστε στο Taxisnet.
  • Το ΑΜΚΑ.
  • Τα απαραίτητα δικαιολογητικά (γνωμάτευση οπτικού, απόδειξη αγοράς) σε ηλεκτρονική μορφή. Για να τα μεταφέρετε σε ηλεκτρονική μορφή μπορείτε είτε να τα σκανάρετε, εάν διαθέτετε εκτυπωτή, είτε να τα φωτογραφήσετε. Εάν τα φωτογραφήσετε, φροντίστε η φωτογραφία να είναι ευκρινής.
  • Έναν έγκυρο και ενεργό αριθμό τραπεζικού λογαριασμού (iban), στον οποίο είστε αποκλειστικός δικαιούχος ή συνδικαιούχος. Το iban αναγράφεται και στην πρώτη σελίδα του βιβλιαρίου της τράπεζας.
  • Tον αριθμό του κινητού σας τηλεφώνου.
  • Έναν λογαριασμό email.

Πώς γίνεται η ηλεκτρονική καταχώρηση των δικαιολογητικών;

Μεταβείτε στην ιστοσελίδα ΕΟΠΥΥ: https://www.gov.gr/arxes/oloi-foreis/ethnikos-organismos-parokhes-uperesion-ugeias-eopuu/apozemiose-optikon

Επιλέξτε: «Είσοδος στην υπηρεσία».

Στη συνέχεια θα σας ζητηθούν οι κωδικοί, για να εισέλθετε στο σύστημα. Υπάρχουν δύο τρόποι για αυτό:

  1. Με τους προσωπικούς κωδικούς του ΕΟΠΥΥ.
  2. Με τους προσωπικούς κωδικούς του Taxisnet.

Εφόσον δε διαθέτετε κωδικούς του ΕΟΠΥΥ, επιλέξτε την επιλογή «Σύνδεση Χρήστη με κωδικούς TAXISNET».

Αμέσως μετά θα σας ζητηθεί να καταχωρήσετε το ΑΜΚΑ σας.

Αφού καταχωρήσετε σωστά το ΑΜΚΑ επιλέξτε «Είσοδος».

Μόλις καταχωρήσετε το ΑΜΚΑ, θα έχετε εισέλθει εντός της εφαρμογής. Τώρα πρέπει να προχωρήσετε τη διαδικασία. Η σελίδα που θα εμφανιστεί μπροστά σας είναι αυτή:

Επιλέξτε «Ατομικά Αιτήματα Παροχών».

Στο αμέσως επόμενο βήμα θα εμφανιστεί αυτή η εικόνα:


Επιλέξτε «Υποβολή».

Τώρα θα πρέπει να καταχωρήσετε το θέμα του αιτήματός σας.

Πηγαίνετε εκεί που αναγράφεται «Θέμα Αιτήματος» και επιλέξτε «Οπτικά».

Έπειτα συμπληρώστε τον Ταχυδρομικό Κώδικα της περιοχής σας.

Σε αυτό το σημείο ξεκινάει η καταχώρηση των ατομικών σας στοιχείων.

Καταχωρήστε στο πεδίο «Αφορά» αν πρόκειται για έμμεσο ή άμεσο μέλος και συμπληρώστε το ΑΜΚΑ. Αν πρόκειται για άμεσο μέλος καταχωρήστε το ΑΜΚΑ σας και συνεχίστε κανονικά. Αν πρόκειται για έμμεσο μέλος, καταχωρήστε το ΑΜΚΑ του συγκεκριμένου μέλους και αμέσως θα εμφανιστούν τα ατομικά του στοιχεία.

Αν η διαδικασία αφορά ανήλικα προστατευόμενα μέλη, κάντε ό,τι και για τα έμμεσα ασφαλισμένα μέλη.

Στα στοιχεία επικοινωνίας σας, καταχωρείστε τον λογαριασμό email και το κινητό τηλέφωνό σας.

Στα στοιχεία Δικαιούχου συμπληρώνετε τα στοιχεία του άμεσα ασφαλισμένου και τον λογαριασμό Τράπεζας (iban) στον οποίο επιθυμείτε να λάβετε το ποσό της αποζημίωσης.

Στο πεδίο «Αιτούμενο ποσό» αναγράφουμε το ακριβές ποσό του παραστατικού (απόδειξη) που σας δόθηκε από το κατάστημά οπτικών.

Στο επόμενο βήμα θα σας βγάλει όλες τις ιατρικές γνωματεύσεις στις οποίες έχετε υποβληθεί.

