Οφθαλμολογικές εξετάσεις: 5 λόγοι που τις καθιστούν σημαντικές

οφθαλμολογικές εξετάσεις

Η σημασία που έχουν οι ετήσιες οφθαλμολογικές εξετάσεις είναι πολύ σημαντικότερη απ’ το να εξακριβώσετε απλώς το πόσο καλή είναι η όρασή σας. 

Όπως λέει ο οπτομέτρης της Coastal, Justin Asgarpour: «Τα μάτια είναι ένα παράθυρο στο σώμα».

Εδώ σας δίνουμε πέντε λόγους για τους οποίους οι οφθαλμολογικές εξετάσεις είναι σημαντικές – και γιατί πρέπει να κάνετε ετήσιες εξετάσεις ματιών για να προστατεύσετε την υγεία σας.

1. Οι εξετάσεις ματιών βοηθούν τα παιδιά να επιτύχουν στο σχολείο

Γνωρίζατε ότι το 80% των πληροφοριών που προσλαμβάνει το παιδί μέσα και έξω από την τάξη σχετίζεται με την όραση; Το στατιστικό αυτό στοιχείο, που έχει επιβεβαιωθεί κι από παλαιότερες έρευνες, θα πρέπει πιθανότατα να αναθεωρηθεί προς τα πάνω λόγω του συνεχώς αυξανόμενου χρόνου που καταναλώνουν τα παιδιά στην χρήση ηλεκτρονικών μέσων, τα οποία πλέον χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο και στην εκπαίδευση.

Οι ετήσιες εξετάσεις είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλίσετε ότι το παιδί σας βλέπει καθαρά και άνετα. Είναι, επίσης, ο μόνος τρόπος να γνωρίζουμε με βεβαιότητα εάν τα παιδιά βλέπουν καλά. Πράγμα αναγκαίο για τις ευρύτερες δραστηριότητες του παιδιού, όπως η άθληση.

2. Η μυωπία μια νέα επιδημία

Ο αριθμός των παιδιών που αναπτύσσουν μυωπία αυξάνεται ταχύτερα από ποτέ. Όλο και περισσότερα παιδιά την αποκτούν σε πολύ μικρή ηλικία.

Γιατί αποτελεί μια μεγάλη ανησυχία;

Τα παιδιά που διαγιγνώσκονται από πολύ νωρίς με μυωπία τείνουν να παρουσιάζουν επιδείνωση της κατάστασης αυτής, η οποία συνεχίζεται και εξελίσσεται με τα χρόνια. Αυτό είναι δυνατόν να αυξήσει τον κίνδυνο πολύ σοβαρότερων και δυνητικά απειλητικότερων προβλημάτων που σχετίζονται με την όραση και την υγεία των οφθαλμών. Παραδείγματος χάριν την εμφάνιση καταρράκτη, γλαυκώματος και την αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς.

Συνεπώς, ο προγραμματισμός των ετήσιων οφθαλμικών εξετάσεων είναι ο καλύτερος τρόπος για να εκτιμήσετε τον κίνδυνο μυωπίας του παιδιού σας. Όταν εντοπιστεί νωρίς, μπορούν να ληφθούν μέτρα ελέγχου της μυωπίας για να επιβραδυνθεί η εξέλιξη της πάθησης. Η έγκυρη διάγνωση συμβάλλει και στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης σοβαρών οφθαλμικών προβλημάτων στη μετέπειτα ζωή του παιδιού.

3. Οι απλοί έλεγχοι όρασης δεν υποκαθιστούν την εξέταση των ματιών

Πολύ συχνά, οι γονείς πιστεύουν ότι το παιδί τους βλέπει καλά, επειδή πέρασε τις οπτικές εξετάσεις που πραγματοποιούνται συνήθως σε ορισμένα σχολεία. Απ’ την άλλη, οι ενήλικες τείνουν να αξιολογούν την όρασή τους βάση των δεδομένων από τυπικές εξετάσεις που γίνονται στο πλαίσιο της απόκτησης διπλώματος οδήγησης. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε ότι κανένα από τα παραπάνω αποτελέσματα δε μπορεί να θεωρηθεί ασφαλές.

Οι τυπικοί έλεγχοι όρασης είναι εξετάσεις που απευθύνονται σ’ άτομα που έχουν σοβαρά (και συνήθως αρκετά προφανή) προβλήματα όρασης. Οι εξετάσεις αυτές μπορούν να εντοπίσουν προβλήματα που μπορεί να έχει ένα άτομο με συγκεκριμένες οπτικές εργασίες. Για παράδειγμα, το να βλέπει κανείς καθαρά έναν πίνακα μέσα στην τάξη ή να αναγνωρίζει οδικές πινακίδες και άλλα αντικείμενα.

Μόνο μια ολοκληρωμένη εξέταση από επαγγελματία οφθαλμίατρο μπορεί να διασφαλίσει ότι η όρασή σας είναι καθ’ όλα υγιή και ότι είστε απαλλαγμένοι από τον κίνδυνο δυνητικά σοβαρών οφθαλμικών παθήσεων που δεν έχουν εμφανή πρώιμα συμπτώματα, όπως το γλαύκωμα ή ακόμη και ο καρκίνος των ματιών.

