Φακοί επαφής και ανακύκλωση: η καινοτόμα λύση διαθέσιμη και στην Ευρώπη

φακοί- επαφής

Έχουμε συνηθίσει να ανακυκλώνουμε από χάρτινα κουτιά μέχρι πλαστικά μπουκάλια νερού, και άλλα αντικείμενα που κάποτε πετάγαμε στα σκουπίδια. Ωστόσο, ίσως να μην έχετε σκεφτεί ότι οι φακοί επαφής έχουν ενταχθεί στα ανακυκλώσιμα προϊόντα.

Επρόκειτο για μια καινοτόμα ιδέα που έρχεται να δώσει λύση στο ερώτημα ποιος είναι ο ιδανικός τρόπος απόρριψης για τους χρησιμοποιούμενους φακούς.

Όμως, η απόρριψη των επαφών σας με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον, δεν είναι τόσο απλή όσο ακούγεται.

Ακολουθήστε τον παρακάτω οδηγό για να μάθετε τι πρέπει και δεν πρέπει να κάνετε για τη σωστή απόρριψη τους.

Μην τους πετάτε στην αποχέτευση

Υπολογίζεται ότι 45 εκατομμύρια Αμερικανοί φορούν φακούς επαφής. Με βάση μια μελέτη, εκατομμύρια από αυτούς τους χρήστες θα μπορούσαν να φράξουν τις υδάτινες οδούς μας από των όγκο των φακών τους.

Το 2018, μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Αριζόνα σε χρήστες φακών επαφής διαπίστωσε ότι το 15-20% από αυτούς πέταγαν τους παλιούς φακούς στην τουαλέτα ή στην αποχέτευση του νεροχύτη.

Σε παγκόσμια κλίμακα, ανέφεραν οι ερευνητές, ανέρχεται σε 1,8 δισεκατομμύρια έως 3,36 δισεκατομμύρια φακούς που απορρίπτονται κάθε χρόνο.

Με άλλα λόγια, αυτό θα μεταφραζόταν σε 23 μετρικούς τόνους πλαστικών σκουπιδιών που περιτυλίγονται στα λύματα μας κάθε χρόνο.

Να σημειωθεί, ότι οι φακοί επαφής δεν βιοδιασπώνται εύκολα επειδή είναι ιατρικές συσκευές που έχουν σχεδιαστεί για να αντέχουν σε αντίξοες συνθήκες.

Το ξέπλυμα των φακών επαφής είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό επειδή το μέγεθος και η ευελιξία τους επιτρέπουν να γλιστρούν μέσα από φίλτρα.

Που προορίζονται να κρατούν τα μη βιολογικά απόβλητα έξω από τις μονάδες επεξεργασίας λυμάτων.

Μην τους ανακατεύετε με τα υπόλοιπα σκουπίδια σας

Οι παλιοί φακοί επαφής δεν ανήκουν στην ίδια σακούλα σκουπιδιών σαν ένα ληγμένο γιαούρτι και άλλα πεταμένα τρόφιμα.

Από κατασκευής τους, οι φακοί επαφής είναι πιο πυκνοί από το νερό, επομένως κατά την ρίψη τους βυθίζονται με αποτέλεσμα  να καταποθούν από την υδρόβια ζωή.

Συμπερασματικά, η σωστή μέθοδος για την απόρριψη των χρησιμοποιημένων φακών επαφής είναι απλώς να πετάξουμε τους φακούς στα σκουπίδια, όπου θα περιέχονταν σε χώρους υγειονομικής ταφής.

Η προσθήκη φακών επαφής στα καθημερινά σας σκουπίδια σημαίνει ότι το πλαστικό ακόμα και αν δεν ρέει στα συστήματα νερού μας, θα εξακολουθεί να απορρίπτεται σε χωματερές.

Αυτό δεν είναι καλύτερο από το να απορρίπτετε στην αποχέτευση τους φακούς επαφής σας.

ΔΕΊΤΕ ΣΧΕΤΙΚΆ ΆΡΘΡΑ: Φακοί επαφής μίας χρήσης: τα υπέρ και τα κατά

Μην βάζετε φακούς επαφής στον κάδο ανακύκλωσης

 Οι ίδιοι οι φακοί επαφής δεν πρέπει να ενώνουν μπουκάλια, κουτάκια και άλλα ανακυκλώσιμα στο σπίτι σας.

Συνηθίζεται λόγω του μεγέθους των φακών επαφής και των υλικών συσκευασίας τους, να μην μπορούν να χριστούν επεξεργασία από τις εγκαταστάσεις ανακύκλωσης, επομένως εκτρέπονται σε χώρους υγειονομικής ταφής.

Υπάρχει, ωστόσο, ένας τρόπος για να ανακυκλώσετε τις πλαστικές συσκευασίες blister που περιέχουν τις επαφές σας.

Συνιστάτε να τοποθετείτε άδειες συσκευασίες με κυψέλες μέσα σε πλαστικά μπουκάλια και στη συνέχεια να τις ρίχνετε στον κάδο ανακύκλωσης αφού γεμίσετε τα μπουκάλια.

Ωστόσο, θυμηθείτε να αφαιρέσετε το αλουμινόχαρτο που καλύπτει τις συσκευασίες με κυψέλες πριν τις βάλετε σε αυτά τα πλαστικά μπουκάλια.

