7 τρόποι για να μην θολώνουν τα γυαλιά σας με τη χρήση της μάσκας

μάσκας

Πώς θα εμποδίσετε την θόλωση των γυαλιών σας;

Δύο χρόνια μετά την πανδημία, υπάρχει ένα πράγμα που εξακολουθεί ακόμη να βασανίζει εκατομμύρια χρήστες γυαλιών οράσεως: Πώς να βάλετε ένα τέλος στη θόλωση των γυαλιών που προκαλείται από τη χρήση της μάσκας μια και καλή;

Η απάντηση σ’ αυτήν την ερώτηση εξαρτάται από το τι γυαλιά ή τη μάσκα φοράτε. Σε πολλές περιπτώσεις, και απ’ τα δύο.

Σας παρουσιάζουμε μερικά πράγματα που μπορείτε να δοκιμάσετε για να μειώσετε τη θόλωση στους φακούς σας. Ή ακόμα και να την ξεφορτωθείτε εντελώς:

  • Πλύνετε τους φακούς των γυαλιών σας με σαπουνόνερο.
  • Κλείστε καλά τη μάσκα γύρω από τις άκρες.
  • Βεβαιωθείτε ότι η μάσκα εφαρμόζει καλά.
  • Τοποθετήστε τα γυαλιά σας σε σταθερή θέση.
  • Χρησιμοποιήστε προϊόντα αποθάμβωσης.
  • Προσπαθήστε να αναπνέετε προς τα κάτω.
  • Χρησιμοποιήστε γυαλιά οράσεως με αντιθαμβωτικούς φακούς.

1. Πλύνετε τους φακούς των γυαλιών σας με σαπουνόνερο

Πριν φορέσετε τη μάσκα, δοκιμάστε:

  • Να πλύνετε τους φακούς των γυαλιών σας με σαπουνόνερο.
  • Απομακρύνετε την υπερβολική υγρασία.
  • Αφήστε τους φακούς να στεγνώσουν ή στεγνώστε τους απαλά με ένα καθαρό πανί από μικροΐνες.

Χρησιμοποιώντας τα παραπάνω βήματα, οι φακοί δεν θα θολώσουν με τη χρήση της μάσκας, σύμφωνα με μια έρευνα.

Ο καθαρισμός των φακών με σαπουνόνερο αφήνει ένα λεπτό φιλμ που μειώνει την «εγγενή επιφανειακή τάση» και ωθεί τα μόρια του νερού να σχηματίσουν ένα διαφανές στρώμα.

Για να μην καταστρέψετε τους φακούς σας, μην τους καθαρίζετε με προϊόντα οικιακής χρήσης, όπως βρεφικό σαμπουάν, οδοντόκρεμα ή κρέμα ξυρίσματος, λέει η Δρ Joanna Slusky, η ιδρύτρια της Halsted Eye Boutique στο Σικάγο.

2.  Κλείστε τη μάσκα καλά

Ένα κοινό κόλπο που χρησιμοποιούν οι γιατροί είναι το να κολλάνε ένα κομμάτι ταινίας διπλής όψης στη γέφυρα της μύτης, πριν φορέσουν τη μάσκα, λέει ο Shaun Veran, συνιδρυτής της OURA, της οποίας τα προϊόντα ευεξίας περιλαμβάνουν επαναχρησιμοποιήσιμες μάσκες προσώπου.

«Αν τοποθετήσετε την ταινία διπλής όψης μεταξύ του εσωτερικού της μάσκας και της γέφυρας της μύτης σας, θα δημιουργήσετε καλύτερη σφράγιση του εξερχόμενου αέρα», λέει ο Veran. «Μπορείτε επίσης να τοποθετήσετε ένα επιπλέον κομμάτι σελοφάν ή ταινία κάλυψης πάνω από τη μάσκα».

3. Βεβαιωθείτε ότι η μάσκα εφαρμόζει καλά

Μια χαλαρή μάσκα απελευθερώνει τον εκπνεόμενο αέρα κατευθείαν προς τα γυαλιά σας. Αντίθετα, μια άνετη μάσκα κατευθύνει τον αέρα έξω, προς το κάτω μέρος ή τα πλαϊνά της μάσκας, μακριά από τα γυαλιά σας.

Η Veran για την καλύτερη εφαρμογή της μάσκας συνιστά:

  • Μάσκες που αναδιπλώνονται στο σημείο της μύτης.
  • Μάσκες που κυκλοφορούν σε διάφορα μεγέθη.

Όταν η μάσκα είναι καλά τοποθετημένη, βοηθάει, ώστε να αποτραπεί ο ζεστός αέρας που θολώνει τους φακούς.