4. Γλαύκωμα, τι είναι;

Από όλες τις σοβαρές οφθαλμικές παθήσεις, το γλαύκωμα είναι πιθανώς η πιο απρόσμενη.
Αυτό συμβαίνει επειδή δεν υπάρχουν διακριτά συμπτώματα στις περισσότερες περιπτώσεις πρώιμου γλαυκώματος. Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει τίποτα που να προειδοποιεί ότι κάτι δεν πάει καλά.

Τα άτομα που αποφεύγουν να κάνουν συχνές οφθαλμολογικές εξετάσεις και αναπτύσσουν γλαύκωμα συνήθως το γνωρίζουν μόνο αφού έχουν υποστεί μόνιμη απώλεια όρασης από την ασθένεια. Μετά τη εμφάνιση των συμπτωμάτων, ο έλεγχος του γλαυκώματος για την αποφυγή πρόσθετης απώλειας όρασης μπορεί να είναι αρκετά πιο δύσκολος. Δυστυχώς, ο μη επιτυχημένος έλεγχος της ασθένειας με ιατρική θεραπεία ή/και χειρουργική επέμβαση μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση.

Ωστόσο, η έγκαιρη ανίχνευση της υψηλής πίεσης των ματιών και άλλων παραγόντων που οδηγούν σε γλαύκωμα είναι δυνατή μόνο με συνήθεις οφθαλμικές εξετάσεις. Συνεπώς, τα απλά τεστ οράσεως δεν μπορούν να θεωρηθούν επαρκεί.

5. Οι ετήσιες εξετάσεις ματιών μπορούν να εντοπίσουν και άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας

Γνωρίζατε ότι πολλοί άνθρωποι μαθαίνουν ότι έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας από μια απλή οφθαλμολογική εξέταση; Ο διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση, η υψηλή χοληστερόλη και ακόμη και ο καρκίνος μπορούν να εντοπιστούν μία οφθαλμική εξέταση;

Τα μάτια μας έχουν χαρακτηριστεί ως «το παράθυρο της ψυχής μας». Αποδεικνύεται, πλέον ότι είναι επίσης και ένα παράθυρο μέσω του οποίου αντικρίζουμε τη γενικότερη υγεία μας.

Κατά τη διάρκεια μιας εμπεριστατωμένης οφθαλμολογικής εξέτασης, ο οφθαλμίατρος σας μπορεί να παρατηρήσει και να αξιολογήσει την υγεία και την κατάσταση των αιμοφόρων αγγείων στον αμφιβληστροειδή σας, τα οποία αποτελούν έναν καλό προγνωστικό παράγοντα για την υγεία των αιμοφόρων αγγείων σε όλο το σώμα σας. Καταστάσεις όπως ο διαβήτης, είναι ορατές από αλλαγές στην εμφάνιση της παροχής αίματος του αμφιβληστροειδούς και των αιμοφόρων αγγείων.

Οι ετήσιες εξετάσεις ματιών είναι ιδιαίτερα σημαντικές για όσους έχουν διαβήτη. Είναι, επίσης, σημαντικές και για άτομα που ενδέχεται να διατρέχουν κίνδυνο για την ανάπτυξη της ασθένειας (λόγω παχυσαρκίας, οικογενειακού ιστορικού ή άλλων λόγων). Περισσότεροι από 30 εκατομμύρια Αμερικανοί με διαβήτη και άλλα 84 εκατομμύρια που πάσχουν από τη συγκεκριμένη πάθηση κινδυνεύουν να αναπτύξουν διαβητική οφθαλμική νόσο. Η διαβητική οφθαλμική νόσος αποτελεί την κύρια αιτία τύφλωσης μεταξύ των ενηλίκων. Στα αρχικά της στάδια, η διαβητική οφθαλμική νόσος δεν έχει ορατά συμπτώματα. Μόνο μια ολοκληρωμένη εξέταση των ματιών μπορεί να ανιχνεύσει σημάδια της νόσου. Εφόσον διαγνωστεί έγκαιρα, η θεραπεία μπορεί να ξεκινήσει αρκετά σύντομα, ώστε να αποφευχθεί η απώλεια όρασης στο μέλλον.

Επίσης, γίνεται προσπάθεια ώστε να αναπτυχθούν συγκεκριμένες οφθαλμολογικές εξετάσεις που θα εντοπίζουν ακόμη και κινδύνους για πιθανές αιτίες εμφάνισης της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Επομένως, μην το αναβάλλετε! Προγραμματίστε μια εξέταση ματιών σήμερα, ακόμα κι αν νομίζετε ότι έχετε τέλεια όραση. Μια οφθαλμική εξέταση μπορεί να είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που κάνετε για να προστατεύσετε τη συνολική υγεία σας.

ΠΗΓΗ:
allaboutvision.com