Ανακύκλωση φακών επαφής- όσα πρέπει να γνωρίζεται

Αναλύσαμε μερικά πράγματα που πρέπει να αποφύγετε σχετικά με την απόρριψη των φακών επαφή. Τώρα ήρθε η ώρα να αναλύσουμε όσα πρέπει να ξέρετε για την ανακύκλωση τους.

Το 2016, η Bausch + Lomb συνεργάστηκε με την TerraCycle, μια εταιρεία διαχείρισης απορριμμάτων που είναι δύσκολο να ανακυκλωθούν, για να δημιουργήσουν το Πρόγραμμα Ανακύκλωσης ONE by ONE.

Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί για την ανακύκλωση φακών επαφής, συσκευασιών blister και αλουμινόχαρτου συσκευασίας blister.

Από τον Απρίλιο του 2019, το πρόγραμμα ανακύκλωσης είχε εκτρέψει περισσότερες από 9,2 εκατομμύρια χρησιμοποιημένους φακούς επαφής και συσκευασίες.

Τα παραπάνω υλικά μαζεύτηκαν από πλωτές οδούς, χώρους υγειονομικής ταφής και παραδοσιακές εγκαταστάσεις ανακύκλωσης .

Συνολικά επρόκειτο για υλικά που ζυγίζουν σχεδόν 28 τόνους (περίπου ισοδύναμο με τέσσερις μεγάλους αφρικανικούς ελέφαντες) που

Πώς λειτουργεί το πρόγραμμα ONE by ONE;

Αφού συλλέξετε τους παλιούς σας φακούς, τις συσκευασίες με κυψέλες και το αλουμινόχαρτο, επιλέγετε μία από τις δύο διαδρομές ανακύκλωσης:

Μεταφέρετε τα απόβλητα σε τοπικό οφθαλμίατρο. Βρείτε μια πρακτική όρασης κοντά σας συμμετέχοντας στο πρόγραμμα ανακύκλωσης φακών επαφής. Προς το παρόν, οι τοποθεσίες παράδοσης είναι διαθέσιμες σε περιορισμένες χώρες.

Στείλτε το στη TerraCycle. Τοποθετήστε τα απορρίμματα σε ένα σφραγισμένο κουτί από χαρτόνι και στη συνέχεια αφήστε το κουτί σε μια τοποθεσία της UPS. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει τοποθεσία UPS προγραμματίστε μια παραλαβή από το σπίτι σας.

Τα υπολείμματα των φακών δεν απαιτούν πλύσιμο πριν τα ανακυκλώσετε, αλλά θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι οι συσκευασίες με κυψέλες δεν περιέχουν υγρά.

Η διαδικασία ανακύκλωσης ξεκινά μόλις παραληφθούν οι φακοί επαφής και οι συσκευασίες blister ,οπού διαχωρίζονται και καθαρίζονται.

Τα μεταλλικά στρώματα των συσκευασιών blister ανακυκλώνονται χωριστά, ενώ οι φακοί επαφής και τα εξαρτήματα της πλαστικής συσκευασίας τα συμπεριλαμβανει σε πλαστικό. Αυτό συνεπάγεται να μεταμορφωθεί για να παραχθούν ανακυκλωμένα προϊόντα».

Επιπλέον, το πρόγραμμα δέχεται μεταχειρισμένους φακούς επαφής και άλλα ανακυκλώσιμα υλικά φακών επαφής από οποιονδήποτε κατασκευαστή.

Οπότε άσχετος τη μάρκα, την ποιότητα και τα υλικά κατασκευής του φακού ο καθένας μπορεί να συμμετέχει.

Για κάθε αποστολή από 2 λίβρες(0.907 kg.), η Bausch + Lomb θα δωρίσει 1 $ ανά λίβρα στην Optometry Giving Sight.

Επρόκειτο για μια παγκόσμια πρωτοβουλία συγκέντρωσης χρημάτων που επιδιώκει να αποτρέψει την τύφλωση και την εξασθενημένη όραση.

Αξίζει τον κόπο;

Μιλώντας για τα ελληνικά δεδομένα, δυστυχώς προς το παρόν δεν υπάρχει ακόμα ανάλογη διαθέσιμη υπηρεσία στην χωρά μας.

Παρόλα αυτά, έχετε στο νου σας ότι επρόκειτο για μια κατάσταση ωφέλιμη για όλους με λίγη προσπάθεια από τη μεριά σας.

Η υπηρεσία ανακυκλώνει τους φακούς επαφής και τις συσκευασίες τους και συγχρόνως βοηθάει προγράμματα για την πρόληψη της τύφλωσης.

Το περιβαλλοντικό όφελος που επιφέρει το πρόγραμμα είναι άξιο της αναμονής για την άφιξή του στη χωρά μας.

Επιπλέον, αν υπάρχει άμεση προθυμία συμμετοχής, δίνεται η δυνατότητά μέσο της πλησιέστερης γειτονικής ευρωπαϊκής χωράς.

Προσβάσιμες ευρωπαϊκές χώρες: ( Βέλγιο, Γερμανία, Δανία, Ισπανία, Γαλλία, Ιρλανδία, Ολλανδία, Νορβηγία, Αυστρία, Ελβετία, Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο ). 

Πηγή: allaboutvision.com