Πώς το κρασί σας βοηθάει να αποφύγετε τον καταρράκτη;

Παραφράζοντας το γνωστό γνωμικό, θα μπορούσαμε σήμερα να πούμε πως «ένα ποτήρι κρασί την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα», σύμφωνα με μια νέα μελέτη από το Moorfields Eye Hospital NHS Foundation Trust και το University College of London. Η μελέτη έδειξε ότι τα άτομα που έπιναν χαμηλή έως μέτρια ποσότητα αλκοόλ ήταν λιγότερο πιθανό να χρειαστούν χειρουργική επέμβαση καταρράκτη. Πώς το κρασί σας βοηθάει, όμως, πραγματικά να αποφύγετε τον καταρράκτη;

Στηριζόμενοι σε δεδομένα από 490.000 εθελοντές, η έρευνα έδειξε ότι όσοι κατανάλωναν χαμηλή έως μέτρια ποσότητα οινοπνευματωδών ποτών είχαν μικρότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καταρράκτη σε σύγκριση με όσους δεν έπιναν καθόλου ή όσους έπιναν παραπάνω του μετρίου. Η συγκεκριμένη μελέτη αποτελεί τη μεγαλύτερη που έχει γίνει μέχρι σήμερα στο είδος της.

Τί είναι ο καταρράκτης

Ο καταρράκτης είναι μια πάθηση κατά την οποία ο φυσικός φακός του ματιού σας φθείρεται και γίνεται θολός. Με την πάροδο του χρόνου, οι πρωτεΐνες του φακού χάνουν την αρχική τους σύσταση με αποτέλεσμα τη θόλωση της όρασης. Είναι μία πολύ κοινή πάθηση που συνήθως παρουσιάζεται στην τρίτη ηλικία. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια ο καταρράκτης εμφανίζεται σ’ όλο και νεότερες ηλικίες. Η θεραπεία του περιλαμβάνει χειρουργική επέμβαση, όπου ο καταρράκτης αφαιρείται και αντικαθίσταται με καθαρό τεχνητό φακό.

Τί θεωρείται μέτρια κατανάλωση αλκοόλ

Τα άτομα που έπιναν περισσότερο από την προτεινόμενη ποσότητα σε καθημερινή βάση είχαν περίπου 6% υψηλότερο κίνδυνο χειρουργικής επέμβασης καταρράκτη σε σύγκριση με τα άτομα που έπιναν χαμηλή έως μέτρια ποσότητα αλκοόλ. Η μέτρια κατανάλωση ορίζεται ως περίπου 6 ποτήρια κρασί την εβδομάδα.

Είναι καλό το κρασί για την υγεία των ματιών;

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι το κόκκινο κρασί και οι δίαιτες πλούσιες σε αντιοξειδωτικά μπορεί να αποτρέψουν την ανάπτυξη καταρράκτη.

«Η ανάπτυξη καταρράκτη μπορεί να οφείλεται σε σταδιακή βλάβη από το οξειδωτικό στρες κατά τη γήρανση», εξήγησε ο Sharon Chua, επικεφαλής συγγραφέας. «Το γεγονός ότι τα ευρήματά μας ήταν ιδιαίτερα εμφανή στους πότες κρασιού, μπορεί να υποδηλώνει τον προστατευτικό ρόλο των αντιοξειδωτικών πολυφαινόλης. Οι ουσίες αυτές εμπεριέχονται σε επαρκείς ποσότητες στο κόκκινο κρασί».

Ωστόσο, οι ερευνητές υπενθυμίζουν στο κοινό ότι η τακτική κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται επίσης με πολλές σοβαρές χρόνιες παθήσεις. Συχνές προβλήματα υγείας που σχετίζονται με το αλκοόλ είναι οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης, ακόμη και ο καρκίνος. Συνεπώς, αυτή η μελέτη δεν προτείνει την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ή δραστικές αλλαγές στον τρόπο ζωής.

«Θα μπορούσε τα δείγματα της μελέτης να οφείλεται στο γεγονός ότι οι αλκοολικοί επιδεικνύουν κι άλλες συμπεριφορές που προστατεύουν από τον καταρράκτη. Συνεπώς, θα μπορούσε οι παράγοντες αυτοί να καθόρισαν το είδος των αποτελεσμάτων παρά το ίδιο το αλκοόλ. Στόχος μας ήταν να ελέγξουμε αυτούς τους παράγοντες, αλλά δεν ήταν δυνατόν να τους λάβουμε πλήρως υπόψη σε αυτού του είδους τη μελέτη», δήλωσε ο ερευνητής Anthony Judge. «Ωστόσο, σίγουρα δεν παρατηρήσαμε επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία των ματιών εντός των κατευθυντήριων επιπέδων αλκοόλ».

Όπως φαίνεται, απαιτείται περαιτέρω έρευνα σχετικά με τα οφέλη του κρασιού για την υγεία. Παρόλα αυτά, αυτή η μελέτη προσφέρει στη βιομηχανία μια πιο αυστηρή κατανόηση της ανάπτυξης και της πρόληψης του καταρράκτη.

ΠΗΓΗ:
American Academy of Ophthalmology.com/ aao.org