«Βεβαιωθείτε ότι η μάσκα έχει μια άνετη εφαρμογή γύρω από τη γέφυρα της μύτης», προσθέτει. «Όσο πιο προσαρμοσμένη είναι η μάσκα γύρω από τη γέφυρα της μύτης, τόσο λιγότερος ζεστός αέρας θα καταλήξει να θολώνει τους φακούς σας».

Εάν έχετε φτιάξει τη δική σας υφασμάτινη μάσκα, τοποθετείστε κάποιο ελαστικό μεταλλικό υλικό, ώστε να σφραγίζει τη μάσα στο επάνω τμήμα της μύτης, λέει ο Slusky.

4. Τοποθετήστε καλά τα γυαλιά σας

Εάν τα γυαλιά σας έχουν μαξιλαράκια μύτης, τοποθετήστε έτσι ώστε οι σκελετοί να κάθονται λίγο πιο μακριά από το πρόσωπό σας, σύμφωνα με την οπτικό Shannen Knight, ιδιοκτήτρια του A Sight for Sport Eyes στο West Linn του Όρεγκον.

«Αυτό θα επιτρέψει στον ζεστό αέρα να διαφύγει αντί να παγιδευτεί ανάμεσα στο πρόσωπό και τους φακούς των γυαλιών σας».

Η Knight προειδοποιεί ότι η αλλαγή των μαξιλαριών μύτης μπορεί να αλλάξει ελαφρώς την όρασή σας, εάν φοράτε γυαλιά με προοδευτικούς φακούς ή φακούς με ισχυρή συνταγή.

Εάν συμβεί αυτό, ίσως χρειαστεί να κρατήσετε το κεφάλι σας σε διαφορετική γωνία για να αντισταθμίσετε την αλλαγή της όρασης.

5. Δοκιμάστε προϊόντα αποθάμβωσης

Η εφαρμογή αντιθαμβωτικών σπρέι, κεριών και τζελ στους φακούς σας, πριν φορέσετε τα γυαλιά σας, μπορεί να απομακρύνει γρήγορα τα μικροσκοπικά σταγονίδια ομίχλης, λέει η Knight.

Η Knight προειδοποιεί να μην χρησιμοποιείτε προϊόντα κατά της θαμπάδας που έχουν σχεδιαστεί για αυτοκίνητα ή άλλους σκοπούς, καθώς μπορεί να καταστρέψουν τους συνταγογραφούμενους φακούς σας.

6. Αναπνεύστε προς τα κάτω

Μπορεί να είναι άβολο, αλλά η αναπνοή προς τα κάτω μπορεί να είναι μια γρήγορη λύση κατά της θόλωσης των φακών, λέει ο Slusky. Με το να αναπνέετε προς τα κάτω, αποφεύγετε το θάμπωμα των γυαλιών.

Πώς αναπνέετε προς τα κάτω; Κρατήστε το πάνω χείλος σας πάνω από το κάτω χείλος σας. Στη συνέχεια, φυσήξτε τον αέρα προς τα κάτω, σαν να παίζετε φλάουτο.

7. Γυαλιά με αντιθαμβωτικούς φακούς

Η ειδική αυτή επίστρωση θα διορθώσει αμέσως το πρόβλημα των θολωμένων φακών.

Η επίστρωση κατά της ομίχλης (Optifog) βοηθάει, ώστε να μη θαμπώνουν τα γυαλιά που φοράτε από τον ζεστό αέρα που εκπνέετε.

Γιατί τα γυαλιά θολώνουν, όταν φοράμε μάσκα;

Η θερμότητα του σώματος και η ροή του αέρα οδηγούν στο θάμπωμα των φακών, λέει η Knight.

Όταν φοράτε μάσκα προσώπου, εκπνέετε επανειλημμένα ζεστό αέρα. Ωστόσο, αυτός ο αέρας μπορεί να απελευθερωθεί από το επάνω μέρος της μάσκας σας και να θαμπώσει τους φακούς των γυαλιών σας. Και, φυσικά, κάτι τέτοιο δυσκολεύει την ορατότητά σας.

Σύμφωνα με μελέτες, οι μάσκες προσώπου κατευθύνουν μεγάλο μέρος του εκπνεόμενου αέρα προς τα πάνω.

Το θάμπωμα των φακών συμβαίνει, όταν ο ζεστός υδρατμός από την αναπνοή σας προσγειώνεται στην επιφάνεια των κρύων φακών. Εξαιτίας αυτού, παράγονται μικροσκοπικά σταγονίδια που διασκορπίζουν το φως, μειώνοντας την ικανότητα των οπτικών αντιθέσεων.

«Τα σταγονίδια σχηματίζονται εξαιτίας της εγγενούς επιφανειακής τάσης μεταξύ των μορίων του νερού», είπαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Πηγή:
allaboutvision.com