Στα «Στοιχεία Παραπεμπτικού/Γνωμάτευσης» βλέπετε τις διαθέσιμες Γνωματεύσεις Παροχών ΕΚΠΥ (Πίνακας «Διαθέσιμες»). Επιλέξτε τον αριθμό που συμπίπτει με αυτόν που βρίσκεται κάτω ακριβώς από το barcode στη γνωμάτευση παροχών ΕΚΠΥ, που σας χορήγησε οφθαλμίατρός σας, και πατήστε το βελάκι για να τη μεταφέρετε στον πίνακα «Επιλεγμένες».

Τώρα θα πρέπει να υποβάλλετε τα δικαιολογητικά. Όπως είπαμε και πριν, τα δικαιολογητικά είναι 3 (το αποδεικτικό της πληρωμής, η βεβαίωση του οπτικού και η πρώτη σελίδα του βιβλιάριου της τράπεζας στο οποίο αναγράφεται το iban). Μπορείτε είτε να τα σκανάρετε είτε να τα φωτογραφήσετε και να τα ανεβάσετε.

Αφού τα μεταφέρετε σε ηλεκτρονική μορφή, είναι ώρα να τα ανεβάσετε. Πατήστε επάνω στο κουμπί «+» και επιλέξτε το αρχείο από τη θέση που το έχετε αποθηκεύσει στον υπολογιστή σας.

Μόλις ολοκληρώστε αυτό το βήμα, θα σας εμφανίσει τα εξής:

Πατήσετε στα τετράγωνα κουμπιά που αναφέρουν ότι αναλαμβάνετε την υποχρέωση να τηρείτε για 5 χρόνια τα πρωτότυπα δικαιολογητικά και ότι με ατομική σας ευθύνη τα στοιχεία και τα δικαιολογητικά είναι αληθή.

Τέλος, πατήσετε «ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ» και περιμένετε να γίνει η επιβεβαίωση.

ΠΡΟΣΟΧΗ:

Μετά την υποβολή του αιτήματος είναι σημαντικό να σημειώστε τον αριθμό πρωτοκόλλου, ώστε να απευθυνθείτε στον αρμόδιο φορέα, εάν κάτι δεν πάει καλά. Η καταβολή της αποζημίωσης μπορεί να γίνει σε διάστημα από 1 έως και 3 μήνες, μετά τη διαδικασία υποβολής του αιτήματος.

Τι άλλο πρέπει να γνωρίζετε για τη χρηματική αποζημίωση:

Πόσα χρήματα καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ για γυαλιά οράσεως;

Εάν είστε ασφαλισμένοι στον ΕΟΠΥΥ δικαιούστε 100€ για αγορά γυαλιών οράσεως, ηλίου με τους κατάλληλους βαθμούς ή φακών επαφής. Προϋπόθεση είναι να μην έχετε λάβει την αποζημίωση αυτή στα τελευταία 4 χρόνια.

Τι ισχύει με την συνταγή γυαλιών από τον ΕΟΠΥΥ για παιδιά;

Για τα παιδιά έως 12 ετών χορηγούνται γυαλιά ασφαλείας (άθραυστα) κάθε 2 έτη. Από 12 ετών και άνω δικαιούνται κάθε 4 έτη.

Πόσα χρήματα καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ για γυαλιά πρεσβυωπίας;

Όπως και σε όλες τις παθήσεις, μπορείτε να αγοράσετε γυαλιά για πρεσβυωπία, ή πολυεστιακά, εφόσον είστε άνω των 40 ετών και δεν σας έχει χορηγηθεί άλλο ζευγάρι στο διάστημα της τετραετίας για την αντιμετώπιση αυτής ή διαφορετικής πάθησης. Το ποσό αποζημίωσης για τα γυαλιά οράσεως είναι 100 ευρώ (σκελετός και οφθαλμικοί φακοί).

Τι ισχύει με την αποζημίωση ΕΟΠΥΥ για ασθενείς με κερατόκωνο;

Ειδικότερα για τους ασθενείς με κερατόκωνο χορηγείται κερατοκωνικός φακός έως 70 ευρώ έκαστος και αντικατάσταση ανά 6μηνο εφόσον χρειάζεται.

Πως θα με αποζημιώσει ο ΕΟΠΥΥ;

Η αποζημίωση σας χορηγείται μέσω τράπεζας, μετά την κατάθεση του προσωπικού σας iban.